În timp ce casetele de dialog simple tind să fie statice, casetele de dialog complexe pot fi dinamice. Ele se pot modifica atunci când utilizatorul face clic pe anumite elemente. Aceste modificări pot fi:
Mai întâi este descrisă realizarea formularelor dinamice. Realizarea acestui tip de casete de dialog cere mai multă muncă, comparativ cu realizarea casetelor de dialog statice, dar sunt o metodă foarte bnă de a prezenta informații și a permite utilizatorului să facă alegeri. (Termenii formular și casetă de dialog se referă la același lucru, dar casetele de dialog sunt mai mici și mai simple decât formularele.)
După casetele de dialog dinamice vor fi descrise casetele de dialog multiple, care se folosesc pentru a prezenta utilizatorului mai multe informații sau opțiuni decât ochiul și mintea pot cuprinde confortabil deodată.
Apoi este descrisă crearea unei casete de dialog modeless (una pe care utilizatorii o pot lăsa pe ecran în timp ce ei continuă să lucreze în aplicația lor, similar cu modul în care panoul Research din Word afișează rezultatele, dar se poate continua editarea documentului).
La final este descris modul de lucru cu numeroasele evenimente acceptate de obiectul UserForm și controalele pe care le utilizați pe acesta. Folosind evenimente, puteți monitoriza ceea ce face utilizatorul și să acționați în consecință, sau chiar să îl împiedicați pe acesta să facă ceva care nu pare a fi o idee bună.