Conferències

MAIG 2024


REG TRADICIONAL: CONEIXEMENTS, TÈCNICA I ORGANITZACIÓ

Inscrit el 2023 (18.COM) a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Àustria, Bèlgica, Alemanya, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos i Suïssa


La irrigació tradicional utilitza la gravetat i construccions artesanals com canals i rases per portar aigua des de punts de captació naturals (com fonts, rius i glaceres) cap als camps.  Els practicants escullen dies i períodes específics per desviar manualment l'aigua, i l'inici o la fi de la temporada de reg sovint se celebra amb reunions socials i festivitats.  Requereix un coneixement profund del paisatge natural, del flux de l'aigua i de les condicions climàtiques, i una estreta cooperació entre els encarregats de la distribució de l'aigua (generalment agricultors i propietaris de terres) i altres involucrats en el manteniment de les estructures físiques (cooperatives aigua i autoritats locals, entre d'altres).  Tot i que generalment es transmet a les generacions més joves de manera informal, mitjançant l'observació i la formació per part de membres experimentats, també tenen un paper important en la transmissió del coneixement les cooperatives, associacions, acadèmics i institucions.  Pels practicants, la irrigació tradicional i els sistemes seculars de canals associats a aquesta pràctica són marcadors identitaris importants.  Està relacionada amb un vocabulari específic i els coneixements necessaris (com comprendre l'impacte del cicle lunar en el flux de l'aigua i les habilitats en treballs de fusteria) poden aplicar-se en altres aspectes de la vida dels practicants i les comunitats circumdants.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 8 de maigl a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


" La Intel·ligència Artificial  vs Intel·ligència Humana"


a càrrec de  CARLOS LOZANO i OSCAR RAMÍREZ 


Assessor financer i assessor fiscal i patrimonial

L'Òscar és màster en IA i Mercats Financers (Instituto Bolsas y Mercados Españoles). També és màster en Anàlisi d'Inversions (University of Stirling, Escòcia).


L'economista americà, Daron Acemoglu, argumenta que l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) serà una combinació de la impremta, la màquina de vapor i la bomba atòmica. N'hi ha per tant? Entre l'eufòria d'uns i la incredulitat d'altres, una cosa és certa: el ritme dels canvis que estem vivint sembla que s'accelera. Vols veure i entendre com funcionen aquestes models per dins? Des dels avenços increïbles en matèria de salut fins a la suposada pèrdua de llocs de treball o les lluites geopolítiques per liderar la carrera tecnològica, analitzarem de forma amena i entenedora els enormes beneficis i les inevitables amenaces que implica la IA. A part de les conseqüències socials, morals i ètiques, una del que més preocupa és l'impacte que la IA tindrà sobre el mercat laboral, les empreses, i l'economia. Repassarem també una breu història de la IA i que ha passat perquè aquesta tecnologia faci una explosió en efectivitat.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 29 de maigl a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


" L'ocàs de la civilització egípcia"


a càrrec de  DÉSIRÉE DOMÍNGUEZ CARMONA



Llicenciada en Ciències de la Mar, Màster Oficial en Llengua i Civilització Egípcia de la Universitat Autònoma de Barcelona.


La civilització de l'antic Egipte es va estendre durant més de tres mil·lennis al llarg del temps. Les seves obres arquitectòniques, els déus del panteó egipci i els seus costums funeraris són ben coneguts per tothom. Kheops, Akhenaton, Tutankhamon o Ramsès II són alguns dels faraons el nom i fama dels quals ha transcendit en el temps. 

Si la civilització egípcia va aconseguir mantenir-se pràcticament intacta va ser gràcies a mantenir-se fort i fidel als seus fonaments. Durant tres mil anys els costums, creences i les institucions egípcies es van mantenir estables gairebé sense canvis. 

El Regne Nou va ser una època de màxima esplendor cultural i política. Les fronteres del territori egipci es van ampliar com mai no ho havien fet. Egipte creixia alhora que la seva fama i aviat es va convertir en el focus dels seus veïns i enemics. Les dinasties de faraons egipcis van donar pas a dinasties estrangeres. Fins i tot el gran Alexandre el Gran es va fer coronar faraó a la manera egípcia, així com els seus successors, els anomenats ptolomeus. Però... què va passar perquè la civilització egípcia entrés en declivi? Fou Cleòpatra VII, la darrera reina, la responsable de la desaparició de la civilització egípcia? Com el gran Regne Egipci va passar a ser simplement una província més del gran Imperi Romà? Aquestes són algunes de les preguntes a què donarem resposta en aquesta conferència.

ABRIL 2024


QUATRE NOUS PROJECTES D’ASSISTÈNCIA INTERNACIONAL RECOLZATS PEL FONS DEL PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA UNESCO


La primera reunió de la Mesa de la dinovena sessió del Comitè Intergovernamental es va celebrar el 5 de març de 2024, presidida per la Sra. Nancy Ovelar de Gorostiaga, Ambaixadora Extraordinària i Plenipotenciària i Delegada Permanent de la República del Paraguai a la UNESCO.

Es van examinar i van aprovar quatre projectes d’assistència internacional, inclosa una sol·licitud d’emergència i dos projectes a Àfrica. Un total de 400.000 dòlars estatunidencs es concedeixen del Fons del Patrimoni Cultural Immaterial.

Hongria rep 99.710 dòlars per a la sol·licitud d’emergència de salvaguarda del patrimonicultural immaterial de les persones desplaçades ucraïneses al país. El projecte té com a objectiu desenvolupar una metodologia per involucrar els museus amb les comunitats ucraïneses desplaçades a Hongria, alhora que dona suport a la salvaguarda del seu patrimoni viu.

Costa d’Ivori compta amb una subvenció de 100.000 dòlars EUA per a la salvaguarda i la promoció de l’element Gbofe d’Afounkaha, la música dels trumfos transversals de la comunitat Tagbana, inscrita a la Llista Representativa el 2008.

Kazakhstan rep 99.600 dòlars per a la revisió del seu inventari nacional del patrimoni cultural immaterial i la creació de capacitats sobre la implementació de la Convenció de 2003 per a les comunitats locals en cinc de les seves províncies. Aquesta és la primera vegada que Kazakhstan es beneficia del mecanisme d’assistència internacional de la Convenció.

Finalment, a Uganda el Fons aportarà 99.601 dòlars per consolidar i augmentar l’esforç dels museus comunitaris per salvaguardar els sis elements del patrimoni cultural immaterial inscrits a les llistes. Com a segona fase del projecte enfortint la capacitat dels museus comunitaris per promoure elements del patrimoni cultural immaterial inscrits, l’objectiu és formar set museus comunitaris addicionals. L’enfocament coherent d’Uganda afirma el paper fonamental que juguen els museus comunitaris en la salvaguarda i transmissió del patrimoni cultural immaterial, alhora que millora la consciència pública sobre la seva importància social i cultural.

El Fons del Patrimoni Cultural Immaterial proporciona recursos dedicats perquè els Estats participin en la implementació d’una àmplia gamma de programes, projectes i activitats dedicades a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, com l’inventari basat en la comunitat, la sensibilització o activitats específiques com la salvaguarda del patrimoni viu en emergències.


Els membres de la Mesa de la dinovena sessió del Comitè Intergovernamental són: 

Alemanya, Uzbekistan, Vietnam, Angola i Mauritània.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 10 d'abril a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


"PISA 2022: el bucle educatiu i l’escola bonsai"


a càrrec de  XAVIER MASSÓ 


Llicenciat, amb grau, en Filosofia i Ciències de l’Educació, Secció Filosofia, per la Universitat de Barcelona

En un article publicat l’any 1988, Manuel Vázquez Montalbán1 denunciava el trist escenari vital que esperava a les generacions d’adolescents i joves que

aleshores entraven entrant en el mercat laboral, camí de la precarització sistèmica, amb motiu de l’aprovació pel govern del que en el seu moment es va anomenar «contractes escombraria. Els anomenava «La quinta del bonsai». Pensem que, mutatis mutandis, hi ha una clara analogia entre aquell article i l’actual model educatiu, per tal com aquest es podria entendre com la translació educativa d’adaptació a aquell escenari socioeconòmic que s’anunciava. La publicació de l’Informe PISA 2022, aparegut el novembre de 2023, ha significat, molt especialment a Catalunya, un autèntic sotrac que, en cert sentit, podríem equiparar a l’anomenat «efecte Sputnik», als EEUU l’any 1957. Tot i ja es percebia un declivi sostingut, l’aparatosa davallada –Catalunya ha quedat només per davant de Ceuta i Melilla-, i la consegüent inquietud que ha generat, ha situat el model educatiu català en el punt de mira: Per què els resultats han estat tan dolents? Què està passant amb l’educació a Catalunya?

1.- Breu descripció: què és PISA?

L’informe del Programa per a l’Avaluació Interenacional dels Estudiants –Program for International Students Assesment- és un estudi que duu a terme a nivell mundial, amb la finalitat de mesurar el rendiment acadèmic dels alumnes en Matemàtiques, Ciència i Comprensió Lectora.

2.- Tòpics adduïts com a justificació de la davallada del 2022:

Les raons de la davallada, d’acord amb el nostre criteri, NO SÓN:

- La població immigrant.

- La pandèmia i el confinament.

- La falta de formació/adaptació del professorat a les innovacions pedagògiques.

- Calendari escolar.

- Poques hores lectives.

- La immersió lingüística.

- Qüestionament de la naturalesa de les proves PISA.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 17 d'abril a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


" L'energia cinètica de l’aigua"


a càrrec de  AGUSTÍ MESEGUER 


Enginyer insdustial

La conferència ha versat sobre l’aprofitament de tot el cicle de l’aigua tant a Catalunya com a Espanya, des de la utilització dels rius en temps passats (transport de la fusta) i present amb els esports de riu, com la utilització energètica amb l'energia cinètica generada amb el desnivell dels embassaments en altura (desenvolupada majoritàriament en el Pirineu, a partir dels anys 1912, amb la construcció de les centrals elèctriques). Va fer una extensa exposició de tota la xarxa d’embassaments pirinencs i els de gran volum, com Sau, Susqueda, Riba-roja, Mequinensa, la Baells, etc.

Estem parlant de 2770 hm cúbics aproximadament de capacitat total. Encara que a part de la gran capacitat d’embassament, durant els últims anys no s’ha fet la necessària feina de buidar els dipòsits de sedimentació acumulats i que resten capacitat en els moments del desgel i de les pluges. Actualment, l’energia generada ja no depèn de l'energia hidràulica, doncs la generació eòlica i fotovoltaica generen una gran quantitat d’energia elèctrica que junt amb la nuclear, de cicle combinat (gas) abasteixen tot el país. Pensem que actualment el consum elèctric ha baixat d'uns 40.000 MW l'any 2006 a 28.000 MW el 2023.

MARÇ 2024

ARQUITECTURA  I  REVOLUCIÓ VERDA


CONSTRUIR DEMÀ

Perquè l’arquitectura cristal·litza la manera en què volem viure, perquè compromet el nostre futur, és el centre dels reptes contemporanis, en particular el del desenvolupament sostenible. 

Una xifra resumeix la magnitud dels desafiaments: el sector de la construcció –concreta i consum energètic inclòs– representa el 39% de les emissions mundials de CO2. Aquesta realitat il·lustra la imperiosa necessitat de conduir una «revolució verda» de l’arquitectura, no només per preservar el nostre planeta, sinó també per fer-ne un lloc més agradable de viure. 

No hi ha una sola via per a aconseguir-ho: l’adaptació a les especificitats del clima, la transformació del vell edifici i dels usos, o fins i tot l’ús de materials duradors i no contaminants, són altres tantes pistes per als arquitectes, urbanistes, enginyers i responsables de la presa de decisions. En aquest nou i apassionant número del Tribunal de la UNESCO trobaran iniciatives prometedores i inspiradores, que ja han estat explorades amb audàcia i creativitat. 

La idea d’una alternativa al «tot-béton» no és certament nova. Algunes tècniques, com ara els coneixements tècnics relacionats amb la conservació de l’arquitectura de fusta al Japó, que està inscrita en el patrimoni cultural immaterial de la humanitat, s’han perpetuat fins avui. A través del seu programa del patrimoni mundial per a l’arquitectura de la terra, la UNESCO valora i preserva igualment altres coneixements tradicionals, especialment a Àfrica. 

Des dels anys 1950, els arquitectes visionaris practicaven ja el que encara no s’anomenava una «arquitectura duradora», com Hassan Fathy amb el seu poble de New Gourna a Louxor, concebut a partir de materials locals. A l’Índia, Laurie Baker inventava, en els anys 1960, una construcció a cost moderat i ecològic. 

D’ara endavant, les innovacions es multipliquen: una torre de fusta a Noruega, el museu de demà a Rio de Janeiro amb els seus sistemes d’ajust de l’energia solar i de reciclatge de l’aigua, o un immoble modular accessible a tots al Canadà, entre altres exemples. 

Però la urgència climàtica ens convida a anar més lluny i més ràpid, per a crear un model global d’arquitectura més sostenible i integrador. Perquè l’arquitectura no es limita a concebre estructures de fusta, pedra o vidre; és el reflex de les nostres societats com de les nostres aspiracions de construir un món millor. 

En una entrevista al Courrier, l’arquitecte germano-burkinabè Diébédo Francis Kéré, Premi Pritzker d’arquitectura, a qui la UNESCO ha confiat la concepció del seu futur Museu virtual dels béns culturals robats, deia voler « treballar amb la naturalesa i no contra ella ». I si això es convertís en la paraula mestra de la professió?

Audrey Azoulay 

Directora General de la UNESCO

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 20 de març a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


"El nou entorn digital: dietes informatives, polarització i falses creences"


a càrrec de  ANA SOFÍA CARDENAL 


Doctora en Ciència Política

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 6 de març a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


"PISA i nosaltres"


a càrrec de  LLUIS FONT 


Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona 

Les darreres proves PISA evidencien el que ja era conegut per la comunitat educativa. En efecte, els resultats de les proves de competències bàsiques de sisè d'Educació Primària i de quart d'ESO, el resultat de les proves internacionals PIRLS de comprensió lectora i les dades sobre abandonament escolar prematur mostraven en la seva evolució una situació alarmant, que ens ubica a la cua d'Europa. 

Davant d'aquesta situació s'imposa una reflexió en profunditat a tots els nivells del sistema educatiu i, sobretot, no precipitar-se amb preteses solucions que no fan més que accentuar el problema o crear-ne de nous. En educació, els canvis són lents. 

Diversos factors influeixen en la problemàtica actual: la covid, els canvis de lleis orgàniques d'educació i curriculars, una aplicació deficient de les noves metodologies pedagògiques, la manca de recursos per desplegar plenament el model d'escola inclusiva, etc. 

En definitiva, hauríem de centrar-nos en l'objectiu principal: garantir l'èxit educatiu de tots els alumnes, a partir de llur realitat personal, socioeconòmica i cultural. Es tracta de desenvolupar al màxim la musculatura intel·lectual, social, artística, afectiva, espiritual de tots els infants, per a fer possible la seva realització personal.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 13 de març a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


"20 anys del Patrimoni Immaterial de la UNESCO"


a càrrec de  ÀNGEL MORILLAS 


Historiador i professor d’Historia de l’Art, Membre d’ICOMOS-UNESCO (Consell Internacional de Monuments in Llocs), Membre d’ICOM- UNESCO (Consell Internacional de Museus), Coordinador d’un projecte de la UNESCO sobre Patrimoni Mundial, Consultor sobre les candidatures a Patrimoni Mundial de la UNESCO i Analitzador de conflictes en llocs declarats Patrimoni Mundial.


La conferència ha exposat tant la creació per part d’ UNESCO del Patrimoni Immaterial, com la manera de concedir aquest valor a les diferents manifestacions culturals de tota mena en tot el món. Vetllant també per la salvaguarda i el seguiment de tot el que comporta tenir una valoració com a patrimoni Immaterial, sigui el manteniment en les noves generacions, així com la fidelitat a la integritat del valor patrimonial mateix.

Ens ha mostrat una llista del Patrimoni Immaterial, tant a escala nacional d'Espanya i Catalunya, com internacional. Remarcant la importància de conjuntar diferents països per tal d'obtenir un reconeixement d'un mateix valor patrimonial, a causa de la quantitat d'element declarats. En aquests moments hi ha 732 elements declarats, distribuïts en 181 països de tot el món, dels quals 614 formen part de la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial.

FEBRER 2024


L'ESCOLA EN L'ERA DE LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

Des que, a la fi de 2022, el programa *ChatGPT va donar a conèixer al gran públic la intel·ligència artificial generativa, molts periodistes i ministres d'Educació preguntaven si la tecnologia digital és beneficiosa o perjudicial per a l'educació.

La resposta és complexa. Els canvis tecnològics són inevitables: fa 600 anys, la invenció de la impremta va revolucionar la difusió del coneixement. La ràdio, la televisió, els ordinadors, Internet i les xarxes socials han obert nous horitzons per a l'educació, però també han suscitat inquietuds. Cada transformació s’hauria d'avaluar acuradament per a assegurar que beneficia tant als alumnes com als docents.

L'aparició de noves tecnologies digitals és una gran oportunitat. Aquestes innovacions poden ajudar a estudiants marginats, als qui es troben en situació de discapacitat i als quals pertanyen a minories lingüístiques i culturals. Aquestes tecnologies poden contribuir a personalitzar l'aprenentatge i a crear sistemes educatius més flexibles, i també poden servir per a superar obstacles geogràfics i temporals amb la finalitat de generar un aprenentatge immersiu.

És possible, i indispensable, concebre les innovacions digitals de manera que l'autonomia humana quedi protegida. Per això la UNESCO apel·la a la prudència fins que els marcs reguladors, la formació del cos docent i programes escolars adaptats ens permetin protegir els sistemes educatius i als alumnes. Tal com assenyala l'edició de 2023 del nostre Informe de Seguiment de l'Educació en el Món.

Stefania Giannini .

Subdirectora General d'Educació de la UNESCO

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 28 de febrer a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


"IA en el món audiovisual"


a càrrec de  JORDI ALONSO 

 



 Enginyer informàtic per la UAB i Màster en Física (fotònica) per la UPC.

La presentació va abordar les tecnologies disruptives que van impactar el món audiovisual, explorant els orígens de les xarxes neuronals des del perceptró de 1958 i moments històrics que van alterar la tecnologia. Es va proporcionar una explicació senzilla del funcionament d'un programa d'IA i es van clarificar acrònims com AI, ML, DL, AGI, LLM, deep fake, inferència i altres. Es va abordar el concepte de prompt engineering. Es van destacar els actors clau en el món de la IA al 2024, en un context de canvis exponencials.

En la part pràctica, es van explorar les eines d'IA per a la creació de continguts, incloent imatges estàtiques, àudio i vídeo, amb exemples concrets. També es van presentar dispositius ja disponibles. La part de discussió es va centrar en qüestions rellevants com els drets d'autor en relació amb la IA. Es va introduir un punt de vista sobre les amenaces, riscos i oportunitats que la IA va portar al món audiovisual i, per extensió, a altres sectors industrials i a la societat en general. Això va proporcionar la base per a un intercanvi d'impressions.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 21 de febrer a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


Psicoanalista, psicòleg o psiquiatre, una disjuntiva. 

Trauma, resistència, sexe, desig, amor


a càrrec de  LLUIS TARRAGONA

 



 Metge-ginecòleg (UAB 1979).  Psicoanalista



A les reunions d'amics em solen fer una pregunta : per què la gent va al psicoanalista?, Quan i per què van al psicoanalista?. Els explico que la raó sol estar en què alguna cosa no funciona bé en la seva vida; en què senten un malestar més o menys important, més o menys continu; potser han perdut el motiu que els movia; o pot ser que sàpiguen que viuen amb un conflicte interior que no poden definir bé, però que molesta; o que viuen en el desencís amb la parella, els pares, els fills, els caps. "Lluís alguna cosa no carbura bé al meu interior" seria la frase sintètica que millor defineix la seva situació.

El primer que s'han d'exposar són els diferents professionals que poden ajudar-los: psicòleg, psiquiatre, psicoanalista, ... tarotistes, lectures de pòsit de cafè ... . Tu tries, els dic. Naturalment els explico les diferències entre els tres primers; la resta ho deixo per a les novel·les.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 14 de febrer a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


Si la llengua falla, fallarà tot


a càrrec de  MHP QUIM TORRA 

 



 Polític, advocat, editor i escriptor

President de la Generalitat  des del 17 de maig de 2018 fins al 28 de setembre de 2020. És un dels impulsors de la Crida Nacional per la República.


La frase que dona títol a la xerrada del president Quim Torra i Pla és del mestre Pompeu Fabra i ens ofereix una idea central en el seu pensament: la nació catalana, el poble català, la identitat dels catalans té com a eix central i com a columna vertebral la llengua. Sense llengua catalana, no hi hauria poble català diferent del poble espanyol, del francès o de l'italià. Ja fa segles que ens hauríem dissolt com una província més o un departament més dels estats que ens envolten. La vitalitat de la llengua és fonamental per a continuar essent una nació i tenir personalitat pròpia, que és allò que ens permet ser al món amb veu pròpia. El president Quim Torra reflexionarà sobre aquesta qüestió i els eixos que ens poden ajudar a aconseguir-ho.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 7 de febrer a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


Tingui un notari sempre a mà


a càrrec de  FERNANDO DE SALAS 



Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona 

Tenim fama de savis, però no és així, tot i que se li sembla. Hi ha una definició en la Llei del Notariat que data de 1862 i també tenim un reglament que s'ha anat actualitzant conforme als nous temps, però que el seu concepte no ha variat: "El Notari és un funcionari públic autoritzat per donar fe, conforme a les lleis, dels contractes i altres actes extrajudicials". Després en el Reglament es concreta dient que els notaris són alhora funcionaris públics i professionals del Dret. La fe pública, empara un doble contingut:

1) En l'esfera dels fets, de l'exactitud del que el notari veu, que escolta o percep pels seus sentits.

2) En l' esfera del Dret, l' autenticitat i força probatòria de les declaracions de voluntat de les parts en l' instrument públic redactat conforme a les lleis.

3) Facultat d' assessorar i aconsellar el mitjà jurídic més adequat. Depenen del M. de Justícia i de la DGRN. Col·legis i Districtes. Àmbit territorial. Números clausus. Control total dels protocols. Parts diaris amb numeració i textos.

Arxiu digital. Protocol electrònic (9 nov). Portal ciutadà per demanar

còpies. El document, el protocol com a tal que consta en una matriu que és on es recullen les signatures, té uns requisits molt ESTRICTES perquè tingui eficàcia. No es pot alterar. S'enquaderna en pergamí i lliga amb cinglas i es manté al mateix lloc durant 25 anys. Després passa a un Arxiu general, on un Notari expedeix les còpies. En les còpies, ÉS EL NOTARI EL QUE SIGNA i indica que aquesta còpia respon a l' original signat. Es poden fer tantes còpies originals com es desitgin. Les simples van sense signar i no donen fe de l'autenticitat.

Preguntes sobre el que és i com ho fa?

Documents habituals

1) EL TESTAMENT. És una manifestació de voluntat que es fa en vida i amb plenes facultats, en la qual s' indica el destí dels béns que un deixa en morir. Mobles, immobles o digitals (claus...)

a. Registre últimes voluntats UNIC

b. Recull tots els fets en vida.

c. L'últim revoca anterior

d. Manifestacions de voluntat, desitjos, instruccions no

vinculants

e. Hereu de confiança

f. Pactes successoris

g. Senzillesa. Claredat. Equanimitat. De vegades, consens

h. Al domicili (només a la seva demarcació)

2) PODERS. Concrets. Nacional o internacional. APOSTILLA de la Haia. Civils: En vida del poderdant. Registrats. Poder preventiu en cas de malaltia. Particular (un compte, un document, una junta, un dia...) o general (per a TOT). Són revocables.

ACTES. De Juntes, de sortejos, de situacions, de textos (mòbils...). Sempre cal veure PERQUÈ ES NECESSITA i si ha de servir per a alguna cosa. Territorial, no qualsevol.

GENER 2024


ANY INTERNACIONAL DELS CAMÈLIDS

Què són els Camèlids? 

Els camèlids són mamífers herbívors, que van aparèixer per primera vegada fa uns 40 milions d’anys.

El 2024 s’inicia l’any internacional dels camèlids, per sensibilitzar a l’opinió pública i als governs sobre la importància econòmica i cultural dels camèlids a la vida dels pobles d’assentaments remots i inhòspits.

La creació d’aquest any internacional va sorgir per una petició de Bolívia davant l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació (FAO).

Durant la 40° conferència de la FAO celebrada a Roma l’any 2017 l’Assemblea General va aprovar aquesta petició, mitjançant una Resolució.

Els objectius de l’Any Internacional dels Camèlids són els següents: 

• Contribuir a l’assoliment de l’Agenda de Desenvolupament Sostenible 2030 i dels Objectius Estratègics plantejats per aquest organisme internacional.

• Promoure entre tots els Estats membres i altres agents la importància econòmica i cultural dels camèlids, així com fomentar el consum de productes que s’obtenen d’aquests mamífers.

• Contribuir a la inclusió de les poblacions més vulnerables de les societats rurals, mitjançant la generació d’ocupacions sostenibles i la promoció de la igualtat.

• Fomentar la conscienciació pública sobre la importància dels camèlids, per a la seguretat alimentària i les funcions ecosistèmiques.

Els camèlids són coneguts com el “vaixell del desert”, per la seva capacitat de supervivència en circumstàncies ambientals i climàtiques adverses, travessant grans distàncies i durant llargs períodes sense aigua.


CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 31 de gener a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


Vincles culturals i patrimonials, 

entre la República Txeca i la UNESCO


a càrrec de  JAUME MARTIN 



Tècnic informàtic i Gestor administratiu. 

Cónsul de Xequia 

licenciatura de Ciencias Económicas y Master en Administración y Dirección de Empresas en Escuela Superior de Administración y Dirección de Empresas ESADE, i licenciat en Dret per la UB.

La conferencia està pensada per donar a conèixer part del patrimoni mundial de la UNESCO ubicat a la República Txeca. Aquest patrimoni esta format per: 

Iglesias, catedrals, castells, jardins, palaus, barris de centres urbans, boscos I paisatges. 

Les persones, les seves costums i tradicions així com la seva cultura materialitza’n en patrimoni tangible com a Iglesias, palaus, castells, catedrals, o intangibles com costums i tradicions. 

Existeix un vincle entre les persones i els llocs. I aquests llocs sorgeixen de les persones, de la seva vida, de la seva manera de ser i dels seus comportaments.

 Aquests llocs destaquen per sobre dels altres, ja sigui per la ubicació, per la construcció, per l’ús al que estan destinats. Es converteixen en llocs emblemàtics, referencials i entren a formar part del patrimoni mundial de la UNESCO.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 24 de gener a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


De l’ ADN a la Genòmica. Realitats i mites de la Genètica


a càrrec de  ARMAND SÁNCHEZ 



És llicenciada en Bioquímica i PhD. en Immunologia amb Honors per la Universitat Autònoma de Barcelona. En 2006, va obtenir la prestigiosa beca Maria Sklodowska-Curie per a realitzar el seu post-doctorat en la Universitat d’Oxford  

Des de els descobriments del ADN com el material hereditari l'any 1944 i la seva estructura l'any 1953, la Genètica ha sofert els darrers 70 anys nombrosos canvis de paradigmes. El naixement de la Genètica Molecular, l'Enginyeria Genètica, la seqüenciació dels genomes i l'aparició de la Genòmica ens han permès assolir fites impensables fa pocs anys. 

La seqüenciació del genoma humà i la publicació del seu esborrany l'any 2003 va generar enormes expectatives, poc desprès matisades per la complexitat de la base genètica de molts dels caràcters d'interès. Avui les tècniques de clonació, d'edició genètica i de diagnòstic molecular son eines habituals en els laboratoris de centres de recerca, universitats i hospitals. La seva aplicació ha permès innegables avenços en els camps de la producció vegetal i animal, del diagnòstic, i de la prevenció i teràpies amb la aparició de la medicina personalitzada basada en la informació genètica.


CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 17 de gener a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


La curació del VIH i altres virus:  últims avenços


a càrrec de  JULIA GARCÍA PARDO 



És llicenciada en Bioquímica i PhD. en Immunologia amb Honors per la Universitat Autònoma de Barcelona. En 2006, va obtenir la prestigiosa beca Maria Sklodowska-Curie per a realitzar el seu post-doctorat en la Universitat d’Oxford  

La infecció pel Virus d'immunodeficiència humana o VIH ha suposat més de 80 milions d'infeccions al món i més de 40 milions de morts des de l'inici de la pandèmia. En aquest context a la conferència “la curació del VIH: darrers avenços i noves pandèmies, valorarem la història de la infecció pel VIH, els reptes socials i científics del passat, present i futur. A més, explicarem els darrers avenços científics i quin és el camí de la ciència cap a la curació del VIH. Finalment, compartirem lliçons apreses en el camp de recerca del VIH i l'impacte que han tingut en el desenvolupament de solucions davant de noves pandèmies com la del COVID-19.