Erfaringer

Her kan du lese om andres erfaringer med LDN. For å søke på siden trykk CTRL F og skriv inn det du søker etter.

Kvinne, 35-45 år, med FM-LS-Astma-Endiometrose-Artrose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 11.11.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Diagnosen Artrose fikk jeg 2005 (Mye knevondter problemer med å gå i trapper og sitte med knærne bøyd lotus stilling.

Fikk diagnosen LS(Lavt Stoffskifte)2007 går på levaxin,samme året fikk jeg påvist Endiometrose. Diagnosen FM (Fibriomyalgi) fikk jeg sept 2012 da jeg var på

Jeløya opphold. Astma fikk jeg påvist senhøst 2012 etter oppfording fra Jeløya å dra til spesialist. Bruker astmamedisiner daglig + ventoline.(har piping i brystet under trening og anstrengelse)

FM har gjort at jeg har ligget med influensa lignende symptomer og har lite energi,alt jeg foretar meg tapper meg for energi og jeg har dårlig søvn. Jeg våkner om morningen og kroppen er blytung og det er vanskelig å komme seg ut av sengen,går rundt som en zombie og har ikke livsgnist eller lyst til noen ting,for alt tapper meg for energi og det er vondt å trene og alt er vondt grått og trist.Det verker i kroppen,armer,ben,bekken og mye hodepine. Influensa følelse som slo meg ut hele dagen/kvelden kom hver 14 dag og etterhvert hver uke. Artrosen gjør meg ikke i stand til å trene normalt, og livskvaliteten blir forringet av alle diagnosene mine og

dette gjør at jeg igjen føler meg nedfor,og strekker ikke til.

Startet med LDN: 28/4-2013

Tilstand etter LDN:

Har fått bedre livskvalitet,har ikke hatt influensa attakkene som jeg hadde ofte før,har fått mere energi og mindre vondt. Hodepine har jeg nesten ikke lenger!

Jeg sover godt om nettene og føler meg mer uthvilt enn på lenge. Sinnstemningen min er bedre enn den har vært. Knærne er ikke helt bra enda, men har bare gått 3mnd på ldn og merket litt bedring på smertene.

PEF målingene har gått bittelitt opp ikke mye,men litt.

Hadde en endiometrose sist jeg ble sjekket,fikk tatt en ny sjekk for en mnd siden og ingen funn av endiometrose!!!

Takker LDN hittil for ett bedre liv og kommer tilbake med mere oppdatering senere.

Sykdomsprogresjon: Den går saktere enn tidligere


Kvinne, 35-45 år, med Utmattelse

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 11.11.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Utslitt, smerter i ben og ledd. Utmattet av fysisk aktivitet, og av sosiale sammenhenger.

Startet med LDN: 22.mai-2013

Tilstand etter LDN:

Føler meg ikke mer opplagt ennå, men legen sier det kan ta 6 mnd før man merker forskjell. Men jeg sover SÅ elendig etter jeg begynte med Ldn at jeg føler meg enda mere som en zombie på dagen. Sovner aldri før to-tretiden om natten og våkner i panikk flere ganger i løpet av natten. Hadde ikke søvnproblemer før. Noe som gjør at jeg har lyst til å slutte. Men tenker jeg får prøve 6mnd som legen anbefaler.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Kvinne, 45-55 år, med Bechtrew/Prolaps

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 11.11.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Ble oppfordret av min manuell terapaut å foreta Bechtrew testen i mai 2012 med positivt resultat. Har da i årevis hatt smerter i rygg, bekken ,hofter , knær og fotblad. Trener for å holde stivheten i skjelettet på ett minimum men det igjen forsterker smertene om kveld/natt. Helt umulig å ligge på siden pga smerter i hofteledd. En evig runddans med andre ord. Har tidligere brukt Voltaren, Vimovo, miks av Paracet og Ibux, Paralgin forte, + + , husker ikke alt i farten. Pga vedvarende smerter var det vanskelig å delta aktivt i det sosiale siden det ikke var hverken gnist eller humør igjen når dagen var over.

Startet med LDN: 23.04.2013

Tilstand etter LDN:

3mg LDN. En fantastisk opptur første uken. 1. mai kom med ett brak og en gedigen nedtur. Lenge siden jeg hadde vært så dårlig og det varte ca 2 uker. Mystiske drømmer, urolig søvnmønster. Helt umerkelig ble det bedre og bedre. Har nå rolige netter, kan ligge hvordan jeg vil, har helt kuttet ut andre medisiner. Som en følge av at dagene nå er smertefri føles livet herlig å leve og humør og livsgnist er definitivt tilbake.

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Kvinne, 45-55 år, med MS

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 01.11.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Diagnose 1992. Dårlig balanse.

Startet med LDN: 4/3-2013

Tilstand etter LDN:

Bedre balanse, men dårlig søvn.

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Mann, 55-65 år, med Fibromyalgi

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 01.11.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Jeg begynte med smerter i leddene allerede i tyveårsalderen. Det forverret seg gradvis over mange år. For 5-6 år siden, fikk jeg så store smerter om natten, så jeg visste ikke hvordan jeg skulle ligge. Jeg var oppe og gikk hver natt fordi jeg ikke fikk sove pga smertene. Min daværende fastlege hadde ikke noe annet å tilby meg enn smertestillende tabletter. Noe som ikke fungerte i det hele tatt. Men han mente at det måtte være FM og at det desverre ikke var noen kur mot dette. Var hos flere spesialister, uten å komme noe lenger. Jeg byttet fastlege, ikke pga at den forige ikke gjorde jobben sin, men pga flytting. Den nye legen tok virkelig tak i ting og undersøkte meg grundig. Han sendte meg til røntgen, for å ta bilder av hele kroppen, for enten å bekrefte eller avkrefte Bechtrew, samt en masse blodprøver. Alle prøver var negative. Til slutt ble diagnosen FM. Jeg har prøvd det meste av smertestillende, uten resultat og diverse naturmedisin uten resultat. Så kom jeg tilfeldigvis til å se dette tv-programmet om flere personer med forskjellige sykdomsbilder. Da tok jeg kontakt med min fastlege og ba om å få prøve ldn, siden det ikke var registrert noen alvorlige bivirkninger. Han var litt nølende i begynnelsen, men jeg var heldigvis litt sta og nermest forlangte å prøve. Han ringte ned til apoteket i samme bygget, for å høre om de hadde den på lager. Det hadde de. Da var jeg den første som han skrev ut medisinen til. Nå var jeg hos legen for ca. en uke siden. Han spurte meg, hvordan har du det? (da hadde jeg brukt medisinen i ca. 10 uker). Jeg svarte: Jeg har det veldig bra. Jeg har ikke hatt det så bra på mange år. Virkningen kom fra den første tabletten. Jeg sover 8-9 timer uten å være våken et sekund. Før sov jeg kanskje et par timer, før jeg måtte opp å gå, pga smerter. Min lege ble nok svært overrasket. Han hadde sikkert ikke ventet det svaret. Han ble så glad på mine vegne, at han sprudlet. Han fortalte at han hadde undersøkt det han kunne, med hensyn til alvorlige bivirkninger. Det var det ikke! Han tok meg i handa fire ganger og ønsket meg en god sommer like mange ganger. Det er den hyggeligste legetimen jeg har hatt. Tror vi var like fornøyd begge to. Bare til orientering: min lege er godt voksen, men er tydeligvis mer ungdommelig og nysgjerrig enn mange yngre leger som kun går etter "boka" som han sa. Håper flere leger kan heve øyelokkene en smule, slik at flere kan få en god hverdag.

Startet med LDN: 24.04.13

Tilstand etter LDN:

Startet med ldn 24. april. Umiddelbar virkning etter første tablett. Har ikke hatt smerter senere, men hvis jeg skal komme inn på bivirkninger, så må det være at jeg blir ganske trett på ettermiddagen. Men den bivirkningen tar jeg gjerne med meg og sover en time og sover godt igjen til natten uten smerter!

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Kvinne, 45-55 år, med ME

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 01.11.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Diagnostisert for fibromyalgi ca 1996. Tiltagende problemer med smerter, irritabel tarm og utmattelse. Pr i dag er jeg nesten ferdig utredet for ME, og har fått beskjed om at alt tyder på at det er neste diagnose.

Startet med LDN: 01.05.2013

Tilstand etter LDN:

Startet med 0,75 mg LDN ca 1.mai. Økte gradvis med 0,75 mg i løpet av første måneden. Hadde problemer med søvn, smerter og utmattelse hver gang jeg økte dosen. Det virket som om kroppen måtte bruke et par dager for å tilpasse seg høyere dose. Etter en måned var jeg kommet opp i 3 mg, og det har jeg stått på siden. Foreløpig ser jeg ikke noen vits i å øke dosen, fordi jeg egentlig har det ganske fint nå. Helt fra første dose på 0,75 mg har jeg hatt mer overskudd og energi. Jeg har ikke kjent den totale utmattelsen en eneste gang siden jeg startet for litt over to måneder siden. Jeg fungerer ganske bra, har overskudd og gleder meg over alt jeg kan gjøre som jeg bare kunne drømme om for noen få måneder siden. Skulle ønske alle kunne få samme positive opplevelse med LDN som jeg har hatt.

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Mann, 35-45 år, med ME

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 17.10.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Hatt Me i 6 år. Konstant tretthet, dårlig nattesøvn, mye hodepine, glemsomhet og mye smerter i kroppen .

Startet med LDN: 05.05.2013

Tilstand etter LDN:

Alle mine symptomer har blitt bedre. Livet har blitt meget bedre og jeg har begynt og jobbe litt. Har ingen bivirkninger og kommer til og fortsette på ldn. Har du me, må du prøve!

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Mann, 55-65 år, med konstante smerter

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 17.10.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Difuse smerter i hele kroppen,hovner opp i ledd og får knuter på fingre og tær.Dette har var i mange år,med påfølgende søvnmangel.

Startet med LDN: 03.05.2013

Tilstand etter LDN:

Følte jeg fikk symptomforbedring de 10-12 første dagene(placebo?)etter dette har mine smerter kommet tilbake med full tyngde. I tillegg har søvnen blitt vesentlig dårligere med påfølgende angstdrømmer med mye svette. Kuttet Ldn for 3 dager siden og føler søvnen har endret seg til det bedre og drømmene er borte. Til opplysning kan jeg legge til at dosen jeg startet på var 3mg øket til 4, men reduserte til 1,5mg. Skal prøve og starte opp igjen etter en 14 dagers tid med 1,5mg.

Sykdomsprogresjon: Den fortsetter som tidligerer


Kvinne, 55-65 år, med Fibromyalgi

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 17.10.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Smerter i hele kroppen, svie, ising og veldig vondt i hode og ansiktet. Ligget på sofaen fra sept. 2012 - april 2013. Har ikke hatt overskudd til å gjøre noe.

Startet med LDN: 20.04.2013

Tilstand etter LDN:

Merket fort at pusten ble bedre og noe overskudd, startet med 0,25 mg men gikk raskt opp i 0,5 mg. For 3 uker siden gikk jeg opp til 3 mg. Har begynt å gå tur 3-4 ganger i uken. Smertene er like intense om ikke verre. Depresjonen sniker seg inn.

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Kvinne, 55-65 år, med Fibromyalgi, ME og fruktosemalabsorpsjon

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 17.10.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Fikk diagnosen FM i 88. Fikk ME i 96 etter en brystkreftoperasjon. Utmattelsen ble bare verre og verre , sliter med store smerter, sover dårlig samt mye annet rask.

Startet med LDN: 16.03.2013

Tilstand etter LDN:

Jeg begynte på en veldig lav dose Naltrexon fordi jeg tåler dårlig medisiner. Jeg begynte den 16. mars og har gradvis økt og har nå stått på 1,5 mg i ca. 3 uker. Det første jeg merket var at søvnen ble bedre, etterhvert så god at jeg har helt sluttet med innsovningstabletter. Merker at jeg sakte men sikkert har en generell bedring. Litt mindre smerter, mindre utmattelse og magen er blitt bedre. Vil også nevne at min tannkjøttbetennelse har roet seg og for første gang på flere år sitter tennene bom fast. I dag har jeg bakt rundstykker og Mor Monsen uten å føle meg totalt utslitt. Gleder meg til sommerferien og det gjorde jeg aldri før.

Det jeg imidlertid er litt usikker på er om jeg skal øke dosen til 3 mg.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Mann, 35-45 år, med LS, FM og allergier

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Har hatt allergier heile mitt liv, luftveis-,mat- og hudallergier. Fekk diagnosen lavt stoffskifte då eg var 17 år. Smerter i føttene ved 23 årsalderen som spredte seg gradvis over heile kroppen.Fekk problemer med høg puls og blodtrykkfall. blei etterkvart veldig trøtt til tross for at stoffskiftet var kontrollert. Det siste året hadde eg liten styrke og hadde vanskar med å gå.

Startet med LDN: 13.03.13

Tilstand etter LDN:

Våkna opp som eit nytt menneske etter første halve tablett. Om lag 90% av smertene forsvant første dag. Etterkvart som eg trener meg opp, kjenner eg meg så bra som eg aldri har vore før. Kjenner livsglede og overskotsenergi på ein måte som eg aldri har hatt før. Går lange fjellturar 2-3 gongar i veka. Dessutan har alle allergiplagene forsvunnet. Er i dag tilnærma smertefri og det trudde eg ikkje eg skulle få oppleve igjen.

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Kvinne, 35-45 år, med Fibromyalgi

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Jeg er veldig hardt rammet av Fibromyalgi, og har også utviklet angst av dette. Smerter i bryset ( trigget angst), ellers store smertet i hele kroppen. Totalt utslitt og sov over 12 timer i døgnet.

Startet med LDN: 9.5.13

Tilstand etter LDN:

Etter oppstart med Ldn 1,5 mg, så så det lyst ut, smertene og stivheten avtok, det gjorde også trettheten, økte så til 3 mg, nå er det helt sykt med smerter igjen ( mulig mensen har noe med det å gjøre ) og vanvittig hodepine og kvalme. Gir ikke opp , fortsetter noen dager til for å se om det bedrer seg.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Kvinne, 45-55 år, med Sjøgrens, fibromyalgi, MS

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Diagnoser 2004/2010. Ble mer og mer trøtt og tåkete i hodet, knusktørr munn, øyne og nese. konstante smerter i hofter/rygg, knær og fingre. Stiv og støl i hele kroppen. Et ork å stå oppreist. Nattesøvn elendig pga stadig våkning pga smerter. Sosialt liv lik 0. Fast på smertestillende og antidepressiva i mange år.

Startet med LDN: 14 april 2013

Tilstand etter LDN:

Har fått et liv tilbake som jeg trodde var tapt. Klar i "toppen", løs og ledig i bevegelser, feberfølelsen i kroppen og tørre øyne borte, Sover hele natta. Er aktiv og sosial. Kunne nevn mye mer, men konkluderer med at jeg har fått livet mitt i gave på nytt.


Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Kvinne, 45-55 år, med Myalgisk Encefalopati (M.E)

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Hatt ME i ca 25 år. De siste årene en nedadgående spiral. Jeg ligger hjemme 95 % av livet mitt; på sofa eller mest i seng. Har enorme smerter i hodet på fra issen som sprer seg utover hele hodet, sviende smerter. Har muskelsmerter bak på legg og lår. Alt dette forverres ved den minste aktivitet. Må bruke sterke smertestillende for å klare å handle mat eller lage middag.

Startet med LDN: 17.03.2013

Tilstand etter LDN:

Jeg startet LDN i midten av mars. Startet da med 1,5 mg. Sov godt første natta, men hadde livlige drømmer og ut på dagen fikk jeg sterke smerter med vanlig hodepine og i bihuler. Etter noen dager økte alle symptomer, altså alle smerter ble sterkere, utmattelsen ble verre og muskelsmerter kom i armene også. En enorm tretthet overtok og jeg følte meg levende død. Jeg gråt hele tiden og var helt uten krefter og var redd for å bli lagt inn på pleiehjem. Etter fire dager halverte jeg til O,75 mg. Jeg gikk på det en måned og etterhvert avtok "bivirkningene". Prøvde så å øke dosen til 1,5 mg men etter en dag var jeg tilbake på "levende død stadiet igjen. Holdt ut fire dager og så måtte jeg redusere til 0,75 mg igjen.

Da kom problemet om hvordan få økt til en jevn dose LDN uten å doble dosen. Når man har en kvart tablett og så dele denne i tre for å klare å få ca 0,25 gr økning er umulig. Noen dager ble dosen rett andre dager fikk jeg i meg alt for mye. Etter noen uker måtte jeg gå ned til O,75 mg igjen og så pørve å øke. Jeg har prøvd å vanne ut tabletten, men den løser seg ikke opp. Fikk sprøyter av legen for å dra opp rett dosering. Nå måler jeg med et målband og deler tabletten. Problemet er jo at den smuldrer opp slik at de aldri blir like store. Til og med å dele en 3 mg tablett o pilledeler gjør jo at den ene delen blir større enn den andre, selv om det er et spor å dele etter. Har jeg fått dårlig kvalitet på mine LDN? Jeg har lite lyst å slutte, men forsterkede symptomer er veldig demoralisernde. Denne våren har vært Zombie-aktig og humøret er på bunn. Ikke vet jeg hvor høy dose jeg må ta for evnt å forvente noen positive endringer, vet jeg ikke. Livlige og marerittaktige drømmer kan jeg klare samt tyngre søvn og mer soving kan jeg tåle, men økt utmattelse og smerter er i ferd med å knekke meg.

Tablettene virker tydeligvis, men det er for stor dosering for meg. Vet flere har gitt opp på grunn av ekstreme (bi)-virkninger. Det skulle blitt laget LDN på 1 mg tror jeg. Legen vet ikke mer enn meg, men er ellers en god støtte.


Sykdomsprogresjon: Den fortsetter som tidligerer


Kvinne, 35-40 år, med Myalgisk Encefalopati (M.E)

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Har vært syk etter en infeksjon siden mai 2012. Fikk diagnose ME av St.Olav hospital for en måned siden. Symptomer: har sovet veldig mye, spesielt det første halve året, totalt utmattet, vondt i muskler i rygg, ikke ledd, influensasymptomer med vondt i kroppen, sår hals, vondt i bronkiene, noe vondt i hodet som har blitt verre etter det halve første året, noe lyssky, var for høye lyder, sur og grinete, stiv i kroppen, svettet mye, spesielt på natta det første halve året, hjerterytmeforstyrrelser, kunne våkne på natta med vondt i hjertet og at det slo veldig, hetetokter

Startet med LDN: Mai 2013

Tilstand etter LDN:

Begynte med medisin i mai 2013. De første to ukene tok jeg halv tablett/1,5 mg. Følte større velvære. Etter to uker økte jeg til 3 mg/en tablett. Dagen etter fikk jeg symptomforverringer. Kraftige. Etter fem dager turte jeg ikke ta LDN lenger da jeg følte meg veldig syk. Dagen etter ble det skikkelig ille. Jeg kjente meg veldig syk, var i min egen verden, kraftig hodepine og veldig kvalm. Spydde nesten. Dro til lege etter to dager som konstaterte dårlige verdier på lever. Fikk deretter gul diaré i en uke etterpå. Er fremdeles kvalm etter snart 1,5 uke etter medisinslutt. Har ikke tatt andre medisiner. Har tatt ibux og paracet, men ikke i så store mengder i følge lege at det skal ha betydning. Ny legitime igjen i morgen. Håper på bedre leververdier. Aldri hatt problemer med lever eller lignende tidligere.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Kvinne, 35-45 år, med Fibromyalgi

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Senebetennelse i skulder og fotblad, smerter i hele kroppen, hevelser i hender og føtter, spesielt ved aktivitet. Kan ikke holde på med samme aktivitet i lengre tid uten å få sterke smerter. Opphøyet urinsyre i blodet, ryggsmerter og sterke menssmerter.

Startet med LDN: 21.05.13

Tilstand etter LDN:

Ikke fått nye senebetennelser. Har feks klart å gå med staver på tur og vasket ned rom i huset, noe jeg ikke har klart selv på mange år. Har hatt en veldig fin periode i mai. Ble dessverre plaget med løs avføring etter kort tid (startet med 3 mg), og etter tre uker ble det ganske kraftig diare og jeg bestemte meg for å slutte med LDN. Det tok et par dager før magen ble bra igjen. Har etter avtale med legen min bestemt meg for å vente til magen er OK før jeg prøver med 1,5 mg LDN.

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Kvinne, 35-40 år, med Myalgisk Encefalopati (M.E)

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 25.04.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Mye muskelsmerter, hjernetåke, influensafølelse. Spesielt de første to årene, hatt det siden 08. Har hatt bedre perioder innimellom.

Startet med LDN: 6. mai 2013

Tilstand etter LDN:

Begynte med LDN for 4 uker siden, en halv tablett, økte til 1 tablett forrige torsdag. Tilstanden min har bare forverret seg. Svimmel, sover dårlig, smerter og veldig kvalm, hele tiden. Jeg skal gå ned til 1/4 tablett, og se om det kan hjelpe. For dette holder jeg ikke ut. Alle ME.symptomene har blitt forsterket. Dessverre

Sykdomsprogresjon: Den fortsetter som tidligerer


Kvinne, 45-55 år, med Psoriassis artritt, LS ,alergi

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Diagnose i 1995. Smerte og hevelse i store ledd, brystben, skulder, nakke, stiv og støl i kroppen om morgenen. Tiltagende verking utover dagen. Ved lavtrykk og værskifte, ekstra smerte. Har også vonde og hovne ledd.

Startet med LDN: 28.04.13

Tilstand etter LDN:

Etter 0,75 mg første dag ikke morgenstivheten, ikke smerte utover dagen. Økte etter en uke til 1,5 mg og effekt med god smertelindreing. Økte til 2,25 mg etter 1 uke og gikk på det i 2 uker. Bedre smerte lindring og trøttheten utover dagen opphørt. Økte etter 4 uker totalt i 3 mg. Er mer opplagt mindre smerte, psoriasis bedring og ikke allergi, Voltaren noen ganger.men minimalt i forhold til tidligere. Ingen paraset, som jeg ofte måtte supplere med tidligere. Ingen dager etter oppstart mer en 2 voltaren, noe som er halv dagsdose. Ingen ubehag. Gått litt ned i vekt, mulig litt mindre matlyst noe som er greit en periode. Veide litt for mye. Har fått livskvaliteten tilbake.

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Kvinne, 35-45 år, med Fibromyalgi

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Senebetennelse i skulder og fotblad, smerter i hele kroppen, hevelser i hender og føtter, spesielt ved aktivitet. Kan ikke holde på med samme aktivitet i lengre tid uten å få sterke smerter. Opphøyet urinsyre i blodet, ryggsmerter og sterke menssmerter.

Startet med LDN: 21.05.13

Tilstand etter LDN:

Opplevde en ekstrem trøtthet 30 min. etter inntak av 1.5mg LDN om kvelden. Ble så trøtt at jeg holdt på å sovne bak rattet når jeg kjørte til jobb om morgenen. Svimmel, uvel og vondt i magen. Humørsyk og irritabel, manglet fullstendig tiltakslyst og ble sterkt deprimert. Sterke smerter i området rundt nyrene. Har ikke verket så sterkt i ryggen på lenge. Økte dosen etter noen dager til 3 mg, for å se om det ville virke bedre med sterkere dose. Alt det negative ble forsterket. Hadde fortsatt tro på at det kunne være en effekt ved langtidsbruk, så jeg holdt ut i 3 uker på 3 mg. Symptomene med hevelser og trøtthet bedret seg, men det kan også være inntak av omega 3 og B-vitamin som hjalp. Ingen smertelindring, alt forble som før angående smerter, men det begynte å prikke i fingrer og tær. Fikk små kuler på tærne og en finger, i leddene, antar at det er urinsyre som har samlet seg til krystaller. Fikk ikke legetime, så jeg har ikke fått undersøkt det. Økte dosen til anbefalt, 4,5 mg og fikk verre bivirkninger enn tidligere. Tok en pause på en dag og merket sterke bedringer i hevelsene i tær og fingrer, valgte derfor å trappe ned på medisinen. Jeg vil nok slutte med LDN, om min helsetilstand ikke har noen annen effekt enn negativ når det har gått noen uker til med utprøving.

Sykdomsprogresjon: Den fortsetter som tidligerer


Mann, 55-65 år, med RA og psoriasis

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Revmatisme og psoriasis i halve livet, smerte,tungpusten, psoriasis over halve kroppen - brukte humira, mettot, smertestillende av alle slag.

Startet med LDN: 01.04.2013

Tilstand etter LDN:

Smertefri fra dag en, psoriasisen på sterkt retur-bruker ingen medisin lenger, bare 0,75 mg ldn. Små eller ingen bivirkninger.

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Mann, 55-65 år, med MS

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Diagnose 1995, dobbeltsyn, prikking i bein

Startet med LDN: 03/2013

Tilstand etter LDN:

Blære/ syn/svelg/Tåkesyn. Bedring etter 2 uker

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Mann, 35-45 år, Operert for kreft i maven/betent tarm/hypersensitiv/Asbergers

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Svært dårlig almenntilstand, måtte ha minimum 12-16 timer søvn i døgnet etter en kreftoperasjon med uheldig sluttresultat. Mye av mavesekk og deler av tarm fjernet. Ingen livskvalitet i våkne timer. Maven virker svært uregelmessig, ingen energi. Levende død egentlig.

Startet med LDN: 17.april 2013

Tilstand etter LDN:

Er midt inn i innkjøringen, begynte med 1,5 mg klokken 21:00 på kvelden og fikk kramper i hele kroppen gjennom hele natten. Etter en uke gikk jeg over til 3 mg med desto kraftigere kramper. Endret inntaket av tablett til ca 19:30. Legger meg ca klokken 22:00, ligger våken med kramper til ca 08:00 før jeg sovner av utmattelse. Min kone sier at krampene fortsetter etter jeg har sovnet. Har vurdert å slutte, MEN....en hyggelig virkning er at jeg har vært nede i 6-8 timer søvn i døgnet uten å føle meg trett. Det kan jeg aldri si jeg har opplevd før. Etter å ha kastet bort halve livet i soveland, er det digg å ikke være slave av søvnen. Energien er litt

bedre, men det kan ha med våren å gjøre. Er optimistisk og vil kjøre på videre og se hva som skjer. Mulig jeg reduserer til 1,5 mg og holder meg der. Synes kroppen er litt "rar" etter 3 mg. (I tillegg til krampene)

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Kvinne, 30-35 år, med Smerter

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Hadde kraftige menssmerter i flere år, værre etter hver barnefødsel.

Startet med LDN: Mars 2013

Tilstand etter LDN:

Vet foreløpig ikke helt om det har hjulpet veldig på Fibrosmertene, men det er HELT sikkert at den har hjulpet godt på menssmertene. Jeg som ellers har lagt tvikroket flere dager i mnd. pga mens siden 12-årsalderen har nå ikke tatt en eneste Ibux pga menssmerter! Hurra!

Sykdomsprogresjon: Vet ikke


Kvinne, 55-65 år, med Leddgikt og Brystkreft med spredning

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Fikk diagnose Revmatoid Artritt i 1986. Operert venstre håndledd i nov 2012. Ble operert for brystkreft i 2005. De siste årene har jeg måtte bruke Prednisolon, forholdsvis lav dose da jeg alltid har vært restriktiv i forhold til medisiner. Brukt mye alternativ medisin. Jeg har hatt lite energi og mye smerter i vinter, men har også hatt gode perioder. De siste ukene før jeg begynte med LDN har jeg vært mye kraftløs. Litt av og på med smerter i ledd og muskulatur. CRE blodprøven hadde gått opp på prøver tatt den 16.april, fra 62 (?) til 80. Onkolog sier det fortsatt ikke er noe dramatikk her. Får nå antihormonelle sprøyter.

Startet med LDN: 24.04.13

Tilstand etter LDN:

Foreløpig ingen tydelige tegn på bedring eller smertelindring. Den første natta, etter tatt 3 mg pille kl 21.20, hadde jeg noen gode opplevelser ved å kjenne en uvant fred i kropp og sjel. Som om noe falt på plass i kroppen og stresset ble borte. Har aldri opplevd dette før. Ellers har jeg ubehag i mage.. ingen lyst på mat. Noe som for meg er litt bekymringfullt, da jeg er ganske tynn. På den annen side har jeg noe mere kraft i meg.. selv om jeg sover veldig mye så er det noe positivt som skjer som jeg ikke kan forklare fonuftig.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Mann, 45-55 år, med Fibromyalgi

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Trøtt, utmattet, mye muskel/ledd og smerter.Har alltid gått på jobb, men begynte å se 'svart' på det i det siste. Har hanglet i snart 20 år. Har også borrelia diagnose.Vært utredet på det meste, MS, bihuler, revmatisme osv.

Startet med LDN: 23.04.2013

Tilstand etter LDN:

Har kun tatt en halv tablett i 4 dager, energien kom med en gang :-)))) Ledd og muskelsmertene, stivhet i kroppen er med det samme. Men er kjempeoptimist. Måtte det vare.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Mann, 15-20 år, med Morbus Crohn

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Jeg skriver om min oplevelse med min søn. Han har haft symptomer på mavesygdom igennem 6 år, med blodige afføringer, diarre, mavesmerter, hævelser af ankelled, og sløret syn. Han blev diagnotiseret med svær Morbus Crohn i 2010., hvor man konstaterede, at han var angrebet i hele tyktarmen samt nederste del af tyndtarm. Han har fra 2010 -2012 haft udbrud, hver 3 mdr.

Startet med LDN: 15.03.2012

Tilstand etter LDN:

Han startede op på LDN marts 2012. Han startede med en lille dosis 0,5mg og trappede langsomt op. Han mærkede starks bedring. Da han kom op på 4,5 mg begyndte han, at få symtomer igen og han kom ned i dosis. Vi fik oplyst, at han skulle ned i dosis og at den skulle udregnes efter hans vægt. så han får nu 3,2 mg og har ikke haft udbrud eller sygdomstegn i over 1 år.

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Kvinne, 45-55 år, med Polymyalia Reumatica

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 25.04.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Fikk sykdommen Mai 2011. Sluttet med kortison i januar i år. Veldig stiv og mye smerter i muskler og ledd. Særlig skuldrene og hofter.

Startet med LDN: 3 mars 13

Tilstand etter LDN:

Smerter om natten har blitt borte,slipper å våkne av det. Mye mindre stivhet om morgenen. Den går fortere over enn hva den gjorde før. Føler

med bedre og bedre. Hadde vesentlige forverring de 3 første ukene etter jeg startet med LDN.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Kvinne, 45-55 år, med Fibromyalgi, migren og mulig sjøgren syndrom

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 25.04.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Kronisk migrene med noen anfall av selvmords-migrene. Muskel stivhet og smerter siden ungdommen, og fikk kranglet meg til revmatolog på 90-tallet og fikk FM diagnosen før undersøkelsen var ferdig. Sover ikke selv om jeg sover. Må snu meg i faste intervaller hele natten for ikke å stivne helt til og fordi det gjør vondt. Har pute mellom knærne fordi ingen kroppsdeler kan ligge "oppå" en annen. Stiv, støl og hoven om morgenen og i 2-3 timer. Ikke noe søvnvansker, heller det motsatte. Men er mer trett når jeg står opp enn da jeg la meg. Må ta trappene ned ett og ett trinn. Musklene er avstivet i korsrygg pga smerter over mange år. Er blitt testet og fått beskjed om at jeg er redusert 50% ut fra min alder på muskelstyrke, bevegelighet og lungekapasitet. Har gode og dårlige dager. På gode dager gjør jeg alt jeg ikke har fått gjort, for så å få maaange dager hvor jeg for det meste sitter og strikker i godstolen. Hater husarbeid fordi det tar det siste lille jeg har. Men, må jo ta skippertak nå og da.

Startet med LDN: 22.04.2013

Tilstand etter LDN:

Grei, har bare tatt 1,5 mg. Sovet, og da mener jeg sovet i hele natt. Våknet uthvilt før alarmen. Følte noe var annerledes i munnen og leppene. Tok trappene ned på normal måte. Kikker på munn/tunge og lepper i speilet, litt forundret hehe og finner ut hva det er. Morgen "hevelse" er ikke der, ingen poser under øynene, kan kle på meg med en gang. Behøver ikke vente 2-3 timer. Det høres nesten for godt ut til å være sant, og vet ikke om jeg skal tro det selv. Ja, jeg har ennå vondt, ee i venstre kroppsdel (hvor jeg er hardest angrepet), men, jeg er ikke så stiv som jeg pleier være. Og jeg føler meg våken. Ingen tegn til migrene, noe jeg hadde i går da jeg la meg, har hatt sammenhengende migrene i 2 uker. Litt skremmende, etter bare 1,5 mg en gang. Hva med i morgen etter en ny 1/2 tabl.... :D

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Kvinne, 45-55 år, med Fibromyalgi

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 25.04.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Fikk diagnosen i 2009 men har hatt FM i mange år før det. Foruten alle de symptomer som FM gir har svimmelheten, kroniske smerter og umattelse vært de plagene som gjorde sitt til at jeg har vært mye sykemeldt i alle år og spesielt i 2012. Sto i fare for å droppe ut av arb.livet men takket være ldn er jeg tilbake i full jobb igjen.

Startet med LDN: 8 Mars 2013

Tilstand etter LDN:

Har nå gått 6 uker på LDN. Oppstart på 3 mg. Bivirkning de tre første dagene var hodepine som forsvant etter hvert. Energien gikk til topps allerede etter første tabl og smertene så godt som borte. 3 uker etter oppstart fikk jeg tilbakefall med total utmattelse samtidig som jeg ble fryktelig stiv fra hoftene og ned. Lårene brant på en måte og det kjentes ut som om de skulle revne. Forferdelig smertefullt. Kunne ikke gå ordentlig, problemer med å bøye føttene og ta på sokker. Økte dosen da til 3,5 mg. Allerede neste dag etter økning var stivheten i føttene borte, brenningen i lårene forsvant likeså samt utmattelsen. Svimmelheten er også så godt som borte. Har og en mild form for Menieres sykdom som i seg selv gir svimmelhet. Jeg er takknemlig for LDN. Den har gitt meg livet tilbake for fullt. Har topp energi og håper at dette fortsetter.

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Kvinne, 45-55 år, med MS, psoriasis

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 25.04.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Fikk diagnosen ms i 2005. Mye plaget med fatigue, spasmer, lammelser og smerter. Har hatt psoriasis siden 1990. Har psoriasis i ørene, i hodebunnen og litt på kroppen.

Startet med LDN: 26.03.2013

Tilstand etter LDN:

Har fått mye mer energi, selv om hver dag ikke er lik. Er omtrent smertefri. Fortsatt litt lammelse i venstre side av ansiktet, men der har jeg hatt konstant lammelse i mange år. Spasmene er stort sett borte, kun noen små og smertefri.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Kvinne, 35-45 år, med MS

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 25.04.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Fikk MS i 1995. Kjempestort attakk hvor jeg ble lam i hele høyre side av kroppen fra topp til tå. Fikk førlighet tilbake gjennom ca. 6 måneder etter massiv medisinering på sykehuset. Tre mindre attakk (øyne, hånd/arm og bein/føtter) etterfølgende og frem til i dag. Sistnevnte attakk hadde jeg da jeg begynte på LDN 2.juli 2011. MR-skanninger (1995 til 2011) har vist at jeg har store og utallige hvite flekker i hjerne, hals/nakke og ryggrad.

Startet med LDN: 2.11.2012

Tilstand etter LDN:

Begynte lavt i dose med LDN grunnet min sensitivitet med vannoppløst LDN 0,5mg og økte hver 14.dag med 0,5mg. Hadde to netter med livaktige mareritt som eneste bivirkning. Morgenen etter jeg økte til 2mg kunne jeg atter føle bein og føtter og jeg sjagelet ikke mere og kunne derfor klare meg selv og starte på jobb igjen. Tok MR-skanning i februar 2013 - den viste ingen nye hvite flekker i hjerne, hals/nakke eller ryggrad!!

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Kvinne, 25-30 år, med Myalgisk Encefalopati (M.E)

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 25.04.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Helt grusomme smerter i hele kroppen samt evig sliten.

Startet med LDN: 20.03.13

Tilstand etter LDN:

Noe bedring, og da mener jeg at noe bedring er bedre enn ingen bedring! Skal bruke medisinen over lenger tid og se ann mer. Er ganske ny på området med LDN medisinen.

Sykdomsprogresjon: Den går saktere enn tidligere


Kvinne, 30-35 år, med Kroniske ryggsmerter

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 25.04.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Kroniske ryggsmerter. Revmatisme, prolapser og skiveutglidning. Har hatt vondt siden tenårene. Har gått på paralgin forte og andre smertestillende i alle år. Står i kø til prolaps operasjon. Er sykemeldt på 3 året... Har i perioder vært sengeliggende, ikke klart dagskort gjøremål som oppvaskmaskin, støvsuging og ta på sko selv.

Startet med LDN: 12.03.13

Tilstand etter LDN:

Etter noen dager var bevegligheten bedre. Jeg kunne ta på sko uten å sette meg ned!!! Ellers er den utrolig bra på smertene mine. Har kastet alle andre smertestillende og det holder bare med LDN. Søvnen er også bedre pga at jeg er smertefri!

Sykdomsprogresjon: Den går saktere enn tidligere


Kvinne, 55-65 år, med Fibromyalgi

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 25.04.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Fibromyalgi, lavt stoffskifte

Startet med LDN: 12.03.13

Tilstand etter LDN:

1.uka: - mindre muskelsmerter, senestrekk i føttene, vondt å ligge. hodepine 3-4 dager, fryser mindre, smertene mindre utmattende, økt tiltakslyst

2.uken: - muskelsmertene er borte, økt tiltakslyst, litt senestrekk enda, fått livet tilbake! HURRA!!!!

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Kvinne, 35-45 år, med Reumatoid artritt juvenil

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 25.04.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Veldig mye ondt i diverse ledd i kroppen, verst i skuldre og knær.

Startet med LDN: 11.03.13

Tilstand etter LDN:

Gikk en dag, så følte jeg meg mye bedre, så etter ca 4 dager fikk jeg veldig vondt i alt som var av ledd. Men i dag 2 uker ca( i morgen) etter start så " plutselig" har jeg ikke så vondt lenger. Begynner det å virke mon tro?

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Kvinne, 45-55 år, med Myalgisk Encefalopati (M.E)

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 18.03.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Fikk M.E i 2005 og var veldig dårlig. Verket masse, og sov opp til 18 timer i døgnet på det verste. Alltid trøtt og alltid vondt i kroppen, noen ganger så

ille at folk ikke måtte komme nær meg fordi det gjorde vondt. Hadde bihulebetennelse 5-6 ganger i året som måtte kureres med antibiotika.

Startet med LDN: nov 2009

Tilstand etter LDN:

Det gikk ca 4mnd fra jeg begynte med ldn til jeg merket noen virkning i det hele tatt. Det jeg da merket det på var at bihulebetennelsene var borte og jeg har faktisk ikke hatt en eneste bihulebetennelse siden, og det på 3 år! Etter de fire månedene så fikk jeg stadig oftere litt flere og bedre stunder. Disse utviklet seg til å bli forholdsvis gode dager, og etter halvannet års bruk av ldn kunne jeg begynne å trene igjen. Begynte forsiktig med en liten skitur, med følge, i tilfelle kolaps. Dette fungerte greit, og siden har jeg trent meg oppover. Er pr i dag bortimot symptomfri, og trener daglig. Jeg er nå snart klar for yrkeslivet igjen og vet jeg kan takke ldn for dette. Tørr aldri å slutte med medisinen i frykt for tilbakefall. Ldn har gitt meg livet tilbake:-)

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Mann, over 65 år, med Multippel sklerose. Oppdatert

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 18.03.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Diagnose i 1985. Begynte å bli veldig dårlig. Vanskelig for å reise meg fra stol til rullator. Nummenhet i armer og dårlig gripeevne. Svak i ryggen, dårlig balanse.

Startet med LDN: 17.11.07

Tilstand etter LDN:

Bedre balanse, sterkere i ryggen. Betydelig bedre gripeevne, nummenhet i hender bedre. Mine føtter var veldig opphovnet, noe som er betydelig bedre. Ingen bivirkninger. Ser at dette gir meg en fin fremtid og det gleder meg veldig. Dette er virkelig flott. Bruker 4,5mg.

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet.

Oppdatering 11/11-08:

Fortsatt meget positiv effekt. Har nå brukt LDN fra 17.11.07. Fremgangen har vært veldig fin. Fortsatt sterkere i ryggen, gripeevnen bedre, sterkere i bena. Summen av LDN er bare flott. Bruker fortsatt 4.5mg. Dette vil jeg bare anbefale. Ingen videre negativ progresjon, bare framgang. Håper bare at tablettene blir å få i 2009. (Red.anm: Tabletter vil være tilgjengelig fremover)

Oppdatering 28/11-09:

Har en mye bedre alm. tilstand. Ingen videre progresjon på to år, men en bedring som har vært stabil de siste to år. Anbefaler LDN.

Oppdatering 19/12-10:

Nå har jeg brukt LDN mot MS i 3 år, fortsatt like positivt. Ingen videre progresjon. Alt fungerer flott. Kommer ikke til å slutte med tablettene.De symtomforbedringene som jeg fikk i 2007 etter at jeg begynte med Naltrexon er fortsatt der. Naltrexon gir meg bedre framtid.

Oppdatering 18/3-13:

Er veldig glad for at jeg startet med LDN i 2007. Livet er utrolig bra. Fortsatt god effekt av LDN. Har hatt MS siden 1987. Ingen videre progresjon etter

oppstart av LDN. Har fortsatt de symtomforbedringene som jeg fikk i 2007.


Mann, 45-55 år, med Myalgisk Encefalopati (M.E)

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 11.03.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Mye murringer i muskler og ledd, hjernetåke, problemer med og følge med i diskusjoner, ekstermt utmattet etter litt anstrengelse.

Startet med LDN: 05.03.13

Tilstand etter LDN:

20 min etter første tablett ble jeg liggende halve natta med store muskelkramper, kaldsvetting, diare, oppkast, etter 5 døgn i helvete vurderer jeg og kutte ut behandlingen.Symptomene har også forverret seg på dagtid. Jeg må vurdere i løpet av dagen om jeg orker og fortsette, er veldig i tvil, trenger råd.

Red. anmerk: Det er trist at noen opplever så sterke bivirkninger etter oppstart, men det er viktig at også dette kommer fram. Det er ikke uvanlig at noen opplever en forverring av symptomene den første tiden. Dette gir seg vanligvis etter 1-2 uker. Råd til vedkommende er gitt.


Kvinne, 55-65 år, med Myalgisk Encefalopati (M.E)

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 11.03.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Lå for det meste på et mørkt rom 24/7 og hadde sterk lyd og lysskyhet. Hodepine daglig, som et trykk over pannen og slitsomt å ha øynene åpne. Veldig lavt BT og puls som varierte mellom 50 om natta liggende og som spratt opp til 155 om jeg anstrengte meg litt! Mye kvalm, klarte ikke å sitte og spise. Mye mage problemer. Sterk utmattelse. Veldig krevende å snakke. Alle inntrykk utenfra gjorde meg kvalm og utmattet og førte til total sengelleie og mørke. Følte meg som en levende ""død" gjennom flere måneder etter kollapsen vinteren 05. Hver høst og vinter fikk jeg tilbakevendende infeksjoner , særlig bihule betennelser kom ofte.

Startet med LDN: Januar 2007

Tilstand etter LDN:

På alle områder . Infeksjonene forsvant, hjerte symptomene og den ujevne pulsen ble borte, BT ble høyere. Utmattelsen ble mindre tilstede og jeg klarte etterhvert mer sånn som å gå turer med hunden min igjen ! Lyd og lys skyheten ble adskillig bedre, Kunne sitte med solbriller i sola uten ubehag, dog orker jeg ikke for sterk varme, Kvalmen forsvant og jeg kan nå sitte og spise med andre uten å ende i senga like etter. Tåler mer folk rundt meg og føler vel at jeg har gått fra alvorlig ME til lett / moderat. Livet med ME er blitt mye lettere og både takle og håndtere.

Sykdomsprogresjonen: Den har stoppet


Kvinne, 45-55 år, med Myalgisk Encefalopati (M.E)

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 11.03.2013 14:11

Tilstand før LDN:

Har hatt ME i 10 år. Fått diagnosen to ganger. Jeg har vært sengeliggende et helt år i starten. Har i perioder sovet mye, både på dagtid og om natten. Jeg sover ikke hele netter. Smerter i ledd. Jeg har de to siste år hatt migrene.

Startet med LDN: 1. mars 2013

Tilstand etter LDN:

Mitt første døgn etter 1tbl. LDN: Jeg tok tabletten rett etter kl 21.00. Jeg fikk etter ca 20-30min. prikking/suset i kroppen og hodet. Så ble jeg kjempetrøtt. La meg, sovnet med en gang. Våknet kl 05.30. Jeg kjente at jeg hadde sovet tungt gjennom hele natten! I dag har jeg vært helt smertefri og våken i hele dag !!! Jeg kjenner fortsatt en "murring"/prikking i kroppen. I kveld valgte jeg å ta tabletten kl 22.30. Dette er helt utrolig !!!

Sykdomsprogresjonen: For tidlig å si noe om


Kvinne, 45-55 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 03.02.2013 00:00

Tilstand før LDN:

Fikk diagnosen i 2005, enorm fatique, lett depresjon.

Startet med LDN: 2006

Tilstand etter LDN:

Husker ikke dato, men startet med 4 ,5 med en gang. Virkningen kom allerede dagen etter. Fatiquen avtok, humøret ble bedre, dette har de siste årene bare blitt bedre. Jeg holdt opp en uke for å teste etter et par år, fatiqen og depresjonen kom tilbake. Begynte med LDN igjen, samme gode virkning! Slutter aldri!

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Mann, 65-70 år, med Nevropati og kvinne 65-70 år, med kreft i nyrebekken. Oppdatert

Av Lagt inn fra Epost av Steinar Hauge 11.01.2009 14:49

Tilstand før LDN:

Har utviklet nevropati over en årrekke, siden midt i sytti-årene. For et par år siden, kunne jeg knapt gripe med venstrehånden, fingrene var sterkt krøket og dette var iferd med å spre seg også til høyre hånd. Bena kunne så vidt bære meg og å gå i trapper, eller i terreng, var svært problematisk. Smerter i ben og armer var så sterke at jeg ikke fikk sove. Jeg hadde problemer med blærefunksjonen. Utviklingen ble målt med nervebanehastighetskontroll ved Rikshospitalet, og gikk bare feil vei. Pga smertene, måtte jeg ta 300mg Nobligan Retard per dag de siste årene før jeg begynnte med LDN.

Startet med LDN: Sommer 2007

Tilstand etter LDN:

I dag har utviklingen stagnert. Venstre hånd er temmelig ruinert, høyre hånd har nedsatt gripeevne, bena er ikke helt gode og blæreproblemet er det samme. Men smertene er nærmest totalt borte i hviletilstand og når de løper på, under gange, er det bare å stoppe litt, og så er det bare å gå videre. Medisinen har jeg helt kuttet ut. Jeg føler at sykdommen har fullstendig stagnert og det er jeg svært fornøyd med. Etter 1 ½ år, har jeg nå stoppet bruk av LDN og føler at den har reddet meg fra en medisinert alderdom i rullestol.

(Red anmerkning: Pasienten er gjort klar over at LDN er en livslang behandling. For autoimmune sykdommer gjelder at avsluttes behandlingen vil progresjonen starte opp igjen og oppnådde symptomlettelser vil sannsynligvis forsvinne over tid.)

Det stopper ikke her. Min kone ble operert for kreft i nyrebekkenet, med spredning til to lymfeknuter. En sykdom med særdeles dårlig prognose. Etter nærmere to år etter operasjonen, er hun fortsatt frisk og kjekk. Jeg har gitt henne LDN hele tiden siden operasjonen. Så jeg fortsetter doseringen og krysser fingrene.

Oppdatering 14/2 - 12:

Kun marginale, negative endringer. Venstre hånd temmelig ødelagt og høyre hånd gradvis litt verre. Ben og urinblære det samme. Er, normalt, nesten helt smertefri og har et bra liv.

Min kone, nevnt i forrige rapport, lever fremdeles i beste velgående.

Sykdomsprogresjonen: Den går saktere enn tidligere


Kvinne, 45-55 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 15.09.2010 00:00

Tilstand før LDN:

OPPTIL 4-5 GANGER PÅ DO OM NATTA

Startet med LDN: 17.07.09

Tilstand etter LDN:

Mindre på do om natta(KANSKJE BARE EN GANG)

Sykdomsprogresjon: Den går saktere enn tidligere


Kvinne, 45-55 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 20.04.2010 00:00

Tilstand før LDN:

Hadde problemer med å gå skikkelig. Synsplager, depresjon og tåkesyn.

Startet med LDN: 2008

Tilstand etter LDN:

Etter å ha tatt ldn er det blitt enklere å gå, synet er blitt bedre, humøret er kommet tilbeke.

Sykdomsprogresjon: Vet ikke


Kvinne, 30-35 år, med Ulcerøs Kolitt

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 25.02.2010 00:00

Tilstand før LDN:

Fikk diagnosen Ulcerøs kolitt for 10 år siden. Har siden da hatt få gode perioder uten medisin. Har en del ganger vært innlagt på sykehus. Det eneste som holdt sykdommen sånn noenlunde i sjakk var kortison, i perioder høye doser. Gikk på dette i mange år og opplevde etterhvert alle de negative bivirkningene. Symptomer på sykdommen blod og slim i avføringen, diare, sliten.

Startet med LDN: 20.06.09

Tilstand etter LDN:

Sommeren 09 startet jeg på LDN (som et siste alternativ før utlagt tarm). Siden da har jeg hatt veldig få episoder med blod og slim i avføringen og det har gått over i løpet av få dager. For første gang på mange år er jeg så og si symptomfri og ikke avhengig av kortison.

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Kvinne, 45-55 år, med Ulcerøs Kolitt

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 23.02.2010 00:00

Tilstand før LDN:

Fikk diagnosen Ulcerøs collitt for 14 år siden.Har gått på Asacol 800 mg x4 i døgnet + Mezasal stikkpiller i perioder når tarmen har vært ekstra aktiv, dvs.blødende betent og jeg har vært sykmeldt i perioder på inntil 3-4 måneder. Har hatt mye smerter i ledd spesielt i føttene/bena,hender og rygg, noe som bare er blitt verre med årene.Ved siden av dette har jeg vært plaget med hyppige migreneanfall, i perioder 5 anfall i uken, noe som har invalidisert meg helt. Ble 50% sykmeldt i november 2008, og er nå gått over på rehabilitering 50%. Minst en gang i året har jeg opplevd "oppblomstring" av symptomer på Ulcerøs collitt,dvs. blod og puss fra tarm med tilhørende smerter og forverring av allmenn tilstand, stort sett skjer dette om våren/tidlig sommer. Dette var også tilfelle i 2009. Da startet det tidlig i juni og det varte frem til begynnelsen av oktober da jeg begynte på LDN!

Startet med LDN: 02.10.09

Tilstand etter LDN:

I underkant av en uke med LDN så stoppet blødningene.Er fortsatt bare 50% i jobb, tør ikke å presse meg selv mer for jeg kjenner at jeg ikke har så mye å gå på.Nå skal det bli spennende å se hvordan våren og sommeren vil arte seg i forhold til ny "oppblomstring". Synes jeg har flere dager hvor jeg har litt mer energi enn det som har vært vanlig for meg de siste 14 årene.

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Mann, 35-45 år, med Multippel sklerose. Oppdatert

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 04.09.2007 00:00

Tilstand før LDN:

Fikk synsnervebetenelse januar 1995 på h.øye og v.øye august 2004. Fikk diagnosen 05. Var plaget med hodepine,trøtthet, humør, søvn mm

Startet med LDN: 3.6.07

Tilstand etter LDN:

Humøret er tilbake, hodepine er borte, har mye mer overskudd, sover som en stein. Fikk tilbud om bremsemedisin av nevrolog, men sprøyter hater jeg. Det fristet heller ikke med masse bivirkninger. Har ikke merket noen ting etter oppstart. Startet rett på 3mg og bruker det enda.

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon

Oppdatering 15/10-2009:

Bedre finmotorikk, glemmer ikke så lett lenger.Sovner ikke ved tv`n lenger, full av livslyst. Ingen bivirkninger. Bruker 3mg pr dag.

Sykdomsprogresjon: Den går saktere enn tidligere


Kvinne, 35-45 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 22.09.2009 00:00

Tilstand før LDN:

Fikk diagnosen i august -06, men hadde utbrudd i flere år før. Fikk i gjennomsnitt ett utbrudd hver 9 mnd. Hadde dårlig finmotorikk, måtte bruke signaturstempel og spesielle kjøkkenredskap, var sterkt plaget med fatigue, muskelsmerter, muskelkramper og svært nedsatt gangfunksjon.

Startet med LDN: nov. -07

Tilstand etter LDN:

Har ikke hatt ett utbrudd siden. Økte til 4,5 mg etter ett år pga at muskelkrampene begynte å komme tilbake. Fungerer helt fint i dag, trener tre dager i uken, har større styrke og kondisjon enn det jeg hadde før jeg ble syk. Fatiguen er så og si borte. En bivirkning da; sliter med søvnproblem iblant, sover bare 4-5 timer i døgnet i en og to uker så går jeg opp til åtte timer igjen. Merker også stor forskjell på drømmene, de er veldig levende, realistiske, sterke.

Vil fortsette med LDN så lenge jeg får.

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Kvinne, 35-45 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 31.07.2009 00:00

Tilstand før LDN:

Jeg fikk diagnosen i 1990, begynte med RRMS, har hatt SPMS (uten attak) siste 4-5 år. Gangfunksjonen er dårlig, nedsatt kraft, spastisk, droppfot. Dårlig balanse. Bruker kneskinne og to krykker. Problemer med fatigue og blære- tarmfunksjon.

Startet med LDN: 30/7-07

Tilstand etter LDN:

Begynte med 3 mg i tre uker, synes jeg ble litt sterkere i beina og orka litt mer. Gikk opp til 4,5 mg, og de første 2-3 ukene var positive. Så ble jeg mer og mer stiv i beina, de føltes som tømmerstokker, i tillegg hadde jeg veldig vondt i beina. Jeg fikk større problemer med å gå. Gikk først ned til 3 mg, det hjalp ikke. Etter å ha holdt på med LDN i tre måneder, valgte jeg å avslutte behandlingen. Det jeg imidlertid er helt sikker på, er at LDN hjalp mot vannlatingsproblemer.

Jeg synes det er fantastisk bra at så mange har gode erfaringer med LDN. Jeg tror jeg skal prøve en gang til etter jul, men ikke øke til 4,5 mg.

Sykdomsprogresjon: Vet ikke

Oppdatering 31/7-2009:

Startet opp på nytt med LDN:Januar 08

Jeg startet opp med LDN igjen, og etter råd fra Steinar Hauge, trappet jeg opp saktere enn første gang (4 uker på 1,5 mg, 8 uker på 3 mg så 4,5 mg). Hadde ikke problemer med økt spastisitet og smerter denne gangen. Synes jeg er litt mindre plaget med fatigue, har nok ikke hatt symptomforbedringer ellers. Har nå brukt LDN i 1,5 år, og har ikke opplevd noen forverring heller. Er innstilt på å fortsette.

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Kvinne, 45-55 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 27.06.2009 00:00

Tilstand før LDN:

Diagnose 1992. Sitter mye i rullestol

Startet med LDN: Januar 2007

Tilstand etter LDN:

Opplevdes først som bedre. men ingen bedring i stort monn. Kontrollen på vannlating heller ikke bedre. Holdt på et år, men ingen videre progresjon. Stoppet med tablettene, og det kjentes godt! Da det viste seg at jeg ikke fikk noe støtte til medisinene, heller ikke etter anke. Stoppet jeg iallefall.(Utlegg hittil:6000.) Har en boks til overs. vil noen ha den?

Sykdomsprogresjon: Den fortsetter som tidligere

(Red. anmerkning: Vi legger ut det som sendes oss, både positive og negative erfaringer, men vi kan ikke helt forstå denne. Pasienten forteller at det var lite symptomforbedringer, men at progresjonen stoppet. Så avsluttes behandlingen og progresjonen fortsetter. Hovedhensikten med LDN er å stoppe progresjonen, 2/3 opplever symptomforbedringer mens 1/3 ikke opplever dette. Siden pasienten opplevde at progresjonen stoppet har vi derfor vanskelig for å forstå hvorfor vedkommende likevel valgte å stoppe behandlingen)


Kvinne, 45-55 år, El-overfølsomhet/Fibromyalgi

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 07.05.2009 00:00

Tilstand før LDN:

Diagnostisert 2002. Deprimert, vondt i hele kroppen, kunne ikke belaste noe uten å få betennelser, konstant hodepine, kvalme, uro, hjertebank, hudutslett mm

Startet med LDN: 01.03.09

Tilstand etter LDN:

Fikk mye mer energi, tilbakemeldinger fra omgivelser (som ikke visste at jeg hadde begynt med ldn) at jeg virket så glad og fornøyd, positiv, ingen hodepine mm. MEN, etter at jeg økte dosen fra ca 2 mg til 3 mg måtte jeg til slutt avslutte pga magesmerter. Jeg er helt sikker på at magesmertene ble forårsaket av ldn, da jeg prøvde doseringen noe fram og tilbake, og smertene tiltok/avtok avhengig av dosering. Veldig synd, fordi jeg tror ldn ellers var veldig bra for meg.

Sykdomsprogresjon: Vet ikke


Kvinne, 45-55 år, med Sjøgren syndrom

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 20.12.2008 00:00

Tilstand før LDN:

Plaget med en enorm trøtthet (ME-lignende tilstander), muskelverk, brennende føtter og hender, søvnproblemer, infeksjoner m.m. I perioder greide jeg ikke stort annet enn å hvile hele tiden.

Startet med LDN: 07.10.08

Tilstand etter LDN:

Har blitt kvitt en slags 'motstand' i kroppen. Ganske raskt ble det lettere å bevege seg. Jeg visste ikke om denne 'motstanden' før den slapp taket. Er nok mindre trøtt enn tidligere, men dette svinger jo også til vanlig så jeg er ikke sikker på om alt skyldes ldn-medisineringen. Sover likevel jevnt over mye bedre nå og det kan jo ha mye å si for redusert trøtthet. Tror jeg har noe mindre muskelverk, men brenner fortsatt i hender og føtter. Tror jeg kan være aktiv større deler av dagen nå enn før jeg startet med medisinen, men er fortsatt en del trøtt og må hvile mer eller mindre i løpet av en dag. Trenger fortsatt mye søvn/hvile, men mindre enn før!

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Mann, 35-45 år, med Morbus Crohn

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 01.11.2008 00:00

Tilstand før LDN:

Diagnostisert April 2005. Startet med diare i 3 mnd i strekk, vekttap på ca 10 kg og dårlig form. Begynte direkte på Remicade etter første undersøkelse/diagnostisering. Opplevet fantastisk effekt inntil nov 2007. Fikk da bivirkninger i form av sterke brystsmerter, og stoppet da med remikaden uten at mageproblemene kom tilbake, men fikk da sterke smerter og opphovning i enkelte ledd istedet. (ankel, begge skuldre, håndledd og noen fingre) Startet med prednisolonkur som hjalp godt, men brystsmertene ble enda verre. Fikk fastlegen til å skrive ut LDN som jeg startet med etter endt Prednisolonkur 1. okt 2008.

Startet med LDN: 01.10.08

Tilstand etter LDN:

Startet med LDN 4,5 mg, og har fortsatt med denne dosen. Synes jeg merker forbedring hver uke. Kan ennå "fornemme" noe smerte i de samme leddene, men fungerer daglig uten at det er plagsomt, og fungerer normalt. Gleder meg til fortsettelsen.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Kvinne, 45-55 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 01.11.2008 00:00

Tilstand før LDN:

Diagnose årsskiftet 98/99 etter akutt innleggelse. Hadde ikke opplevd noen symptomer tidligere og dette var nok mitt første anfall. Høyre ben "lammet", konsentrasjonstrøbbel - en "flytende " følelse av verden, hasteurin, mistet ting jeg holdt, balanseproblemer, fatigue - kort sagt helt utafor.

Symptomene gikk sakte tilbake til "nesten bra" det neste halve året. Men så merket jeg at tilstanden ble sakte men sikkert forverret igjen. Litt og litt verre - år for år. Og ved spørsmål til nevrolog ble tilstanden da satt til sekundær progressiv. Jeg fikk og får ingen medisiner for å stoppe progresjon eller bedre tilværelsen fra nevrolog.

Søkte da på internett på MS og fant Steinars side og skjønte av diskusjonene at noe nytt burde prøves - LDN. Da fant jeg LDN-siden også og leste og leste og tok med meg dokumentasjonen herfra til min fastlege.

Startet med LDN: vår 2005

Tilstand etter LDN:

Bruker LDN på 3. året nå. Konsentrasjonen er blitt atskillig bedre, hasteurin er borte, blir fort sliten og trøtt men ikke totalt invalidiserende. Benet er ikke blitt enda mer lammet. Det var ikke en bedring "over natten" - men merket bedring etter noen måneder. Bruker 8ml(4mg) pr dag nå og har gjort det lenge. Prøvde den ideelle mengden men hadde følelsen at det var litt for mye da. Men da har jeg jo litt "tilgode" :-). Jeg kommer ikke til å slutte med LDN. Etter 3 år er jeg ikke i tvil om at den har stoppet progresjonen. De første årene var progresjonen merkbar fra år til år.

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Kvinne, 25-30 år, med Ulcerøs Kolitt. Oppdatert

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 28.01.2008 00:00

Tilstand før LDN:

Jeg har hatt en moderat UC i 6 år, og har hatt veldig få symptomfrie perioder. Har hatt to store "nedturer" med heftige prednisolonkurer. Pga disse har jeg gått på maksdoser av Asacol/Dipentum, men altså uten å oppnå å være helt frisk. Det siste året har jeg i tillegg får symptomer fra ledd.

Startet med LDN: 23.12.07

Tilstand etter LDN:

Jeg har nok gjort mange feil i min oppstart av ldn, mye pga at legene mine ikke har satt seg inn i preparatet. Jeg brukte det derfor sammen med dipentum og smertestillende de første ukene. Sluttet med dipentum for tre uker siden, og magen holdt seg stort sett bra. Sluttet helt med smertestillende for tre dager siden. Har hatt en "nedtur" de siste dagene, som jeg håper bare er et tegn på at ldn`en jobber med immunforsvaret mitt. Venter i spenning på fortsettelsen!

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om

Oppdatering 3/10-08:

Har nå brukt LDN 4,5 mg fast i hele 2008. Jeg har fått en ny kropp! Dårlige perioder kommer sjeldnere og sjeldnere, og varer stort sett bare en dag eller to nå - mot flere uker før. Leddplagene er borte, og jeg kan trene /være så aktiv jeg vil!

Legen min er desverre ikke enig- han mener oppturen er tilfeldig, og sier at jeg ikke får ny resept av ham når jeg trenger det i januar. Han mener dette er for stor risiko å ta siden LDN er så lite utprøvd. Så jeg ligger vel an til å bytte lege, for LDN gir jeg ikke opp!!


Kvinne, 35-40 år, med Ulcerøs Kolitt

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 12.09.2008 00:00

Tilstand før LDN:

Fikk diagnosen i 2003, har hele tiden hatt hyppige tilbakefall av betennelse med blødninger. Kraftig forverring av tilstanden i 2007. I tillegg til hyppige dobesøk og blod i avføring har allmenntilstanden blitt stadig dårligere, med liten energi, dårlig søvnkvalitet, nedstemthet, verk i muskler og ledd, influensa-følelse, intoleranse for enkelte matvarer. I mai 2008 fikk jeg min andre prednisolon-kur på mindre enn et år. Da jeg var ferdig med den begynte jeg umiddelbart på LDN. I tillegg tar jeg Colazid (forebyggende mot Ulcerøs Colitt, startet aug 07)og Cipralex (antidepressiva, startet jan 08).

Startet med LDN: 12.07.08

Tilstand etter LDN:

Har ikke hatt tilbakefall av tarmbetennelse med blødninger. Søvnkvalitet er bedre (drømmer mye og kraftig!), våkner mer uthvilt og er lettere i kroppen. Har generelt mer energi og færre dårlige dager. Kan si ja til flere ting nå enn før, er mer aktiv. De dårlige dagene er ikke fullt så dårlige som før. Har tro på LDN sammen med trening og diett.

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Kvinne, 33-45 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 28.02.2008 00:00

Tilstand før LDN:

Diagnose 1999. Svært plaget av MStåka, svært plaget av fatigue og depresjon, ustø og dårlig koordinasjon på føtter.

Startet med LDN: Desember 2007

Tilstand etter LDN:

Det er en ny verden. Jeg klare mer, tenker skjelden over om jeg orker. Kan være mamma igjen for ungene, går, jobber, tenker uten å ha bomull i hodet. Jeg har fått ett nytt liv, rett og slett! Mine nærmeste sier at de kjenner meg knapt igjen, og fastlegen sier at jeg bare er inne i en god periode,... ;)

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Kvinne, 45-55 år, med Primær progressiv MS

Av : Lagt inn fra skjema av Lars Flikkeid 12.04.2008 00:00

Tilstand før LDN:

Fikk diagnose i 2006, men har nok hatt sykdommen lenge. Veldig "trøtt", vanskeligheter med gange fordi fotsålene var følelsesløse, falt mye fordi følelsen i legg og fot var borte. Ekstrem indre kløe i hofte og hele venstre side, nummene hender, svimmelhet. Har i tillegg ulcerøs Colitt, med jevnlige og langvarige utbrudd.

Startet med LDN: nov 2007

Tilstand etter LDN:

Ikke lenger så trøtt. Tarmplagene har nesten vært fraværende. Sluttet med ldn i en periode, noe som resulterte i kramper i venstre ben. Begynte igjen og krampene forsvant. Fremdeles følelsesløs i bena og nummen i hendene. Føler at ldn hjelper og at jeg ikke er blitt dårligere.

Hvordan er sykdomsprogresjonen?

Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Kvinne, 55-65 år, med Crohn

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 19.10.2007 00:00

Tilstand før LDN:

Jeg fikk diagnosen Crohn sommeren 2007. Jeg hadde i 3 år vært plaget med smerter i hele mageregionen, kramper, kvalme, og obstruksjoner (smertefulle oppkastrier med kramper med 1/2 døgns varighet hver gang). Jeg hadde dessuten perioder med diarre og oppblåst mage med kolikk. Jeg hadde også uttalt trøtthet, anemi, og røde, tørre øyne. Etter grundig utredning ble det fastslått at jeg hadde trange partier i tynntarmen gr. betennelse og/eller striktur. Jeg ble satt på en prednisonkur som ikke så ut til å hjelpe, symptomene returnerte når dosen ble lavere og skulle avsluttes.

Startet med LDN: 19.09.07

Tilstand etter LDN:

Jeg startet med 3 mg LDN for bare 4 uker siden. Jeg opplevde symptomforbedring allerede dagen etter første tablett. Våknet alltid med smerter utpå morgenen, men fikk endelig sove lenge. Hadde svake smerter men fikk ikke den tradisjonelle Crohns magen (oppblåsthet). Vanligvis fikk jeg sterke smerter etter middagen, men disse uteble. Ble bedre for hver dag, og diarréen gikk gradvis over til snarere det helt motsatte. Må nå passe på å få i meg fiber for at magen skal fungere normalt. Det blir noen svisker per dag, og da er det helt greit. Jeg økte dosen til 4.5 mg etter 3 uker, og har nesten ingen plager nå. Kan kjenne svake kolikklignende smerter med noen sekunders varighet dersom jeg har spist grønnsaker med eller frukt som jeg overhodet ikke kunne spise tidligere. Stort sett; betraktelig bedre. Man skal jo ikke se bort i fra en viss placebo, men jeg må få lov å påpeke at jeg er ikke den eneste med Morbus Crohn som har fått det utrolig mye bedre med LDN. Flott er det også at jeg slipper å spise medisiner som kan gi alvorlige bivirkninger. LDN må være det beste som har skjedd for oss med autoimmune sykdommer! :-)

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet

Oppdatering 13/3-2008:

Jeg har brukt LDN siden september 2007. Jeg har fortsatt like god virkning av medisinen, og kan ikke tenke meg å bruke annen medisin enn denne mot Crohns, har heller ikke behov for det. Jeg bruker 4.5 mg daglig, en dosering som de fleste med Crohns starter opp med og fortsetter å stå på.

Jeg har ikke merket sykdomsprogresjon, jeg kan spise stort sett det vi kaller for vanlig kost, men unngår rå grønnsaker. Er vel litt redd for å prøve det igjen. Vi med Crohns har ofte trange partier i tarmene, der slikt har vansker med å passere, dette bruker å føre til store smerter eller stopp i tarmen, vilket kan føre til øyeblikkelig innleggelse. Betennelsen i tynntarmen har blitt betydelig redusert, dette gir seg utslag i at jeg nå kan spise fiberrik mat som tidligere ikke kunne passere. Jeg har ikke smerter lengre, de forsvant første uken jeg sto på medisinen, krampene i bena likeså. Jeg har dessuten fått mye mer energi og stort overskudd, humøret har blitt stabilt og veldig godt etter år med smerter og liten lyst til utfoldelse.

Jeg opplever også det samme som flere her at hvis jeg får en forkjølelse så blir den svært kortvarig. Før var jeg den første som fikk det, og den siste som ble frisk, kunne gjerne holde på i 4-5 uker. Ofte med bihuleplager i tillegg.

Jeg vil absolutt anbefale LDN. Medisinen har gitt meg få bivirkinger, jeg reagerte med å bli trøttere i en periode på 3 uker etter oppstart, etter det har jeg ikke hatt slike plager. Det hele kunne da avhjelpes med en aldri så liten siesta -)...Skulle egentlig opereres grunnet sykdommen, men legen min og jeg har blitt enige i at så lenge jeg har det så bra og føler meg så frisk, så vil ikke det bli aktuelt.


Mann, 45-55 år, med Multippel sklerose

Av Lagt ut fra skjema av Steinar Hauge 03.01.2006 09:50

Tilstand før LDN:

Sekundær progresiv MS. Ble sakte dårligere. Sviktene benstyrke og spasmer i bena. Liten styrke i venstre arm. Noe fatigue og kognitive problemer.

Startet med LDN: 14/4-05

Tilstand etter LDN:

Symptomforbedringer kom etter 2 1/2 uke på LDN. Bedre styrke i ben og venstre arm. Kan stå på et ben igjen og kneppe høyre skjorteknapp selv. Spasmene så og si borte. "Strikken" rundt venstre overarm og nummenhet i venstre side av ansiktet forsvant. Mindre Fatigue og fungerer langt bedre kognitivt.

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon

Oppdatering 24/3-2007:

Snart 2 år på LDN! Progresjonen er minimal eller stoppet. Styrken i beina og venstre arm er fremdeles der. I det hele tatt så er alle symptomforbedringene fremdeles tilstede og former er langt bedre enn før jeg startet med LDN.

Oppdatering 10/3-2008:

Fikk MR resultater idag: Skader uendret i forhold til bilder tatt for 1 1/2 år siden. Ingen synlig progresjon. Ingen opptak av kontrast dvs ingen sykdomsaktivitet. Jeg har SPMS som helsevesenet ikke har behandling mot, så takk for at vi har LDN.


Kvinne, 30-35 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 28.02.2008 00:00

Tilstand før LDN:

Fikk symptomer på MS i november 2003. Fikk diagosen i august 2006. Gjennomgikk da en 3 dagers kortisonkur i.v. Har etter 2006 vært plaget med litt svimmelhet og nummenhet i hender og ben.

Startet med LDN: 24.11.07

Tilstand etter LDN:

Opplever mindre nummenhet. Har ingen bivirkninger som søvnproblemer eller tunge ben. Bruker nå 4,5 mg daglig. Er spent på om det har tilkommet nye forandringer ved neste MR! Er veldig fornøyd, virkelig verdt et forsøk!

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Mann, 45-55 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 01.02.2008 00:00

Tilstand før LDN:

Jeg ble diagnostiert for MS juli 2006. Hadde dropfot høyre ben, venstre arm og skulder nummen, sterk fatigue og synsproblemer. Hadde store problemer med å konsentrere meg og humøret var dårlig.

Startet med LDN: 30.10.2007

Tilstand etter LDN:

Etter 2-3 uker følte jeg forbedring på humør og MS tåka forsvant. Nå etter 2,5 måneder har jeg hatt store forbedringer, hvor droppfoten er vekk, balansen er blitt som før. Nummenheten i høyre arm er vekk og jeg spiller golf igjen. Motivasjoenen til å leve et fullverdig liv er tilbake. Dette er helt utrolig, og jeg unner andre med MS å oppleve å få den livsgnisten jeg har fått igjen.

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Mann, 25-30 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 23.10.2007 00:00

Tilstand før LDN:

Var relativt bra, bare lette og sjeldne symptomer. Litt dobbeltsyn og prikking ved høy aktivitet, stress og ved alkoholinntak. Fulgt "bestbet"-diett siden diagnose ble stilt august 2006, og vil fremdeles følge denne i tillegg til LDN.

Startet med LDN: 09.08.07

Tilstand etter LDN:

Opplevde ganske øyeblikkelig virkning til tross for ubetydelige symptomer før oppstart. Dette i form av økt energi og utholdenhet i dagliglivet, kan gå på fjellet og leve akkurat som før. Noe jeg ikke hadde trodd før jeg bare begynte å prøve grensene. Dette hadde jeg allerede gjort før LDN, men føler likevel LDN har ført kreftene noen hakk opp.

Jeg tror like mye på at kosten er å takke som LDN, og kombinasjonen ser jeg på som det sikreste kortet.

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Kvinne, 35-45 år, med Multippel sklerose. Oppdatert

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 15.10.2007 00:00

Tilstand før LDN:

Jeg fikk diagnosen i mai 2005 etter litt over ett år med varierende symptomer; Først fatigue, så nummenhet, balanseproblemer, svake lårmuskler ve>hø. Begynte på Copaxone da. Opp og ned i et trekvart år ( et til attak som svekket bena) så fikk jeg labyrintitt ( virus på balansenerven) som gjorde at alle symptomene kom tilbake for fullt pluss grusom svimmelhet og kvalme. Dette avtok gradvis mot Jul 2006. Sterkere i bena og bedre balanse etterhvert, men hovedproblem var fatigue og tretthet i øyne som ga uklart syn på grunn av fokusserings og samsynsproblemer. Har ikke vært i arbeid siden viruset brøt ut ( påske 2006) , før det jobbet 20% men følte det tok for mye energi, ble voldsomt trett i hodet/øyne. Jeg har fulgt Swank diett i snart to år, tar akupunktur for energi, mediterer mot stress, tar solarium en gang per uke, gjør Pilates trening 1-2 ggr per uke.

Startet med LDN: 02.02.2007

Tilstand etter LDN:

Begynte med 1,5mg i en uke og merket ingenting spesielt. Dagen etter jeg økte til 3mg var øynene mine ikke trett lenger - så klarere enn på lenge og gjør det fremdeles. Dette er fantastisk - kan nyte kino besøk og ikke lyssky lenger. Etterhvert merker jeg at jeg er mer opplagt og har mer energi. Har begynt på jobb 1. mars, foreløpig kun 20% men det går greit og jeg er optimistisk på det at jeg skal kunne gradvis øke litt. Dette tror jeg ikke hadde vært mulig før LDN siden jeg var alltid slapp. Nå er jeg mer kvikk, men må hvile på tidlig ettermiddag som før. Kan oftest hoppe over den andre hvilen i 6-7 tiden nå. Har også blitt mindre tåket i hodet; konsentrasjon, korttidsminne, hoderegning osv er bedre. Har tenkt å øke til 4,5mg snart for å se om det er enda mer å hente.

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon

Oppdatering 15/10-2007:

Etter 3 måneder med arbeid 8 timer per uke ( mars- mai i år) slet jeg med søvnmangel forårsaket både av stress fra diverse kilder og LDN bivirkning. Jeg velger å fortsette med LDN og tar heller innsovingtablett når det trengs. Jeg drev et enkeltmanforetak og måtte innse at det ikke fungerte med så få arbeidstimer og varierende evne til å stå på flere timer i strekk. Nevrologen var enig og nå er det søkt om 100% uføreytelse. Det var tøft å legge opp arbeidet og søvnen ble ikke bedre av den grunn. I sommerferien var jeg meget stresset og utslitt. Merket lett tilbakefall av gamle symptomer i bena (dog ikke svimmelhet) og fikk litt økt sensoriske symptomer i venstre arm som siden har gitt seg nesten helt. Etter sommerferien ble søvnen bedret med hjelp av Sarotex og jeg ble gradvis mer pigg. For ca. 4 uker siden økte jeg LDN dosen fra 3mg til 3,75mg ( har mål om å komme opp i 4,5 mg men må ta det langsomt pga virkningen på søvnen)Ble mer opplagt og kunne gå lengere turer (en time) Har nettopp hatt en herlig uke i varmere strøk og var veldig aktiv ( bedre enn på 3 år!) Sov godt og følte meg relativt sett veldig opplagt ( fortsatt en hvil per dag med denne kunne drøyes et par timer ekstra). Etter at jeg øket til 3,75 mg i september merket jeg også en bedring i "sanseoverbelastning" som gjør at jeg tåler bilkjøring,relativt høy musikk og travle handlesentre mye bedre. Herlig!


Mann, 35-45 år, med Myalgisk Encefalopati (M.E)

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 18.09.2007 00:00

Tilstand før LDN:

Slet veldig med muskelsmerter (tannverklign.smerter) i kroppen generelt. Sterke nakkesmerter og kronisk bihulebetennelse, med akutte innslag og over 40 i feber. Operert hos ØNH-spesialist for dette 8 - 10 ganger, uten bedring. 5 - 6 antibiotikakurer pr. år uten særlig bedring. Også betennelse i bakhode\tinningben og sterk hodepine. Store søvnvansker og uoppfriskende søvn, lite energi og kraftig symptomforverring ved anstrengelse. Slet med tunge hjerteslag og puls og blodtrykk faretruende høyt. Tåkesyn, hjernetåke og generell influensafølelse i kroppen. Ble ikke kvitt forkjølelsen på flere måneder og ble veldig dårlig og syk av "uskyldige" forkjølelse med høy feber etc. Vannlatingsproblemer. Måtte opp om natten på toalettbesøk snitt rundt 3 ganger pr. natt.

Startet med LDN: 9. mai 2007

Tilstand etter LDN:

De veldige nakkesmertene er blitt betydlig bedre og har kunnet redusere smertestillende medikamenter pga. dette. Har ikke lenger konstant tett nese og bihuleplagene er mer enn halvert.(Mener bestemt at bihuleproblemene skyldes en autoimmun prosess hvor immunforsvaret angriper slimhinne spes. i øvre luftveier.) Har ikke hatt nevneverdig bihuleplager siden jeg begynte med LDN. Fikk en "ekte" forkjølelse for ca 4 uker siden. Denne ble jeg kvitt i løpet av 4 dager! (før LDN satt en slik forkj. i kroppen i minst 4 uker til sammenligning)

Hjernetåken har lettet betydelig. Puls og blodtrykk har blitt vesentlig bedre. De tunge hjerteslagene er nermest fraværende nå. Hjernetåka har også lettet vesentlig og jeg føler meg klarere i hodet. Ikke så "fraværende" lenger.

Har også fått betydelig mer energi i kroppen og jeg blir ikke så sliten som før, ved samme anstrengelser. Opplever også at jeg tåler noe mer stress en tidligere, mindre lysømfindtlig. De dårlige periodene er kortere, de gode periodene er blitt lengre. Ikke frisk av ME, men en del symptomer er vesentlig redusert. Færre toalettbesøk om natten. Nå er det i max en tur pr. natt. Synet. mindre "film" på øynene og redusert tåkesyn får jeg også nevne.

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Mann, 45-55 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 05.09.2007 00:00

Tilstand før LDN:

Etter fysisk aktivitet begynte det med ryggsmerter og veldig tungt høyrebein i midten av nittitallet. Ble sakte men sikkert værre, og etterhvert dårlig gangfunksjon og fysisk styrke i beina. Veldig spastisk særlig i beina.Var i perioder veldig "ullen" i hodet. Dårlig balanse. Ble omsider diagonostisert til jul 2004.

Startet med LDN: 20.04.2006

Tilstand etter LDN:

Merket ganske fort etter oppstart med 4,5 mg LDN at hodet ble mer våkent, senere har balansen også bedret seg noe. Var til nevrolog i juni, og han mente at jeg ikke har blitt noe dårligere siden sist jeg var på kontroll. (1,5 år)

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Mann, 35-45 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 14.08.2007 08:46

Tilstand før LDN:

Veldig plaget av spasmer i beina. (beina ristet som et pressluftbor hver morgen) Hadde ingen kontroll over vannlatingen, var helt avhengig av uridom. Sexualfunksjonen var helt borte,(måtte bruke cialis) sterkt redusert følelse i underlivet.

Startet med LDN: Januar 2007

Tilstand etter LDN:

Etter en uke var spasmene helt borte, de var borte i ca 6mnd, har kommet litt tilbake, men betydelig bedre enn før. Fikk total kontroll over blærefunksjonen etter et par dager. (Nå bruker jeg bare uridom på jobb, som en sikkerhet) Sexualfunksjonen er bedret, trenger cialis enda, men ikke alltid. Men det beste er økt følelse i underlivet. Etter at jeg begynte med LDN har jeg et nesten normalt sexliv.

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Mann, 45-55 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 01.07.2007 00:00

Tilstand før LDN:

Første symptomer kom i 15 års alderen. Mistet kraft i "hele" kroppen. Etterhvert kom dobbeltsyn i perioder, "ising" i ene halvdel av kroppen, følelsen av å gå i vadebukse fylt med vann. Men verst er den til tider nesten nærmest invalidiserende trøtthet og mangel på krefter. Har de siste årene "behandelet isingen" med omegaoljen Udo`s choice som jeg synes hjelper.

Startet med LDN: 15/8 -06

Tilstand etter LDN:

Etter ca 1mnd. bruk(3mg), fikk jeg en energi og krefter som jeg aldri har følt før. Det varte ca 14dager før det gikk gradvis tilbake. Begynte da på 4,5mg for å se om det hjalp. Ble veldig stiv i armer og bein så jeg gikk ned til 3mg. Stivheten forsvant, men den "gode tiden" kom ikke tilbake. Januar 2007 begynte jeg på 4,5mg som jeg fremdeles bruker. Alt i alt har jeg følelse av at jeg ikke har blitt så mye bedere, men heller ikke dårligere. Skal fortsette med LDN. Det er kanskje den eneste "forsikringen" jeg har for å ikke bli dårligere. Kanskje en dag blir alt så meget bedre?

Sykdomsprogresjon: Vil ikke konkludere, men har ikke erfart videre progresjon


Kvinne, 30-35 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 21.06.2007 18:22

Tilstand før LDN:

Første Opticus Nevritt i 1994, andre i 2003. Diagnosert november 2003. Fatigue og sliten generelt, selv etter hvile. Dårlig orttidshukommelse. Noe spastisitet når jeg løper.

Startet med LDN: 13/2 2007

Tilstand etter LDN:

Betydelig mindre fatigue! (Må ha alarm for å huske å hvile..) Bedre korttidshukommelse. Spastisiteten er muligens uforandret....

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Kvinne, 35-45 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 14.05.2007 08:46

Tilstand før LDN:

Diagnose mars -01 PPMS, har etterhvert mistet gangevne, har bl.a. vært mye plaget av fatigue + en del annet "rusk"...

Startet med LDN: Januar 2007

Tilstand etter LDN:

Bortsett fra fatiguen, som ble umiddelbart borte,(morgenen etter min første "dose"), kjennes alt ut som før.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Kvinne, 35-45 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 26.04.2007 08:46

Tilstand før LDN:

Fikk diagnosen for et år siden. D.v.s april 2006. Nummen arm, dobbeltsyn ustø gange. Hyppige toalettbesøk.

Startet med LDN: 12.04.2007

Tilstand etter LDN:

Litt færre toalettbesøk, ellers ikke noen forandringer.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Kvinne, 35-45 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 17.04.2007 08:46

Tilstand før LDN:

Konstant dropfot h ben. Tungt å gå i leiligheten. Så massiv fatique, at jeg ble liggende på sofaen hele dagen. Måtte virkelig ta i alt jeg hadde, for å komme meg i dusjen, for så å hvile et par timer før feks. en time hos lege. Blæreproblemer siden 14 års alder. Treg tarm 17 år. MS diagnose som 29 åring. Tre opticusnevritter, diplopi og nummenhet.

Startet med LDN: 14.12.2006

Tilstand etter LDN:

Stått på LDN noe over fire måneder. Fatiquen er betydelig lettet. Noen dager er hendene ganske bra. Dropfoten borte, men kan ikke gå mer enn ca 200 m. Når det gjelder blæra, har jeg fått hjelp av to meget dyktige urologer. De sprøyter opp et svovellignende stoff i blæra, en gang pr uke (dette pga smerter, bruker kateter). Bruker vannklysteer for å tømme tarmen. Fungerer bra. Jeg er så lettet over at jeg er SÅ MYE MER VÅKEN! Kan være sammen med folk igjen.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om

Tusen takk til dere to "gutta", som har gitt så grundig innføring i LDN. Det er min nye lykkepille!!!


Kvinne, 35-45 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 17.04.2007 08:46

Tilstand før LDN:

Jeg var jevnt over fryktelig sliten og trøtt. Kunne våkne om morgenen, uten å føle at kroppen hadde hvilt nok. Det var som å gå med en sekk med murstein på ryggen, sov opptil to-tre timer midt på dagen. Orket bare høyst nødvendige ting, lite sosial. Med alt dette fulgte også kongnitive ting, dårlig hukommelse, bomull-i-hue-følelse, nedstemthet. Noe stivhet og vondt i muskelatur, spesielt korsrygg. Jeg har erfaring med at alt jeg har nevnt er verre i vinterhalvåret, men iår det var fryktelig ille og hadde vært det i lang tid, før jeg startet opp med ldn.

Startet med LDN: 15.2.2007

Tilstand etter LDN:

Jeg merket ingenting de to første ukene. Etterpå har jeg erfart at jeg er klarere i hodet enn på veldig lenge (år?). Herlig! Kan telle på en hånd, dagene jeg har behøvd å hvile på dagtid. Føler meg sterkere både fysisk og psykisk. Kan arbeide ute med "tyngre" ting - vårarbeid - uten å bli totalt utmattet. Blir jeg sliten, kommer jeg meg fortere igjen, etter en kortere hvil enn noen gang.

Ingen stivhet eller vonde muskler. Greit nok, våren er en god tid for meg, så jeg er kjempespent på om dette fortsetter. Men her og nå - tre bank i bordet - mener jeg bestemt at dette er et resultat av ldn. Kommer ikke til å slutte.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om

Sett i gang undersøkelser, så dette kan dokumenteres!!! Vi er utålmodige! Jeg fikk diagnosen for 18 år siden, ennå er det INGENTING som kan tilbys meg! Det er så vanvittig mange flotte, ressurssterke mennesker der ute, som har det så vondt, så vondt og sliter. Ingen som ikke har opplevd dette selv - kan sette seg inn i det. Nå må regjering, forskere osv. hjelpe oss og komme i mål!!! Det er så trist og urettferdig, når vi bor i verdens rikeste land. Vi er lei av å være forsøkskaniner, lei av å vite at de som finner en "bra" medisin blir rike. Det er våre liv dette gjelder. Prøv selv da vel!!

TAKK til dere som har gjort dette kjent!


Mann, 45-55 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 28.03.2007 18:22

Tilstand før LDN:

Har brukt rebif i 2 år, men tålte den ikke. Har siden gått på Copaxone.Smerter i benmusklatur ved spaserturer, til tider stoppet det helt opp og lurte på hvordan jeg skulle komme meg hjem.Plaget av fatigue og generelt lite overskudd.

Startet med LDN: februar 2007

Tilstand etter LDN:

Vesentlig forbedret fatigue, og smerter i beina ved turer er mer eller mindre "gamle minner", nå går jeg lange turer i rimelig tempo. Føler at jeg har mer overskudd enn tidligere. Går fortsatt på Copaxone sammen med ldn siden februar 2007.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Mann, 45-55 år, med Crohn/artritt

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 25.03.2007 20:33

Tilstand før LDN:

Har hatt Crohns i 30 år med flere operasjoner. Diaree, magesmerter og leddsmerter som hovedplager daglig de siste årene.

Startet med LDN: februar 2007

Tilstand etter LDN:

Etter 7 ukers bruk har magen blitt mye roligere og leddsmertene er 90% borte ! Gleder meg til hver dag nå.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Kvinne, 35-45 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 28.08.2006 22:45

Tilstand før LDN:

MS siden 1998, trolig første tegn fra 1992. Venstre ben gradvis dårlige, dårlig balanse og venstre hånd begynte å bli "emmen" og svikte mer og mer. Økende grad av depresjon og såkalt "MS-Tåke". Særlig ble dette økende, samt dårligere muskelstyrke etter oppstart med Avonex mars-05.

Startet med LDN: 02.02.2006

Tilstand etter LDN:

Venstre hånd er frisk igjen. Bedre muskelstyrke i begge ben og utholdenhet, mer energi. Balansen muligens noe bedre, men har fortsatt svekkelse i venstre ben - det er uendret. Depresjonene er helt vekke, psyken som før MS og humøret på topp igjen.

Sykdomsprogresjon: Den har stoppet


Kvinne, 45-55 år, med Multippel sklerose

Av Lagt inn fra skjema av Steinar Hauge 27.08.2006 23:24

Tilstand før LDN:

Fikk diagnosen 1998. Det startet med kraftløshet i høyre bein og balanseproblemer. Bruker nå hjelpemiddel for droppfot. Overaktiv blære. Startet opp med Detrusitol 4mg. Ofte veldig sliten, fatigue, deprimert i perioder, tålte varmen dårlig, tålte ikke å være i rom med mye støy, svimmelhet og "ullen" i hodet.

Startet med LDN: 29.04.06

Tilstand etter LDN:

Etter en uke med LDN merket jeg bedre blærekontroll. Etter 14 dager sluttet jeg med Detrusitol og det går greit. Herlig å være kvitt munntørrhet og et "ullent" hode. Nå etter 4 måneders bruk er jeg gladere, kvikkere, mer energisk og optimistisk. Jeg tåler varmen bedre, fungerer bedre i store forsamlinger. Det eneste som ikke er bedret er gangfunksjonen. Jeg har vært plaget med stivhet i beina etter oppstarten, men det har blitt bedre i det siste, etter at jeg kom opp i 4,5mg dose. Jeg har fortsatt MS og må porsjonere ut energien, hvis ikke kommer nedturene.Jeg har stor tro på dette medikamentet og anbefaler alle med MS å prøve det. En blir glad av å ta noe som kanskje stopper videre progresjon.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Kvinne, 35-45 år, med Multippel sklerose

Av Lagt ut fra skjema av Steinar Hauge 23.04.2006 16:11

Tilstand før LDN:

Fikk diagnosen før jul i 1999, samt beskjed om at legene allerede i mai 1993 hadde stilt en MS-diagnose. Har hatt 2 synsnervebetennelser, samt nummenhet og noe smerter i armer og bein. Litt dårlig selskapsblære. Siden januar 2004 har jeg hatt invalidiserende fatigue. Gikk på Avonex fra februar-oktober 2005, men tålte ikke denne.

Startet med LDN: 4/3-06

Tilstand etter LDN:

Begynte på LDN for å se om den hjalp primært på fatiguen. Begynte med 3,0 mg LDN. Opplevde bedring i fatiguen allerede etter få dager. Etter 3 uker var jeg oppe i 4,5 mg dose. Nå etter 7 uker er fatiguen vesentlig bedret! De andre symptomene er omtrent som før.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om


Mann, 45-55 år, med Multippel sklerose

Av Lagt ut fra skjema av Steinar Hauge 22.04.2006 12:07

Tilstand før LDN:

Fikk diagnosen nov. 2003, men har nok hatt symptomer siden 1997. Lette etter slitasjeskader i nakken, svulst i hjernen etc. pga. halvsidig delvis lammelse høyre side. Begynte med Avonex Jan. 04, og hadde trolig effekt i begynnelsen. Etter hvert ble jeg gradvis dårligere, og vi regnet derfor med spms. Slutta med Avonex ca. 1. feb. 06. Hadde da 100% uføretrygd, med dårlig/nedsatt gang funksjon, dårlig finmotorikk, dårlig følelse i fingrene og betydelige fatigueproblemer

Startet med LDN: 23/2-06

Tilstand etter LDN:

Har hittil ikke merket særlige forbedringer. Føler meg fortsatt gradvis dårligere som mens jeg gikk på Avonex, bortsett fra en ting. Jeg har vært plaget med hasteurin, og fått Detrusitol, som ikke hadde noen effekt. Fikk så Vesicare, først 5mg så 10mg, som hadde brukbar effekt, men mange plagsomme bivirkninger, med tørrhet i munn, nese og hals. Da jeg begynte med ldn følte jeg raskt at jeg hadde kontroll over blæra, og går nå kun på ldn, med nesten helt frisk blærefunksjon.

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe

Oppdatering den 8/11-2006:

Jeg har fortsatt bra kontroll over blæra. Jeg har ikke hatt noen uhell siden oppstart ldn. Før jeg starta med ldn var det nesten ukentlig, at jeg måtte skifte klær. Siden jeg sluttet med Vesicare har jeg ikke hatt noen ekle bivirkninger. Nå tar jeg bare ldn pluss en og annen Baklofen og Ibumetin for spasmer og spastisitet. Så er jeg glad i en Rivotril før jeg legger meg. Da får jeg sove hele natta, også etter dobesøket ver 3-4 tida.

Varmetoleransen er som i gode gamle dager igjen. Da kunne jeg være naken i sola hele dagen. Som uføretrygda har jeg hatt mange fine dager i sommer. Og hvilken sommer! Jeg har blitt rosa og solbrent, men ingen ms-plager.

Fatigue. Jeg må ha mindre fatigue. Jeg sover ikke, sittende foran tv'n hver kveld lenger. Føler at jeg har mer energi også, men fatigue er vanskelig å vurdere sjøl, men jeg er opplagt bedre.

Men jeg har jo fortsatt ms da. Gangfunksjonen og ballansen blir bare dårligere. Kona mi sier jeg glemmer mer og mer, og jeg sliter litt med konsentrasjonen, samt abstrakt tenking.


Kvinne, 45-55 år, med Bekterew

Av Lagt ut fra skjema av Steinar Hauge 03.01.2006 09:14

Tilstand før LDN:

Betennelser i senefester rundt mange ledd i kroppen. Mye smerter hver dag og behov for fysioterapi og smertestillende for å kunne fortsette arbeide som hjemmesykepleier

Startet med LDN: 01.11.05

Tilstand etter LDN:

Nærmest symptomfri og har sluttet med fysikalsk behandling inntil videre. Ikke behov for smertestillende mer. Er mer opplagt enn på mange år og skulle ønske jeg hadde hatt kjennskap til LDN for mange år siden!

Sykdomsprogresjon: For tidlig å si noe om