St.Olavs hospital - samhandling med fastleger

https://stolav.no/fag-og-forskning/samhandling/fastlege

På denne lenken skal det legges ut informasjon fra St.Olavs hospital som er tiltenkt fastleger. Her finner du:

  • Telefonlister og kontaktinformasjon - St.Olavs hospital

  • Brukerstøtte e-meldinger

  • Pakkeforløp for kreft

  • Pasientforløp ved St.Olavs hospital

  • E-resept

  • Samhandling-sidene

  • Nyheter

Sårbar, gravid og ny i Norge. Trygg under fødsel med flerkulturell doula

Høsten 2017 startet Seksjon for pasientsikkerhet og likeverdige helsetjenester i Oslo universitetssykehus et prosjekt som heter «Sårbar, gravid og ny i Norge – Trygg under fødsel med flerkulturell doula». Dette er et samarbeid mellom kvinneklinikken på OUS, Tolkesentralen på OUS, Oslo kommune og Norske kvinners Sanitetsforening. Prosjektet har fått tildelt midler fra Helsedirektoratet til videreføring og en nasjonal utvidelse. Vi har nå rekruttert ni kvinner som blir flerkulturelle doulaer ved St. Olavs Hospital. De snakker tigrinja, arabisk, somali, amhari,dari og swahili.

Prosjektet skal styrke og tilrettelegge for en likeverdig og individuell svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg for sårbare kvinner med minoritetsbakgrunn. De gravide og fødende minoritetskvinnene skal oppleve trygghet og tillit i møte med fødselsomsorgen. Videre ønsker vi å bidra til at kvinnene får bedre kunnskap om det norske helsevesenet, gjennom å skape tillit og redusere kvinnenes barrierer for å spørre om hjelp/støtte videre i barsel- og småbarnsfasen. Kvinner som har kort botid i Norge, lite sosialt nettverk og begrensede norskkunnskaper kan ha god nytte av et slikt tilbud.


En flerkulturell doula har samme språk, opprinnelsesland (region), kultur og tradisjon som kvinnen som skal føde, og har selv erfaring med å føde på et norsk sykehus. Den flerkulturelle doulaen kan dele sin erfaring og styrke, gi trygghet til fødekvinnen, være tilstede, dele praktiske kunnskaper og bidra til å gi kvinnene mestringsfølelse. Hun kan være en veiviser inn i det norske helsevesenet.

En flerkulturell doula er ikke en tolk, men en emosjonell og praktisk støtte.

Vedlagt er prosjektbeskrivelse og informasjonsskriv som kan videresendes til fastlegene i Trondheim. Prosjektleder er jordmor Marit Stene Severinsen,

mseverin@ous-hf.no , telefon 995 64 277. Prosjektkoordinator ved St. Olavs Hospital er jordmor Hilde Bringedal, hilde.bringedal@stolav.no, telefon 930 51 172.

Ta gjerne kontakt dersom dere ønsker mer informasjon og/eller har en eller flere kvinner som har behov for flerkulturell doula.

Vennlig hilsen

Hilde Bringedal

hilde.bringedal@stolav.no

+47 930 51 172

Europeisk kampanje for å øke bevisstheten rundt riktig bruk av bildediagnostiske undersøkelser

De europeiske strålevernsmyndighetene (HERCA) lanserte på den internasjonale radiologi og radiografidagen 8 november en europeisk kampanje for å fremme hensiktsmessig bruk av bildediagnostiske undersøkelser og totalt 19 land deltar. DSA deltar også og har tilpasset kampanjematerialet til norske forhold.

Målgruppen er henvisende leger og kampanjen utgjør en verktøykasse som leger kan bruke i sin dialog med pasienten under konsultasjonen. Verktøykassen inneholder informasjon om strålerisiko og sju nøkkelspørsmål som henvisende lege bør tenke igjennom før de henviser til en bildediagnostisk undersøkelse.

Mer informasjon om kampanjen finnes på DSA sine nettsider, samt lenker til å laste ned kampanjematerialet:

https://www.dsa.no/temaartikler/94947/henvis-pasienten-din-til-rett-bildediagnostisk-undersoekelse