בס''ד

Mogen we alles eten?

(Deze studie is ook als PDF te downloaden, zie link onderaan deze pagina.

Deze studie is gebaseerd op Bijbelstudies van Werner Stauder en 119 Ministries)

Vaak als ik met christenen in gesprek ga over de Wet van God en daarbij aangeef dat de voedselwetten nog steeds van kracht zijn, komt men met bepaalde teksten op de proppen. Het lijkt wel een cassettebandje dat wordt afgespeeld; ‘’Ja, maar nu is het anders. Nu is Jezus er’’. Beseft men daarmee eigenlijk wel wat daarmee beweerd wordt? Is het werkelijk anders nu Jezus (Zijn Hebreeuwse naam is Yeshua) is gekomen? Is God werkelijk zo wispelturig om boos te worden op Israël omdat het Zijn Wet (Thora) niet in acht neemt en vervolgens Yeshua te sturen om die Wet dan maar af te schaffen? Gelooft u in de God van Israël bij Wie geen verandering is (Jak. 1:17, Mal. 3:6a)?

Is het werkelijk zo dat God in Jeremia 31:31-33 aankondigt dat Hij een nieuw verbond zal sluiten; wat inhoudt dat de Thora in ons hart wordt geplaatst, maar Zijn Zoon stuurt om die Thora af te schaffen?

De bediening van Yeshua was niet ‘’het oude Woord van God kan in de prullenbak worden gegooid… Laten we ons nu aan een nieuw Woord van God gaan houden!’’ Nee, verre van dat.

Yeshua is niet gekomen om de Wet (ofwel ’Thora’) en de profeten af te schaffen, maar om te vervullen, dat wil zeggen: Om er de volle betekenis aan te geven (Mat 5:17-19)!

Hij zei ook dat alléén degenen die de wil van Zijn Vader doen (niet slechts weten!) het Koninkrijk der hemelen mogen binnengaan, en de wil van Zijn Vader heeft Hij aan ons bekend gemaakt via Zijn Thora: Zijn Wet en Zijn geboden!

Wie denkt vrij te zijn van de Wet van God is wetteloos en wetteloosheid is zonde, want in 1 Joh. 3:4 lezen wij: ’’Wie zonde doet overtreedt de wet, want zonde is de wetsoverteding’’. Yeshua waarschuwt voor wetteloosheid, zoals we net lazen in Mat. 7:21-23. 

De spijswetten

De Thora laat zien hoe wij heilig kunnen leven, namelijk door anders te zijn dan wereld. Wij worden opgeroepen om heilig en rechtvaardig te leven.

1 Petrus 1:15-16: “Leid een leven dat in alle opzichten heilig is, zoals Hij die u geroepen heeft heilig is. Er staat immers geschreven: ‘Wees heilig, want Ik ben heilig.’”

Petrus refereert hier aan het Oude Testament. Dat is logisch, want in zijn tijd bestond het Nieuwe Testament nog niet. Het gedeelte waar hij uit citeert is  Leviticus 11. Nadat God heeft gezegd welke dieren Hij verafschuwt als ze gegeten worden (zoals varkens en garnalen), zegt Hij:

Leviticus 11: 44a: ‘’Want Ik ben de Heere, Uw God. U moet u heiligen en heilig zijn, want Ik ben heilig. opdat Ik u tot een God ben. U moet heilig zijn, want Ik ben heilig.’’

In Leviticus 11 en Deuteronomium 14 vinden we de spijswetten zoals God die bedacht heeft. De hedendaagse wetenschap heeft aangetoond dat de diersoorten die door God als rein worden beschouwd gezonder voor de mens en  hygiënischer zijn dan de dieren die onrein worden genoemd (zie bijv. het boek ‘Moderne wetenschap in de bijbel’).

Er valt dus in elk geval heel wat te zeggen voor het medisch aspect van de spijswetten. Maar als we het daar bij zouden laten zouden we de Bijbel reduceren tot een medisch handboek. Dat is het niet!

De Bijbel laat ons zien hoe we heilig kunnen leven en wat Gods plan met de mensheid is. Daar horen dus ook onze eetgewoonten bij.

God vraagt niet ‘’zou u zo vriendelijk willen zijn om geen speklapje of ham te eten?’’ Nee, Hij zegt ‘Gij zult niets eten dat een gruwel is…!’’

God noemt het een gruwel, net zoals hij homoseksualiteit, kinderoffers of seks met dieren een gruwel noemt. Nogmaals, Hij is de God van Israël bij Wie geen verandering is (zie ook Ps. 33:11).

Het 'Nieuwe Testament'

Mensen zeggen soms dat we sinds het Nieuwe Testament wel alles mogen eten. Eigenlijk is dat een rare gedachte; eerst noemt God onrein vlees een gruwel, daarna mag men dik 2000 jaar onrein gruwelvlees eten, en als Yeshua terugkomt is het weer verboden, zoals we in Jesasje 66: 15-18 kunnen lezen:

Vaak wordt Hand. 10 aangehaald om te laten zien dat we nu wel alles mogen eten. U weet wel, dat laken met alle reine en onreine dieren erop. Als u echter goed doorleest, dan leest u dat dit visioen niet gaat over het al dan niet opheffen van de voedselwetten, maar over het feit dat nu ook heidenen bij het volk van God mogen horen. Die conclusie trekt Petrus zelf namelijk na het hele voorval.

In Handelingen 11 wordt hetzelfde voorval nogmaals uitgelegd door Petrus, door  leiding van de Heilige Geest.

U ziet dus dat deze tekst niet gaat over het opheffen van Gods voedselwetten. Dit wordt echter wel vaak zo uitgelegd.

Misschien komt dat omdat de uitleggers aan Mattheüs 15: 1-20 denken. Vaak wordt dit uitgelegd als zijnde een uitspraak van Yeshua waarin Hij het goedkeurt om alles te eten (wat trouwens niet zou kunnen, anders zou Hij onze Redder niet kunnen zijn!).

Als we alleen dit vers lezen kunnen we inderdaad snel tot de conclusie komen dat hier de spijswetten worden afgeschaft. De kern van Zijn betoog vinden wij echter in vers 20:

Yeshua verklaarde dus niet alle soorten vlees rein, maar alleen het eten dat wordt gegeten met handen die niet ritueel gewassen zijn. De spijswetten stonden niet eens ter discussie, daar ging dit hoofdstuk helemaal niet over!

Zoals u ziet maakt de context de ‘moeilijke teksten’ duidelijk. Maar ook al heeft u de context goed door, dan nog zijn er teksten die wel moeilijk te begrijpen zijn aangaande deze zaken. Die teksten zijn door Paulus geschreven. Petrus wist dat Paulus moeilijk te begrijpen is en hij waarschuwt ons dat we moeten oppassen dat we door zijn brieven niet tot wetteloosheid (Thoraloosheid) vervallen, zie 2 Petr. 3: 15-17.

Het is belangrijk om te beseffen wie Paulus is en waar hij voor stond. Om Paulus beter te kunnen begrijpen, zie de pagina Wat leert Paulus ons? of zie de pagina Moeilijke teksten over spijswetten.

                        - Veel Bijbelteksten gekopieerd van http://herzienestatenvertaling.nl/bijbel.php -