Archief Antwerpen

Antwerpse Schoolschaakkampioenschappen 2018-2019


Op zaterdag 17 november 2018 voor lager en middelbaar onderwijs.

Sint-Michielscollege – Kapelsesteenweg 74 – 2930 Brasschaat

Uitslag Middelbaar onderwijs

Borduitslagen Middelbaar Onderwijs

Uitslag Mini's

Borduitslagen mini's

Foto's

Een nieuwe locatie, maar veel bekende gezichten op de 14e opeenvolgende editie van het provinciale schoolschaakkampioenschap... Turnhout, Beerse, Gooreind en ook Prins Dries en Via Louiza: de usual suspects dus. Maar dit jaar kwamen een aantal nieuwe scholen het toernooi kleur geven: in het lagere namen een ploeg uit de Antwerp International School en een ploeg uit De Pluim in Hoboken deel. Het was ook al een tijdje geleden dat Mechelen op het kampioenschap was vertegenwoordigd. Voeg er een ploeg uit het Technisch Onderwijs (Zandhoven) en het Lucerna Collega (Merksem) bij, zonder natuurlijk de Sint-Michielscollegen uit Brasschaat en Schoten te vergeten, en al die ploegen samen maakten dat er dit jaar een recordopkomst aan ploegen en kinderen kon worden genoteerd: 40 ploegen en 162 deelnemers.

Dit jaar hoefden de organisatoren echt niet meer te twijfelen of ze het secundair met het lagere in een enkele groep zou laten deelnemen. In het secundair kampioenschap namen er namelijk 10 ploegen deel, zodat de geplande 9 ronden feilloos in een gesloten toernooi konden worden vertaald.

Hier zie je meteen het belang van een doorgedreven schoolwerking in het lagere, zoals in het Sint-Pietersinstituut. Schakers die het kampioenschap kennen vanuit het lagere, blijven ook in het middelbaar deelnemen: in het secundair traden – naast de twee onvermijdelijke teams uit het Sint-Pietersinstituut – ook het Heilig Graf (Turnhout) en Maris Stella (Malle) met ploegen aan die gebouwd waren rond voormalige lagereschoolschakers.

Kosten noch moeite werden gespaard om het toernooi in goede banen te leiden. Er werd zelfs een nieuwe printer gekocht... maar die spiksplinternieuwe printer had geen verbindingskabel naar de PC (ongelooflijk hoe producenten op elk detail hun winstmarge willen verhogen). Het toernooi begon dan ook met ernstige printproblemen (bordnummers, ploegnamen, maar ook paringen en tussenrangschikkingen konden niet worden uitgeprint). Eenmaal het kabeltje gekocht, kon het toernooi echt beginnen… Jammer, want onder meer de jeugdbeweging die voor de catering instond, de gemakkelijke bereikbaarheid van de school (bushalte met rechtstreekse lijn naar Antwerpen en nabijheid van de oprit van de autosnelweg), de ruime parking vóór de school en de speelmogelijkheden voor de kinderen naast en achter de school, zorgden ervoor dat begeleiders, leraars en ouders anders een rustige dag konden beleven.

Op sportief vlak kon de hegemonie van het Sint-Pietersinstituut andermaal niet echt worden doorbroken. Lees maar: goud en brons bij de mini's, goud, zilver en brons bij de maxi's, zilver bij het secundair. De 'damesbekers' bij de Mini's en de Maxi’s gingen ook naar Turnhout. Overigens, dienen we nog een aparte meisjesbeker te voorzien, aangezien meisjes hun mannetje best wel weten te staan? Die twee meisjesploegen eindigden namelijk in de top 3 van de algemene rangschikking en mochten bijgevolg al een andere beker naar huis meenemen. Oh ja, niet minder dan 8 van de 12 trofeeën voor de beste individuele scores gingen ook richting Turnhout!

Toch konden een aantal andere ploegen het Turnhout best wel lastig maken: ik denk dan vooral aan de sterke prestaties van Brasschaat 1 en de Pluim bij de Maxi’s (het eerste bord van de Pluim eindigde zelfs gedeeld eerste voor het individueel kampioenschap). Lukt het de andere ploegen – met een beetje training op school – om volgend jaar de schaakschool van de provincie Antwerpen het vuur aan de schenen te leggen?

Afspraak 16 november 2019…, maar eerst nog wat toernooi-ervaring opdoen en met zijn allen snel inschrijven voor het Vlaams Kampioenschap. De Vlaamse Schaakfederatie richt namelijk haar Vlaams Schoolkampioenschap 2018-2019 op zaterdag 19 januari 2019 in Sint-Lievenscollege Gent, Zilverbergstraat 1, Gent, in.

Dit is een open kampioenschap: alle scholen van Vlaanderen mogen daar dus aan deelnemen, opgelet bij de Mini's is (lager Onderwijs tot 3de leerjaar) is het wel verplicht om minstens een meisje in elke ploeg te laten meedoen.

Met vriendelijke groet,

Philippe

Schooljaar 2017-2018

Schooljaar 2016-2017

Schooljaar 2015-2016

Schooljaar 2014-2015

Schooljaar 2013-2014

Schooljaar 2012-2013

Schooljaar 2011-2012

Schooljaar 2010-2011