Cantando a Neruda

Cantando a Neruda (2005)

Een muzikale hommage aan Pablo Neruda, met een nieuwe liederencyclus van Patricio Wang, uitgevoerd door het Ensemble Winanda del Sur en een vocaal ensemble o.l.v. Adrián Rodríguez Van der Spoel.

De Chileense dichter Pablo Neruda (1904 – 1973) was één van de invloedrijkste auteurs van de vorige eeuw. Hij maakte van de geschiedenis en cultuur van Latijns-Amerika, van de mens en zijn dagelijks leven en van de natuur van dit continent de inspiratiebron voor een omvangrijk oeuvre, met een nog steeds geldende humanistische boodschap. Dit jaar wordt de 100ste geboortedag van Pablo Neruda gevierd. Door middel van exposities, publicaties, nieuwe vertalingen van zijn gedichten en poëzieprogramma’s wordt aandacht besteed aan zijn leven en werk.

Muzikanten uit de hele wereld eren Neruda, inspirator voor talloze composities van zowel klassieke als populaire muziek. Bekende componisten als de Nederlander Peter Schat of de Griek Mikis Theodorakis hebben zich in het verleden laten inspireren door Neruda’s werk. In Latijns-Amerika hebben veel vooraanstaande zangers en musici liederen op hun repertoire staan die geïnspireerd zijn op Neruda’s poëzie. Het gaat om liefdesliederen en protestliederen, liederen van hoop, liederen die deel zijn geworden van een volkscultuur in rebellie. Bekende namen zoals Victor Jara, Mercedes Sosa, Violeta Parra, Inti Illimani en Quilapayún gebruikten gedichten van Neruda voor inmiddels bekende melodieën, met dezelfde kracht en overtuiging die de dichter zelf had tijdens het schrijven van zijn verzen.

Concert Tropentheater Zondag 24 oktober 2004

Voor het eerste deel van het programma Cantando a Neruda is een keuze gemaakt uit liederen uit het bekende Latijns-Amerikaanse repertoire, in nieuwe arrangementen. In het tweede deel staat de nieuwe liederencyclus van Patricio Wang centraal. Alle teksten zijn van Pablo Neruda. De eerste presentatie van dit project vond plaats op zondag 24 oktober 2005 om 15.00 uur in de grote zaal van het KIT Tropentheater te Amsterdam.

Aan de concerten in oktober werd, naast zangeres Winanda van Vliet meegewerkt door Paul van Utrecht (gitaar),Jasper le Clercq (viool), Alvaro Pinto (gitaar), Renato Freyggang (percussie en blaasinstrumenten) en Isaac Jeldres( basgitaar). Het vocale ensemble was samengesteld door Adrián Rodríguez Van der Spoel, die ook de instudering voor zijn rekening nam.

Het programma Cantando a Neruda is een project van Stichting Winanda del Sur en Stichting Dunya en werd mogelijk gemaakt door de steun van de Chileense Ambassade in Den Haag, Het Nederlands Chili Instituut te Rotterdam, het Tropentheater en De Doelen.

Voor meer informatie en fotomateriaal: Stichting Dunya.