Găsirea obiectelor de care este nevoie

Visual Basic Editor are câteva instrumente pentru găsirea obiectelor necesare:

  • Macro Recorder, care este folosit pentru a înregistra macrocomenzi în aplicațiile Microsoft Office – detalii pe paginile Macrocomenzi. Noțiuni de bază.
  • Object Browser, descris pe scurt pe pagina Crearea unei macrocomenzi pentru Excel
  • Sistemul de ajutor online - Help, care oferă detalii despre obiectele din aplicație
  • Caracteristica Auto List Members din Visual Basic Editor

Următoarele secțiuni descriu cum pot fi folosite aceste instrumente pentru a găsi diferite obiecte.

Folosirea Macro Recorder pentru a adăuga cod pentru obiectele de care este nevoie

Dacă se folosește o aplicație Microsoft, este posibil ca cel mai simplu mod de a găsi obiectele de care este nevoie este prin pornirea Macro Recorder pentru a înregistra o macrocomandă rapidă, folosind obiectele care interesează. În timpul efectuării diferitelor acțiuni în aplicație, Macro Recorder creează un cod care poate fi deschis în Editorul Visual Basic, examinat și modificat, dacă este necesar.

În ciuda avantajelor sale, Macro Recorder are două dezavantaje::

  • În primul rând, nu pot fi înregistrate toate acțiunile. De exemplu, în Excel, pentru a crea o declarație care să efectueze o acțiune într-un registru de lucru specificat în colecția Workbooks și nu în registrul de lucru activ. Cu ajutorul Macro Recorder se pot înregistra numai acțiunile efectuate în registrul de lucru activ. (Din această cauză Macro Recorder poate înregistra numai acele acțiuni care se efectuează interactiv în Excel și nu se poate lucra interactiv într-un alt registru decât cel activ. Același lucru este valabil și pentru documentele Word.) Iată un alt exemplu : Unele acțiuni de pe panglică (Ribbon) nu sunt înregistrate. În Word, cu clic pe funcția Review > Show Markup Formatting pentru a o deselecta, nu există cod înregistrat. Codul următor trebuie scris în Editor:
ActiveWindow.View.ShowFormatChanges = False
  • În al doilea rând, Macro Recorder are tendința să includă mai multe instrucțiuni decât sunt necesare, mai ales atunci când este înregistrată o setare dintr-o casetă de dialog.

Un exemplu al celei de-a doua probleme a fost prezentat pe pagina Crearea unei proceduri pentru Word. Iată un alt exemplu. De data aceasta, se va înregistra o macrocomandă pentru a crea o intrare pentru AutoCorrect. Presupunem că un cuvânt trebuie tastat de zeci de ori în fiecare zi. Pentru a simplifica munca, se pot tasta doar câteva litere din acel cuvânt (sau o abreviere la alegere). Apoi Word va înlocui în mod automat abrevierea cu acel cuvânt în timpul tastării. Iată cum se creează această macrocomandă:

  1. Se deschide Word.
  2. Clic pe butonul Record Macro din bara de stare sau clic pe eticheta Developer de pe Ribbon și apoi clic pe butonul Record Macro din secțiunea Code. Este afișată fereastra de dialog Record Macro. Se alege numele Adaugare_Element_la_AutoCorrect în caseta text Macro Name și o descriere în caseta text Description. Se verifică dacă este selectată opțiunea All Documents (Normal.dotm) în lista Store Macro In, apoi clic pe butonul OK pentru a începe înregistrarea.
  3. Se apasă combinația de taste Alt+F apoi tasta I. Apoi clic pe butonul Proofing și butonul AutoCorrect Options pentru a afișa fereastra de dialog AutoCorrect. Se tastează abrevierea în caseta Replace și cuvântul (textul întreg) în caseta With, apoi clic pe butonul Add. La final, clic de două ori pe butonul OK pentru a închide ferestrele de dialog.
  4. Clic pe butonul Stop Recording de pe Ribbon sau din bara de stare pentru a opri Macro Recorder.

Apoi se apasă combinația de taste Alt+F8 pentru a afișa caseta de dialog Macros, se selectează elementul Adaugare_Element_la_AutoCorrect, apoi clic pe butonul Edit pentru a deschide macrocomanda în Visual Basic Editor. Codul ar trebui să arate astfel:

Sub Adaugare_Element_la_AutoCorrect()
'
' Macrocomanda Adaugare_Element_pentru_AutoCorrect
' Modifica ref cu referinte
'
AutoCorrect.Entries.Add Name:="ref ", Value:="referinte"
  With Options
    .AutoFormatAsYouTypeApplyHeadings = False 
    .AutoFormatAsYouTypeApplyBorders = True 
    .AutoFormatAsYouTypeApplyBulletedLists = True 
    .AutoFormatAsYouTypeApplyNumberedLists = True 
    .AutoFormatAsYouTypeApplyTables = True 
    .AutoFormatAsYouTypeReplaceQuotes = True 
    .AutoFormatAsYouTypeReplaceSymbols = True 
    .AutoFormatAsYouTypeReplaceOrdinals = True 
    .AutoFormatAsYouTypeReplaceFractions = True 
    .AutoFormatAsYouTypeReplacePlainTextEmphasis = False 
    .AutoFormatAsYouTypeReplaceHyperlinks = True 
    .AutoFormatAsYouTypeFormatListItemBeginning = True 
    .AutoFormatAsYouTypeDefineStyles = False 
    .TabIndentKey = True
  End With
  With AutoCorrect
  .CorrectInitialCaps = True
  .CorrectSentenceCaps = True .CorrectDays = True  
  .CorrectCapsLock = True 
  .ReplaceText = True 
  .ReplaceTextFromSpellingChecker = True 
  .CorrectKeyboardSetting = False  
  .DisplayAutoCorrectOptions = True 
  .CorrectTableCells = True 
End With
  With OMathAutoCorrect
    .UseOutsideOMath = False 
    .ReplaceText = True End With With Options
    .AutoFormatApplyHeadings = True 
    .AutoFormatApplyLists = True 
    .AutoFormatApplyBulletedLists = True 
    .AutoFormatApplyOtherParas = True 
    .AutoFormatReplaceQuotes = True 
    .AutoFormatReplaceSymbols = True 
    .AutoFormatReplaceOrdinals = True 
    .AutoFormatReplaceFractions = True 
    .AutoFormatReplacePlainTextEmphasis = True 
    .AutoFormatReplaceHyperlinks = True 
    .AutoFormatPreserveStyles = True 
    .AutoFormatPlainTextWordMail = True 
  End With
    Options.LabelSmartTags = False 
End Sub 

Aici, programul de înregistrare a adăugat foarte multe linii de cod care nu sunt necesare. Singura instrucțiune necesară este:

AutoCorrect.Entries.Add Name:="ref ", Value:="referinte"

Această linie indică cum se adaugă un element AutoCorrect, atunci când se lucrează cu obiectul de colecție Entries din obiectul AutoCorrect. Se folosește metoda Add din colecția Entries pentru a adăuga un element AutoCorrect în listă.

Toate celelalte linii de cod care specifică starea diferitelor opțiuni nu sunt necesare, pentru că ele nu se modifică în această macrocomandă.

Prin eliminarea acestor linii, macrocomanda poate fi redusă la o singură linie (se pot șterge și liniile de comentarii):

Sub Adaugare_Element_la_AutoCorrect()
'
' Macrocomanda Adaugare_Element_pentru_AutoCorrect
' Modifica ref cu referinte
  AutoCorrect.Entries.Add Name:="ref ",Value:="referinte"
End Sub

A fost folosit Recorder pentru a obține sintaxa corectă de adăugare a unui element la lista AutoCorrect. Nu are rost să se păstreze liniile de cod care nu au legătură cu scopul macrocomenzii.

Mai mult, codul în plus poate îngreuna citirea și înțelegerea scopului macrocomenzii.

În plus, aceste linii suplimentare ar putea seta proprietăți care nu sunt de dorit. De exemplu, dacă macrocomanda este executată în viitor într-un document care are simboluri de numerotare. Cu clic pe fila File de pe Ribbon s-a ales File > Options > Proofing > AutoCorrect Options > AutoFormat As You Type și numerotarea a fost dezactivată. Cu toate acestea, când se execută macrocomanda, numerotarea apare din nou datorită acestei linii care nu este necesară în cod:

.AutoFormatAsYouTypeApplyBulletedLists = True

În ciuda limitărilor sale, Macro Recorder oferă acces rapid la obiectele cu care se lucrează, iar codul rezultat poate fi modificat oricând în Editorul Visual Basic. În plus, codul generat de Recorder este executat garantat fără bug-uri.

Folosirea Object Browser

Pentru mulți programatori, instrumentul principal de scriere a codului pentru obiecte este Object Browser, care a fost folosit pe pagina Crearea unei macrocomenzi pentru Excel. În secțiunile următoare se descrie mai detaliat Object Browser și modul de folosire pentru a găsi informațiile necesare. Pentru a afișa Object Browser, se apasă tasta F2 în Editor.

Componente ale Object Browser

Object Browser pune la dispoziție următoarele informații despre obiectele încorporate, dar și despre obiectele create ulterior:

  • Clase (definiții formale ale obiectelor)
  • Proprietăți (atributele obiectelor sau aaspecte ale comportamentului lor)
  • Metode (acțiuni care pot fi realizate cu ajutorul obiectelor)
  • Evenimente (de exemplu, deschiderea sau închiderea unui document)
  • Constante (elemente numite care pot păstra o valoare constantă în timpul execuției unui program)

Imaginea de mai jos afișează componentele din Object Browser.

Iată diferite ce fac elemente din Object Browser:

  • Lista Project/Library furnizează o listă de obiecte din bibliotecă valabile pentru proiectul curent. (Un obiect din bibliotecă este o colecție de obiecte realizate, care sunt disponibile pentru programe. La un moment dat pot exista mai multe biblioteci în uz. De exemplu, o bibliotecă ar putea conține obiecte specializate la redarea graficii, iar o altă bibliotecă ar putea conține obiecte care să asiste cu funcții de securitate și așa mai departe.) Lista derulantă se folosește pentru a alege bibliotecile de obiecte care pot fi vizualizate. De exemplu, se poate alege vizualizarea numai a obiectelor din Outlook selectând Outlook din lista derulantă Project/Library. Alternativ, se poate rămâne la alegerea implicită, <All Libraries>.
  • În caseta de căutare text - Search Text, se introduc cuvintele care se caută: fie se tastează, fie se alege cuvântul anterior din sesiunea curentă a proiectului din listă. Apoi se apasă tasta Enter sau se face clic pe butonul de căutare Search pentru a găsi membri care conțin cuvântul căutat.

Pentru a face căutările din Object Browser mai puțin specifice, puteți utiliza metacaractere, cum ar fi ? (pentru a reprezenta un singur caracter) și * (pentru a reprezenta un grup de caractere). De asemenea, se poate căuta numai un anumit cuvânt (în loc să se potrivească șirul de căutare cu o parte a altui cuvânt) făcând clic pe butonul din dreapta în orice locație din Browserul de obiecte (cu excepția listei derulante Project/Library sau în caseta Căutare text) și alegând Find Whole Word Only din meniul contextual. Selecția Find Whole Word Only are în stânga un marcaj de selectare în meniul contextual când este activ; pentru a-l dezactiva, se alege din nou Find Whole Word Only din meniul contextual.

  • Clic pe butonul Go Back pentru a pentru a reveni la selecțiile anterioare din lista de clase și din lista de membri. Cu clic pe butonul Go Forward se face deplasarea înainte prin selecțiile următoare, una câte una. Butonul Go Back devine disponibil atunci când se accesează o clasă sau un membru din Object Browser; butonul Go Forward devine disponibil numai când a fost utilizat butonul Go Back pentru a reveni la o selecție anterioară.
  • Cu clic pe butonul Copy To Clipboard se copie elementul selectat din lista cu rezultatele căutării, din lista de clase, lista de membri sau din panoul Detalii în Clipboard, astfel încât să poată fi inserat în cod.
  • Cu clic pe butonul View Definition (Vizualizare definiție) se afișează o fereastră de cod care conține codul pentru obiectul selectat în lista de clase sau lista de membri. Butonul View Definition este disponibil numai pentru obiectele care conțin cod, cum ar fi procedurile și formularele pentru utilizator care au fost create.
  • Cu clic pe butonul Help se afișează orice ajutor disponibil pentru elementul selectat. Alternativ, se poate apăsa tasta F1.
  • Cu clic pe butonul Search (Căutare) se poate căuta termenul introdus în caseta Search Text. Dacă panoul Search Results nu este deschis, VBA îl deschide în acest moment.
  • Cu clic pe butonul Show/Hide Search Results (Afișare/Ascundere rezultate căutare) se poate activa și dezactiva afișarea panoului Search Results.
  • Lista cu rezultatele căutării în panoul Search Results conține rezultatele celei mai recente căutări efectuate pentru un termen introdus în caseta Search Text. La efectuarea unei căutări, Object Browser actualizează lista cu rezultatele căutării atunci când se folosește lista derulantă Project/Library pentru a comuta la o altă bibliotecă. Alegerea unei alte biblioteci din lista derulantă Project/Library (Proiect/bibliotecă) este un mod de a micșora, extinde sau modifica focalizarea căutării.
  • Lista de clase afișează clasele disponibile în biblioteca sau proiectul specificat în lista derulantă Project / Library.
  • Lista de membri afișează elementele disponibile ale clasei selectate în lista de clase. Metoda, constanta, evenimentul, proprietatea sau procedura care au cod scris pentru aceasta sunt afișate cu caractere aldine (scrise înclinat). Lista membrilor poate afișa membrii fie grupați în diferite categorii (metode, proprietăți, evenimente etc.), fie negrupați ca o listă alfabetică a tuturor membrilor disponibili. Pentru a comuta între afișarea grupată sau alfabetică, se face clic dreapta pe lista de membri și din meniul contextual se alege Group Members (Membrii grupului); apoi clic fie pentru a plasa un marcaj (pentru a grupa membrii), fie pentru a elimina marcajul de selectare (pentru a degrupa membrii).
  • Panoul cu detalii (Details) afișează definiția membrului selectat în lista de clase sau în lista de membri. De exemplu, dacă se selectează o procedură din lista Members Of, panoul Detalii afișează numele procedurii, numele modulului și șablonului sau documentul în care sunt stocate și orice linii de comentarii care au fost introduse la începutul procedurii. Numele modulului și numele proiectului conțin hyperlink-uri (salturi) pentru a sări rapid la ele. Informațiile din panoul Details pot fi copiate în fereastra Code utilizând copierea și lipirea sau tehnica drag and drop.

Cele trei bare despărțitoare pot fi glisate pentru a redimensiona ferestrele din Object Browser. (De asemenea, fereastra Object Browser poate fi redimensionată sau maximizată.)

În imaginea următoare sunt toate pictogramele și descrierea a ce reprezintă acestea.

Un punct albastru în partea stângă sus a pictogramei Property sau Method indică că acea proprietate sau metodă este cea implicită.

Adăugarea și ștergerea de obiecte din bibliotecă

Bibliotecile implicite de obiecte sunt suficiente pentru macrocomenzile obișnuite, deci, în general, nu trebuie adăugate biblioteci specializate. Pentru programarea avansată, trebuie adăugate și alte biblioteci (de exemplu, pentru modificarea Ribbon trebuie adăugată o bibliotecă specială). Bibliotecile de obiecte pot fi adăugate și eliminate, alegând Tools > References din Editor și utilizând caseta de dialog References pentru a face selecțiile:

  • Prin adăugarea de biblioteci de obiecte, se pot pune la dispoziție seturi suplimentare de obiecte cu care se va lucre ulterior.
  • Prin eliminarea bibliotecilor de obiecte care nu trebuie afișate sau utilizate, se reduce numărul referințelor de obiecte pe care VBA trebuie să le rezolve atunci când compilează codul într-un proiect.

Astfel, codul va rula mai repede, deși, așa cum am menționat anterior, computerele de astăzi sunt atât de rapide încât găsirea unor modalități de creștere a vitezei de execuție a macrocomenzilor nu mai este o problemă.

La deschiderea Editorului Visual Basic, acesta încarcă automat bibliotecile de obiecte necesare pentru utilizarea VBA și formularele de utilizatori cu aplicația gazdă. Acest set de biblioteci de obiecte nu trebuie modificat, decât în cazul în care se accesează obiecte conținute în alte biblioteci. De exemplu, pentru realizarea unei proceduri în Word care trebuie să utilizeze o caracteristică găsită în Excel, va trebui să se adauge în editorul VBA al Word o referință la o bibliotecă de obiecte Excel pentru a face ca obiectele din Excel să fie disponibile.

Se poate ajusta prioritatea (sau order of precedence) pentru diferite referințe, ajustând ordinea în care apar referințele în caseta de dialog Referințe. Prioritatea referințelor contează atunci când în cod se folosește un obiect enumerat în mai multe referințe: VBA verifică lista referințelor pentru a determina ordinea referințelor care conțin numele respectivului obiect și îl utilizează pe primul, cu excepția cazului în care este specificat altfel, prin utilizarea unui nume lipsit de ambiguitate.

Pentru a adăuga sau elimina biblioteci de obiecte, se urmează acești pași:

1. În Visual Basic Editor, se alege Tools > References pentru a afișa fereastra de dialog References. Fereastra de dialog References se poate afișa și cu clic dreapta în Object Browser și din meniul contextual alegerea opțiunii References.

2. În lista Available References, se pot bifa elementele pentru biblioteci de obiecte pentru a le adăuga sau debifa pentru a elimina referințele de care nu este nevoie. În listă ar trebui să fie câte o referință pentru fiecare bibliotecă de obiecte a fiecărei aplicații care suportă automatizare și este instalată în computer. Automatizare, în acest context, înseamnă că o aplicație permite automatizarea unor operațiuni (altfel zis, macrocomenzi). O aplicație care suportă automatizare își expune propriile obiecte, adică aplicația pune propriile obiecte la dispoziția programatorilor.

3. Referințele care se folosesc sunt afișate în partea de sus a listei Available References și nu sunt în ordine alfabetică (ci în ordinea precedenței, descrisă anterior în acest capitol).

4. Ordinea precedenței se poate ajusta pentru referințele folosite prin selectarea unei referințe și folosind butoanele cu săgeți Priority pentru a muta referința mai sus sau mai jos în listă. De obicei, Visual Basic for Applications și Object Library se păstrează în partea de sus a listei.

Adăugarea unei biblioteci de referință

În lista cu referințe se poate adăuga o referință nouă cu clic pe butonul Browse pentru a afișa fereastra de dialog Add Reference, selectând fișierul bibliotecă, apoi clic pe butonul Open.

5. Clic OK pentru a închide fereastra de dialog References și a reveni la Object Browser.

Navigarea folosind Object Browser

Pentru a vedea obiectele valabile pentru un obiect, se urmează etapele:

1. Mai întâi se activează modulul cu cod cu dublu-clic în Project Explorer.

2. Se afișează Object Browser cu View > Object Browser, sau apăsând tasta F2, sau cu clic pe butonul Object Browser din bara cu instrumente Standard. (Dacă Object Browser este afișat deja, se face activ cu clic pe el sau selectându-l din lista meniului Window.)

3. În lista Project/Library, se selectează numele proiectului sau al bibliotecii care trebuie afișată. Object Browser afișează clasele valabile în lista Classes.

4. În lista Classes, se selectează clasa cu care se va lucra. De exemplu, când se alege un proiect la etapa 3, se selectează modulul cu care se lucrează din lista Classes.

5. Pentru a lucra cu un anumit membru al clasei sau proiectului, acesta poate fi selectat din lista Members Of. De exemplu, când se lucrează cu un proiect șablon, se poate alege o anumită procedură sau un anumit utilizator cu care se va lucra.

După selectarea clasei, membrului sau proiectului, se poate:

  • vedea informația despre elementul selectat în panoul Details aflat în partea de jos a ferestrei Object Browser.
  • vedea definiția unui obiect cu clic pe butonul View Definition. Alternativ, cu clic-dreapta pe acel obiect din lista Members Of se poate alege View Definition din meniul contextual. Butonul View Definition și comanda View Definition sunt active doar pentru obiectele care conțin cod, de exemplu procedurile sau formularele de utilizator create anterior.

O Definiție este codul conținut

Definiția unei proceduri este codul pe care îl conține. Definiția unui modul este codul din toate procedurile pe care le conține. Definiția unui formular de utilizator - user form este codul din toate procedurile atașate la formular. Pentru a vedea cum funcționează butonul View Definition, se tastează numele unei macrocomenzi în câmpul de căutare din Object Browser (aflat la stânga pictogramei). Apoi clic pe pictogramă pentru a localiza macrocomanda. Apoi clic pe butonul View Definition, pentru a deschide fereastra Code și a afișa codul din macrocomandă.

  • copia textul pentru clasa, proiectul sau membrul selectat în memoria Clipboard cu clic pe butonul Copy sau folosind comanda standard de copiere (prin apăsarea tastelor Ctrl+C sau Ctrl+Insert).

Folosirea ajutorului (Help) pentru a găsi Obiectul de care este nevoie

Sistemul de ajutor online din VBA oferă o modalitate simplă de a accesa detalii despre obiectele folosite. Fișierul Help oferă referințe la toate obiectele, metodele și proprietățile din VBA, inclusiv desene pentru a arăta cum sunt legate obiectele între ele și exemple de cod pentru a arăta sintaxa corectă.

Cea mai rapidă metodă de a accesa VBA Help este prin apăsarea tastei F1 atunci când se lucrează în Visual Basic Editor.

Apăsarea tastei F1 pentru a accesa o pagină de ajutor în VBA

F1 funcționează în două moduri.

  • Se poate apăsa F1 atunci când cursorul (linia vertical care clipește) se află pe o linie goală în fereastra Code, pentru a accesa portalul VBA.
  • Atunci când se apasă tasta F1 și cursorul se află într-un cuvânt din cod, de exemplu Variant sau InputBox, se va deschide pagina de ajutor cu informații referitoare la acel cuvânt.

Unele legături sunt afișate pe partea stângă (sus și jos) a paginii web. De aici se pot accesa alte pagini web, de exemplu Office și SharePoint Add-ins și MSDN Forums. Cu clic pe Stack Overflow se accesează pagina Q & A care conține și exemple de cod.

Se poate încerca și Welcome to the Visual Basic for Applications language reference for Office 2013 din mijlocul paginii.

Apăsarea tastei F1 pentru a accesa direct pagina de ajutor a unei comenzi

Al doilea mod de folosire a tastei F1 deschide direct pagina de ajutor pentru cuvântul corespunzător. De exemplu, pentru a vedea comenzile pentru fereastra activă, se poate tasta activewindow în fereastra Code, după care se poziționează cursorul în acel cuvânt și se apasă tasta F1.

În afară de informațiile obișnuite de ajutor care se află pe paginile de ajutor online, mai sunt câteva modalități suplimentare de a găsi ajutor:

  • La majoritatea ferestrelor Microsoft, în partea de sus, se află un câmp de căutare (o lupă). După tastarea cuvintelor Word 2016 selection object în câmpul de căutare, se va deschide o pagină cu multe legături la alte pagini.
  • Pentru a căuta ajutor, se poate da clic pe meniul Help din Editor de unde se alege una dintre cele două opțiuni de ajutor afișate: Microsoft Visual Basic Applications Help sau MSDN On The Web. Aceste două opțiuni deschid diferite pagini în sistem de asistență, în care se pot găsi explicații sau exemple de cod. (De reținut că prima opțiune nu deschide aceeași pagină web care se deschide când se apasă efectiv tasta F1.)
  • Și nu în cele din urmă, atunci când se caută ajutor pentru obiecte, se poate apăsat tasta F2 pentru a afișa Object Browser.

Folosirea caracteristicii Auto List Members

Funcția Auto List Members a fost descrisă deja.

Pentru recapitulare, în codul VBA - ca și în majoritatea celorlalte limbaje de programare - obiectele și membrii acestora (proprietăți și metode) sunt separate prin puncte. Această punctuație ajută să se vadă relațiile dintre obiectele părinte, obiectele copil și, la sfârșitul liniei, membri. În codul următor sunt două puncte:

sngLinesPerPage = ActiveDocument.PageSetup.LinesPage

Când se introduce o declarație în Editorul Visual Basic și se tastează punctul, caracteristica Auto List Members afișează o listă de proprietăți și metode corespunzătoare obiectului.

(Dacă nu este activată, caracteristica se activează în Editorul Visual Basic, selectând Tools > Options, apoi bifând caseta Auto List Members.)

Din punct de vedere tehnic, există o deosebire între Auto List Members și caracteristica similară List Properties/Methods. Prima caracteristică este declanșată prin tastarea unui punct (.) După care urmează numele unui obiect într-o linie de cod. A doua caracteristică este declanșată apăsând Ctl + J sau cu clic dreapta pe numele unui obiect într-o linie de cod și selectând List Properties/Methods din meniul care apare. Dintre cele două, mai utilă pare Auto List Members.

Funcția Auto List Members oferă o modalitate rapidă de a completa declarațiile, dar trebuie cunoscut obiectul cu care se lucrează înainte de a putea lucra cu membrii săi. Uneori, folosirea acestei funcții este un fel de a vă găsi drumul printr-un labirint și de a primi instrucțiuni detaliate care se termină cu expresia "Dar nu puteți ajunge de aici până dincoace".

După ce se cunoaște obiectul de pornire, se poate găsi cu ușurință proprietatea sau metoda de care este nevoie. De exemplu, pentru a pune împreună declarația Application.Documents (1) .Close (pentru a închide primul document din colecția Documents in Word), se poate lucra astfel:

1. Se poziționează cursorul pe o linie nouă într-o procedură goală (între comenzile Sub și End Sub). Dacă este nevoie, se creează o procedură nouă.

2. Se tastează cuvântul application, sau doar appl și se apasă Ctrl+spacebar pentru a afișa caracteristica Complete Word care va completa automat cuvântul.

3. Se tastează un punct (.) după cuvântul Application. Caracteristica Auto List Members afișează lista cu proprietăți și metode valabile pentru obiectul Application.

4. Se alege elementul Documents din lista Auto List Members. Alegerea se poate face prin derularea în jos cu mausul, apoi dublu clic pentru a adăuga cuvântul în fereastra Code, prin derulare folosind tastele săgeți și adăugarea cuvântului prin apăsarea tastei Tab, sau prin tastarea primelor litere din cuvânt (pentru a-l localiza rapid) și tastarea tastei Tab.

5. Se tastează (1). după Documents. După tastarea punctului, caracteristica Auto List Members va afișa lista cu proprietăți și metode valabile pentru obiectul Document. De reținut că fără (1), se lucrează cu o colecție de documente, dar când se adaugă (1), se lucrează cu un anumit document, care aici este primul din colecție.

6. Se alege metoda Close din lista Auto List Members prin derulare cu mausul sau cu tasta săgeată în jos. Pentru că acesta este finalul instrucțiunii, se apasă tasta Enter pentru a adăuga metoda și a trece la o linie nouă (în loc să se apese tasta Tab, care adaugă codul, dar rămâne pe aceeași linie de cod).

Selecția Automată permite mâinilor să rămână pe tastatură

Pentru majoritatea oamenilor, cea mai rapidă modalitate de a introduce declarații în fereastra Code este de a păstra mâinile pe tastatură. La urma urmei, programarea se tastează. Pentru a simplifica acest lucru, editorul Visual Basic selectează automat elementul curent din lista Auto List Members atunci când se introduce un punct sau o paranteză deschisă. În exemplul anterior, se poate tasta Application. pentru a afișa lista, apoi se tastează Do pentru a selecta elementul Documents și (pentru a intra în elementul Documents.