Winanda van Vliet

“Zangeres worden was niet zozeer een beroepskeuze. Het was meer een logisch vervolg op hoe ik mijn dagen doorbracht: zingend.”

Van close harmony, pop en tango tot jazz, muziektheater en het Latijns-Amerikaanse lied. Zangeres Winanda van Vliet is thuis in vele genres. Altijd op zoek naar het specifieke ‘verhaal’ van de muziek. Én naar de kern van de liedteksten, die zij met verve en overtuiging over het voetlicht brengt. Winanda paart een zuidelijk temperament aan Hollandse nuchterheid. Met haar heldere stem en natuurlijke podiumpresentatie weet zij een breed publiek te boeien en voor zich in te nemen.


Oom Maw Maw

The Oom Maw Maw

Pop en jazz

Sinds haar conservatoriumstudie heeft Winanda van Vliet een duizelingwekkend carrièrepad gevolgd. In de jaren tachtig maakte zij furore met de vocale jazz- en improvisatiegroep TAMAM, en was zij te zien op de grote jazzpodia en in muziektheaterproducties. Met het a-capellakwartet The Oom Maw Maw vertolkte zij repertoire variërend van close harmony tot pop en tango. Als een van de drie Garlic Sisters zong zij pop-, soul- en jazzrepertoire. Met hun theatrale verschijning luisterden zij menig podium op, van Carré tot Het Muziektheater, met een eigen show of als gastact. Met de Several Singers van jazzcoryfee Nedly Elstak trad zij in de jaren tachtig op met het Paradise Regained Orchestra op jazzpodia en in grote zalen met The Oom Maw Maw.

Het Latijns-Amerikaanse lied

Winande heeft een grote liefde en een ongekende talent voor het Latijns-Amerikaanse lied. Op het Haags conservatorium leert zij een aantal Chileense muzikanten kennen, die hun land hebben verlaten na de staatsgreep in 1973. Ze maakt deel uit van de door Patricio Wang opgerichte groep Amankay. De groep is veel te horen op manifestaties voor solidariteit met Chili in binnen- en buitenland en raakt bekend over de hele wereld. Ook treedt zij op met diverse andere Chileense musici als Isabel Parra, de groep Quilapayún en leden van Inti illimani. Én zij deelt het podium met Mercedes Sosa, die Winanda’s vertolkingen van het Latijns-Amerikaanse lied roemt. Met La Banda del Sur en haar eigen groep Winanda del Sur geeft ze vele concerten met Latijns-Amerikaanse muziek en neemt ze diverse cd’s op. Patricio Wang componeert en arrangeert veel voor Winanda del Sur en is medeproducer van de cd’s. Voorbeelden hiervan zijn Luna y Mar, Suite para Violeta (een bijzonder project waarin Patricio Wang liederen van Violeta Parra arrangeerde en met nieuwe composities aaneenreeg tot een ‘suite’) en Canciones Salvajes, voor instrumentaal ensemble, solist en koor, eveneens met composities van Patricio Wang op teksten van Pablo Neruda. Met deze programma’s oogstte zij succes in de Nederlandse theaters en ook in Chili. De samenwerking met de Chileense musici van dat eerste uur duurt voort tot op de dag van vandaag. Samen met een aantal Nederlandse musici spelen zij met Winanda op verschillende cd’s en in uiteenlopende theater- en concertprogramma’s, zo ook op de nieuwste cd Wang Songbook, een project van Winanda en Patricio.


Muziektheater

Naast de muziekproducties van haar eigen ensembles is Winanda ook veel te zien in grote producties van derden. Voorbeelden zijn Canto General de Chile en Noche, beide op muziek van Cees Thissen en teksten van Pablo Neruda, de familievoorstelling Pinocchio van het RO Theater en de musical Cats. In 2013 speelde en zong Winanda in de muziektheaterproductie Maria Nuñez, Asielzoekster in onze gouden eeuw met composities en arrangementen van Sefardische liederen van Patricio Wang.

Naast al deze activiteiten heeft Winanda in veel kindertheatervoorstellingen (“meespeeltheater”) gespeeld bij theatergroep De Witte Olifant en Peter Panproducties. Ook maakte zij deel uit van vocaal kwartet ZZZZAAAA, klankpoëzie en klankimprovisatie, met Jaap Blonk, Astrid Seriese en Sjabbe van Selfhout.

De 3 zusjes van Vliet
De 3 zusjes van Vliet

De weg ernaartoe

Winanda groeide op in een muzikale familie. Een gereformeerd gezin waarin na het kerkbezoek op zondag de rest van de dag werd gemusiceerd. Als vijfjarige begon zij met pianoles en zat op de ukeleleclub. Als peuter zong zij uit volle borst repertoire van Elvis Presley, Anneke Grönloh en Adamo. "Nog steeds heb ik mijn handgeschreven liedjesschriften uit die tijd en ik kan ze nog allemaal zingen. Van Elvis en Trini Lopez tot Willeke Alberti en Trea Dobs.”

Aan het Koninklijk Conservatorium voor Muziek in Den Haag studeerde Winanda enige tijd klassiek zang. De kloof tussen Winanda’s eigen zangpraktijk en de klassieke zangwereld was echter te groot. Omdat er destijds nog geen mogelijkheid was om jazz of popmuziek - of zoals dat toen heettte “lichte muziek” – te studeren, richtte zij zich op de opleiding tot docent muziek. Ze kon het zelf zingen niet laten en nam na het conservatorium weer zangles. Winanda studeerde vele jaren zang, onder andere bij Hennie Grimijzer, klassiek zangeres en indertijd zangdocente op de Kleinkunstacademie in Amsterdam. "De eerste les bij Hennie was een openbaring. Mijn manier van zingen werd niet afgekeurd of verboden, maar aangepakt en uitgebreid naar een meer ontspannen en rijker klankpalet. Ik ben haar daar zeer dankbaar voor.”


Vocal coach en docent

De pedagogische kant van het vak heeft altijd Winanda’s belangstelling gehad. Als zangcoach of repetitor heeft zij diverse zangers en (muziek-)theatergroepen begeleid. Zij heeft daarnaast vele koren geleid en wordt in binnen- en buitenland regelmatig gevraagd voor vocal coaching en workshops. Van 1995 tot 2019 was zij als zangdocent verbonden aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten, Rotterdam.