Salg og tildeling av avtalehjemmel som fastlege

Administrasjon av avtalehjemler er beskrevet i rammeavtalen (ASA 4310),kapittel 5.

Kommunens tildeling av avtalehjemmel er enkeltvedtak etter forvaltningsloven, § 2 første ledd litra b. Vedtak treffes av kommunen.

Det er Enhet for legetjenester og smittevernarbeid (ELS) som gjennomfører tildelingsprosessen på vegne av Trondheim kommune, og fatter vedtak i saken.

I Trondheim meldes/opprettes det per i dag så mange ledige hjemler per år (hele, delelister og 0-hjemler) at kommunen, i samråd med tillitsvalgt Dnlf, har laget en kontinuitetsplan for utlysninger.

Presentasjon fra Allmøte/ALU-møte 14.02.18

Ledighet i hjemmel og utlysningsprosess

En fastlege har 6 mnd. oppsigelsesfrist for avtalehjemmelen.

Så snart kommunen får beskjed om at en lege ønsker å slutte, evt. opprette deleliste, starter prosess for å utlyse hjemmelen.

Utkast til annonse utarbeides i samarbeid mellom gjenværende leger i samme gruppepraksis (eller også fratredende lege ved deleliste) og ELS og det inngås avtale om en tidsplan. Det avklares med legesenteret hvem som er legesenterets kontaktperson i forbindelse med tildelingssaken.

Hjemmelen lyses ut under ledige stillinger under www.trondheim.kommune.no , i fast annonsering i Adresseavisen for Trondheim kommune, samt på www.legejobber.no med minimum 3 ukers søknadsfrist.

Når søknadsfristen er over, sendes utvidet søkerliste til legesenteret sammen med forespørsel om det er noen søkere legesenteret har særlig ønske om å få med.

Hvis ikke ny hjemmelsinnehaver er på plass etter 6 mnd, vil kommunen overta ansvaret for å drifte hjemmelen inntil videre med vikar, evt inngå vikaravtale med avtroppende hjemmelsinnehaver for resterende periode til ny hjemmelsinnehaver er på plass. Vikar får basistilskudd.

Intervju og utsjekking - hva er ELS sin rolle og hva er legesenteret sin rolle?

I samarbeid med tillitsvalgt for Dnlf og legesenteret velger ELS ut aktuelle kandidater til intervju. Alle kvalifiserte søkere blir enten innkalt til intervju, ev. en førstegangs samtale med kommunen.

Alle nye aktuelle søkere sjekkes i forhold til autorisasjon samt HP-sjekk hos helsetilsynet samt fylkesmannen i alle fylker legen har arbeidet.

Mange leger søker på flere utlyste stillinger i løpet av kort tid. Disse tas ikke inn til nytt intervju for hver søknad/utlysning, men kommunen benytter gjennomført intervju for en varighet på inntil ca. ett år.

I ASA 4310 punkt 5.5 står det at representant for gruppepraksisen skal inviteres til å delta i intervjuer av aktuelle kandidater. Siden ikke alle kandidatene intervjues for hver utlysning, har kommunen, sammen med de tillitsvalgte, besluttet følgende ordning:

  • Trondheim kommune gjennomfører intervju med tillitsvalgt Dnlf til stede og foretar referansesjekk.

  • Trondheim kommune, sammen med tillitsvalgt Dnlf, beslutter hvilke kandidater som vurderes best kvalifisert, og ber deretter gjenværende leger i legesenteret uttale seg om disse.

  • Det er forventning til legesenteret om å invitere alle aktuelle (overførte kandidater) til intervju for å skaffe seg et nødvendig vurderingsgrunnlag. Dersom legesenteret ønske om å invitere andre søkere til intervju enn de kommunen har vurdert som best kvalifisert, må legesenteret gå i dialog med kommunen om dette før de evt. inviterer til intervju.

  • Dersom andre kandidater ønskes innstilt framfor de som kommunen sammen med tillitsvalgt har vurdert som best kvalifisert, stiller dette enda strengere krav til legesenteret i forhold til argumentasjon/dokumentasjon i uttalelsen.

  • Legesenteret skal ikke under noen omstendighet gi melding til søkerne om de er aktuelle eller ikke. Denne informasjonen skal kun oversendes kommunen v/ELS.

(Beslutningen er behandlet i LSU)

  • Kommunen innhenter referanser (minimum 2). Dersom det begynner å bli en stund siden sist søknad og det antas at det har vært viktige endringer, innhenter kommunen ny oppdatert referanse. Referansepersoner oppgis også til legesenteret, slik at legene selv kan innhente egne referanser.

Utlysningsteksten, søkernes søknader og CV, ev. merknader fra tilsynssaker samt legesenterets uttalelse ligges til grunn for vurdering av søkerne og innstillingsprosessen. Legesenterets uttalelse tillegges stor vekt.

Fastleges plikt til å sende ut opplysninger om overdragelses-betingelser og prisantydning

Fratredende lege skal, etter søknadsfristens utløp, orientere samtlige aktuelle søkere om forhold ved praksisen som kan danne grunnlag for omsetning etter ASA 4310 punkt 5.6, herunder prisantydning.

Fratredende lege har rett til å kreve overdratt praksis til overtagende lege. Overdragelsesbetingelsene avtales mellom fratredende lege og overtagende lege, og kommunen er ikke part i denne avtalen.

Dersom tildelingsprosessen gjelder en ny hjemmel må legesenterets leger påse at prisantydning blir formidlet.

NB! Reelle forhandlinger kan ikke starte før tildeling av hjemmel er foretatt fra kommunens side.

Skriv om overdragelse av praksis + eiendom allmennpraksis

Overdragelse av praksis - opplysningsskjema

ELS oversender over kontaktinformasjon til legesenteret på alle aktuelle kandidater, slik at legesenteret umiddelbart kan sende ut et prisoverslag til disse.

Kommentar: Siste ledd i bestemmelsen skal sikre at søkerne får nødvendig informasjon om praksisen og skape forutberegnelighet for videre prosess. Det skal blant annet gis informasjon om driftsform, listestørrelse, ansatt personell, driftsutgifter og inntekter fra refusjoner og egenandeler siste år, prisantydning for inventar/utstyr/opparbeidet praksis. Det presiseres at forhandlinger ikke skal settes i gang før kommunen har tilbudt en av søkerne hjemmel, se punkt 5.6.

Skjema er utarbeidet av Legeforeningen, og ligger på temasidene for overdragelse av praksis på www.legeforeningen.no.

Dersom fratredende lege (ev. legesenter ved 0-hjemmel) og innstilt søker ikke kommer til enighet om pris, vil saken etter 5 uker gå til nemnd som fastsetter pris. Betingelser i overdragelse av praksis er kommunen uvedkommende.

Uttalelse fra legesenteret til kommunen

Legesenteret skal levere en uttalelse til kommunen. Ved tildeling av hjemmel lokalisert til gruppepraksis skal gjenværende legers uttalelse tillegges stor vekt. Uttalelsen skal være basert på saklige kriterier fra kravspesifikasjon og utlysningstekst.

Med saklige kriterier menes bl.a. faglig kompetanse og erfaring, samarbeidsevner, kjønns- og alderssammensetning og evne til å drive privat praksis.

Ved etablering av deleliste i gruppepraksis skal både hjemmelsinnehaver og representant for de øvrige legene i praksisen gis rett til uttalelse.

Det er forventning til legesenteret om å invitere alle aktuelle (overførte kandidater) til intervju for å skaffe seg et nødvendig vurderingsgrunnlag.

Legesenteret får også oppgitt referansepersoner til hver søker, slik at legene kan innhente egne referanser.

Hva bør beskrives i legesenterets uttalelse?

For eksempel:

  • Hvilke leger har deltatt i prosessen?

  • Intervju

  • Referanseinnhenting

  • Er alle enige i uttalelsen?

  • Hva har dere vektlagt i vurderingen av de innstilte søkerne sett i forhold til saklige kriterier?

Kommunen ber om at legesenteret uttaler seg om alle de anbefalte søkerne. Det må tydelig fremkomme hvem som vurderes er best egnet. Oppgi minimum 2 søkere (hvis det er flere) i prioritert rekkefølge, basert på saklig argumentasjon.

ELS må sikres et godt grunnlag for innstilling og vedtaksfatting, og som en del av beslutningsgrunnlaget ligger legesenterets uttalelse.

Legesenteret skal ikke under noen omstendighet gi melding til søkerne om de er aktuelle eller ikke. Denne informasjonen skal legesenteret kun oversende til kommunen v/ELS. Innstillingsrett og vedtaksmyndighet tilligger ELS.

Frist for uttalelse settes til ca 14 dager etter at legesenteret har fått overført aktuelle søkere. Uttalelsen sendes legetjenesten.postmottak@trondheim.kommune.no.

Klagefrist for andre søkere

Kommunens tildeling av avtalehjemmel er enkeltvedtak etter forvaltningsloven, § 2 første ledd litra b.

Dette gir de andre søkerne en rett til å kunne klage på vedtaket, med en klagefrist på 3 uker.

Innstilt søkers frist for å takke ja/nei til tildelt hjemmel

Hentet fra legeforeningens dreiebok:

Fra ny lege får tilbudet om å overta hjemmelen, har legen 5 ukers svarfrist til kommunen. Kommunen skal ikke gi kortere frist enn dette for aksept.

Etter utløpet av fem-ukersfristen er ikke lenger kommunen bundet av sitt tilbud dersom det ikke er gitt en aksept av tilbudet. I slike tilfeller kan dermed kommunen gi en annen søker tilbudet. Tidsrommet er satt av hensyn til at det kan ta noe tid å oppnå enighet om verdifastsettelsen.

Aksept av kommunens tilbud bør ikke gis før man har oppnådd enighet om pris, eller tiltredende lege er fast bestemt på å takke ja uavhengig av hva en nemnd måtte komme til. Ved å akseptere kommunens tilbud har man mao gått inn i en bindende prosess som evt. ender med nemndsbehandling.

I løpet av de samme 5 uker skal forhandlingene mellom selger og kjøper være gjennomført. Er det ikke oppnådd enighet om verdifastsettelsen, skal denne fastsettes av en nemnd.

Individuell avtale

Individuell avtale inngås mellom Trondheim kommune og hjemmelsinnehaver gjeldende fra det tidspunkt hjemmelen trer i kraft.

Det inngås også individuell avtale med delelisteleger, men denne fornyes når overdragelse av hjemmelen gjennomføres og delelistelegen blir hjemmelsinnehaver.

Den individuelle avtalen opphører uten oppsigelse når legen fyller 70 år. (ASA 4310 punkt 16).

Søknad om forlengelse av individuell avtale etter fylte 70 år

Leger som søker å få fortsette etter fylte 70 år har anledning til å søke om dette for en tidsbegrenset periode. Det er da nødvendig for kommunen å skaffe seg et beslutningsgrunnlag. Saken ble behandlet i LSU oktober 2016 - sak 67/2016.

Anbefaling fra LSU:

Ved søknad om forlengelse av individuell avtale etter fylte 70 år skal legen:

  • Oppgi 2 referanser som har oppdatert kjennskap til legens arbeid, en av disse skal være fra daglig leder i legesenteret eller annen kollega ved legesenteret.

  • Legge ved legeattest, som også beskriver kognitiv funksjon/mental status.

ELS sjekker referanser, etterspør aktuelle klagesaker hos Fylkesmannen og Helsetilsynet, og inviterer legen til en samtale.

ELS tar beslutning om videre føre den individuelle avtalen for inntil ett år av gangen.

Mal individuell avtale

Tillitsvalgte Dnlf og Trondheim kommune utarbeidet ny mal for individuell avtale høsten 2015 som benyttes.

Overdragelse av fastlegepraksis

Melding til fastlegeregisteret

ELS har ansvar for å fylle ut skjemaet "Melding til fastlegeregisteret" og sende inn til Helfo. Før utfylling vil ELS forespørre fastlegen om følgende:

  • om legen er samisktalende

  • ønsket listetak

  • oppstartsdato