ΨΥΧΟΤΕΧΝΙΚΑ

Ψυχοτεχνικά

Συνέντευξη και τεστ προσωπικότητας

 

ΓΕΝΙΚΑ

Οι ψυχοτεχνικές εξετάσεις, είναι απαραίτητες εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.  Διενεργείται ψυχομετρικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει ψυχοτεχνικές δοκιμασίες (τεστ προσωπικότητας) και συνέντευξη ενώπιον των αρμόδιων Επιτροπών. Με τις εξετάσεις αυτές διερευνάται κυρίως η κρίση, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η σκέψη, η αντίληψη και η προσωπικότητα του υποψηφίου.

 

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:

 

Α. ΓΡΑΠΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

 

Οι υποψήφιοι χωρίζονται συνήθως σε ομάδες των 20-30 ατόμων. Σε κάθε υποψήφιο δίνεται ένας φάκελος που περιέχει ερωτήσεις όπως:

 

1) ζωγραφίστε έναν άνθρωπο, στη συνεχεία έναν ακόμα του αντίθετου φύλου, δώστε στα σκίτσα μια επαγγελματική περιγραφή, γράψτε την ηλικία τους.

2) περιγράψτε με λίγα λόγια τον εαυτό σας.

3) περιγράψτε την οικογένεια σας.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

    Τα ψυχομετρικά τεστ έχουν πολλαπλούς ρόλους. Στη ζωγραφική δεν αξιολογείται ικανότητά σου να σκιτσάρεις. Από αυτή την δοκιμασία συνάγονται πληροφορίες όπως τι φύλου θα είναι ο άνθρωπος που θα ζωγραφίσεις πρώτα, που δείχνει τις περισσότερες φορές την ταύτισή σου με το αντίστοιχο φύλο και τους ρόλους που αναλαμβάνεις στην καθημερινότητά σου. Η απάντηση που θα δώσεις για το επάγγελμα που πιστεύεις ότι ασκεί η ζωγραφισμένη φιγούρα, διαπιστώνουν κυρίως τι ιδιότητες προσδίδεις εσύ ακουσίως στον εαυτό σου. Σημαντικό είναι να ζωγραφίσεις έναν άνθρωπο αρτιμελή με κανένα χτυπητό λανθασμένο χαρακτηριστικό.  π.χ να έχει 2 μάτια, μύτη, στόμα, 2 χέρια και σώμα κατά προτίμηση, αποφύγετε τα σκίτσα με πρόσωπα μόνο. Εννοείται ότι οι κόρες στα μάτια πρέπει να υπάρχουν. Αγαπητοί υποψήφιοι είναι πολύ απλά τα πράγματα και από αυτήν τη δοκιμασίας πολύ δύσκολα διαγνώσκεις διαταραχές σε ένα άτομο εκτός βέβαια από κραυγαλέες καταστάσεις για αυτό και υπάρχουν συμπληρωματικά τεστ. Επίσης, οι πολλές λεπτομέρειες δείχνουν ένα σχετικά αυξημένο δείχτη νοημοσύνης. Απλά και κατανοητά πράγματα. Συμβουλή αποφύγετε τις υπερβολές και τα παρακινδυνευμένα τολμήματα στα σκίτσα.

 

 

Β. ΓΡΑΠΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

 

To Τεστ προσωπικότητας MMPI-2

 

   Οι υποψήφιοι σε ένα μεγάλο χώρο, συνήθως αμφιθέατρο, καλούνται να συμπληρώσουν το τεστ προσωπικότητας. Το συγκεκριμένο μετράει ηλεκτρονικά διάφορα χαρακτηριστικά σας, παθολογικά ή μη. Ανακαλύπτει υστερίες, υποχόνδριους τύπους, φοβικούς, καταθλιπτικούς, ναρκισσιστές, με διπολική διαταραχή. Επίσης μετράει τα επίπεδα θυληκότητας ή αρρενωπότητας στο κάθε άτομο.   Εξετάζονται δια μέσω του ΤΕΣΤ, τρόποι συμπεριφοράς, καταλληλότητα για συμβίωση, για ηγεσία κτλ. Ελέγχουν αν ένα άτομο έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις, και  οι σχετικές ερωτήσεις είναι πολύ φανερές. Υπάρχουν ερωτήματα που κρίνουν τις γονεϊκές σχέσεις και εάν υπήρξε κάποιο τραυματικό γεγονός στην οικογένεια.

 

Προσοχή!

Πολλές ερωτήσεις επαναλαμβάνονται είτε επακριβώς είτε παρεμφερώς και υπάρχει κάποιος δείκτης ψέματος ο οποίος δε γίνεται κατανοητός από τον εξεταζόμενο. Εάν ο δείκτης αυτός ξεπεράσει το όριο το τεστ κρίνεται άκυρο. Εννοείται ότι σε κάθε γραπτό υπάρχει και κάποιος αυξημένος λίγο ή πολύ δείκτης ψέματος, μιας και για εξετάσεις πρόκειται όπου το άτομο προσπαθεί να υπερτονίσει κάποιες δυνατότητές του ή να κρύψει τυχόν αδυναμίες του. Είναι αποδεκτός μέχρι ενός σημείου, αλλά εάν ξεπεραστεί το τεστ αυτό ακυρώνεται.  

 

 

Ανάλυση του Ερωτηματολογίου Προσωπικότητας και παραδείγματα ερωτήσεων

 

Πολυφασικό Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας της Μινεσότα 2

 

Το MMPI 2 που αντικατέστησε την παλαιότερη έκδοση στις ΗΠΑ το 1989 και στην Ελλάδα το 2003, περιέχει πάνω από 100 κλίμακες, συμπεριλαμβάνοντας κλίμακες εγκυρότητας, κλινικές κλίμακες και υποκλίμακες, κλίμακες ανά κατηγορία καθώς και συμπληρωματικές κλίμακες.

 

Κλίμακες:

 

 8 Κλίμακες Εγκυρότητας

 5 Υποκλίμακες Υπερβολικής Παρουσίασης του Εγώ

10 Κλινικές Κλίμακες

 9 Αναδομημένες Κλινικές Κλίμακες (ΑΚ)

15 Κλίμακες Περιεχομένου

 27 Κλίμακες Δομικών Στοιχείων Περιεχομένου

 20 Συμπληρωματικές Κλίμακες

 31 Κλινικές Υποκλίμακες (Harris-Lingoes και Υποκλίμακες Κοινωνικής Εσωστρέφειας)

                

 

Ειδικά χαρακτηριστικά που μετρώνται:

 

 

Υποχονδρίαση (hypochondriasis)

Κατάθλιψη (depression)

Υστερία (hysteria)

Ψυχοπαθητική απόκλιση (psychopathic deviance)

Ταύτιση με το φύλο (masculinity-femininity)

Παράνοια (paranoia)

Αγχώδεις αντιδράσεις (anxiety reactions)

Σχιζοφρένεια (schizophrenia)

Υπομανία (hypomania)

Κοινωνική εσωστρέφεια (social introversion)

Άγχος

Απώθηση

Ισχύς του Εγώ

Κυριαρχία

Κοινωνική Ευθύνη

Κολεγιακή Δυσπροσαρμοστικότητα

Διαταραχή Μετα- Τραυματικού Στρες

Κλίμακα Συζυγικού Άγχους

Εχθρότητα

Υπερ- Ελεγχόμενη Εχθρότητα

Κλίμακα Αλκοολισμού του MacAndrew- Αναθεωρημένη

Κλίμακα Παραδοχής της Εξάρτησης

Κλίμακα Λανθάνουσας Εξάρτησης

Κλίμακες Ρόλου του Φύλου

Επιθετικότητα

Ψύχωση

Έλλειψη Κινήτρων

Αρνητικό Συναίσθημα / Νευρωτισμός

Εσωστρέφεια/ Χαμηλό Θετικό Συναίσθημα

 

Το τεστ προσωπικότητας 16PF (16 Παράγοντες της Προσωπικότητας) είναι ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ερωτηματολόγια για τη μέτρηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας στον κόσμο. Έχει επικρατήσει παγκοσμίως και αποτελεί μέτρο αναφοράς (International Standard) διότι έχει αποδειχθεί ικανό να προσδιορίζει με ακρίβεια τις παραμέτρους που διαμορφώνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και να αποκαλύπτει τις πτυχές της προσωπικότητας των εξεταζομένων. Λόγω των ειδικών κλιμάκων που διαθέτει για την αναγνώριση της τυχόν παραποίησης της εικόνας του που επιχειρεί ο εξεταζόμενος, αποτελεί μέρος των επίσημων διαδικασιών αναγνώρισης προσωπικών χαρακτηριστικών σε πολλές χώρες και την Ελλάδα.

 

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που τίθενται:

 

1.Μου αρέσουν τα περιοδικά μηχανικής τεχνολογίας

2.Συνήθως έχω  μια καλή όρεξη

3.Ξυπνάω φρέσκος ​​και ξεκούραστος τα πρωινά

4.Θα μου άρεσε η εργασία ενός βιβλιοθηκονόμου

5.Εύκολα ξυπνάω από τον θόρυβο

6.Μου αρέσει  να διαβάζω άρθρα εφημερίδων σχετικά με την εγκληματικότητα

7.Τα χέρια και τα πόδια είναι συνήθως αρκετά ζεστά

8.Η καθημερινή ζωή είναι γεμάτη από πράγματα που μου κρατούν το ενδιαφέρον

9. Μεγάλο μέρος του χρόνου το κεφάλι μου πονάει

10.Μου φαίνεται ότι έχω ένα κόμπο στο λαιμό μου, μεγάλο μέρος του χρόνου

11. Ο ύπνος μου είναι ακανόνιστος και διαταραγμένος

12.Απολαμβάνω ιστορίες με ντετέκτιβ ή ιστορίες μυστηρίου

13.Εργάζομαι υπό μεγάλη ένταση

14.Έχω διάρροια μία φορά το μήνα ή περισσότερο

15. Δεν έχω ζήσει σωστά τη ζωή μου

16.Πολύ έντονα έλκομαι από μέλη του ιδίου φύλου μου

17.Ο πατέρας ήταν ένας καλός άνθρωπος

18.Είμαι πολύ σπάνια προβληματισμένος από δυσκοιλιότητα

19. Δεν λέω πάντα την αλήθεια

20. Η σεξουαλική μου ζωή είναι ικανοποιητική

 

 

 

 

Γ.  ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

 

ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Η προφορική συνέντευξη είναι εξαιρετικά σύντομη για διαπίστωση από την υγειονομική επιτροπή του στρατού, αποτελούμενη και από ψυχιάτρους αλλά και από ψυχολόγους.

 

Στην προφορική συνέντευξη ανά ομάδες των 20 ατόμων οι υποψήφιοι καλούνται να συμμετέχουν ατομικά στην ανάπτυξη ενός θέματος που θα δοθεί από την επιτροπή. Οι συνηθισμένες ερωτήσεις που παρατίθενται παρακάτω θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε τις απαντήσεις σας, έτσι ώστε να μην «μπλοκάρετε» από το άγχος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και να μην σπαταλήσετε χρόνο για να σκεφτείτε την απάντηση εκείνη τη στιγμή.

 

Μια καλή προετοιμασία θα σας βοηθήσει και να είστε ετοιμόλογοι αλλά θα σας δώσει αυτοπεποίθηση και θάρρος να ανταπεξέλθετε στη συνέντευξη επιλογής. Η αρχική εντύπωση δημιουργείται στα πρώτα δευτερόλεπτα και επιβεβαιώνεται μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά. Το μέρος που θα επιλέξει να καθίσει, η οπτική διερεύνηση του χώρου, τα σημεία στα οποία θα σταθεί το βλέμμα του, η στάση του σώματος, η τοποθέτηση των χεριών και των ποδιών του, αποτελούν ενδείξεις, όχι μόνο της ψυχικής του διάθεσης, αλλά και του τρόπου που αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση και μια διαπροσωπική επαφή, καθώς καθορίζουν την επαγγελματική του συμπεριφορά.

 

 

Μερικά παραδείγματα θεμάτων για την συζήτηση:

 

 

 

Ξεκινώντας την ανάλυσης σας σε ένα παράδειγμα.

 

 

 

Προσοχή

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνισή σας για την παρουσίαση σας στη συνέντευξη. Αποφύγετε οτιδήποτε εξεζητημένο και φροντίσετε να έχετε ντύσιμο κατάλληλο για το περιβάλλον εργασίας. Για τα αγόρια δεν παρουσιαζόμαστε αξύριστοι, άλουστοι, ακούρευτοι γενικά με ατημέλητη εμφάνιση που απορρέει αρνητικά συμπεράσματα , για τα κορίτσια προσοχή δεν πάμε σε πασαρέλα, αποφύγετε επιτηδευμένη ή ατημέλητη εμφάνιση, εκκεντρικά χτενίσματα. Γενικά δεν φλυαρούμε και δεν «πετάμε» εξυπνάδες, σεβόμαστε την αγωνία των συνυποψηφίων μας.

 

Περαιτέρω συστήνεται

 

Ειλικρινές χαμόγελο.

 

Κόσμια στάση: κάθισμα με το σώμα ελαφρά γερμένο προς τα εμπρός θεωρείται το πιο κατάλληλο. Υποδηλώνει ενεργητικότητα, ενδιαφέρον και ανταπόκριση στα λεγόμενα του συνομιλητή.

 

Διακριτική οπτική επαφή. Το βλέμμα, και γενικότερα η περιοχή των ματιών μπορούν να δώσουν πολλά μηνύματα. Ακόμη, και αν ένα άτομο λέει αλήθεια ή ψέματα. Όταν μιλάτε και κοιτάτε προς τα δεξιά, ο συνομιλητής σας κατάλαβαίνει ότι λέτε την αλήθεια, αφού χρησιμοποιείτε την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, που έχει σχέση με τη λογική.

 

Συγκέντρωση προσοχής. Εκδήλωση ενδιαφέροντος απέναντι στο συνομιλητή σας. Μη διστάσετε να κοιτάτε το

συνομιλητή στα μάτια.

 

Φυσικότητα στη συμπεριφορά. Οι φυσικές και με μέτρο χειρονομίες, που χρησιμοποιεί ο υποψήφιος για να επεξηγήσει ή να διανθίσει αυτά που λέει, φανερώνουν την παραστατικότητα και τις επικοινωνιακές δυνατότητες του.

 

• Όταν θέλετε να δώσετε έμφαση σε κάτι, κρατήστε ανοιχτά τα χέρια σας και κοιτάξτε στα μάτια τον συνομιλητή.

 

Προσοχή

όποιος δεν μιλήσει καθόλου είναι πολύ πιθανό να τον απορρίψουν.

 

Αποφύγετε:

 

Υπερβολική αμηχανία. Στάσεις και κινήσεις που φανερώνουν αμήχανο άτομο: καλύπτει με το χέρι του το στόμα ή τη μύτη, δένει σφιχτά τα χέρια του, βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας.

• Bλέμμα: Συνοφρύωση δείχνει αμφιβολία, παρατεταμένο κλείσιμο ματιών δείχνει ανία και αδιαφορία, λοξοκοίταγμα δείχνει αβεβαιότητα.

• Σταύρωμα χεριών και ποδιών. Υποδηλώνει δυσαρέσκεια και άγχος.

• Τοποθέτηση των χεριών στα γόνατα: μπορεί να εκληφθεί ότι θεωρείτε ότι η συζήτηση έχει τελειώσει.

• Αποφύγετε να δείχνετε με το δείκτη όταν μιλάτε. Θεωρείται επιθετική και αρνητική κίνηση.

• Μην ενώνετε τα χέρια σε στυλ αψίδας. Η κίνηση αυτή παραπέμπει σε δάσκαλο.

  

ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

• Σαφήνεια και ευκρίνεια στο λόγο. Πρέπει ο υποψήφιος να είναι κατανοητός στον συνομιλητή του, ειλικρινής και ταυτόχρονα καλός ακροατής.

• Ο τόνος της φωνής πρέπει να προσαρμοστεί στην συγκεκριμένη περίσταση, έτσι ώστε να προσθέτει στη γενική εικόνα του υποψηφίου. Η ποιότητα της φωνής (ένταση, ταχύτητα κλπ.) και η διάθεση που φανερώνει (ευχάριστη, αρνητική, αυταρχική κλπ.) μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη διεξαγωγή της συνέντευξης. Είναι καλό να εναρμονιστούμε με τον τόνο και τον ρυθμό του συνομιλητή μας για την ομαλή επικοινωνία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

 

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ:

• Μονολεκτικές απαντήσεις αλλά ούτε και μακροσκελείς και αόριστες απαντήσεις, ανούσιες φλυαρίες.

• Λεκτικές συνήθειες, όπως επανάληψη φράσεων, τάση να διακόπτετε τον συνομιλητή, καθώς και επιφυλακτικός και διστακτικός τόνος της φωνής, που υποδηλώνει αβεβαιότητα και έλλειψη ανταπόκρισης.

• Σημαντικό είναι να μη διακόπτει κανείς τους συνομιλητές του, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι σπεύδουν να απαντήσουν πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ερώτηση του αξιολογητή, με αποτέλεσμα να δημιουργούν κακή εντύπωση.

• Ψέματα και ανακρίβειες. Είναι πολύ εύκολο ο εργοδότης να ζητήσει πληροφορίες για το άτομο σας, προκειμένου να επαληθεύσει τα όσα έχετε πει και να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

 

 

 

 

Τελευταία συμβουλή μην παραβρεθείτε χωρίς:

 

·          Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

·          στύλο-μολύβι