Wat kan ik zelf doen ?
Het is onze overtuiging dat:
als u zelf niets onderneemt, dan gaat u misschien niets terugkrijgen van uw verduisterde geld.
als u wel iets onderneemt, dan heeft u meer kans dat u nog wat terugkrijgt van uw verduisterde geld.
wie zich niet bij een rechtszaak heeft aangesloten (uiterlijk in december 2022), kan enkel nog hopen op een dading om iets van zijn verloren geld te recupereren.
Volgens het Belgisch recht zijn schulden (onder andere) haalbaar. Het zijn dus geen 'brengschulden'. Een schuldeiser moet zijn tegoed vorderen, een schuldenaar moet zijn schuld niet spontaan zelf aanbieden.
Een van de gevolgen zou kunnen zijn dat je een schuldenaar moet vragen om zijn schuld terug te betalen, anders moet hij daar zelf geen initiatief in nemen, ongeacht hoe de schuld is ontstaan. Soms volstaat het om gewoon om terugbetaling te vragen, soms misschien om een klacht in te dienen, en soms moet je zelfs een heuse gerechtsprocedure starten.
Een voorbeeld ter illustratie: veronderstel dat je een inbreker op bezoek krijgt, die een som geld van u steelt. Als je geen klacht indient, heeft eigenlijk niemand (geen enkele officiële instantie) weet van dat feit. De dief komt er mee weg, en jij bent je geld kwijt. Als je daarentegen wel een klacht indient, dan kan je jezelf als benadeelde partij aanmelden. Pas dan zal de zaak onderzocht worden, en ongeacht de kans op succes, of men de dief gaat vinden, pas dan maak je kans om vergoed te worden. Een analoge redenering zou je kunnen voeren wanneer jouw bankier je op een dag meldt dat je spaargeld ineens verdwenen is. Als je daar niet op zijn minst over klaagt (dus een klacht indient) dan gaat er verder niks gebeuren.
Het is ook onze overtuiging dat veel gedupeerden zich schamen voor wat hen is overkomen. Die schaamte is onterecht. Sommigen hebben waarschijnlijk het gevoel dat ze dom zijn geweest, want ze zijn een flinke som geld kwijtgespeeld. Ze denken dat ze maar beter hadden moeten opletten, terwijl ze eigenlijk al meerdere keren belogen en bedrogen zijn geweest in de Arco affaire. Zo werd hun spaargeld belegd in beursgenoteerde aandelen, terwijl hen verteld was dat dat coöperatieve deelbewijzen waren. Het werd hen afgeraden om uit de formule te stappen toen dat nog kon. En de Belgische staatsgarantie, die daarvoor werd ingeroepen, is er nooit gekomen. Het is hoog tijd voor alle gedupeerden om zonder schroom te verkondigen dat ze belogen, bedrogen en bestolen zijn. Wanneer dat gebeurt, zullen ze ontdekken hoeveel lotgenoten er zijn, dan kunnen we ons eindelijk verenigen, en staan we samen sterk, om eindelijk terug te eisen waar we recht op hebben.
Deze zaken kan u zelf doen:
registreer u bij zoveel mogelijk belangenorganisaties en groeperingen, en al zeker hier, zodat we niet langer als een zootje ongestructureerd tegenover machtige organisaties als ACW (beweging.net), Belfius en aanverwante staan. Samen staan we sterk!
bent u nog klant bij Belfius, CM of DVV ? Dan steunt u een (zuster)organisatie van het ACW of Beweging.Net, en met sterke banden daarmee. Er zijn andere organisaties die u graag als nieuwe klant willen verwelkomen.
neemt u deel aan activiteiten van Okra, Femma, of andere organisaties van de Christelijke zuil? Heeft u dan uw bestuursleden al eens aangesproken over Arco? Als u dat niet deed, dan zullen ze waarschijnlijk veronderstellen dat er helemaal geen probleem is. Want niemand klaagt. Lees hier bij punt 14 .
neem een advocaat onder de arm en dien een klacht in. Als u dat individueel wil doen, kan dat wat geld kosten. Een andere optie is ook, en zeker wanneer u zich niet wil registreren voor een rechtszaak, is dat u zich aanmeldt bij de vzw Arcopar Actie Team . Op die manier komt u mee tussen voor een klacht die de vzw AAT heeft ingediend in september 2020. Dat kost u niks, maar op die manier weet justitie tenminste dat u uw geld terug wil.
teken petities, vul polls en enquëtes in, die van ons vindt u hier. En we zetten er ook een bij de Kamer.
de zwijgende meerderheid gaat niets bereiken: laat van u horen en verenig u !
Wat gaat er nu gebeuren?
Voor de mensen die deelnemen aan de eerste zaak van Deminor is het wachten tot hun zaak in beroep wordt behandeld.
Voor de mensen die deelnemen aan de tweede zaak van Deminor is het wachten tot hun zaak start.
Gedupeerden die zich bij Arcoclaim hebben aangemeld, wachten op de start van hun rechtszaak.
De vzw Arcopar Actie Team heeft in september 2020 een eerste klacht neergelegd bij de politie. Het is afwachten wat het vervolg wordt.
Wij zullen pas actie kunnen ondernemen wanneer we voldoende registraties hebben verzameld. We zouden graag een nieuwe onderzoekscommissie, zoals de Dexia commissie, in het leven (laten) roepen, maar daarvoor hebben we op minstens 25.000 extra registraties nodig. En dan nog zijn er bijkomende hindernissen te nemen, dat kan u lezen op https://dekamer.mijnopinie.belgium.be/
16.Wat zijn de voorwaarden om door de Kamer te worden gehoord?
Een petitionaris (of om het even welke andere door hem gekozen petitionaris) heeft het recht om door de bevoegde commissie van de Kamer te worden gehoord indien zijn petitie aan 4 criteria voldoet:
Ze werd door ten minste 25.000 burgers ondertekend.
De ondertekenaars zijn ten minste 16 jaar oud.
Ten minste 14.500 petitionarissen hebben hun woonplaats in het Vlaams Gewest, 2.500 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 8.000 in het Waals Gewest.
Ze is in overeenstemming met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden
We vragen concreet om de mogelijkheid te onderzoeken om tot een dading te komen. Dat kan sneller dan een juridische procedure, en er gaat minder geld verloren. Een dading kan ook werken voor gedupeerden die niet deelnemen aan een juridische procedure. Lees er hier meer over.