ΑΡΧΕΙΟ 23

Post date: Apr 20, 2016 7:20:17 PM

18/3/16 Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2016 Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), τόσο με το ΝΕΟ σύστημα, όσο και με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

- Το πρόγραμμα ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, με το ΝΕΟ σύστημα

- Το πρόγραμμα ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) με το ΠΑΛΑΙΟ  σύστημα

- Το πρόγραμμα ημερήσιων ΕΠΑΛ γενικής παιδείας και ειδικότητας με το ΝΕΟ σύστημα

- Το πρόγραμμα ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ γενικής παιδείας και ειδικότητας ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ A΄) και ειδικότητας ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ  Β΄) με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα.

 Τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν θέματα και διαδικασίες των επαναληπτικών εξετάσεων και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα προγράμματα των επαναληπτικών εξετάσεων, των ειδικών μαθημάτων και της πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα) για τα ΤΕΦΑΑ.

Στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν τα σχέδια των μηχανογραφικών δελτίων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ.

Μέσα στον Απρίλιο, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα αποκτήσουν  το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται  και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι  να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα.

                                                                  Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα

17/3/16 Υπουργική απόφαση.

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Ο τρόπος εξέτασης των μαθημάτων στις πανελλαδικές, η βαθμολόγηση των γραπτών, οι υποχρεώσεις των υποψηφίων και των επιτηρητών είναι μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνονται σε Υπουργική Απόφαση. Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας ορίζονται οι διαδικασίες σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου, με το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θεσπίστηκε με το Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

16/3/16 Μάχη για τις σχολές που οδηγούν στο Δημόσιο

«Πόλεμος» για μία θέση στις Στρατιωτικές, Αστυνομικές σχολές και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού διεξάγεται κάθε χρόνο μεταξύ των υποψηφίων, εξαιτίας, αφενός της πολύ υψηλής ζήτησης και αφετέρου ότι οι συγκεκριμένες σχολές είναι από τις ελάχιστες που οδηγούν άμεσα στον δημόσιο τομέα.Η φετινή χρονιά των Πανελλαδικών είναι ιδιαίτερη, καθώς εγκαινιάζεται το νέο σύστημα των Πανελλαδικών με τα 4 ή 5 μαθήματα, ανάλογα με το αν θέλουν να δηλώσουν οι υποψήφιοι τμήματα από ένα ή δύο επιστημονικά πεδία, ενώ έχει αλλάξει για πολλές σχολές και η κατανομή τους σε αυτά τα πεδία.

Το σημερινό 4σέλιδο αφιέρωμα του «ΕΘΝΟΥΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ» για τις Πανελλαδικές -που αρχίζουν σχεδόν σε δύο μήνες (16 Μαΐου)- παρουσιάζει τις σχολές που οδηγούν άμεσα στο Δημόσιο και αυτές που οι απόφοιτοι ενδεχομένως θα πρέπει να περιμένουν αρκετά χρόνια μέχρι τον διορισμό τους.

Μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» οι Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και μία σειρά άλλων τμημάτων τα οποία προσφέρουν θέσεις και στο Δημόσιο, όπως τα Παιδαγωγικά και τα καθηγητικά τμήματα και οι σχολές προσχολικής εκπαίδευσης.Οπως φαίνεται από τα στοιχεία των τελευταίων ετών και πιο συγκεκριμένα από τη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση και άρχισε να κλείνει η «στρόφιγγα» των διορισμών για πολλούς κλάδους στο Δημόσιο, ολοένα και περισσότεροι αριστούχοι άλλαξαν επαγγελματική κατεύθυνση και στράφηκαν προς τις Στρατιωτικές σχολές.

Ελληνική ιθαγένεια, υγεία και άρτια σωματική διάπλαση μεταξύ των προσόντων για τις Στρατιωτικές Σχολές

Τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, ειδικά για τις κορυφαίες Στρατιωτικές σχολές, δείχνουν ότι η εισαγωγή σε αυτές γίνεται μόνο με πολύ υψηλές βαθμολογίες, αφού τα ποσοστά επιτυχίας όσων υποψηφίων τις δήλωσαν στην κορυφή του μηχανογραφικού είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μονοψήφια.

Σκληρός ανταγωνισμός

Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό επιτυχίας στη σχολή Ικάρων (Μηχανικοί), Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ) και Οικονομικό (ΣΣΑΣ) κυμαίνεται μεταξύ 2 έως 3%.

Στο Ιατρικό (ΣΣΑΣ) τις 14 θέσεις διεκδίκησαν συνολικά 553 υποψήφιοι εκ των οποίων οι 248 τη δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση.

Ως εκ τούτου, το ποσοστό επιτυχίας διαμορφώθηκε στο 5,64%, ενώ η βάση εισαγωγής ήταν υψηλότερη από όλες τις Ιατρικές σχολές της χώρας, ξεπερνώντας και αυτήν του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη Σχολή Ευελπίδων (ΣΩΜΑΤΑ) το ποσοστό επιτυχίας έφτασε το 8,38%, ενώ σχεδόν οι μισοί απ' όσους το δήλωσαν στην κορυφή του μηχανογραφικού εισήχθησαν στη σχολή Ευελπίδων (ΟΠΛΑ).

Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ), καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της σχολής Ικάρων δεν θα δεχθούν για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 εισακτέους.

Το ποσοστό επιτυχίας στη Σχολή Ικάρων - Ιπτάμενοι ανέρχεται σε 12,50%

Οι υποψήφιοι της Σχολής Ικάρων (όλων των τμημάτων της) πρέπει να γνωρίζουν την Αγγλική Γλώσσα σε επίπεδο Β2 (Καλή Γνώση) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσομάθειας και η γνώση αυτή πρέπει να βεβαιώνεται με το αντίστοιχο πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από το κράτος, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Αίτηση

Κατά τα λοιπά, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να εισαχθούν τόσο στις Στρατιωτικές σχολές όσο και στις Αστυνομικές και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στον Στρατό, στην Αστυνομία ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία.

Εκτός από τη σχετική υποβολή αίτησης οι υποψήφιοι ακολούθως θα πρέπει να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Προϋποθέσεις

Τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι

Τα προσόντα, τα οποία πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ, σύμφωνα με την προηγούμενη προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, είναι τα εξής:

• Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Γίνονται δεκτοί/-ές και υποψήφιοι/-ες ομογενείς που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση όταν εισαχθούν.

• Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση.

• Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που θα τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας.

• Η αναγραφόμενη διαγωγή στον τίτλο σπουδών να είναι τουλάχιστον ΚΟΣΜΙΑ.

Ηλικία: (1) Οι υποψήφιοι/-ες των ΑΣΕΙ πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

(α) Για τις ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ και ΣΑΝ να έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1990. Κατ' εξαίρεση μπορούν να συμμετάσχουν:

Στη ΣΣΕ και οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις Εθελοντές μόνιμοι Οπλίτες που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1988.

(β) Στη ΣΣΑΣ όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1991.

(2) Οι υποψήφιοι/-ες των ΑΣΣΥ πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 21ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους συμμετοχής τους στις εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι/-ες θα πρέπει να έχουν γεννηθεί την 31η Δεκεμβρίου 1990 και μεταγενέστερα.

Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι/-ες των ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ θα πρέπει:

• Να μην έχουν καταδικαστεί σε ποινή καθείρξεως για οποιοδήποτε έγκλημα ή σε φυλάκιση για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδορκία, ανυποταξία, λιποταξία. Για παράβαση των νόμων περί προστασίας της χώρας, του πολιτεύματος και της ελευθερίας των πολιτών, προσβολή της σημαίας ή του στρατού, νομοθεσίας σχετικής με τα ναρκωτικά κ.λπ.

• Να μη διώκονται για εγκλήματα ή αδικήματα που συνεπάγονται τις παρεπόμενες ποινές των άρθρων 59-65 του Ποινικού Κώδικα.

• Να μην έχουν εκπέσει του βαθμού τους και να μην έχουν αποβληθεί ή απολυθεί στο παρελθόν από καμία στρατιωτική σχολή (ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ).

• Να μην έχουν καταδικαστεί σε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση κατά την οποία υποψήφιος/-α, μετά την επιτυχία και την κατάταξή του/της σε ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ, αρνείται την εκτέλεση των στρατιωτικών του/της καθηκόντων λόγω θρησκευτικών ή άλλων δοξασιών και πεποιθήσεων, εφαρμογής τυγχάνουν οι σχετικές διατάξεις των Κανονισμών Οργάνωσης και Λειτουργίας των Σχολών.

ΠΗΓΗ ethnos.gr

4/3/16 Κάντε ΕΔΩ ένα απλό τεστ ακοής – Πόσο ψηλές συχνότητες πιάνετε; ΧΡΗΣΙΜΟ TEST ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ.

Το βίντεο που ακολουθεί αποτελεί ένα απλό και αρκετά ακριβές τεστ ακοής που μπορείτε να κάνετε από τον υπολογιστή σας.

Πατήστε play. Αρχικά δεν θ' ακούτε τίποτα. Αυτό συμβαίνει επειδή στην αρχή, έστω και αν εσείς δεν το ακούτε, στο βίντεο υπάρχει ήχος, ο οποίος απλά είναι σε τόσο υψηλές συχνότητες, ώστε δεν τον αντιλαμβάνεστε.

Το τεστ είναι να σταματήσετε το βίντεο (πατήστε pause) ακριβώς την στιγμή που θα πιάσετε στ' αυτιά σας για πρώτη φορά τον ήχο αυτό. Το σημείο που θα έχει σταματήσει η βελόνα στην εικόνα, αντιστοιχεί στη συχνότητα που μόλις πιάσατε, σε Hz.

Σημείωση: Για σωστά αποτελέσματα είναι προτιμότερο να κάνετε το τεστ φορώντας ακουστικά και όχι απλά με τον ήχο από τα ηχεία.

Κάντε το τεστ:

  4/3/16 Για να είμαι υποψήφιος για τις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές τι πρέπει να κάνω; 15 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Σε ρυθμούς πανελλαδικών εξετάσεων κινούνται ήδη οι χιλιάδες υποψήφιοι που θα λάβουν φέτος μέρος σε αυτές, είτε με το παλιό είτε με το νέο σύστημα, καθώς το μόνο που απομένει πια είναι να ορισθεί η ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων αλλά και ο φετινός αριθμός εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Οσο για το υπουργείο Παιδείας δεν προλαβαίνει ν' απαντά στα ερωτήματα τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών με δεδομένο ότι το νέο σύστημα έχει κάποιους «γρίφους» για τα παιδιά, οι οποίοι πρέπει να λυθούν. Για παράδειγμα οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο απολυτήριο που θα τους χορηγηθεί δεν θα υπολογίζονται οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων. Επίσης οι απολυτήριες εξετάσεις στη Γ΄ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου θα διεξαχθούν μετά τη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων, θα γίνουν ενδοσχολικά και θα περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής.

Αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη κίνηση που έχουν να κάνουν οι υποψήφιοι είναι να συμπληρώσουν μέχρι τις 29 του μήνα τη δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις και να ξέρουν ότι σε περίπτωση που δεν το κάνουν θα χάσουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές.

15 ερωτήσεις μαθητών.

1. Πού υποβάλλεται η αίτηση-δήλωση;

Η αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις υποβάλλεται ηλεκτρονικά στα Λύκεια.

2. Σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία κατάθεσης των δηλώσεων μπορεί να γίνει διόρθωση;

Δεν γίνεται δεκτή εκπρόθεσμη αίτηση - δήλωση ούτε εκπρόθεσμη διόρθωση αυτής.

3. Οι μαθητές της Γ' τάξης ΓΕΛ μπορούν να δηλώσουν όποια Ομάδα Προσανατολισμού επιθυμούν;

Οχι. Οι μαθητές δηλώνουν υποχρεωτικά την Ομάδα Προσανατολισμού που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν.

4. Τι συμβαίνει με τους απόφοιτους ΓΕΛ που θα επιλέξουν να εξεταστούν με το νέο σύστημα;

Οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε Ομάδας Προσανατολισμού.

5. Πρέπει οι τελειόφοιτοι μαζί με την αίτηση να καταθέσουν και κάποια άλλα δικαιολογητικά;

Γενικά οι μαθητές υποβάλλουν την αίτηση-δήλωση στο Λύκειό τους χωρίς δικαιολογητικά.

6. Αν κάποιος δεν πάρει τελικά μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις παρά το ότι κατέθεσε την αίτηση, μπορεί να συμμετάσχει στις πανελλαδικές το επόμενο έτος;

Αν ο υποψήφιος, παρότι υπέβαλε τον Φεβρουάριο αίτηση-δήλωση, μετανιώσει και δεν συμμετάσχει τελικά στις εξετάσεις, δεν θα μπει στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων το ίδιο έτος. Ωστόσο, αυτός ο υποψήφιος θα μπορεί οποιοδήποτε επόμενο έτος να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις.

7. Αν κάποιος σπάσει το χέρι του λίγους μήνες πριν τις εξετάσεις μπορεί να εξεταστεί προφορικά;

Ναι, μπορεί να εξεταστεί προφορικά. Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω προθεσμία (μετά την 29 Φεβρουαρίου) δεν γίνονται δεκτά, εκτός και αν πρόκειται για έκτακτους και επιγενόμενους λόγους (π.χ. σπάσιμο χεριού ή προσωρινή αναπηρία των άνω άκρων από γεγονός που μεσολάβησε μετά τη λήξη της προθεσμίας).

8. Δήλωσα συμμετοχή σε ειδικό μάθημα αλλά τελικά το μετάνιωσα. Αυτό έχει επιπτώσεις στον υπολογισμό των μορίων μου και στα Τμήματα που δεν απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα;

Αν δήλωσες εξέταση σε ειδικό μάθημα και τελικά δεν το εξεταστείς, απλώς θα αποκλειστείς από τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε αυτό.

9. Για να είμαι υποψήφιος για τις Στρατιωτικές Σχολές τι πρέπει να κάνω;

Για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλετε οπωσδήποτε αίτηση απευθείας στον Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία και να κριθείτε ικανός στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Οι παραπάνω προκηρύξεις διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα. Επίσης, πέρα από τη σχετική υποβολή αίτησης στις Στρατιωτικές Σχολές θα πρέπει ακολούθως να κριθείτε και ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι σχετικές προκηρύξεις δεν έχουν εκδοθεί ακόμα.

10. Επιθυμώ να είμαι υποψήφιος για τα ΤΕΦΑΑ. Πότε θα καταθέσω τη σχετική αίτηση;

Για να είστε υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ θα πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας που θα πληροφορηθείτε απ΄ το σχολείο σας την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος 2016) και να συμμετάσχετε στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

11. Μπορώ να διεκδικήσω μια θέση στις σχολές της Πυροσβεστικής εξεταζόμενος με το παλιό σύστημα;

Τόσο η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (και για Πυροσβέστες και για ιδιώτες), όσο και η Σχολή Πυροσβεστών θα δεχτούν υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων του 2016 με το νέο σύστημα. Με το παλιό σύστημα μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας μόνο οι Πυροσβέστες.

12. Πέρα από τη δήλωση συμμετοχής σε ειδικό μάθημα υπάρχει και κάποια άλλη προϋπόθεση για να συμμετάσχω στις διαδικασίες εισαγωγής σε Τμήμα που απαιτεί εξέταση σε ειδικό μάθημα;

Για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στα παραπάνω τμήματα απαιτείται η επιτυχής εξέτασή του σε καθένα από τα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα (βαθμολογική βάση του 10 με άριστα το 20).

13. Δήλωσα συμμετοχή σε 5ο μάθημα αλλά τελικά δεν προσήλθα για εξέταση. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Αν υποψήφιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε μάθημα και δεν προσέλθει στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0). Τα μόρια για κάθε πεδίο προκύπτουν από τα τέσσερα μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου.

Για να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ένα τουλάχιστον μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχει επιλέξει και το οποίο ανήκει στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα του Επιστημονικού Πεδίου που δηλώνει.

14. Είμαστε απόφοιτοι του 2014 και του 2015. Θέλουμε να διεκδικήσουμε μια θέση με το 10%. Καταθέτουμε αίτηση και εμείς τον Φεβρουάριο;

Oσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν αίτηση-δήλωση τον Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.

15. Επιθυμούμε να διεκδικήσουμε συμμετοχή με το 10% στις Στρατιωτικές Σχολές. Αρκεί μόνο η κατάθεση του μηχανογραφικού;

Oχι δεν αρκεί μόνο η κατάθεση του μηχανογραφικού. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων που επιθυμούν να συμπεριλάβουν στις προτιμήσεις τους Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολή Ανθυποπυραγών (ΜΟΝΟ για Πυροσβέστες) ή Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού θα πρέπει εν τω μεταξύ να έχουν παρακολουθήσει τις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων υπουργείων και να έχουν υποβάλει αιτήσεις, ώστε υποχρεωτικά να περάσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις αυτών των Σχολών. (πηγή: ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ ethnos.gr)

2/3/16 Εν αναμονή της Εγκυκλίου Στρατιωτικών σχολών. Ποιές Στρατιωτικές Σχολές δεν θα δεχθούν εισακτέους φέτος.Η Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) καθώς  και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων δεν θα δεχθούν για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 εισακτέους, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ (ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ - ΔΗΛΩΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΛ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (Ν.4186/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει). Οι δυο σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2016. Αναφέρεται επίσης ότι τόσο η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (και για Πυροσβέστες και για ιδιώτες), όσο και η Σχολή Πυροσβεστών θα δεχτούν υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων του 2016 με το ΝΕΟ σύστημα