Suite voor Violeta

Suite voor Violeta (2000 - première)

In het seizoen 2000/2001 bracht Winanda del Sur het nieuwe programma 'Suite voor Violeta'. Een kleurrijke muzikale belevenis met eigentijdse composities en arrangementen van Patricio Wang, gebaseerd op de muziek, gedichten en kunstwerken van de beroemde Chileense volkskunstenares, dichteres en componiste (van o.a. het beroemde lied 'Gracias a la Vida') Violeta Parra. Daarnaast een keur aan stukken uit verschillende Latijns-Amerikaanse landen.

Tournee in 2000 en 2001 met een twaalftal uitvoeringen in onder andere de Beurs van Berlage en De Kleine Komedie in Amsterdam, Schouwburg Odeon in Zwolle en De Meerse in Hoofddorp.

HIER vindt u het volledige programma.Van dit programma verscheen ook een cd. Klik HIER om muziekfragmenten te beluisteren.Over Suite voor Violeta

Het werk van Violeta Parra is zeer veelomvattend en houdt voor mij de kwintessence in van de eeuwige schepper. Het laat ons zo stap voor stap alle woelingen van het rijke en dramatische leven van deze kunstenares volgen, die een echte icoon is geworden van de Latijns-Amerikaanse cultuur.

Het is vooral de nieuwsgierigheid als componist die mij geïnspireerd heeft om een suite, gebaseerd op haar liederen, te schrijven; een manier om in haar muzikale ideeën te duiken en zo een commentaar te leveren van binnenuit. Het materiaal van Violeta biedt een zo’n verrassende diversiteit dat het niet beschouwd kan worden als een eenvoudige afspiegeling van haar werk als folkloriste. Het getuigt van een groot vermogen tot het beluisteren van muziek van verre horizonten, verder dan men gewoonlijk met haar leven associeert.

Wij weten dat veel van de grote muzikale persoonlijkheden en kunstenaars van haar tijd, onder wie ook haar broer, de dichter Nicanor Parra, haar zeer verschillende muzieksoorten lieten beluisteren die ongetwijfeld een reactie in haar onrustige geest hebben veroorzaakt. Toch liet haar ongelofelijk scheppende vermogen een werk na, met een zeer uitgesproken persoonlijk stempel dat zich slecht leent voor speculaties over de mogelijke invloeden die zij als componiste heeft kunnen ondergaan. Invloeden of niet, dat blijft voor mij ook nu nog een open vraag en een voortdurende verleiding om antwoorden te blijven zoeken.

Mijn doel voor de Suite voor Violeta is iets bescheidener geweest en bestaat vnl. uit één van de mogelijke interpretaties van haar creaties: een respectvolle kijk op haar werk maar bovenal één vol bewondering en liefde. Violeta bracht haar liederen altijd op een zeer sobere manier: met haar stem en een minimum aan begeleiding, meestal alleen haar gitaar. Duizenden bewerkingen zijn gemaakt van deze liederen, waarvan het lijkt dat ze door Violeta gecomponeerd zijn met het doel de verbeelding van zangers en arrangeurs te stimuleren.

In de Suite voor Violeta verschijnt eerst een harmonisch schema als basis, dat ver af ligt van het muzikale denken van Violeta. Het wordt een metafoor van een blik van buitenaf die door de hele suite heen loopt, in diverse variaties. Daar bovenop een melodisch motief dat evenzeer aanwezig is. Dan volgen een aantal van haar liederen of fragmenten daarvan, soms zelfs met elkaar verweven, om zo een bijna voortdurende doorgaande lijn te vormen. Nu eens gebruik ik het lied in de vorm die heel dichtbij de uitvoering van Violeta zelf ligt, om dan geleidelijk aan in het arrangement elementen toe te voegen die mij gesuggereerd worden door het origineel of harmonieën die ik hoor onder haar a cappella gebrachte melodieën. Soms gaat het andersom en komt het lied, ná een aantal variaties, in haar meest oorspronkelijke, door Violeta gezongen, vorm.

In de Suite zijn er kleine verwijzingen naar andere muziekstijlen die Violeta’s muziek als inspiratiebron gebruikten zoals o.a. Het Nieuwe Chileense Lied en zelfs Gershwin komt af en toe om de hoek kijken.

Patricio Wang