Mari Chordà (1942-...)

Introducció

No és gens habitual que es reconegui públicament, i encara menys en vida, la feina feta per una dona artista. Se li ha d’agrair a l’ajuntament d’Amposta que ho hagi fet possible amb una de les seves conciutadanes amb més projecció internacional.

Fa poc (28/10/21) s’ha inaugurat una placa a la nova plaça “Mari Chordà”, ubicada just davant del Centre d’Arts Visuals lo Pati. L’origen de tot plegat, per cert, ha estat el treball de recerca d’una alumna de batxillerat.

La Mari és una artista multidisciplinar, editora, poeta i que també ha destacat i destaca per la sevant vessant d’activista sociocultural i feminista. Actualment continua la seva tasca creativa i d’activisme, on destaca especialment la seva vinculació amb “Ca la Dona”. Espai feminista de trobada fundat el 1988.

De la seva dilatada carrera podem destacar la carpeta de poesia i litografies, que va circular de manera anònima en les “Primeres Jornades Catalanes de la Dona”, titulada “...i moltes altres coses” que es va celebrar el 1976 al Paranimf de la Universitat de Barcelona.

També destacarà per la seva participació en la lluita per la recuperació de l’espai i el llegat de l’avui conegut com a “Centre de Cultura de les Dones Francesca Bonnemaison”. Institució successora de l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona, fundada el 1909 per Francesca Bonnemaison i que va ser el primer centre a Europa dedicat exclusivament a la formació cultural i laboral de les dones, principalment durant l’època de la Mancomunitat de Catalunya. Fundadora també de l’editorial “La Sal”. I per acabar, una de les seves obres més reconegudes, Autoretrat embarassada, la podem contemplar al MNAC de Barcelona.

Vaginal I (1966)

Material complementari