Deschiderea Visual Basic Editor

Visual Basic Editor se poate deschide din aplicația gazdă folosită. De exemplu, dacă Word este aplicația deschisă, Visual Basic Editor se deschide din Word. Instanța Visual Basic Editor deschisă este asociată la Word.

Pot fi deschise mai multe instanțe Visual Basic Editor. De exemplu, dacă deja a fost deschisă o instanță Visual Basic Editor în Word, se mai poate deschide o instanță în Excel și o alta în Access.

Visual Basic Editor poate fi deschis în două moduri:

  • Alt+F8, apoi se selectează o macrocomandă și clic pe butonul Edit / Editare. Aplicația gazdă deschide Visual Basic Editor și afișează acea macrocomandă pentru a lucra cu ea.
  • Alt=F11 deschide direct Editorul VBA.

Deschiderea Visual Basic Editor folosind o macrocomandă selectată

În cazul în care cunoașteți numele macrocomenzii, folosiți această metodă pentru a deschide Visual Basic Editor și a afișa macrocomanda.

Acest exemplu folosește Word pentru a deschide macrocomanda muta_paragraf:

1. Se deschide Word dacă nu este deschis deja.

2. Se apasă combinația de taste Alt+F8 pentru a afișa fereastra de dialog Macros.

3. Se selectează macrocomanda muta_paragraf, apoi clic pe butonul Edit / Editare. Word deschide Visual Basic Editor cu macrocomanda afișată și pregătită pentru editare, ca în figura de mai jos.

4. Se alege File > Close pentru a închide Visual Basic Editor și a-l deschide folosind o altă metodă.

Deschiderea directă a Visual Basic Editor

Pentru a deschide direct Visual Basic Editor, se urmează etapele:

1. Se deschide sau se activează aplicația gazdă. În acest caz, se deschide sau se comută la Word.

2. Se apasă Alt+F11. Word deschide Visual Basic Editor.

Visual Basic Editor își reamintește de fereastra pentru Cod

În funcție de starea în care se afla Visual Basic Editor când a fost închis ultima dată, se pot vedea deschise una sau multe ferestre Code. De exemplu, dacă în sesiunea anterioară a fost lăsată deschisă fereastra Code pentru modulul NewMacros , Visual Basic Editor va afișa din nou fereastra Code.

Dacă fereastra Properties nu este afișată, se apasă tasta F4. Această fereastră va fi descrisă mai jos.

Navigarea într-o Macrocomandă

După deschiderea directă a Visual Basic Editor, se poate folosi panoul Project Explorer (care implicit se află în partea stângă) pentru a naviga la o anumită macrocomandă. De asemenea, se poate folosi Project Explorer pentru a naviga la proiectele deschise și modulele cu care se lucrează în Visual Basic Editor.

Project Explorer seamănă cu aplicația Explorer din Windows

Panoul Project Explorer seamănă cu aplicația standard Explorer din Windows în care se pot vedea directoare și subdirectoare. În funcție de aplicația folosită, pot fi văzute diferite proiecte în structura arborescentă (descrisă mai jos).

Pentru a naviga la macrocomanda muta_paragraf, se realizează următoarele etape:

1. În panoul Project Explorer aflat în partea stângă sus a ferestrei Visual Basic Editor, se extinde șablonul Normal (care reprezintă Normal.dotm, șablonul Normal) cu clic pe semnul + din stânga numelui. (Dacă Normal este deja extins, se sare această etapă.)

2. Dublu-clic pe Modules pentru extindere.

3. Dublu-clic pe modulul NewMacros. (Acesta este modulul global în care Word salvează automat macrocomenzile înregistrate, cu excepția celor la care s-a ales salvarea în altă locație, în fereastra de dialog Record Macro.) Visual Basic Editor afișează conținutul modulului în fereastra Code din partea dreaptă.

Dacă modulul conține mai mult de o macrocomandă, va trebui să se selecteze macrocomanda în care se va lucra. (Dacă a fost înregistrată doar o macrocomandă, fereastra Code va afișa doar acea macrocomandă.)

Pentru a selecta o macrocomandă, se folosește una din metodele:

  • În fereastra Code, se alege macrocomanda din lista Procedure, aflată în partea dreaptă sus a ferestrei. (Cu mausul peste listă, fără a o deschide, este afișat textul Procedure.)

Dacă modulul conține mai multe macrocomenzi, se derulează până la cea care va fi modificată sau se selectează din lista Procedure.

  • Se folosește bara derulantă pentru a ajunge la macrocomanda care va fi modificată, care începe cu cuvântul Sub, după care urmează numele macrocomenzii și o pereche de paranteze rotunde.