Begrip voedselbos

Het begrip voedselbos en permacultuur

In een voedselbos wordt het natuurlijk ecosysteem (bv een bos) nagebootst om zo voedsel te verbouwen. De reguliere planten worden hierbij grotendeels vervangen door eetbare varianten. Door lagen aan brengen wordt er optimaal gebruik gemaakt van ruimte en ontstaat er een hoge opbrengst. Het bijzondere hiervan is dat, omdat het natuurlijk ecosysteem zichzelf in stand houdt, er in principe geen onderhoudswerkzaamheden (b.v. omploegen) hoeven te worden verricht. Het resultaat is een permanente voedselvoorziening oftewel een permacultuur. Een voedselbos kan hierdoor samengevat worden als milieuvriendelijk landbouwsysteem met een hoge natuurwaarde.

Wouter van Eck, een pioneer op het gebied van voedselbossen, definieert het volledige als: "Voedselbos ontwerp is gebaseerd op menselijke creativiteit, natuurlijke biodiversiteit en ecologische principes van natuurlijke bossen. Belofte van een productief voedselbos ecosysteem is een hoge biodiversiteit en hoge opbrengst (in kwaliteit, kg 's en ecologische waarde en diversiteit) en een lage graad van onderhoud"

De zeven lagen in een voedselbos

Het landschap is ontstaan uit een spanningsveld tussen geloof- natuurbeleving, bewustzijn, de Natuur, behoeften van planten en dieren in alle soorten en maten, het weer en meer.

Door de invoering van het geloof in het kerkgebouw, vaak onder dwang, verdween de mystieke waarde van de Natuur. Zo ontstond een geloof en aanbidding binnen de kerkmuren en een vernieling in het landschap - de Natuur, wan: de heiligheid was er af !

FFRM Network EcoVrede is als netwerk een belangrijke aanjager van het herstel van Natuurwaarden. Gezond voor Mens en Samenleving. Want; Na zoveel jaren moge duidelijk zijn dat het traditionele economische systeem niet werkt in de praktijk. Er is te veel schade.

www.ffrmnetwork.org

www.ecovredegaard.nl

www.ecovrede.nl