Rusprøvetaking

Urinprøvetaking

Trondheim kommune har fra 2006 hatt avtale med Avd. Klinisk farmakologi om rustesting med urinprøver.

De fleste fastlegekontor er ikke egnet for slik testing og da melder fastlegene aktuelle pasienter inn til Farmakologen. Innmelding kan skje via et skjema farmakologen har laget og kan lastes ned her: https://stolav.no/Laboratoriemedisin/Avdeling%20for%20klinisk%20farmakologi/Provetakingsenheten_AKF_-_Registrering_av_nye_pasienter_eller_endring_av_opplysninger.pdf

Innmelding kan også skje per telefon 72829100 eller ved å bruke dialogmelding. Denne må inneholde de opplysningene som etterspørres i papir-skjemaet.

Prøvetakingsenheten er ved Avdeling for klinisk farmakologi, Gamle trikkestallen i Professor Brochs gt. 8. Gå inn hoveddør, ta første dør til høyre, merket venterom. Prøvegiver melder seg i luke på WC1 når det er ledig.

Tidspunktene er oppført på innmeldingsskjemaet, tirsdager 7.30-10 og fredager 12-14.


Farmakologen ber fastlegene være mer påpasselig med å gi beskjed når testing avsluttes. Hvis ikke blir pasientene værende i systemet og det settes da av ressurser unødvendig.

Frammøteprosenten har de siste årene ligget på 45-55%. Lavt fremmøte forklares delvis med at pasienter ikke blir utmeldt. Fastlegen får lab.svaret, også når pasienter ikke møter. Hvis svaret er “ikke møtt” i uke etter uke, anbefales at fastlegen tar en prat med pasienten og vurderer om testing skal avsluttes, eller evt setter mer klare betingelser knyttet til oppmøte.

24.8.22. Torgeir Fjermestad, kommuneoverlege og fastlege

Se mer informasjon på nettsiden til Avdeling for klinisk farmakologi

PEth - alkoholmarkør

Den 03.03.16 sendte Avd. for klinisk farmakologi ved St. Olavs Hospital i Trondheim ut informasjon vedrørende analyse av alkoholmarkøren forsfatidyletanol (forkortet PEth) i blod. Dette er en blodprøve noe som kan være mer skånsomt rent integritetsmessig for personer under oppfølging enn det å skulle produsere en urinprøve under påsyn.

Den kan også brukes av fastlegene hvis pasienter har symptomer som man ikke finner ut av og som KAN ha med oveforbruk av alkohol å gjøre.

PEth= fosfatidyletanol - en ny alkoholmarkør i blod. Informasjon tilrekvirenter.