Okul ve sınıf içinde yapılan çalışmaları tamamlamak, yaşamla bağlantısını kurmak ve bilişsel, duyuşsal ve devinimsel alandaki davranışları kazandırmak için kullanılan bir tekniktir. Öğrencilere somut yaşantılar geçirerek kalıcı öğrenmeleri sağlamak için kullanılır. Örneğin öğrencilerin müze, fabrika kütüphane, dağ, orman, göl vb. yerlere götürülmesi planlanabilir. Bir gezi için yapılması gerekli işlemler aşağıda açılanmıştır.
Gözlem, her çocukta var olan araştırma eğilimini ortaya çıkarmak için kullanılan bir tekniktir. Bu teknikte öğrencilere kazandırılacak davranışlar en az uygulama düzeyinde olmalıdır. Öğrencilerin sınıf, laboratuar ya da okul dışındaki sosyal yaşam ortamlarında bir olay, durum, nesne ya da insanlarla ilgili olarak sistematik olarak inceleme yapma, verileri kaydetme ve bir sonuca varma süreci olarak açıklanabilir. Öğrencilerin dikkatli bir gözlem yapmalarını gerektirir. Gözlem rastgele gerçekleştirilen bir etkinlik değildir. Gözlem yapılarken aşağıda belirtilen kurallara uyulmalıdır.
Öğrencilerin bilimsel olayların sonuçlarını birinci elden öğrenmelerini sağlamak, devinimsel becerilerini geliştirmek, öğrenmeyi somutlaştırmak, hipotezleri test etmek, bir ilke ya da varsayımı sınamak amacıyla yapılan eylem ya da işleme deney denir. Gözlemin kontrollü olarak yapay bir ortamda tekrarlanması şeklinde de tanımlanabilir. İki tür deneyden bahsetmek mümkündür.
Öğrenci deneyleri, öğrencilerin en az uygulama düzeyindeki kazanımlara ulaşmasını sağlamak için gerçekleştirilir. Bir deneyin yapılmasında aşağıda verilen işlem basamaklarının kullanılması önerilir.
Görüşme, bir konuyla ilgili olarak bir ya da birkaç kişiden oluşan öğrenci grubunun, aileler, yerel yönetim liderleri, sivil toplum kuruluşlarının liderleri, işadamları ya da konu uzmanlarıyla yaptıkları bilgi alma tekniği olarak tanımlanabilir. Öğrencilerin toplumdaki bazı rolleri ve durumları tanıtmaları için görevlendirildikleri toplumsal bir iletişim aracı olarak da düşünülebilir. Öğrencilere görüşme için zaman verilmeli, görüşme sırasında nelere dikkat edecekleri açıklanmalıdır. Görüşme tekniğinin uygulanmasında aşağıda belirtilen adımların kullanılması uygundur.
Doğal toplumsal ya da kültürel ürünlerin bilgi ve beceri elde etmek için sunulduğu bir etkinliktir. Öğrencilerin öğrenme sürecinde hazırladıkları materyalleri ya da ürünleri sunmaları şeklinde de gerçekleştirilebilir. İş eğitimi, sanat eğitimi gibi derslerde oluşturulan ürünlerin tanıtılmasında kullanılabilir. Serginin yapıldığı zamanda öğrencilerin ürünlerin başında olmaları ve sergiledikleri ürünlerle ilgili değerlendirmelerini ve görüşlerini açıklamaları sağlanmalıdır.
Öğrencilerin sınıf dışında gerçekleştirdikleri, okulda / sınıfta öğretim yapılan konuların tekrar edilmesi, pekiştirilmesi ve o konu ile ilgili öğrenmelerin kalıcılığını artırmak için kullanılır.