בס''ד

Wat leert Paulus ons?

(Deze studie is o.a. gebaseerd op Bijbelstudies van 119 Ministries)

Inleiding

We zien in het 'Nieuwe Testament' dat Yeshua (Jezus) kwam om ons bekend te maken met de Thora.

In het 'Nieuwe Testament' vinden we echter ook veel brieven van Paulus. Deze brieven van Paulus zijn geschreven aan nieuwe gemeenten. Het is dus belangrijk om te beseffen dat ze in principe niet aan óns (gelovigen in Nederland) zijn geschreven. Paulus stichtte ergens een gemeente en zal er waarschijnlijk oudsten en opzieners hebben aangesteld. Hij heeft hen ook bekend gemaakt met het evangelie. Als er conflicten of onenigheden waren, dan waren het allereerst de oudsten die beslissingen moesten nemen. Mochten zij er niet uit komen, dan werd er contact gezocht met Paulus. Dat resulteerde dan vaak in een briefwisseling. Die brieven zijn nu in ons bezit. We moeten beseffen dat er dus al hele conversaties zijn voorafgegaan aan de brieven die wij nu in ons bezit hebben. Soms weten we dus niet precies wat er speelde in een gemeente.

Petrus laat ons weten dat in de tijd van Paulus zijn brieven moeilijk waren te begrijpen en dat die brieven door onkundige en onstandvastige mensen werden verdraaid tot hun eigen verderf, net zoals ze deden met de andere Geschriften. Omdat wij dit nu weten, moeten we op onze hoede zijn dat we niet worden meegesleept door de dwaling van normloze/wetteloze mensen. Dit is te lezen in 2 Petrus 3: 14-17:

Wat geloofde Paulus?

Als Paulus op zou roepen om bepaalde geboden uit de Thora af te schaffen of juist eraan toe te voegen, dan zou hij tegen de Thora handelen. We zien dat Paulus een Farizeeër is, en afkomstig is uit de stam Benjamin. Hij is dus geboren onder de Thora:

Paulus heeft aan de voeten gezeten van Gamaliël. Dat betekent dat hij onderwijs heeft genoten van deze orthodox Joodse Rabbijn.

Paulus geeft in zijn verklaring dus aan dat hij 'vandaag' nog blijk geeft van hetzelfde, dus nog steeds een vurig dienaar van God is en dus strikt de voorschriften van de wet opvolgt. Dit wordt bevestigd door Handelingen 21: 24-26, waarin we lezen dat Paulus nog steeds gelooft dat er geofferd moet worden (N.B. na Yeshua's dood en opstanding!) en dat hij zich moest reinigen (reinigingswetten) voor hij de tempel binnentrad. Al in zijn tijd werd Paulus verkeerd begrepen, zoals we net konden lezen in Petrus' waarschuwing.

Ook in Hand. 21: 28 zien we dat men in die tijd al dacht dat Paulus tegen de Wet in ging (merk op dat hij bekeerde 'Grieken' meeneemt naar de tempel). Hij komt daarna echter met een verklaring waarin hij stelt dat hij alles gelooft wat in de Thora en de profeten staat (de TeNaCH):

Paulus gelooft dus alles wat in de Thora staat.

Hij gelooft dus onder andere wat in Deut. 4:2 of Deut. 12:32 staat:

Er mag dus niet worden toegevoegd of afgedaan aan de Thora en Paulus gelooft dat. Hij handelt en onderwijst overeenkomstig deze geboden. ''Maar'', zal de slimme lezer opmerken, ''die geboden zijn aan Israël gegeven, niet aan ons als Nederlandse christenen''. Het klopt inderdaad dat die geboden aan Israël zijn gegeven en dat weet Paulus ook wel. Maar, Paulus weet ook wat in Ex. 12: 49 of Num. 15:16 staat, namelijk:

Dit moet het ijkpunt zijn van waaruit wij zijn brieven lezen. Hij mag niet tegen Yeshua’s woorden ingaan, want dan zou hij een valse apostel zijn (zie bijv. wat Yeshua zegt in Mat. 28: 19 of Luk. 24:47).

Als Paulus in het ene Bijbelgedeelte zegt dat hij alles gelooft wat in de Wet en profeten staat, dan gelooft hij ook dat hij anderen (o.a. gelovigen uit de volken) niet mag oproepen om zich niet aan de geboden van God te houden, zoals we net lazen in Ex. 12: 49 en Num. 15: 29. Paulus noemt ons daarentegen geen vreemdelingen of bijwoners, maar medeburgers (Ef. 2:19):

Ook in Ef. 3 komt dit principe naar voren:

Voor meer informatie hierover, zie de pagina Geldt de Thora voor christenen?

Als Paulus toch wel zo wispelturig zou zijn door in het ene gedeelte op te roepen tot de Wet te volgen en in andere gedeeltes zou oproepen om niet aan bepaalde zaken te houden, dan zou hij schizofreen zijn en zouden al zijn geschriften onbetrouwbaar zijn. Dan zouden al zijn boeken uit de Bijbel moeten.

Ik ben echter van mening dat Paulus in zijn tijd al verkeerd begrepen werd (zie bovenstaande waarschuwing van Petrus). Hoeveel te meer 2000 jaar later, door christenen in een Westerse cultuur, ver verwijderd van de Hebreeuwse wortels van het geloof…

Sekte van de Nazarenen

In handelingen 24: 5 kunnen we lezen dat Paulus een vooraanstaand persoon was binnen de sekte van de Nazarenen:

Om een goed beeld te krijgen van wat de sekte van de Nazarenen precies is en in hoeverre het gedachtegoed van deze groep verschilt met dat van de hedendaagse kerk, beveel ik u aan om dit artikel te lezen (klik). Mocht de link niet werken, dan kunt het artikel ook onderaan deze website downloaden.

Een overzicht:

1. Paulus hield altijd de Sabbat:

2. Paulus vierde de Bijbelse feesten:

3. Paulus leerde ons de Bijbelse feesten te vieren:

4. Paulus geloofde de hele Thora:

5. Paulus zei dat we de Thora bevestigen:

6. Paulus onderwees de Thora:

7. Paulus verheugde zich in de Thora:

8. Paulus achtte de Thora nog steeds van kracht na de Romeinen en Galaten te hebben geschreven:

9. Paulus vertelt ons hem na te volgen, zoals hij Yeshua navolgt: