Salut

LaLa conclusió és simple, per millorar la qualitat del servei sanitari públic a Catalunya s’hauria de tenir sobirania fiscal i així poder decidir com administrar millor i més eficientment els recursos que s’obtenen dels impostos que paguen els ciutadans a Catalunya.

Situació actual

L’estat de salut a Catalunya és bo i molts indicadors ho demostren. A Catalunya l’esperança de vida és una de les més altes del món. Les mancances del sistema sanitari eren prou conegudes, però la crisi de la COVID-19 les ha posat en evidència. Les retallades de finançament que hi ha hagut des de la crisi de 2008 han disminuït greument els recursos destinats a la sanitat, la qual cosa ha portat a deficiències de l’atenció sanitària. Aquest infrafinançament endèmic de la sanitat catalana afecta la qualitat del servei sanitari.

Segons el Ministeri de Sanitat la despesa pública en salut a Catalunya l'any 2018 va ser de 10.765 milions d’euros, un 4,7% del PIB i 1.432 euros per habitant. A Espanya va ser del 5,5% del PIB i 1.416 per habitant. Al País Basc la despesa per habitant va ser de 1.753 euros. És a dir 303 euros més per persona. Si comparem la despesa pública sanitària per persona d'Euskadi i la de Catalunya, veien que si Catalunya tingues la sobirania fiscal que té el País Basc ingressaria 2.300 milions d’euros més, i encara en mancarien 2.700 més per situar-se a nivell dels països avançats de la UE.

Mancances més notables del sistema de salut

Destacaríem:

  • La sobrecàrrega a l’atenció primària, que fa que no es pugui dedicar prou temps als pacients.

  • Les llargues llistes d’espera en moltes especialitats.

  • Manca de professionals de la medecina i infermeria i les seves condicions de treball.

  • El cost per les famílies de contractar mútues privades per tenir major opcions d’elecció i agilitat en els serveis sanitaris

  • Manca de recursos per a la recerca mèdica.

  • L’exclusió de la cobertura sanitària de certes especialitats.

Proposta de millora de la salut si es disposés de més recursos

Si es vol millorar el funcionament del sistema sanitari català, s’han d’augmentar els recursos que rep.

Catalunya, per situar-se a nivell de la UE, hauria d’aspirar a poder destinar 5.000 milions d’euros més a sanitat. Si Catalunya tingues sobirania fiscal, com té al País Basc, disposaria d’uns 2.300 milions d’euros més dels actuals per millorar el sistema sanitari. Serien uns 300 euros més per habitant.

La conclusió és simple Per millorar la qualitat del servei sanitari públic a Catalunya, si Catalunya tingues sobirania fiscal podria decidir com administrar millor i més eficientment els recursos que s’obtenen dels impostos que paguen els ciutadans a Catalunya.