Personalizarea Visual Basic Editor

În funcție de timpul petrecut în Visual Basic Editor, se pot face modificări ale interfeței, pentru a lucra mai eficient și mai comod. Personalizări care pot fi făcute:

  • Se aleg setările pentru preferințe Editor și View din Visual Basic Editor pentru a controla modul de interacțiune.
  • Se aleg ferestrele care vor fi afișate în Visual Basic Editor și se organizează modul lor de dispunere pentru a folosi spațiul cât mai eficient posibil.
  • Se personalizează bara cu instrumente și meniuri din Visual Basic Editor astfel încât comenzile de care este nevoie să fie la îndemână (fără a aglomera spațiul de lucru).
  • Se personalizează bara cu instrumente (Toolbox) astfel încât să conțină instrumentele necesare pentru construirea formularelor.

Următoarele secțiuni explică opțiunile.

Personalizarea este valabilă pentru toate aplicațiile

Orice personalizare făcută la Editorul VBA se aplică la toate aplicațiile Office care folosesc versiunea VBA personalizată. De exemplu, dacă se modifică tipul de literă într-o instanță a Visual Basic Editor găzduită de Excel, el se va schimba și în instanțele Editor găzduite de Word, PowerPoint, Outlook și altele.

Alegerea preferințelor pentru Editor și View

Alegerea preferințelor pentru Editor și View, se alege din meniu Tools > Options.

Secțiunea Editor din fereastra de dialog Options

Opțiunile din secțiunea Editor

Secțiunea Editor din fereastra de dialog Options include următoarele setări:

Auto Syntax Check

Controlează dacă VBA afișează mesaje de atenționare, mesaje atunci când descoperă erori la verificarea automată a sintaxei scrisă în liniile de cod. (La momentul scrierii acestui articol, această caracteristică nu funcționează în Office 2016.)

Unii consideră că această caracteristică este utilă, deoarece VBA evidențiază erori care altfel ar putea să rămână neobservate până când la executarea sau depanarea codului. Dar dacă se trece de la o linie neterminată de cod la alta (și în cele din urmă să fie terminate toate liniile), această caracteristică poate fi dezactivată pentru a împiedica Editorul Visual Basic să afișeze mereu mesaje pentru erorile lăsate intenționat, dar care vor fi reparate mai târziu. Această alegere este similară cu diferența dintre scriitorii cărora le place să fixeze erorile de ortografie în timp ce scriu (și, prin urmare, lasă activă opțiunea de verificare a cuvântelor scrise în Word) și cei care preferă să păstreze firul principal al povestirii și să se ocupe ulterior de ortografie sau de alte lucruri minuțioase.

Liniile cu erori sunt scrise mereu cu roșu

Chiar dacă se dezactivează verificarea sintaxei - Auto Syntax Check, Visual Basic Editor scrie cu roșu liniile de cod pentru a atrage atenția asupra lor. Astfel se elimină întreruperile din cauza mesajelor afișate la fiecare greșeală.

Require Variable Declaration

Decide dacă variabilele trebuie declarate explicit. Declararea explicită a variabilelor diferă de cea implicită, iar unii cred că este o practică bună și care economisește timp – caseta pentru această opțiune trebuie selectată, cu excepția cazului în care există alte preferințe.

Auto List Members

Această opțiune controlează dacă funcțiile Auto List Members și List Constants sugerează automat proprietăți, metode și constante pe măsură ce lucrați în fereastra Code. Majoritatea oamenilor consideră aceste caracteristici utile, dar unii programatori cu experiență dezactivează aceste funcții deoarece cunosc destul de mult toate proprietățile, metodele și constantele de care au nevoie și preferă să nu fie distrași de o interfață ocupată.

Auto Quick Info

Această opțiune controlează dacă funcția Quick Info afișează automat informații despre funcții și parametrii lor în timp ce lucrați cu funcții în fereastra Code.

Auto Data Tips

Această opțiune controlează dacă, în modul Break, editorul Visual Basic afișează ScreenTips când plasați cursorul mouse-ului peste o variabilă sau o expresie, permițându-vă să verificați rapid o valoare a unei variabile sau expresii. (Alternativ, puteți utiliza fereastrele Locals, Immediate sau Watch, dar acestea ocupă mai mult spațiu pe ecran.)

Auto Indent

Stabilește dacă editorul Visual Basic va introduce automat linii ulterioare de cod după ce ați indentat o linie. Când opțiunea Auto Indent este activată, Editorul Visual Basic pornește fiecare linie nouă de cod indentată la același nivel (același număr de file sau spații sau aceeași combinație dintre cele două) ca și linia anterioară. Când opțiunea Auto Indent este dezactivată, Editorul Visual Basic pornește fiecare nouă linie de cod la marginea din stânga a ferestrei Code. De obicei, indentarea automată face economie de timp, altfel de fiecare dată când trebuie scăzut nivelul de indentare al unei noi linii, trebuie apăsate tastele Shift + Tab sau clic pe butonul Outdent din bara de instrumente Editare sau trebuie șterse tab-urile sau spațiile.

Tab Width

Setează numărul de spații dintr-un tab. Setarea permite o lățime de la 1 la 32 de spații. Setarea implicită este de 4 spații, care funcționează bine pentru fontul implicit. Dacă pentru cod se folosește un font proporțional (cum ar fi Times sau Arial), în locul unui un font monospațiu (cum ar fi fontul implicit Courier New), se recomandă mărirea numărului de spații pe care o reprezintă tab-ul pentru a clarifica nivelurile de indentare în codul dvs.

Drag-And-Drop Text Editing

Controlează dacă editorul Visual Basic acceptă caracteristica drag and drop. Majoritatea oamenilor consideră această facilitate utilă. Se pot trage porțiuni ale codului în fereastra Cod sau dintr-o fereastră Cod în alta. De asemenea, codul poate fi glisat în fereastra Immediate sau în fereastra Watch.

Default To Full Module View

Controlează dacă editorul Visual Basic afișează toate procedurile într-un modul într-o singură listă (vizualizarea Full Module) sau le afișează una câte una (vizualizarea Procedure). Vizualizarea completă a modulului (Full Module) este utilă la lucrul cu proceduri scurte. Pentru procedurile lungi, vizualizarea individuală poate oferi un context mai puțin aglomerat și mai simplu de folosit. La lucrul în vizualizarea Procedure, se deschide procedura cu care se va lucra, selectând-o din lista derulantă Procedure din partea de sus a ferestrei Cod. Pentru a comuta între vizualizarea Modul complet (Full Module) și vizualizarea Procedure, în colțul din stânga-jos al oricărei ferestre Cod se face clic pe butonul Full Module View sau pe butonul Procedure View.

Folosirea unei liste Drop-Down pentru a muta rapid procedurile

La lucrul în vizualizarea Full Module, se poate folosi lista drop-down Procedures, pentru a trece rapid la o procedură după nume.

Procedure Separator

Controlează dacă editorul Visual Basic afișează linii orizontale pentru a separa procedurile în cadrul unui modul afișat în vizualizarea Full Module din fereastra Code. De obicei, aceste linii sunt utile, oferind o tactică vizuală rapidă care arată unde se termină o procedură și începe următoarea. (Dacă utilizați vizualizarea Procedure, această casetă de selectare nu are niciun efect.)

Opțiuni de formatare a paginilor în secțiunea Editor Format

Fereastra de dialog Options conține și secțiunea Editor Format, care controlează modul în care apare codul în Visual Basic Editor.

Implicit, comentariile din cod sunt scrise cu verde. Acest lucru vă ajută la recunoașterea cu ușurință a acestui tip de text în fereastra Cod. Culorile implicite pentru diferite tipuri de text pot fi schimbate, alegând un tip de text în caseta listă Code Colors și apoi specificându-i culorile și textul (fontul). Există și posibilitatea modificării culorii pentru Foreground (prim plan), Background (fundal) și Indicator prin intermediul listelor derulante. Cu toate acestea, alegerile implicite sunt bine gândite.

Iată semnificația elementelor din lista Code Colors:

Normal Text

Se referă la majoritatea textului dintr-o procedură tipică. Culoarea implicită este negrul.

Selection Text

Se referă la culoarea textului selectat (evidențiat).

Syntax Error Text

Se referă la culoarea utilizată de VBA pentru linii cu erori. Culoarea implicită este roșie.

Execution Point Text

Se referă la culoarea utilizată de VBA pentru linia curentă executată în modul Break. Se recomandă o culoare de evidențiere (cum ar fi galben fluorescent pe care Visual Basic Editor îl folosește ca implicit), pentru a vedea imediat linia curentă.

Breakpoint Text

Se referă la culoarea în care VBA afișează puncte de întrerupere (punctele în care execuția codului este forțată să se oprească).

Comment Text

Se referă la culoarea liniilor de comentarii. Culoarea implicită este verde închis.

Keyword Text

Se referă la culoarea cuvintelor cheie (cuvinte recunoscute ca parte a limbajului VBA). Aici se folosește termenul de comandă pentru cuvintele din limbajul VBA.

Acest text reprezintă o parte considerabilă a fiecărei proceduri. Cuvintele cheie sunt afișate într-o altă culoare decât textul obișnuit deoarece unele persoane consideră că este util să se poată distinge cuvintele cheie fără a citi întregul cod. Culoarea implicită este albastru închis, care este o alegere bună - nu atât de intruzivă, dar nici atât de greu de văzut.

Identifier Text

Se referă la culoarea folosită de VBA pentru identificatori, adică nume de variabile, constante și proceduri definite.

Bookmark Text

Se referă la culoarea folosită de VBA pentru semnele de carte (bookmarks) din cod.

Call Return Text

Se referă la culoarea folosită de VBA pentru apelarea procedurilor. Implicit, Visual Basic Editor utilizează verde deschis pentru textul de returnare apel.

Utilizând listele derulante Font și Size din secțiunea Format Editor, se poate modifica fontul și mărimea tuturor tipurilor de text din fereastra Cod. De asemenea, se poate bloca afișarea barei de indicatori pentru margini (zona în care apar elemente cum ar fi pictogramele Next Statement și Breakpoint), prin debifarea casetei de selectare Margin Indicator Bar. (De obicei, aceste pictograme sunt utile, dar eliminarea acestei bare mărește puțin zona de cod de pe ecran.)

Secțiunea General din fereastra de dialog Options

Secțiunea General din fereastra de dialog Options conține câteva categorii de setări, aranjate în grupuri. De obicei se lasă nemodificate.

Grupul Form Grid Settings

Opțiunile din grupul Form Grid Settings controlează modul în care Visual Basic Editor manipulează formularele:

    • Caseta Show Grid controlează dacă Visual Basic Editor afișează o grilă punctată în formular în modul Design pentru a ajuta la plasarea și alinierea controalelor. Implicit, caseta este bifată.
    • Se stabilește distanța dintre punctele care alcătuiesc grila, pe lățime și înălțime. Pot fi alese valori de la 2 puncte la 60 de puncte (setarea implicită este de 6 puncte). Dacă este bifată caseta Show Grid, punctele vor fi vizibile; valorile alese vor afecta caracteristica Align Controls To Grid, descrisă în continuare.
    • Caseta Align Controls To Grid stabilește dacă Visual Basic Editor va alinia automat marginile controalelor sau le va muta la cea mai apropiată linie din grilă. Această opțiune permite poziționarea rapidă și ușoară a controalelor în poziții aproximativ apropiate, dar împiedică efectuarea de ajustări pozitive extrem de fine. Grila forțează poziționarea controalelor și poate fi frustrant atunci se încearcă îmbunătățirea aspectului comenzilor deja plasate într-un formular. (În acest caz, o opțiune este debifarea caseta de selectare Align Controls To Grid; o altă opțiune este să se lase caseta bifată, iar valorile dintre punctele care alcătuiesc grila să fie micșorate - pentru a permite ajustări mai fine.)

Grupul Edit and Continue

Grupul Edit And Continue conține doar un singur control - caseta Notify Before State Loss. Această opțiune controlează modul în care Visual Basic Editor, atunci când se execută un cod, avertizează dacă se încearcă să se facă o acțiune care necesită VBA pentru a reseta valorile tuturor variabilelor din modul.

Grupul Error Trapping

Acest grup conține trei butoane de opțiuni care se folosesc pentru a specifica modul în care VBA gestionează erorile care apar atunci când se execută cod:

Break On All Errors

Îi spune VBA să comute la modul Break atunci când apare orice tip de eroare, dacă este activă o eroare de manipulare (o secțiune a codului destinată manevrării erorilor) sau dacă codul este într-un modul clasă. Opțiunea Break On All Errors este utilă pentru a identifica unde apar erorile, ceea ce ajută la urmărirea și eliminarea lor. Dar dacă în cod au fost introduse comenzi de eroare, probabil că această opțiune nu mai este necesară.

Break In Class Module

Aceasta este, fără îndoială, cea mai utilă opțiune de utilizare generală. Când VBA întâlnește o eroare nefolosită într-un modul de clasă (un modul care definește un tip de obiect), VBA intră în modul de întrerupere (Break) pe linia de cod cu eroare.

Break On Unhandled Errors

Este setarea implicită, utilă atunci când codul conține un manipulator (handler) de eroare pentru a face față erorilor previzibile în modulul curent. Dacă există un handler de eroare, VBA permite manipulatorului să apteze eroarea și nu intră în modul Break, dar dacă nu există nici un manipulator pentru eroarea generată, VBA intră în modul Break pe linia codului cu eroare. O eroare nefolosită într-un modul de clasă, totuși, determină ca proiectul să intre în modul Break pe linia de cod care a invocat procedura incorectă a clasei, permițându-vă astfel să identificați (și să modificați) linia care a provocat problema.

Grupul Compile

Grupul Compile controlează modul în care VBA compilează codul pentru un proiect în cod executabil. Înainte de a fi executat, codul trebuie să fie compilat, dar nu întregul cod dintr-un proiect trebuie să fie în mod obligatoriu compilat înainte ca editorul Visual Basic să poată începe să execute primele părți ale codului.

La selectarea casetei Compile On Demand, VBA va compila codul numai la cerere. VBA compilează codul în procedura care este executată înainte de a începe executarea acelei proceduri, dar nu compilează codul în alte proceduri din același modul, cu excepția cazului în care procedura care este rulată le apelează (execută transferuri către ele).

Ca rezultat, executarea procedurii se face imediat ce VBA finalizează compilarea codului pentru acea procedură. Dacă procedura solicită apoi o altă procedură în modul, VBA compilează codul pentru cea de-a doua procedură atunci când este apelată de prima procedură și nu când începe executarea primei proceduri.

Compile On Demand este de obicei o alegere bună. Este utilă în special când construiți o serie de proceduri într-un modul și aveți un cod nefinalizat care se află în unele dintre ele.

Invers, dacă se debifează caseta Compile On Demand, VBA compilează întregul cod în toate procedurile din modul înainte de a începe să execute procedura care va fi executată. Aceasta înseamnă nu doar că procedeul nu pornește mai târziu (mai multe coduri necesită mai mult timp pentru a fi compilate, deși majoritatea calculatoarelor de astăzi sunt atât de rapide încât nu se sesizează acest lucru), dar și atenționează orice eroare de limbă sau eroare de compilare din orice procedură din întregul modul întâlnită la rularea și testarea procedurii curente, chiar dacă codul din acea procedură nu conține erori. Aceasta este o problemă când au fost schițate doar în unele dintre proceduri, astfel încât acestea rămân neterminate.

Opțiunile Show ToolTips și Collapse Proj. Hides Windows

Cele două opțiuni finale din secțiunea General a ferestrei de dialog Options sunt Show ToolTips și Collapse Proj. Hides Windows.

Cunoscute și cu numele de ScreenTips, ToolTips sunt descrieri de text care apar când plasați mouse-ul peste un buton sau o pictogramă. Caseta de selectare Show ToolTips controlează dacă Editorul Visual Basic afișează ToolTips pentru butoanele barei de instrumente. ToolTips-urile sunt utile, cu excepția cazului în care doriți să reduceți consumurile din PC - memoria și ciclurile de procesare - ceea ce este foarte puțin probabil.

Opțiunea Collapse Proj. Hides Windows controlează dacă Editorul Visual Basic ascunde fereastra Code și alte ferestre de proiect din Project Explorer. Această casetă este selectată în mod prestabilit și, în general, este o alegere utilă. La restrângerea unui proiect din Project Explorer, editorul Visual Basic ascunde orice ferestre de cod sau ferestre de tip utilizator care aparțin acelui proiect și le elimină din lista care apare în meniul Window. Când proiectul este extins din nou, editorul Visual Basic afișează ferestrele din pozițiile lor anterioare și le restaurează în lista meniului Window.

Opțiunile din secțiunea Docking

Secțiunea Docking din fereastra de dialog Options, controlează modul în care pot fi andocate diferite ferestre din Visual Basic Editor - dacă se fixează automat și magnetic într-o parte a ferestrei când sunt mutate acolo. Păstrarea ferestrelor andocate duce de obicei la o interfață mai organizată. Însă este posibil ca ferestrele să nu fie andocabile, astfel încât (dacă este necesar) să poată fi glisate în afara Editorului Visual Basic sau să fie aranjate după cum se dorește pe ecran. Monitoarele de azi sunt destul de mari, astfel încât este posibil să fie suficient spațiu pentru a afișa diferite ferestre în afara ferestrei Editor. La momentul scrierii articolului, caracteristica nu funcționează în Windows 10.

Alegerea și stabilirea poziției ferestrelor din Editor

Ferestrele (sau panourile) din Editorul Visual Basic pot fi repoziționate. Alegerea aspectului depinde în mare măsură de dimensiunea și rezoluția ecranului și de preferințele personale. Iată câteva sugestii:

    • Fereastra Cod se maximizează în Editor, pentru a avea cât mai mult spațiu în fereastra editorului Visual Basic. Astfel codul va rămâne pe o singură linie și va fi mai ușor de citit.
    • Unii oameni consideră că pot renunța la Project Explorer, afișându-l doar când este necesar (cu combinația de taste Ctrl+R). Există și posibilitatea personalizării meniului, care va fi descrisă ulterior.

Personalizarea barei cu instrumente și a barei de meniu

În Word, Excel, Access și în celelalte aplicații Office nu mai există meniuri. Și singura bară de instrumente este Quick Access Toolbar. Panglica (Ribbon) a înlocuit meniurile și cele mai multe bare de instrumente în 2007.

Editorul Visual Basic păstrează stilul de interfață mai vechi - fără Panglică și cu meniurile clasice și barele de instrumente clasice care pot fi personalizate într-o anumită măsură. Pentru a face acest lucru, alegeți View > Toolbars > Customize sau faceți clic dreapta pe o bară de instrumente sau pe bara de meniu și alegeți Customize (Personalizare) din meniul contextual. Va fi afișată caseta de dialog Customize.

De asemenea, se poate personaliza caseta de instrumente (Toolbox), un panou special care conține comenzi pentru crearea formularelor de utilizatori. Acesta poate fi vizibil numai când în fereastra Cod este vizibil un formular de utilizator.

În caseta Toolbox se pot adăuga și elimina comenzi și se pot adăuga secțiuni noi cu instrumente Toolbox. Unii programatori pun cele mai utilizate butoane de control în Toolbox într-o singură secțiune, pentru a salva timp. Aceste comenzi pot include și variante personalizate ale comenzilor obișnuite din Toolbox, iar prin plasarea lor în Toolbox, se evită personalizarea lor din nou.

De exemplu, multe casete de dialog care vor fi create au nevoie de un buton OK care închide caseta de dialog, implementează un anumit cod și continuă executarea procedurii. Fiecare buton OK are nevoie de:

    • proprietatea Name pentru a seta cmdOK,
    • proprietatea Caption setată la OK,
    • proprietatea implicită setată la True și
    • proprietățile înălțime și lățime setate la o dimensiune mai mică decât dimensiunile pe care editorul Visual Basic le atribuie în mod implicit.

După personalizarea unui buton de comandă modificând toate aceste proprietăți, se poate plasa o copie a butonului modificat în cutia de instrumente, care poate fi folosit rapid și pentru formularele ulterioare. Un alt control care poate fi personalizat este TextBox. Textul standard implicit afișează doar o linie de text și folosește o dimensiune a fontului de aproximativ 8. Pentru a evita modificarea acestor proprietăți implicite de fiecare dată când se folosește o casetă text, se creează o casetă text personalizată care, de exemplu, are mai multe linii și este setată la o dimensiune a fontului de 11.

Un alt motiv pentru a personaliza Toolbox-ul este de a adăuga comenzi avansate care extind lucrurile care pot fi făcute cu casetele de dialog și formularele de utilizator.

Primul mod în care se pot adăuga controale în caseta de instrumente este direct dintr-un formular de utilizator. De exemplu, mai întâi se creează textul personalizat și apoi se copie din formularul utilizatorului în caseta Toolbox.

Microsoft și alți furnizori oferă, de asemenea, o varietate de comenzi prealabile care pot fi adăugate în caseta Toolbox. Pentru a adăuga aceste controale, se fac următoarele:

  1. Clic dreapta pe un spațiu gol din caseta Toolbox (nu pe controale).
  2. Selectați Additional Controls din meniul contextual pentru a afișa caseta de dialog cu controale suplimentare.
  3. În fereastra de dialog Additional Controls, se bifează casetele pentru controalele care vor fi adăugate, apoi clic pe butonul OK.

După bifarea controalelor, pentru a afișa în listă doar elementele selectate, clic pe caseta Numai articole selectate (Selected Items Only) din grupul Afișare (Show).

În funcție de computerul și de software-ul folosit, se pot găsi foarte multe comenzi interesante și utile. Există numeroase controale, dar acestea sunt printre cele mai importante:

    • Setul de controale Microsoft Outlook
    • Controlul pentru QuickTime din Apple
    • Controlul pentru bara de stare (status-bar).

Unele dintre aceste controale pot adăuga funcții importante la macrocomenzi. De asemenea, pe Internet pot fi găsite controale suplimentare, cum ar fi calendare, blocări de securitate etc. Adăugarea comenzilor preconfigurate este destul de convenabilă: pur și simplu ele sunt glisate în formular, fără a mai fi nevoie să se scrie cod.

Un control poate fi deplasat dintr-o secțiune a casetei de instrumente în alta, trăgând-o din secțiunea sursă și deplasând cursorul mausului (prin tragere/glisare) peste eticheta secțiunii destinație pentru a afișa acea secțiune. Apoi, se deplasează cursorul mausului în jos (tot prin glisare) în corpul acelei secțiuni și se eliberează mausul.

Redenumirea unui Control din caseta cu instrumente

Când se mută săgeata mausului peste un element de control din caseta cu instrumente, apare un mesaj de tip ScreenTip, care arată numele acelui control. Pentru a redenumi un control, se face clic dreapta pe el în caseta de instrumente și se alege opțiunea Personalizare (Customize) din meniul contextual pentru a afișa caseta de dialog Particularizare control (Customize Control).

În fereastra de dialog Customize Control se introduce numele comenzii în caseta de text Tool Tip Text (se șterge sau se modifică numele existent după cum este necesar). Acest nume apare în mesaj când utilizatorul mută cursorul mausului deasupra butonului de control din caseta de instrumente. Dacă se consideră necesar, se poate atribui o pictogramă diferită la acel control, așa cum se descrie în secțiunea următoare. În caz contrar, clic pe butonul OK pentru a închide caseta de dialog Customize Control.

Atribuirea unei imagini pentru pictograma unui Control din bara cu instrumente

Fiecare control din caseta de instrumente este identificat cu o imagine. Se poate atribui o imagine nouă controlului afișând caseta de dialog Customize Control, cu clic pe butonul Load Picture și selectând imaginea sau pictograma din caseta de dialog care apare. Dacă se adaugă un control personalizat (cum ar fi butonul de control pe care adăugat mai devreme în acest capitol), se poate utiliza o altă pictogramă pentru a distinge controlul de un buton VBA implicit.

Imaginea atribuită anumitor controale poate fi editată, afișând caseta de dialog Customize Control, cu clic pe butonul Edit Picture și utilizând caseta de dialog Edit Image pentru a colora pixelii care alcătuiesc imaginea.

Ștergerea Controalelor din caseta cu instrumente

Pentru a elimina un control din Toolbox, se face clic dreapta pe el și din meniul contextual se alege opțiunea Delete. Elementul este identificat de numele comenzii.


Dacă elementul este un control personalizat creat, această acțiune elimină controlul și acesta nu mai poate fi restabilit (dacă nu există o copie în altă parte). Dacă elementul este unul dintre comenzile furnizate de Microsoft care apar împreună cu pachetul Microsoft Forms 2.0 (utilizat automat de către VBA), poate fi restabilit în caseta de instrumente utilizând caseta de dialog Controale suplimentare (Additional Controls). Se bifează caseta pentru obiectul corespunzător (de exemplu, Microsoft Forms 2.0 CommandButton).

De asemenea, se pot elimina comenzi din Toolbox ștergând întreaga secțiune în care apar.

Adăugarea de secțiuni în caseta cu instrumente (Toolbox)

Pentru a adăuga o secțiune în Toolbox, se face clic dreapta pe fila din partea de sus a paginii (sau pe eticheta din secțiune) și se alege New Page din meniul contextual. Editorul Visual Basic adaugă o nouă secțiune numită New Page, la care se adaugă controlul Selectare obiecte (Select Objects). Noua secțiune poate fi redenumită imediat.

Comanda Selectare obiecte (Select Objects) - pictograma sa este o săgeată neagră - apare pe fiecare secțiune din cutia de instrumente și nu poate fi ștearsă. Acest "control" este diferit de altele. Nu se adaugă la un formular. În schimb, el trebuie să fie selectat în caseta de instrumente când se redimensionează sau repoziționează sau când trebuie să se selecteze un alt control în formular. Cu toate acestea, atunci când se face clic pe un control (și urmând multe alte acțiuni), VBA activează automat această funcție de "selectare obiect" - astfel încât nu este nevoie să se facă clic pe el.

Redenumirea secțiunilor din Toolbox

Pentru a modifica numele unei secțiuni din Toolbox, se face clic dreapta pe secțiune sau pe etichetă și se alege Redenumire (Rename) din meniul contextual pentru a afișa caseta de dialog Rename. Se tastează numele în caseta de text Caption, se tastează textul dorit în caseta Control Tip Text, apoi clic pe butonul OK pentru a închide caseta de dialog.

Ștergerea secțiunilor din Toolbox

Pentru a elimina o secțiune/pagină din cutia de instrumente, se face clic dreapta pe fila sau eticheta acesteia și se alege Ștergere pagină (Delete Page) din meniul contextual. Editorul Visual Basic elimină pagina din cutia de instrumente fără nici o confirmare, chiar dacă pagina conține controale.

Importul și exportul paginilor Toolbox

Pentru a permite accesul la paginile Toolbox, acestea pot fi salvate ca fișiere separate și pot fi distribuite colegilor. Seturile de instrumente Toolbox au ca extensie de nume fișier .pag.

Pentru a exporta o pagină din Toolbox, se face clic dreapta pe fila sau eticheta acesteia și se selectează Export Page din meniul contextual, pentru a afișa caseta de dialog Export Page. Se introduce un nume pentru pagină, se alege dosarul în care se va salva, apoi clic pe butonul Save. Pagina salvată poate fi importată în alt Editor VBA.

Pentru a importa o pagină de instrumente, se face clic dreapta pe fila sau eticheta de pe o pagină existentă din caseta de instrumente și se selectează din meniul contextual Import Page, pentru a afișa caseta de dialog Import Page. Se selectează pagina care se va importa și se face clic pe butonul Deschidere (Open) din caseta de dialog. Editorul Visual Basic adaugă noua pagină după ultima pagină din Toolbox și o numește New Page.

Clic dreapta pe fila sau eticheta paginii, se selectează Rename, se introduce un nou nume și o descriere, apoi se face clic pe butonul OK.

Mutarea paginilor din Toolbox

Pentru a muta o pagină/secțiune din Toolbox, clic dreapta pe filă sau pe etichetă și se alege Move din meniul contextual pentru a afișa caseta de dialog Page Order.

În caseta Page Order, se selectează pagina sau paginile care vor fi mutate (Shift + clic pentru a selecta mai multe pagini consecutive, Ctrl + clic pentru a selecta mai multe pagini în mod individual) și cu butoanele Mutare în sus și Mutare în jos se rearanjează paginile dorite .

La final, clic pe butonul OK pentru a închide caseta de dialog Page Order.