2013

Lager onderwijs

2013

Uitgebreide fotoreportage.

Schaken op school zit in de lift. Dat merken we aan de opkomst op de jaarlijkse schoolschaakkampioenschappen. 43 ploegen van vier schakers waren present op het Oost-Vlaams schoolschaakkampioenschap dat georganiseerd werd in Lochristi door het oudercomité van de Gemeentelijke basisschool. 22 ploegen uit verschillende basisscholen en 21 middelbare scholen.

Het was een puike organisatie. Heel veel helpende handen onder leiding van Deirdre Decooremeter, onderwijzeres op GBS Lochristi, en Joris Serlippens, voorzitter van het oudercomité. Er was een ruime locatie voorzien voor de vele schakers en een aparte grote bar en eetzaal voor de begeleiders en ouders.

In de reeks van het lager onderwijs was het ongemeen spannend en verrassend. In de laatste ronde won GBS Lochristi met 4-0 tegen de gemeentelijke basisschool uit Wippelgem. Hierdoor eindigden ze met hetzelfde aantal punten als Klimop Montessori uit Gent die gelijk speelde tegen de tweede ploeg van Sint-Barbara uit Gent. GBS Lochristi had gedurende het tornooi één ontmoeting meer gewonnen dan Klimop Montessori waardoor ze de eerste plaats verkregen.

Voor de derde plaats sprong VBS Ooievaarsnest de laatste ronde naar boven door hun 4-0 overwinning tegen de derde ploeg van Sint-Barbara uit Gent. Deze waren ook heel blij met hun derde plaats.

Middelbaar onderwijs

2013

Het is zeer lang geleden dat er zo veel ploegen van middelbare scholen aanwezig waren. Velen met een ijzersterke speler op het eerste bord. Kortom, er wordt op hoog niveau gespeeld en de ploegen gaan ervoor. Net zoals bij het lager onderwijs, staken er hier ook twee ploegen bovenuit. Don Boscocollege Zwijnaarde haalde het met een half puntje voorsprong op Emmaüs Aalter. Broederschool Sint-Niklaas, de winnaar van vorig jaar, moest zich tevreden stellen met de derde plaats.