TUSSEN 15 MEI EN 15 SEPTEMBER

mijnoeverplanten.nl oeverplanten@gmail.com

Het project ‘OEVERPLANTEN’ is een Citizen Science onderzoek (samenwerking van Naturalis, de Universiteit Leiden en het publiek) om de oevervegetatiekwaliteit in de Leidse regio te beoordelen.

Het doel is de gemeenten met hun keuze over oeverbeheer en inrichting te ondersteunen om biodiversiteit te vergroten.

Waarom vragen we jullie hulp?

In een polderlandschap en in de bebouwde kom bieden de oevers vaak goede kansen voor ‘wilde natuur’ en belangrijke schuilplaatsen voor diverse planten- en diersoorten. De inrichting en het beheer van de oevers bepalen de soortenrijkdom.

Leiden en de omliggende gemeenten proberen door aangepast beheer en plaatselijke herinrichting de biodiversiteit van de oevers te verbeteren. Het Naturalis Biodiversity Center en het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden willen in kaart brengen met welke oevers het goed gaat en welke oevers van een beter beheer zouden kunnen profiteren.


Omdat het enkele jaren duurt voordat de resultaten van een aangepast beheer zichtbaar worden zijn gegevens over plantensoorten van de oevers voor de komende 5 tot 10 jaar nodig. Er zijn dus veel gegevens te verzamelen en daarom zijn we op zoek naar hulp!

Door aan het onderzoek mee te doen zul je ook de oevers bij je in de buurt op een hele andere manier ervaren. Probeer maar en deel je enthousiasme met je vrienden en familie.

Je wordt echt één van onze mede-onderzoekers. Je bijdrage kun je binnen een week op de kaart van 2020 zien, met een groene/gele/rode kleur die de kwaliteit van de oever aangeeft.

Meedoen: 'OEVERCHECK'

Een 'oevercheck' doe je (liever) met de oeverplanten app of met een papier formulier.

Gebied voor het OEVERPLANTEN onderzoek.

Je hoeft geen specialist te zijn.

We hebben 23 gemakkelijk-te-herkennen plantensoorten die iets zeggen over de kwaliteit van de oever als 'indicatoren' gekozen. Sommige ken je misschien al en de andere kan je leren herkennen met behulp van foto's, filmpjes en quizzen op de website.

Je noteert de aanwezigheid van deze indicatorsoorten langs een 40 meter oeverdeel met (liever) de oeverplanten app of op de papier formulier.

Zo'n 'OEVERCHECK' neemt ongeveer 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de oever en je ervaring. Je kunt één oevercheck doen of een groot aantal. Hoe meer hoe beter.

Je kiest zelf de oeverlocaties waar je interesse in hebt, in de brede regio van Leiden (tussen Den Haag, Gouda en Haarlem).

Kan je hulp gebruiken bij het herkennen van de soorten of de methode? Misschien ken je iemand in je omgeving met wie je op stap kan gaan. Ook organiseren wij workshops/spreekuur.

Instructie video 'De oevercheck' (4.5 minuten)

Bedankt aan Freija Roos voor het filmen en de montage.

Handleidingen en meer informatie vind je op de andere pagina's van de website:

Resultaten van 2018 & 2019 & 2020

Met behulp van jouw gegevens kunnen we de kwaliteit van de oevervegetatie analyseren en in kaart brengen. Je onderzochte oever is beoordeeld tot een oevervegetatie kwaliteitscategorie: slecht (rood), matig (oranje), redelijk (geel), goed (groen), en blauw = rietkraag of lisdodde veld met weinig andere soorten.

In de eerste 3 jaar van het project (2018-2020) hebben buurtbewoners en onderzoekers samen 1584 oeverchecks in kaart gebracht.

Tik op een gekleurd puntje op de kaart voor informatie over de oevercheck te zien: datum, lijst van de waargenomen soorten en foto van de oever.

De gemeenten werden geïnformeerd zodat ze hun beheer hier indien nodig op kunnen aanpassen. De participanten hebben in 2018 een verslag over de resultaten van het onderzoek gekregen.

Er was in oktober 2020 een workshop georganiseerd om het project met de gemeenten, waterschappen, mede-onderzoekers en anderen te bespreken. De project resultaten en de uitkomst van de workshop zullen aan onze mede-onderzoekers gecommuniceerd worden.

Contact

Zou je graag aan het onderzoek of aan een workshop mee willen doen? Heb je nog vragen of aanmerkingen? Stuur ons een bericht op

Oeverplanten@gmail.com

Het oeverplanten team

Hoofdonderzoekers

Jacqueline Henrot (Naturalis gastonderzoeker) en de Denktank Biodiversiteit Leidse Ommelanden: Marco Roos (Naturalis), Wil Tamis (Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden), Ckees van Oijen (Van Oijen Sustainability)

Communicatie: Marijke Deurloo, Jacqueline Henrot, Ckees van Oijen

Biologie studenten van de Universiteit Leiden

2020: Laura Schollaardt (MSc stage), Amy Montajne (MSc stage) en Kelly Wijs (BSc stage).

2019: Astrid van den Burg, Jeanine Barth, Jeroen Koopmans en Manuela de Zeeuw (alle 4 BSc stage) + Jeroen Berkhout, Sjoerd Biemond, Sharon Burg, Mark Keulen, Jöran Klink, Birgit Leidekker, Hymke Meijer, Lisa Zuijlen, Renée Zijlmans, Simon Verdel, Daan v d Bergh, van der Kaaden, Dieneke, Mark van Keulen, anoniem (tweede en eerste jaar studenten, als deel van hun opleiding).

2018: Vincent Peelen (MSc stage) en Leon Bekooy (MSc stage).

En jullie !

In 2020: Anke Burgers, Anne Marie Broersma, Annemarie Pijpers, Ant Brandenburg, Hiske, Ilse Duijvestein, Karin Mattern, Koen Quint, Koen van Zoest, Maddy van Holland, Marianne van der Voort, Marijke Deurloo, Martine van Schaik, Max, Peter Engbers, Ria Fijnvandraad, Rogier, Ron Mes, Sanne Hendriks, Vincent Peelen.

In 2019: Anke Burgers, Anne Mollema, Anneke Schulz, Annemarie Pijpers, Ant Brandenburg, Arie Dwarswaard, Bert Slager, Els Teerlink, Fanny, Hans Goudsmit, Heleen Swart, Ilse Duijvestein, Ineke Laroo, Joop Kortselius, Joost Schrieks, Karin Mattern, Koen van Zoest, Liselotte Rambonnet, Luuk de Ruiter, Maddy van Holland, Marianne van der Voort, Peter Engbers, Ria Fijnvandraat, Rita Edelaar, RobTe, Stan van der Laan, Susan Ras, Tessa van Doesum, Tom van Oort, Vincent Peelen, Wim Guiking, anomiem.

In 2018: Ann In't Velt, Anne AB, Anne Marie van Dam, Annemarie Pijpers, Ant Brandenburg, Astrid Blaauw, Carina van Oort, Cees Los, Chimera, Claire Mulder, Dorine Polderman, Dr. Doolittle, Ellahe Armbruster, Elly van Kampen, Erik Houkes, Fabio Sweet, Jan Kuijt, Jeannette de Keijzer, Job Segers, Koen van Zoest, Lia Lommers, Louie Krol, Ludy van Popta, Maddy van Holland, Manja Peelen-Post, Marco Tanis, Marga Alferink, Marie-Jeanne Lambert, Marijke Hollander, Marja Burger, Martijn Wegman, Melissa Ramdayal, Menno Bakker, Mirte van Daalen, Moniek Steenland, Peter Engbers, Peter Lindenburg, Ria Fijn van Draat, Rita Edelaar, Ron Nelemans, Themis Cheinquer, Thomas Milde, Tonny Timbergen, anoniem.