Sykehjemsleger

Trondheim kommune har 26 helse- og velferdssentre (HVS) og 3 helsehus (HH)

Ca. halvparten av HVS består av både sykehjem og omsorgsboliger. Sykehjemslegen ivaretar medisinsk oppfølging av pasientene i sykehjemmet, mens fastlegene ivaretar de hjemmeboende pasientene i omsorgsbolig. HVS skal i hovedsak sikre tilbud til personer med behov for langtidsopphold og rendyrkes som gode institusjoner å bo i. Enkelte HVS har spesialavdelinger. Helsehusene har både kortidsplasser, langtidsplasser og rehabilitering.

Sykehjemmene har som regel visittdag en fast dag uka og grunnlaget for stillingsandelen for lege er antall ordinære senger. Fastleger innehar noen av disse stillingen, mens andre er kommunalt tilsatt i store stillinger i sykehjem eller kombistillinger mellom sykehjem og helsestasjon.

Sykehjemmene bruker Helhetlig pasientforløp (HPF), som er et strukturert oppfølgingsprogram for pasienter. HPF er delt inn i 8 sjekklister som kvalitetssikrer overføring av pasienter, velkomstsamtaler, kontakt med legevakt, tverrfaglig kartlegging og rehabiliteringsplaner.

Ca. 80 % av pasientene har en kognitiv svikt. Det medfører flere vurderinger av samtykkekompetanse og konstruktivt samarbeid med det øvrige personalet for å unngå overmedisinering og ulovlig bruk av makt og tvang. Sykehjemslegen skal sikre forsvarlig legemiddelbehandling. Det er utarbeidet egen rutine for gjennomgang av legemidler til hver enkelt pasient. Rutinen er knyttet inn i rutinen for systematisk medisinsk oppfølging av sykehjemspasienter som er en del av helhetlig pasientforløp, HPF3.

Sykehjemslegen kan få bistand på tjenestestedet til å finne aktuelle rutiner i Kvaliteket.

Målet er at sykehjemslegen skal jobbe med gode behandlingsplaner slik at behov for legevaktsleger/tilfeldige legebesøk kan reduseres til et minimum.


Demens/kognitiv svikt

Nasjonal faglig retningslinje om demens - Helsedirektoratet.

Aldring og helse

Samtykkekompetansevurdering

Kapittel 4 A Helsehjelp til pasienter uten samtykkekompetanse som motsetter seg helsehjelp mv

På sykehjem må du som lege vurdere og dokumentere samtykkekompetansen. Det er ikke nødvendigvis du som skal skrive vedtak om tvang med mindre det dreier seg om rent medisinske ting som å gi medisiner med tvang. Tvang i stell, bevegelseshindrende tiltak osv fylles gjerne heller ut av avdelingssykepleier (den som er ansvarlig for tiltaket). Også i de saker som gjelder tvungen medisinering, er det lurt om dette gjøres i samarbeid med sykepleier.


Palliativ behandling

Trondheim kommune og Utviklingssenter for sykehjem i Sør-Trøndelag har utarbeidet en veileder "Omsorg og behandling ved livets slutt".

Kurstilbud og veiledning

Fastleger og sykehjemsleger kan søke veiledning vedrørende palliativ behandling ved Øya helsehus. Telefon: 72547260.

Fastleger og sykehjemsleger kan også søke om hospitering ved Øya helsehus - avdeling for lindrende behandling ALB.

Kontakt lege Peder Broen ved helsehuset og avtal tidspunkt. Telefon: 72547260.

Sykehjemsleger:

Formål - bli tryggere på enkelte prinsipper og ikke minst bli kjent slik at det er lettere å ringe for å få råd senere.

Fastleger:

Siden Peder Broen er spesialist i allmennmedisin får besøkende lege (definert som praksisbesøk) poeng når lege kommer på besøk. Avd. Lindrende Behandling ønsker etterhvert å utvide tilbudet med flere plasser og i den forbindelse tettere kontakt med fastlegene.

Smertepumpe

Sykehjemslegene i HVS/HH kan rekvirere/ låne smertepumper gjennom Regional Enhet for Behandlingshjelpemidler (REB) gjennom å ta kontakt med lege ved SLB eller pasientens moderavdeling i spesialisthelsetjenesten. Dere har fått delegert myndighet til å rekvirere.

Ved å ta denne kontakten til kolleger i spesialisthelsetjenesten, for eksempel SLB, vil dere samtidig kunne få råd og veiledning om den aktuelle smertebehandlingen.


Pasientforeninger innen kreftforeningen

Oversikt over ulike pasientforeninger innen kreftforeningen

Dødsmelding - utfylling av skjema

FHI - slik skal dødsmeldingen fylles ut