ΣΣΕ
Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.) υπήρξε προσωπικό όραμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της Σχολής. Τον Ιούνιο του 1828 ανακοίνωσε τη σύσταση της Σχολής και μάλιστα ο ίδιος ονόμασε τους πέντε (5) πρώτους μαθητές «Ευέλπιδες».
Η μακρόχρονη Ιστορία της Σχολής είναι συνυφασμένη με αυτήν του Ελληνικού Έθνους των νεότερων χρόνων μιας και αποτελεί το φυτώριο από το οποίο ξεπηδούν προσωπικότητες, οι οποίες διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στα πεπραγμένα της Πατρίδος μας.
Η Σχολή σε όλους τους αγώνες του Έθνους δηλώνει παρούσα συμμετέχοντας ενεργά, αφού αποτελεί τη δεξαμενή των στελεχών τα οποία αγωνίζονται και θυσιάζονται για τα «Ιερά και τα Ιδανικά της Φυλής».
Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας το τεράστιο έργο συνεισφοράς της Σχολής στην υπηρεσία του Έθνους το 1926 της απονέμει Πολεμική Σημαία και στη συνέχεια παρασημοφορεί αυτή με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως το 1931, τον Πολεμικό Σταυρό Α΄ Τάξεως το 1943, τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας το 1946 και τέλος τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρα το 1978.
Η κύρια αποστολή της Σχολής είναι να παρέχει στρατιωτικούς επιστήμονες και ηγέτες στο Στρατό Ξηράς, μέσω της στρατιωτικής ζωής και της πολύπλευρης στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.
Η είσοδος στη Σχολή επιτυγχάνεται με υψηλή βαθμολογία στις εισιτήριες πανελλήνιες εξετάσεις και η φοίτηση διαρκεί τέσσερα χρόνια. Κάθε έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Το χειμερινό εξάμηνο ξεκινά τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο, ενώ το εαρινό ξεκινά τον Μάρτιο και τελειώνει τον Αύγουστο. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει Ακαδημαϊκή και Στρατιωτική εκπαίδευση, τόσο θεωρητική όσο και πρακτική.
Κάθε Ακαδημαϊκό έτος αποτελείται από τριάντα εννέα (39) εβδομάδες, από τις οποίες οι είκοσι έξι (26) είναι Ακαδημαϊκής φύσεως και οι δεκατρείς (13) είναι καθαρά Στρατιωτικής. Από αυτές, τέσσερις (4) εβδομάδες χρησιμοποιούνται για τις εξετάσεις Α΄ και Β΄ εξαμήνου ενώ οκτώ (8) εβδομάδες οι Ευέλπιδες απουσιάζουν σε άδειες.
Η Σχολή προσφέρει ευρεία Ακαδημαϊκή μόρφωση, η οποία συμπληρώνει αλλά και διευρύνει την Στρατιωτική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα της Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης περιλαμβάνει αντικείμενα από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, από Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες μέχρι Εφαρμοσμένες Επιστήμες, από Χημεία σε Ιστορία και από Ψυχολογία σε Μηχανική.
Η Στρατιωτική εκπαίδευση ξεκινά από το πρώτο έτος, οπότε ο Εύελπις υφίσταται Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση και εκπαιδεύεται στην ατομική τακτική. Συνεχίζει τα επόμενα χρόνια και γίνεται άριστος γνώστης στη διοίκηση ομάδος και διμοιρίας και μαθαίνει τα στοιχεία οργάνωσης και λειτουργίας του Λόχου Πεζικού. Η Στρατιωτική εκπαίδευση λαμβάνει χώρα είτε στην περιοχή της Βάρης είτε σε άλλους χώρους ανά την Ελλάδα (Λιτόχωρο Πιερίας, Παρνασσός, κ.λ.π.).
Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του Εύελπι παίζει η φυσική αγωγή, με σκοπό αφ’ενός την προσωπική ενδυνάμωσή του ώστε να ανταπεξέρχεται στις κακουχίες και στον απαιτητικό τρόπο ζωής του στρατιωτικού και αφ’ετέρου τη δυνατότητα λειτουργίας του ως εκπαιδευτού, ο οποίος θα εκπονεί και εκτελεί ένα κατάλληλο, ασφαλές και αποτελεσματικό πρόγραμμα σωματικής αγωγής για τους υφισταμένους του.
Πέρα από το έντονο πρόγραμμα για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης των Ευελπίδων, διοργανώνονται κάθε έτος εσωτερικά πρωταθλήματα μεταξύ των δύο Ταγμάτων σε διάφορα αθλήματα, καθώς και Πρωτάθλημα μεταξύ των Παραγωγικών Σχολών, στο οποίο η Σχολή μετρά πολλές επιτυχίες κάθε έτος.
Το σώμα των Ευελπίδων οργανώνεται σε ένα Σύνταγμα των δύο (2) Ταγμάτων. Τα Τάγματα ονομάζονται προς τιμήν ηρώων, 1ο Τάγμα Ευελπίδων «Τχης (ΠΖ) Βελισσάριος Ιωάννης και 2ο Τάγμα Ευελπίδων «Τχης (ΠΒ) Παπαρρόδου Ιωάννης. Στη Σχολή εκπαιδεύονται σήμερα σπουδαστές από 20 κράτη. Η πολυεθνικότητα της σύνθεσης προσδίδει στη Σχολή τον ρόλο του πρεσβευτή των ηθών και παραδόσεών μας εκτός Ελληνικών συνόρων. Όλοι οι Ευέλπιδες ακολουθούν το ίδιο έντονο και απαιτητικό πρόγραμμα Στρατιωτικής και Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης ανεξαρτήτως εθνικότητας και φύλου.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών στη Σχολή, πολλοί απόφοιτοί της γίνονται δεκτοί και συνεχίζουν τις σπουδές τους είτε σε μεταπτυχιακά προγράμματα είτε σε προπτυχιακά για την απόκτηση δεύτερου τίτλου σπουδών σε διάφορα Ελληνικά και Ξένα Ανώτατα Ιδρύματα.
Για την διαμόρφωση των Ευελπίδων σε Ηγήτορες, όλο το προσωπικό, Ακαδημαϊκό και Στρατιωτικό, παρέχει εαυτόν ως παράδειγμα και νουθετεί τους νεαρούς Ευέλπιδες, από την εισαγωγή τους στη Σχολή, στα Ιδανικά και τις Αρχές που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα Αξιωματικό. Το Ήθος αποτελεί απαιτούμενο στοιχείο και η ζωή μέσα στη Σχολή διέπεται από τον Κώδικα Τιμής των Ευελπίδων.
Στην προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης της εκπαίδευσης των Ελλήνων Αξιωματικών βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη Σχολή.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΣΣΕ
α. Έδρα της ΣΣΕ Η έδρα της Σχολής βρίσκεται νότια της Αθήνας στο ∆ήµο Βάρης Αττικής και συγκεκριµένα επί του οδικού άξονα Βάρης - Κορωπίου.
β. Επιστηµονικά Πεδία στα οποία ανήκει η ΣΣΕ Η ΣΣΕ ανήκει στα Επιστηµονικά Πεδία των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστήµων.
γ. ∆ιάρκεια Φοιτήσεως και Χρόνος Υποχρεωτικής Παραµονής στο Στράτευµα µετά την Αποφοίτηση. Η φοίτηση είναι τετραετής και ο χρόνος υποχρεωτικής παραµονής στο Στράτευµα µετά την αποφοίτηση είναι οκτώ (8) χρόνια.
δ. Ειδικότητες και χρόνος Εντάξεως σ' αυτές
(1) Οι απόφοιτοι από την Πτέρυγα των Όπλων ονοµάζονται Ανθυπολοχαγοί και κατατάσσονται σε ένα από τα έξι (6) Όπλα, ήτοι: ΠΕΖΙΚΟ, ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ, ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ, ΜΗΧΑΝΙΚΟ, ∆ΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ και ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ, µε τη διαδικασία που καθορίζεται από τον Οργανισµό της Σχολής.
(2) Οµοίως οι απόφοιτοι της Πτέρυγας των Σωµάτων ονοµάζονται Ανθυπολοχαγοί και κατατάσσονται σ' ένα από τα τρία (3) Σώµατα ήτοι: ΕΦΟ∆ΙΑΣΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ και ΤΕΧΝΙΚΟΥ.
(3) Οι απόφοιτοι από την πτέρυγα των Όπλων, εφόσον καταταγούν στο Όπλο της Αεροπορίας Στρατού και πριν τη φοίτησή τους στο Βασικό Τµήµα Εκπαιδεύσεως Χειριστών Αεροσκαφών-Ελικοπτέρων της Σχολής Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ), εξετάζονται υγειονοµικά σύµφωνα µε το εκάστοτε ισχύον Π∆ "Περί κρίσης σωµατικής ικανότητας", ώστε να κριθούν κατάλληλοι για Ιπτάµενοι Α' Κατηγορίας, άλλως µετατάσσονται στο Όπλο του Πεζικού.
ε. Γενικά Θέµατα παρεχοµένης Εκπαιδεύσεως και Ευκολιών στη Σχολή
(1) Η εκπαίδευση που παρέχεται στους σπουδαστές διακρίνεται σε Ακαδηµαϊκή και Στρατιωτική.
(2) Όλα τα έξοδα φοιτήσεως (ενδιαίτιση – βιβλία – στολές – φαρµακευτική περίθαλψη) βαρύνουν το δηµόσιο και επιπλέον, κατά τη διάρκεια φοιτήσεως λαµβάνουν µηνιαίο χρηµατικό βοήθηµα.
(3) Οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια της φοίτησης διαµένουν υποχρεωτικά εντός της Σχολής, εξέρχονται δε µόνο µε άδεια του ∆ιοικητού αυτής, τις ηµέρες και περιόδους που προβλέπονται στον Κανονισµό της Σχολής. στ. Βαθµός Αποφοιτήσεως Σε όλους τους επιτυχόντες αποφοίτους, απονέµεται ο βαθµός του Ανθυπολοχαγού.
ζ. Ηλεκτρονική ∆ιεύθυνση Η Ηλεκτρονική διεύθυνση της Σχολής στο INTERNET www.sse.gr.