Økende forekomst av gonorè

Meldte tilfeller av gonoré fortsetter å øke i Norge og antallet er mer enn femdoblet de siste 10 årene. Situasjonen følger en internasjonal trend der gonoré øker kraftig i mange vestlige land. Hittil i år er det ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi, St. Olavs Hospital, påvist 56 tilfeller med gonoré.

De siste årene har det vært en sterk økning av gonorétilfeller blant menn som har sex med menn, men vi ser også en økning blant heteroseksuelle, spesielt blant yngre voksne og ungdommer.

Ved ethvert diagnostisert tilfelle av gonoré skal det utføres smitteoppsporing og meldes MSIS, slik at man raskt kan få oversikt over eventuelle utbrudd.

De som har hatt seksuell kontakt med noen av de smittede eller har klinikk på gonoré skal testes. Seksuelt aktive menn som har sex med menn bør jevnlig tilbys undersøkelse og eventuelt behandling.

Trondheim kommune samarbeider med St. Olavs Hospital, Poliklinikk for kjønnssykdommer og Avdeling for medisinsk mikrobiologi for å spore opp smittekontakter, slik at de blir undersøkt og eventuelt behandlet hvis de er smittet.

Alle tilfelle av mistenkt eller påvist gonoré skal henvises snarest til Poliklinikk for kjønnssykdommer, St. Olavs Hospital. Poliklinikken har ikke krav om henvisning. Det er greit å sende med henvisning hvis de likevel har legekontakt, men dette må ikke forsinke undersøkelsen.

  • Fastlegen ringer for time: tlf. 7282 2052 (kun for helsepersonell)

  • Pasienten ringer for time: tlf. 7282 2080

Prøvetaking

Prøvene som sendes til Avdeling for medisinsk mikrobiologi, St. Olavs Hospital, skal følges av rekvisisjon med kliniske opplysninger om smittetidspunkt, symptomer og eventuelt som ledd i smitteoppsporing. Viktig at prøven sendes inn så fort som mulig, fortrinnsvis samme dag.

Det skal tas prøve til dyrkning og resistensbestemmelse ved mistanke om gonoré. Gonokokken finnes i puss, og prøven tas før puss og slim er tørket bort. Dyrkningsprøven tas derfor som første prøve før PCR-prøven.

  • Bruk prøvepinne med blå topp (med tynn pensel) eller hvit topp (med tykk pensel) til dyrkningsprøve (eSwab – bakterietransportmedium). Dyrkningsprøven skal IKKE i kjøleskap

  • Bruk prøvepinne med rød topp for PCR - dette analyseres på samme prøvepinne som sendes inn for klamydia og mykoplasma-diagnostikk (Virus/Klamydia transportmedium med normal pensel)

Cervix: Unngå glidemiddel før dyrkningsprøven tas da glidemiddel kan være toksisk for gonokokkene. Fukt om nødvendig spekelet med saltvann. Prøvepinnen roteres lett i cervix, strykes over portio, vagina og introitus.

Urethra: Tynn prøvetakingspinne føres inn i urethra. Fukt pinnen om nødvendig i mediet som er i prøveglasset. Menn: Rull pinnen over meatus og noen millimeter inn i urethraåpningen.

Seksualanamnesen bestemmer om det skal tas prøver fra hals og anus. Det bør tas prøver til både dyrkning og PCR, bruk tykk prøvetakingspinne.

Hvis oralsex ta halsprøve: Pinnen trykkes mot tonsillene og bakre svelgvegg.

Hvis analsex ta prøve fra anus: Pinnen føres et par cm inn i anus og roteres et par ganger.

For klamydiadiagnostikk kan også urinprøve på urinvakuumrør (gul kork uten borsyre) benyttes.

Noen av de seksuelt overførbare sykdommene kan gi lite symptomer. Det er derfor viktig at det samtidig også testes for hiv, syfilis, hepatitt B, hepatitt C (serologi).

Ved mistanke om gonoré bør det følges opp med nye prøver hvis de første prøvene er negative. Dette er viktig for å fange opp eventuelle infeksjoner som er i inkubasjonsfasen ved prøvetidspunktet, men også på grunn av andre muligheter for falsk negative prøver.

Smittemåte og smitteførende periode

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom som smitter gjennom seksuell kontakt mellom slimhinner i genitalia, hals eller rektum. Smitterisikoen ved et ubeskyttet vaginalt samleie med smittet partner er 50-70 % for kvinner, 20-30 % for menn. Smitterisikoen ved et ubeskyttet analt samleie er ca. 50 %. Risikoen for smitte til nyfødte dersom moren har gonoré ved fødselen er 20-30 %. Gonoré kan, dersom ubehandlet, være smitteførende i 3-12 måneder.

Inkubasjonstiden er fra 2-7 dager.

Symptomer

De fleste gonoréinfeksjoner gir symptomer. Ved urethral gonoré har ca. 90 % av menn symptomer (svie ved vannlating og utflod) og ca. 50 % av kvinnene har symptomer. Ved rektalgonoré vil ca. 50 % av de smittede ha symptomer i form av rektalsmerter og utflod. Ved halsgonoré vil ca. 40 % av de smittede ha symptomer som ikke kan skilles fra andre bakterielle faryngitter. Disseminert sykdom (bakteriemi) opptrer i 0,1 - 0,5 % av gonorétilfellene og gir feber og smerter, eventuelt også utslett eller artritt som ubehandlet kan føre til ledd-destruksjon. Barn født av infisert mor kan 1-5 dager etter fødselen utvikle alvorlig øyeinfeksjon (opthalmia neonatorum). Øyeinfeksjoner forekommer også hos voksne.

Komplikasjoner

Kvinner kan få bekkeninfeksjon som kan føre til kroniske bekkensmerter, ektopisk svangerskap og infertilitet, menn kan få innsnevring av urinrøret og betennelse i bitestiklene eller prostata.

Behandling

av gonoré skal foregå på poliklinikk for kjønnssykdommer ved St. Olavs Hospital: Standardbehandling ved ukomplisert gonoré: Ceftriakson 500 mg i. m. + Azitromycin tabletter, 2 gram som engangsdose.

Alternativer ved kjent følsomhet etter resistensbestemmelse: Ciprofloksacin 500 mg tablett som engangsdose eller Amoksicillin tablett 1g + 1g: to doser à 1g med fem timers mellomrom.

Antibiotikaresistente gonokokker er et raskt økende problem, og internasjonalt er det nå stor bekymring for resistenssituasjonen i lys av den økende forekomsten av gonoré. Det påvises allerede nå enkelte tilfeller av ceftriaksonresistente gonokokker i Norge. Alle tilfeller med behandlingssvikt må derfor følges opp med tanke på antibiotikaresistens eller eventuell reinfeksjon.

Kontrollprøve skal tas 1-2 uker etter behandling. Pasienten må avstå fra sex til én negativ kontrollprøve foreligger. Hvis positiv kontrollprøve tas ny prøve etter ytterligere 3 uker. Man bør avstå fra sex i denne perioden. Hvis ikke er det viktig å understreke viktigheten av å bruke kondom riktig (under hele samleiet).

Gonoré er definert som en allmennfarlig smittsom sykdom. Dette innebærer rett til gratis undersøkelse, behandling og kontroll. Dette gjelder også ved undersøkelse som ledd i en smitteoppsporing. Det betyr at pasienten ikke skal betale egenandel. I tillegg dekkes utgifter til behandling, jf. blåreseptforskriften § 4.2.

Ta kontakt ved behov!

Med hilsen TRONDHEIM KOMMUNE

Eli Sagvik

Smittevernoverlege