Introduktion til Boeslundetavlen

Altertavlen fra Boeslunde - Middelalderens højtidsskab


Kunstens rolle i middelalderens kirkerum

I middelalderen fortalte man de bibelske historier med kalkmalerier og med smukke trætavler omkring alteret og på kirkens vægge. Her møder I en virkelig flot altertavle fra senmiddelalderen: Boeslunde-tavlen, som i dag hænger på Nationalmuseet.


Dengang var læsning ikke i centrum, for få kunne læse. Men fortællinger var den almindelige måde at få viden på. Billeder var der ikke mange af i hverdagslivet, men kirkerne var til gengæld udsmykket fra top til bund med kalkmaleriernes fortællinger. Her blev fortællingerne fra bibelen vist med hovedpersonerne iklædt tøj, som var moderne da billederne blev lavet. Jomfru Maria blev altså vist i modetøj og frisurer fra middelalderen.


Altertavlerne stod i kirkens helligste del. De var ofte beklædt med bladguld, flotte farver og bjergkrystaller, som skulle ligne ædelstene. Guld var det fineste metal og man regnede det for selvlysende med en iboende kraft.


Kunsten skulle imponere og overvælde de besøgende i kirkerne med deres skønhed. Samtidig skulle de fortælle de centrale historier fra kristendommen på en genkendelig måde.


I middelalderen ville de fleste nok:

  • Mærke de følelser, billederne gav dem.

  • Snakke med hinanden om, hvilke fortællinger, der gemte sig bag figurerne på billederne.

  • Tænke over, om de skulle handle som de mennesker, som billederne viste.


Sidst men ikke mindst ønskede man, at alle de indtryk billederne gav én, skulle åbne ens hjerte op for at se det usynlige - den virkelighed der gemmer sig bag det, som øjet kan se.

Sådan her stod Boeslundetavlen åben på festdage i løbet af året - undtagen fra påskedag til pinsedag.

Tavlen har fokus på jomfru Maria. Her står hun i midten af tavlen med det lille jesusbarn i armene. Over deres hoveder kan man se Gud Faderen, med hænderne løftet til velsignelse. I øverste række fortælles historien om Marias barndom og ungdom. I den nederste række viser forskellige helgener - altså hellige mænd.

Hvordan skal I arbejde med Boeslundetavlen?

Brug lidt tid på at lære billederne og historierne på altertavlen godt at kende og tal med hinanden om dem. Det er vigtigt så I ved mere, når I skal se moderne billeder og selv lave jeres egne tavler.

Overvej først: Hvad sker der, når du kigger på altertavlen og andre billeder. Ser du først på hvad de forestiller? Eller mærker du først efter, hvilke følelser, billederne giver? Fx smukt, grimt, behageligt. Kan billeder fortælle ting bedre end ord og bogstaver?


Lav derefter opgaven Marias bebudelse - og husk ikke at kigge på forklaringen under "Hvad billedet fortalte" før I har fået lov af jeres lærer. Kig derefter under siden med Påske, og se om I kan genkende nogle af de historier, der bliver fortalt med billeder.