Avkastning og disponering av resultatet

Avkastning og disponering av resultatet

I 2017 hadde Trondheim kommunes kraftfond (TKK) en avkastning på 347,6 millioner kroner, tilsvarende 5,3 prosent. Dette er 123,7 millioner kroner over den budsjetterte avkastningen på 223,9 millioner kroner. Avkastningen på TKKs forvaltningskapital er 334,1 millioner kroner, tilsvarende 5,6 prosent. Avkastning fordelt på de ulike investeringene i 2017 og 2016 fremgår av tabellen under.

Avkastning fordelt på investeringer. Beløp i millioner kroner

Kommentarer til avkastningen

  • Bankinnskudd har vært fordelt på to banker gjennom året, og har gitt en gjennomsnittlig avkastning tilsvarende tre måneders NIBOR pluss 0,3 prosentpoeng
  • Aksjer har realisert og urealisert gevinst på henholdsvis 11 og 136 millioner kroner
  • Alternative investeringer utgjør i all hovedsak private equity i form av Viking Venture II og Viking Venture III, med en avkastningen på henholdsvis minus en halv million kroner og pluss én million kroner
  • Eiendomsavkastningen er i form av kontantutbytte
  • Hybride rentepapirers avkastning består av 36 millioner kroner i løpende rente og 12 millioner kroner i kursgevinster
  • Avkastningen i seniorobligasjoner med flytende rente består av 35 millioner kroner i løpende rente og fire millioner kroner i kursgevinster
  • Avkastningen i obligasjoner med fast rente er i all hovedsak i form av løpende rente
  • Avkastning i aksjen og fondsobligasjonen i TrønderEnergi AS er i form av henholdsvis kontantutbytte og rente
  • Avkastningen i ansvarlig lån til TKP er i form av rente

Relativ avkastning

En sammenligning av avkastningen i den delen av TKKs portefølje som vurderes til markedsverdi mot referanseindeksene, fremgår av tabellen under.

Relativ avkastning i 2017. Avkastning i prosent

Referanseindeksen for globale aksjer er en USD-basert verdensindeks omregnet til norske kroner. Nordea Stabile Aksjer Global har gitt svakere avkastning enn indeks, noe som i hovedsak kan tilskrives at fondets forvaltningsmandat tilsier en aksjeutvelgelse som avviker relativt mye fra indeksens aksjesammensetning. Samlet avkastning i TKKs globale fond er høyere enn i den globale indeksen.

Avkastningen på bankinnskudd måles mot flytende statsrente (ST1X). TKK har ingen beholdning av obligasjoner med flytende eller fast rente som blir vurdert til markedsverdi, og dermed ingen beholdning av obligasjoner det er relevant å sammenligne med referanseindeksene ST1X og ST4X (kort og lang statsrente).

Disponering av TKKs resultat

TKKs avkastning for 2017 foreslås disponert som det fremgår av tabellen under. Disponeringen er i henhold til bystyrets budsjettvedtak og rekkefølgebestemmelsen i TKKs vedtekter.

Disponering av resultat i TKK. Beløp i millioner kroner

Driftskostnadene er to millioner kroner lavere enn budsjettert, noe som i hovedsak skyldes endret fordeling av interne kostnader. Dette vil reflekteres i fremtidige budsjetter.

Faktisk KPI for 2017 ble etter vedtektene i TKK beregnet til 2,30 prosent. Det gir en KPI-avsetning på 148,9 millioner kroner, og beløpet fordeles på grunnkapital og bufferkapital i tråd med TKKs vedtekter. Avsetningen er 14,3 millioner kroner lavere enn budsjettet som var estimert med en KPI på 2,50 prosent.

TKKs realavkastning etter driftskostnader og KPI-avsetning blir dermed 195,8 millioner kroner. Av dette er 140,1 millioner kroner ikke disponert.

Utbyttet (disponert avkastning) blir som budsjettert på 55,7 millioner kroner og foreslås fordelt som det fremgår under. Avsetningen til disposisjonsfond er til bruk i 2018.

Fordeling av utbytte. Beløp i millioner kroner