Forekomst av meslinger og vurdering om MMR-vaksine skal gis før reisen

Det bør vurderes å framskynde MMR-vaksinasjon for barn mellom 9 og 15 måneder som skal reise til land med høy forekomst av meslinger og lav vaksinasjonsdekning, både i og utenfor Europa.

Foreldre må selv, eventuelt i samråd med egen lege, vurdere om de vil ta med seg barna på reise og om de vil fremskynde MMR-vaksinasjon.

Meslinger er den mest smittsomme barnesykdommen og det forekommer stadig utbrudd i Europa og resten av verden. I EU-området ble det i løpet av 2017 meldt ca 15.000 tilfeller av meslinger (hvorav 30 dødsfall) med flest tilfeller meldt fra Romania, Italia, Hellas og Tyskland.

Siste måned er det påvist fire tilfeller av meslinger i Norge - Østlandsområdet. De tre første tilfellene er smittet i utlandet, hvor den første var en uvaksinert helsearbeider og de to andre et søskenpar. Det fjerde tilfellet er en helsearbeider som har vært i kontakt med helsearbeideren som ble syk i februar. Alle de smitta var uvaksinerte.

Det er utenom utbrudd-situasjoner svært vanskelig å stille sikker diagnose, da det er flere andre virussykdommer som kan gi liknende kliniske bilder. Derfor bør det alltid tas prøve for laboratorieanalyse når man har pasient med utslettsykdom som mistenkes å være meslinger.

Det viktigste er å få tatt prøve fra hals/munnslimhinne,​ da dette gir raskest og mest pålitelig svar. Ta prøve fra bakre svelgvegg og tonsiller samt prøve fra munnslimhinne ved innsiden av begge kinn med samme prøvepinne.​ Prøven tas med viruspinne som sendes på virus transportmedium (rød kork).

Dere kan selvsagt også ta blodprøve. IgM-testen er vanligvis positiv ved symptomdebut, men spesifisiteten til IgM-testen er ikke spesielt god, og svaret kommer flere dager senere.

Meslinger er en varslingspliktig sykdom og ​helsepersonell som mistenker eller påviser et tilfelle skal umiddelbart varsle meg. Jeg varsler videre til Fylkesmannen og Folkehelseinstituttet. ​For mer informasjon om meslinger Meslinger - Smittevernveileder for helsepersonell - Folkehelseinstituttet.

Hvilke land har meslingutbrudd?

Det finnes ingen fullstendig og oppdatert oversikt over alle utbrudd til enhver tid. ECDC (Det europeiske smitteverninstituttet) og WHO (Verdens helseorganisasjon) overvåker situasjonen og rapporterer jevnlig om meldte tilfeller av meslinger og røde hunder både i og utenfor Europa:

I Europa sirkulerer det nå meslingviruset (viruset er endemisk) i befolkningen i Belgia, Bosnia-Herzegovina, Frankrike, Georgia, Italia, Kasakhstan, Romania, Serbia og Ukraina.

Dersom man planlegger å reise med små barn til disse landene bør fremskyndet vaksinasjon vurderes. I andre land, både i og utenfor Europa, vil vurdering av fremskyndet vaksinasjon gjelde for spesifikke områder med utbrudd, og ikke for landet som helhet. Reisemål, type reise og varighet på oppholdet må også tas med i betraktningen når tidlig MMR-vaksinasjon vurderes.

9 måneder er laveste alder for vaksinering

MMR-vaksinen kan gis fra 9-måneders alder, men har mindre effekt så tidlig i livet. MMR-vaksine gitt før fylte 12 måneder er ikke tellende i norsk program og må derfor gjentas når barnet er 15 måneder.

Hva med barn under 9 måneder?

MMR-vaksinen er godkjent fra 9 måneders alder. Dette er fordi effekt og sikkerhet ikke er undersøkt hos yngre barn. Nyfødte barn og spedbarn vil ofte være beskyttet mot meslinger gjennom antistoffer overført fra mor i svangerskapet, forutsatt at mødrene er vaksinert mot meslinger eller har hatt sykdommen. Det er derimot vanskelig å si hvor god og langvarig beskyttelsen er, og antistoffene forsvinner når barnet er mellom 3 og 9 måneder gammelt. Hvis det blir aktuelt å tilby vaksine til barn mellom 6-9 måneder, så skal dette vurderes og godkjennes av den ansvarlig legen.

Foreldre og andre nærkontakter som ikke er vaksinert eller har gjennomgått meslinger bør være vaksinert. ​Dette bidrar til å redusere smittepresset mot de minste barna.

Hvor lang tid tar det før vaksinen virker?

Dersom barnet blir vaksinert 2-3 uker før avreise vil dette i de aller fleste tilfeller gi god beskyttelse.

MMR-vaksinasjon for voksne

Meslingvaksine ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 1969 med én dose til småbarn. I 1983 ble kombinert vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine) innført med to doser ved 15 måneder og 13 års alder.

Voksne personer som ikke vet om de har fått mesling- eller MMR-vaksine eller som ikke har gjennomgått meslinger, anbefales MMR-vaksine.​ Dette gjelder spesielt innflyttere fra land med lav vaksinasjonsdekning, helsepersonell og barnehagepersonell.

Personer født før​ 1960 har så høy sannsynlighet for å ha gjennomgått meslinger at MMR-vaksine vanligvis ikke er nødvendig.

De aller fleste født på 60-tallet​ har også hatt meslinger, men etter innføringen av meslingvaksine sank forekomsten av meslinger. Dette gjør at noen av disse mangler immunitet fordi de hverken fikk vaksine eller har gjennomgått sykdommen.

Det gir ingen økt risiko for bivirkninger å la seg vaksinere selv om man skulle ha vært vaksinert tidligere eller ha gjennomgått sykdommen. Antistoffundersøkelse på forhånd er ikke nødvendig.

MMR vaksinen skal ikke gis til ​personer med nedsatt immunforsvar eller til ​gravide​. Graviditet bør unngås den første måneden etter vaksinasjon.

Målet med vaksinasjon er å utrydde meslinger og rubella. MMR-vaksine for alle aldersgrupper finansieres over statsbudsjettet og utleveres kostnadsfritt fra Folkehelseinstituttet.

Ta kontakt ved behov!

Med hilsen

Eli Sagvik

smittevernoverlege

Trondheim kommune

Publisert: 23.03.2018