Реку и велики уметнички таленат ништа не може зауставити...

поставио/ла Miroslav Lukić 15.08.2015. 09:18   [ ажурирано 15.08.2015. 09:24 ]
Светла и тамна страна  тзв.  Пишчевих издања

НЕЧИСТА КРВ је замишљена прво као приповетка која је објављивана нишком часопису Градина. Штампање је прекинуто јер је уредник одбио да објави сцену Софке са умоболним Ванком, а Бора није хтео да мења текст. Роман је завршио 1909. Док је безуспешно покушавао да нађе издавача објављивао га је у наставцима у Летопису матице српске.

1910. Будући да је одбијен и од Коларчеве задужбине одлучује да свој први роман, Нечисту крв, објави сам. Зато објављује  "Књижевни оглас" који ће А. Г. Матош штампати у Загребачком Савременику.
Драма Ташана настала је по краткој причи Парапута. Идеју о драми Б. Станковић имао је још 1902. год. Забележено је неколико недовршених верзија, рукописи су изгубљени у ратном вихору у Нишу. По сећањима и објављеним одломцима драму је Борисав Станковић завршио 1927. године.

Сценска верзија приказана је 1.7.1927. Текст драме објављен је 1928. у издању Дела Б. Станковића.

"Највећи део песама за послератну верзију Ташане Бора је узео од свог брата од тетке Васе Јовчића, бившег београдског апотекара. Васа е био познат певач-севдалија, често је певао Бори за столом у кафани и код куће, а кад је Бора почео поново да пише Ташану записао му је већи број старих врањанских
песама које су већ биле готово заборављене и у Врању, а на позорници се нису
никад дотле чуле..."


Синиша Пауновић
Comments