Självkänsla

Vad är det för skillnad på självkänsla, självförtroende och självmedvetande?

Självkänsla, självförtroende och självmedvetande är alla begrepp som är relaterade till ens uppfattning och förståelse av sig själv, men de har olika betydelser och fokuserar på olika aspekter av individens psykologi. Självkänsla handlar om ens övergripande värdering och känsla av värde som person. Det är ens grundläggande tro på sin egen värdefullhet och förmåga att vara kompetent och älskad. Självkänsla kan vara antingen hög eller låg och påverkas av olika faktorer, såsom tidig barndomsupplevelse, framgångar eller misslyckanden i livet och samspel med andra människor. En person med hög självkänsla har vanligtvis en positiv syn på sig själv, medan en person med låg självkänsla kan ha negativa uppfattningar om sig själv och tvivel på sin egen förmåga.

Självförtroende handlar om ens tilltro till sina egna förmågor och kompetenser inom specifika områden eller aktiviteter. Det är en upplevelse av att vara kapabel, skicklig och säker på att man kan utföra uppgifter eller nå mål. Självförtroende kan vara högt inom vissa områden och lågt inom andra. Till exempel kan en person ha högt självförtroende när det gäller matematik men lågt självförtroende när det gäller att tala inför grupper. Självförtroende kan byggas upp genom att få erfarenheter av framgång, sätta och nå mål, och genom att få positiv feedback och stöd från andra.

Självmedvetande handlar om att vara medveten om och reflektera över sina egna tankar, känslor, beteenden och upplevelser. Det innebär att vara uppmärksam på sig själv som en separat individ och ha insikt om sina egna inre processer. Självmedvetenhet kan vara antingen positiv eller negativ. Positiv självmedvetenhet kan hjälpa en person att utveckla och förstå sig själv bättre, medan negativ självmedvetenhet kan leda till självkritik och överanalysering. Självmedvetenhet kan också vara extern, vilket innebär att man är medveten om hur andra uppfattar en, eller intern, vilket innebär att man är medveten om sina egna tankar och känslor.

Läs mer om Självkänsla på www.larare.at eller i kursboken.