Projektet og fagene

På disse sider kan du se forslag til, hvordan I kan arbejde med Når skabet åbnes i fagene i forbindelse med besøget i kirken. Der er et idé-katalog mere end det er detaljerede planer, for du ved bedst, hvad der passer med din klasse. Det er heller ikke sikkert, at du vil have alle fagene i spil.

Fra skoletjenestens side vil vi foreslå, at I arbejder projektet i fagene kristendomskundskab, billedkunst og dansk - men I kan selvfølgelig skære kagen anderledes.

I billedkunst tænker vi at arbejdet med Boeslundetavlen og kirkebesøget Erik Hagens moderne fortolkninger af historierne fra Bibelen, skal være inspiration til at eleverne selv kan lave deres egne, små højtidsskabe. De kan tage udgangspunkt i nogle af Erik Hagens teknikker og arbejde videre derfra - for eksempel ved at lave nutidsfortolkninger af de bibelske fortællinger med elementer fra elevernes liv, ved at lade bogstaver, som former ord, indgå skjult i deres billeder eller ved at bruge symbolske dyr og planter i deres billeder. Hvem vil de fx invitere med til deres nutidige påskebord, for at lave en ny aftale om en bedre verden? Hvordan kan man lade ordet "håb" indgå skjult i et billede? Hvilke symboler, fx planter og dyr, skal være med på deres billeder?

Udstilling af værkerne: Hvis I får arbejdet godt med elev-højtidsskabe og der kommer et fysisk produkt ud af det, vil Folkekirkens Skoletjeneste i Ballerup-Furesø gerne hjælpe med at lave en lille udstilling i kirken af elevernes værker. Vi vil også gerne medvirke til at formidle en online-udstilling af digitale værker til et bredere publikum.

I kristendomskundskab er det oplagt at arbejde med de kendskabet til de bibelske højtider og de tilhørende grundfortællinger, som tematiseres i Skovlunde kirkes højtidsskabe: Marias bebudelse, fastelavn, påske (med fokus på den sidste nadver), pinse og jul. Det er også oplagt at tematisere kunstens rolle i kirken i fortid og nutid, og hvad det gør for kristendomstolkningen, at motiverne bliver nutidige.

I dansk kan man arbejde med formidling af værkerne og tankerne bag dem, for eksempel som et udstillingskatalog til værkerne. For at lave en formidlende tekst til udstillingen, skal eleverne overveje deres valg i kommunikationen: hvem er jer som afsender, hvem skriver jeg til som modtagere, hvilken situation er formidlingen rettet mod og hvad er hensigten med den. Hvad skal besøgende i udstillingen kigge på?

Samlet set er vores tanke, at jo mere man får arbejdet med, sanseligt erfaret, bearbejdet og kommunikeret om de eksistentielle temaer og bibelske fortællinger, jo bedre forankring af forståelse og viden, vil forløbet give.

Se mere udførlige aktivitetsforslag på undersiderne til billedkunst, kristendomskundskab og dansk