2011

2011

OVL LO 2011 verslag

De Oost-Vlaamse schoolschaakkampioenschappen zijn opnieuw een succes. Na jaren van weinig opkomst, koos de liga er voor om zowel het basis als het secundair schoolschaakkampioenschap op dezelfde dag te organiseren. Dit had plaats op 22 januari 2011 in de lokalen van de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez. Als organisatoren waren we positief verrast dat er zich in totaal 28 ploegen inschreven. Hierdoor was er net geen plaatsgebrek, maar wel lekker druk.

Het is al een tijdje bewezen dat schaken de schoolprestaties en de sociale vaardigheden van kinderen bevordert. Daarom bieden vele scholen uit het basisonderwijs schaken aan op school. Dit toenemend aantal scholen zorgt er voor dat de deelnames aan schoolschaakkampioenschappen ook in de lift zitten. Het was een drukte van jewelste toen 60 schakertjes op zoek gingen naar hun eerste tegenstander. Zat iedereen aan het juiste bord? Speelde men wel met het juiste kleur? Na enig oponthoud konden we dan toch van start gaan voor een spannend tornooi.

De armada van het Sint-Barbaracollege basisschool was met liefst 5 ploegen afgezakt. Stuk voor stuk goede spelers die voor niets minder dan de overwinning streden. Maar er lagen kapers op de kust. De gemeentelijke basisschool uit Lochristi had een stevig ploegje samengesteld en had ook ambities. Tot de laatste ronde bleef het spannend, omdat niemand een overzicht had van de tussenstanden. Pas op de prijsuitreiking bleek dat de gemeentelijke basisschool uit Lochristi met slechts een half puntje het verschil had gemaakt. Ze ontvingen een mooie trofee en een waardebon voor het aankopen van schaakmateriaal voor hun school.

Tijdens de eerste ronden van het tornooi was ook de mascotte van het schoolschaak aanwezig. Ridder Schaak kondigde aan dat het Vlaams schoolschaakkampioenschap voor het basisonderwijs plaats vindt op zaterdag 19 maart 2011 in Brugge.

OVL LO 2011 resultaten

 1. Gemeentelijke basisschool Lochristi 1 22,5
 2. Sint-Barbaracollege basisschool Gent 1 22
 3. Sint-Barbaracollege basisschool Gent 2 18
 4. Sint-Barbaracollege basisschool Gent 3 16
 5. Gemeentelijke basisschool Wippelgem 1 13,5
 6. Gemeentelijke basisschool Sleidinge 2 13,5
 7. Gemeentelijke basisschool Sleidinge 1 13,5
 8. Basisschool “De Rijdtmeersen” Brakel 13
 9. Vrije basisschool Zwijnaarde Sint-Vincentius 1 13
10. Gemeentelijke basisschool Lochristi 2 12,5
11. Sint-Barbaracollege basisschool Gent 5 12,5
12. Gemeentelijke basisschool Wippelgem 2 12,5
13. Sint-Gregoriuscollege basisonderwijs Gentbrugge 1 11
14. Sint-Gregoriuscollege basisonderwijs Gentbrugge 2 10,5
15. Sint-Barbaracollege basisschool Gent 4 7