SOSYAL KÜLTÜREL ETKİNLİKLER

SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERİN DÜZENLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Müdürlüğümüze bağlı eğitim ve öğretim kurumlar planlayacakları sosyal ve kültürel etkinlikleri düzenlerken yürürlükte olan yönetmeliğe uygun olarak hareket etmelidirler. 13.01.2005 tarih 25699 sayılı resmi gazetede ve Şubat 2005, 2569sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinin 2. maddesi; resmî, özel ilköğretim ve orta öğretim kurumlarında, bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda yapılacak etkinliklerle törenler ve diğer çalışmaların düzenlenip yürütülmesiyle ilgili esasları kapsar, demektedir. Kapsam maddesine göre, müdürlüğümüze bağlı okul ve kurumlardan bu kapsam dışında kalanlardan yaygın eğitim kurumları bu tür etkinlik ve faaliyetlerini, Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 76 ve 77. maddeleri doğrultusunda, okul öncesi eğitim kurumları, çocukların gelişim çağına uygun yer ve mesafelere yapacakları ziyaret ve inceleme gezileri ile benzer etkinliklerini yine bu Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği doğrultusunda gerçekleştireceklerdir.

İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinin uygulanması, bu yönetmelikteki amaca yönelik ilkelere uyularak, esaslar çerçevesinde yapılmalıdır.

Bunun için bu yönetmeliğin idarecilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından tekrar gözden geçirilmesinde fayda vardır.

Okul ve kurumlarımızın planlayacakları gezilerde dikkate alması gereken bazı hususlar;

İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinin 20. maddesinde “Diğer Etkinlikler” arasında yer alan geziler bu yönetmeliğin 21. maddesi doğrultusunda planlanmalıdır. Planlama yapılırken aşağıda belirtilen kurallar içerisinde yapılmasında yarar görülmektedir.

Gezinin inceleme veya ziyaret amaçlı olduğu belirtilip amaçlar ekteki formun ilgili yerine sıralanmalıdır.

Gezinin hangi dersle ilgili olarak veya Sosyal Etkinlikler Yıllık Çalışma Planının Çalışma Programında gösterilen hangi etkinlik ya da etkinlikle ilgili olduğu açıklanmalıdır. (Bu plandan örnek eklenebilir.)

Okul Müdürü gezi ile ilgili bütün incelemesini tamamlayıp uygun gördüğünü üst yazıda da belirterek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne süresi içinde (süreye dikkat edilirken çalışma günleri ve en az 7 gün olmalı) göndermelidir.

Bir üst yazı ile gönderilen bildirimde, ekteki form da belirtilen yazı ve belgeler bir gömlek dosya içerisinde form ise iki nüsha olarak düzenlenmiş olmalıdır.

Yönetmeliğin 6.maddesinin ı bendine göre çalışmaların daha çok ders dışı zamanları kapsayacak ve değerlendirecek şekilde planlanması ilkesi belirtilmiş olmakla birlikte, gezilerle ilgili olarak ta, yönetmeliğin 21.maddesi g bendi gereğince eğitim- öğretimi aksatmayacak şekilde planlanması istenmektedir, bu husus göz önünde bulundurulmalıdır.

Gezilere gidilecek araçlarla ilgili olarak müdürlüğümüzce okul ve kurumlara gönderilmiş 16 Haziran 2006 tarih 18–060/18236 sayılı yazı ekindeki 2006/48 nolu genelgeye göre hareket edilmeli, seyahat acente belgesi konusunda da yine müdürlüğümüzün bu hususla ilgili yazıları dikkate alınmalıdır.

Ziyaret amaçlı gezi planlayan imkânları geniş kurum ve okullar % 4–5 lik kontenjanını istemeleri halinde imkânları kısıtlı olan okul ve kurum öğrencilerine ayırarak toplumsal bir etkileşimin olmasını sağlamış olacaklardır.

Form ve plan eklerinde yer alacak okul veya kurumca hazırlanacak belgelerin düzenlenmesi bilgisayarda yapılmalıdır. Bu işlem yapılırken uygun punto büyüklüğü seçilerek ikinci kâğıda geçilmemeye özen gösterilerek plan formatı bozulmamalıdır.