ΑΡΧΕΙΟ 13

Post date: Jan 03, 2015 9:9:11 AM

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου/ Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής προκηρύσσει διαγωνισμό για την κατάταξη στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή σαράντα εννέα (49) Δοκίμων Λιμενοφυλάκων (ανδρών- γυναικών).

H προκήρυξη έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 20/23-12-2014, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) και αναρτηθεί στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου Λ.Σ.– ΕΛ.ΑΚΤ. (www.hcg.gr), καθώς και στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Δι@ύγεια» (http://diavgeia.gov.gr) (ΑΔΑ: ΩΙΘ8ΟΠ-69Θ), από όπου μπορούν να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι.

Στην προκήρυξη αναφέρονται, μεταξύ άλλων, η ηλικία και τα λοιπά προσόντα των υποψηφίων, οι διαδικασίες του διαγωνισμού, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε άλλη απαραίτητη πληροφορία.

Κατάθεση δικαιολογητικών, είτε ταχυδρομικώς με συστημένη αλληλογραφία, είτε αυτοπροσώπως (ή με νομίμως εξουσιοδοτημένο προς τούτο άτομο)(κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 08:00 έως 14:00), από την 07-01-2015, ημέρα Τετάρτη μέχρι και την 30-01-2015, ημέρα Παρασκευή στη Σχολή Λιμενοφυλάκων (τέρμα Οικονόμου και Ξανθοπουλίδου, Χατζηκυριάκειο, Πειραιάς, Τ.Κ. 18510).

Σχετικά αρχεία:

 Προκήρυξη Λ/Φ 2014 (ΑΔΑ:ΩΙΘ8ΟΠ-69Θ)

 ΦΕΚ 20/23-12-2014 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ

15/12/14 Ιδρύονται ιδιωτικές σχολές ναυτικής επαγγελματικής κατάρτισης. Προωθούνται για υπογραφή οι κανονιστικές διατάξεις .

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών του ΥΝΑ  για την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της παρεχόμενης ναυτικής εκπαίδευσης και αναμένεται, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, «να συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του Έλληνα ναυτικού, καθώς με την εφαρμογή της διευκολύνεται σημαντικά η πρόσβασή του στις εκπαιδευτικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες τόσο για την ναυτολόγηση, όσο και για την απασχόλησή του». ΠΗΓΗ

14/12/14 Νέο Λύκειο: Τι δεν ξέρουμε και πότε θα το μάθουμε.

Δεν ξέρουμε:

1. Ποιες σχολές ανήκουν σε κάθε Επιστημονικό Πεδίο.

2. Σε ποια Πεδία θα ενταχθούν οι σχολές: στρατού, αστυνομίας, πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού.

3. Ποιος θα είναι ο  συντελεστής βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα, από τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα, ανά Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση που θα οριστεί από την ΑΔΙΠ και όχι από τις σχολές/τμήματα  όπως προέβλεπε ο αρχικός νόμος 4186/2013.

4. Ποιες σχολές θα έχουν σαν Πανελλαδικό Εξεταζόμενο Μάθημα την Πληροφορική και ποιες τη Χημεία.

5. Σε ποια ύλη θα εξεταστούν οι υποψήφιοι.

6. Τον αριθμό των εισακτέων

Πότε θα το μάθουμε:

Σύμφωνα με το νόμο 4310/2014:

•Οι άλλες Σχολές και τα Τμήματα για τις οποίες θα είναι εξεταζόμενο μάθημα η Πληροφορική θα ορίζονται με απόφαση της ΑΔΙΠ, η οποία θα εκδίδεται μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους.

•Ο συντελεστής βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση καθορίζεται μετά από πρόταση της ΑΔΙΠ προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία περιέρχεται σε αυτόν έως τη 15η Μαρτίου. Σε περίπτωση μη υποβολής της πρότασης σύμφωνα με τα παραπάνω, ο συντελεστής καθορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

•Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου εκάστου έτους, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου έτους, ορίζεται ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματος ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση.

•Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο τη 15η Μαρτίου εκάστου έτους, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του ίδιου έτους, καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση.»

 Για την εξεταστέα ύλη δεν υπάρχει ακόμα καμία ανακοίνωση.

Πόσο θα μετράνε οι βαθμοί του σχολείου στην εισαγωγή στις ανώτατες σχολές;

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο θα μετράνε οι βαθμοί του σχολείου για την εισαγωγή στις ανώτατες σχολές γιατί δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι συντελεστές βαρύτητας σε κάθε τμήμα, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε με ακρίβεια. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε μία, αρκετά ακριβή, προσέγγιση.

Στον υπολογισμό των μορίων που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος των εξετάσεων του 2016  συμμετέχουν οι βαθμοί των τεσσάρων μαθημάτων στα οποία εξετάζεται ο υποψήφιος στις πανελλήνιες εξετάσεις και ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης (Β.Π.Α.). Ένα από τα τέσσερα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή βαρύτητας, που πιθανόν δεν θα είναι ο ίδιος για όλα τα τμήματα κάθε πεδίου, αλλά θα είναι διαφορετικός για κάθε τμήμα, τον οποίο θα ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους και θα ισχύει για τις εξετάσεις της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με το νόμο που μόλις ψηφίστηκε.

Ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης (ΒΠΑ) είναι ένας βαθμός που προκύπτει από τους γενικούς μέσους όρους και των τριών τάξεων του λυκείου πολλαπλασιασμένους με συντελεστές. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα σταθμισμένο μέσο όρο, που σημαίνει ότι οι βαθμοί των τριών τάξεων έχουν διαφορετική βαρύτητα στον υπολογισμό του. Ο ΒΠΑ υπολογίζεται με βάση τον παρακάτω τύπο:

1/1/15

Από το www.stratiotikes.gr ολόψυχες ευχές για ευτυχία, υγεία, υπομονή, αλλά και όνειρα! Ας είναι το 2015 η αφετηρία νέας δημιουργικής εποχής, που θα φέρει νέα ελπίδα και νέες προσδοκίες. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε για ακόμα καλύτερες υπηρεσίες ενημέρωσης γύρω από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τις επιλογές των μαθητών – υποψηφίων των στρατιωτικών σχολών και των σωμάτων ασφαλείας με τη δημοσίευση έγκαιρων, έγκυρων ειδήσεων.

31/12/14 Αύξηση του αριθμού εισαγομένων κατά 211 σπουδαστές στις (Α.Ε.Ν.) ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 - H απόφαση ΕΔΩ

ALERT 31/12/14 Πίνακας σπουδαστών/σπουδαστριών που εισάγονται συμπληρωματικά στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) για το εκπαιδευτικό έτος 2014-15  ΕΔΩ η Ανακοίνωση  

1. Από το υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου ανακοινώνεται ότι την 31η Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Τετάρτη, τοιχοκολλήθηκαν στα καταστήματα του υπουργείου (Ακτή Βασιλειάδη Πύλη Ε1-Ε2, εντός λιμένα Πειραιά και Γρ. Λαμπράκη 150) και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υ.Ν.Α., πίνακες των σπουδαστών δεύτερης γενικής κατηγορίας που εισάγονται συμπληρωματικά στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) για το εκπαιδευτικό έτος 2014-2015.

Στις Α.Ε.Ν. εισάγονται συμπληρωματικά 211 σπουδαστές (132 Πλοίαρχοι, 79 Μηχανικοί).      Πλοίαρχοι          Μηχανικοί

2. Οι εισαγόμενοι πρέπει να παρουσιαστούν για εγγραφή στις Α.Ε.Ν. που έχουν επιτύχει όχι αργότερα από την 16η Ιανουαρίου 2015, ημέρα Παρασκευή. Όσοι δεν παρουσιασθούν για εγγραφή αποκλείονται της φοίτησης.

3. Απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή των σπουδαστών στις Α.Ε.Ν. είναι τα εξής:

(α) αστυνομική ταυτότητα και μία φωτοτυπία της

(β) τέσσερις (4) φωτογραφίες 

(γ) πρωτότυπο απολυτήριο (εάν δεν έχει κατατεθεί στο ΥΝΑ/ΔΕΚΝ)

ALERT 28/12/14 Εκτός Πανελλαδικών Εξετάσεων οι Στρατιωτικές Σχολές (δήλωση ΛΟΒΕΡΔΟΥ πιθανώς από το επόμενο έτος)

Ο κ. Λοβέρδος σε δήλωσή του αποκάλυψε ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, η εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές δε θα γίνεται πλέον μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων αλλά μέσω ειδικών εξετάσεων που θα πραγματοποιούνται μετά το τέλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Δεν αποσαφηνίστηκε αν η συγκεκριμένη απόφαση θα ισχύσει και για τις Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Σχολές.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε βίντεο με τη δήλωση του υπουργού κ . Λοβέρδου.

27/12/14 Οι προτιμήσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές 2014  (ΠΗΓΗ)

►Ταξινόμηση με βάση την 1η Προτίμηση εδώ

►Ταξινόμηση με βάση το άθροισμα των υποψηφίων που δήλωσαν μια σχολή σαν  1η Προτίμηση ή 2η Προτίμηση ή 3η Προτίμηση εδώ

►Ταξινόμηση με βάση τις συνολικές προτιμήσεις εδώ

23/12/14 Σαράντα εννέα θέσεις στο Λιμενικό Σώμα - Από τις 7 Ιανουαρίου η κατάθεση των αιτήσεων

Έτσι δημιουργείται ένας πέμπτος βαθμός, που, όμως, δεν αποτελεί το 1/5 δηλαδή το 20% των μορίων του υποψηφίου, γιατί δεν είναι αυτόνομος, αλλά εξαρτάται από τους βαθμούς στα τέσσερα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα. Υπόκειται, δηλαδή, ο Β.Π.Α. σε διαδικασία προσαρμογής στο μέσο όρο των πανελληνίως εξεταζομένων μαθημάτων.

Η προσαρμογή

Δεν επιτρέπεται ο ΒΠΑ να έχει απόσταση μεγαλύτερη της μίας μονάδας από το μέσο όρο των 4 πανελληνίως εξεταζομένων μαθημάτων. Αν απέχει περισσότερο της μίας μονάδας, τότε αλλάζει μέσω μιας περίπλοκης διαδικασίας που θα αναλύσουμε με τα κατάλληλα παραδείγματα.

Αν ο Β.Π.Α. είναι υψηλότερος από το μέσο όρο των βαθμών των τεσσάρων πανελληνίως εξεταζομένων μαθημάτων περισσότερο από μία μονάδα, τότε αλλάζουν οι βαθμοί και των τριών τάξεων του λυκείου και μειώνονται μέχρι να φτάσουν στη μία μονάδα από το μέσο όρο των πανελληνίων εξετάσεων. Προσοχή αυτή η μείωση δεν έχει καμία σχέση με το απολυτήριο λυκείου που δεν αλλάζει για κανένα λόγο.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Ένας υποψήφιος διαγωνίζεται στις πανελλήνιες εξετάσεις και γράφει μέσο όρο 12 στα τέσσερα μαθήματα. Στον πίνακα βλέπουμε τον υπολογισμό του Β.Π.Α. του.

Βλέπουμε ότι ο Β.Π.Α. του υποψηφίου μειώνεται από το 17,25 στο 13. Διαπιστώνουμε επίσης ότι το 16 που είχε ο υποψήφιος στη Β Λυκείου δεν επηρέασε πολύ τον αρχικό Β.Π.Α., αφού ο συντελεστής του βαθμού της Α Λυκείου είναι ο μικρότερος.

Ένας άλλος υποψήφιος έχει μέσο όρο στα τέσσερα μαθήματα των πανελληνίων εξετάσεων 18 και οι βαθμοί του Λυκείου που δίνουν το Β.Π.Α. είναι αυτοί του πίνακα.

Όταν ο Β.Π.Α. είναι μικρότερος του μέσου όρου των πανελληνίων εξετάσεων περισσότερο από μία μονάδα, τότε αυξάνονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του λυκείου, μόνο για τον υπολογισμό του Β.Π.Α., όχι μέχρι να φτάσουν σε απόσταση μίας μονάδας από το Β.Π.Α., αλλά κατά μία μονάδα μόνο. Γι' αυτό το 15 της Α Λυκείου έγινε 16 και όχι 17, το 16 της Β Λυκείου έγινε 17 και το 18 μένει 18, καθώς είναι ίδιο με το μέσο όρο των πανελληνίων.

Παρατηρούμε ότι η διαδικασία μείωσης του Β.Π.Α είναι διαφορετική από τη διαδικασία αύξησης του Β.Π.Α., πράγμα που κατά τη γνώμη μου δεν είναι σωστό. Νομίζω ότι χρειάζεται βελτίωση το συγκεκριμένο σημείο.

Τελικά η συμμετοχή των βαθμών του σχολείου στην εισαγωγή υποψηφίου με το νέο σύστημα είναι πολύ μικρή, καθώς οι βαθμοί του σχολείου δεν κατοχυρώνονται, αλλά αλλάζουν ανάλογα με την επίδοση στις πανελλήνιες. Ένας μαθητής, δηλαδή, που έχει 19 στο Β.Π.Α. και γράψει 12 στις πανελλήνιες θα δει το 19 να μετατρέπεται σε 13. Αυτό σημαίνει ότι ο Β.Π.Α. δεν είναι το 20% (το 1/5) των βαθμών, αλλά τελικά θα είναι το πολύ +1 μονάδα ή - λίγο παραπάνω από μία μονάδα από το μέσο όρο των πανελληνίων εξετάσεων. Υπολογίστε και τον άγνωστο, μέχρι στιγμής, συντελεστή βαρύτητας σε ένα μάθημα από τα πανελληνίως εξεταζόμενα που μειώνει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή του Β.Π.Α στα συνολικά μόρια του υποψηφίου.

Σκεφθείτε, ακόμη, ότι ο βαθμός της Γ Λυκείου συμμετέχει στη διαμόρφωση του Β.Π.Α. κατά 45% και ο βαθμός αυτός προκύπτει κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από τα μαθήματα στα οποία θα διαγωνιστεί ο υποψήφιος στις πανελλήνιες και θα δείτε ότι η συμμετοχή του Β.Π.Α. στα μόρια του υποψηφίου είναι τελικά πολύ μικρή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι περίπου + ή - 200 μόρια περίπου, με την επιφύλαξη ότι δεν γνωρίζουμε αν τα μόρια θα υπολογίζονται όπως μέχρι σήμερα με άριστα το 20.000. Η συμμετοχή του προφορικού βαθμού σε κάθε μάθημα των πανελληνίων εξετάσεων με το ισχύον σύστημα είναι + ή - 600 μόρια. Μειώνεται δηλαδή η συμμετοχή του προφορικού βαθμού σε σχέση με το ισχύον σύστημα, παρ' ότι ακούγεται βαρύγδουπο και αγχωτικό για τους μαθητές ότι θα μετράνε οι βαθμοί και των τριών τάξεων του λυκείου για την εισαγωγή τους στις ανώτατες σχολές. ΠΗΓΗ & ΠΗΓΗ

11/12/14 Τεστ αχρωματοψίας: Είστε βέβαιοι ότι βλέπετε όλα τα χρώματα;

Δείτε αν έχετε αχρωματοψία ή δυσχρωματοψία με τη βοήθεια ενός απλού online τεστ...ΕΔΩ

10/12/14 Το νέο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων που θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ το 2016 (Ερωτήσεις/Απαντήσεις)

Οι σημερινοί μαθητές της Β' Λυκείου θα εγκαινιάσουν το νέο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων που θα εφαρμοστεί για πρώτη  φορά το 2016.

Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) και Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από κεντρική επιτροπή εξετάσεων

Μέχρι ποιά ημερομηνία θα γίνεται  η Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού;

Οι μαθητές της Γ΄Τάξης Ημερησίου και Δ΄ Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ής Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους. Έκαστος μαθητής επιλέγει υποχρεωτικά μία (1)    Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης, που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία Σχολών και Τμημάτων στις οποίες επιθυμεί την εισαγωγή του.Όσοι επιλέγουν το

Ε.Π.Ε. «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες» δηλώνουν υποχρεωτικά την προτίμησή τους ανάμεσα στα μαθήματα της Χημείας και της Πληροφορικής, ανάλογα με τις Σχολές ή τα Τμήματα όπου επιθυμούν να εισαχθούν.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι την 1η Μαρτίου εκάστου έτους, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου έτους, ορίζεται και τροποποιείται ο αριθμός και η ονομασία των επιστημονικών πεδίων ειδίκευσης, η ένταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων σε αυτά, καθώς και τα ειδικά μαθήματα, οι υγειονομικές εξετάσεις και οι πρακτικές δοκιμασίες για συγκεκριμένες Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις.

Τί γίνεται με την πληροφορική;

Για Τμήματα της Πληροφορικής εξεταζόμενο μάθημα θα είναι η Πληροφορική. Οι άλλες Σχολές και τα Τμήματα για τις οποίες θα είναι εξεταζόμενο μάθημα η Πληροφορική θα ορίζονται με απόφαση της ΑΔΙΠ, η οποία θα εκδίδεται μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους. Η πα− ραπάνω απόφαση της ΑΔΙΠ δημιουργεί δέσμια υποχρέωση στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για την έκδοση της δικής του απόφασης.

Πότε θα γνωρίζω τον συντελεστή βαρύτητας μαθήματος;

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου εκάστου έτους, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου έτους, ορίζεται ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματος ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση. Ο συντελεστής βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση καθορίζεται μετά από πρόταση της ΑΔΙΠ προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία περιέρχεται σε αυτόν έως τη 15η Μαρτίου. Σε περίπτωση μη υποβολής της πρότασης σύμφωνα με τα παραπάνω, ο συντελεστής καθορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σε ποια μαθήματα εξετάζονται οι υποψήφιοι κατά Επιστημονικό Πεδίο;

Για την εισαγωγή των υποψηφίων στις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων   τα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης είναι τα εξής:

α) Ε.Π.Ε. - Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές:

I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

II. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

IIΙ. Ιστορία και

IV. Λατινικά.

β) Ε.Π.Ε. - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες:

I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

II. Μαθηματικά

III. Φυσική και

IV. Χημεία ή Πληροφορική, κατά περίπτωση.

γ) Ε.Π.Ε. – Επιστήμες Υγείας:

I. Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία

II. Φυσική

III. Χημεία και

IV. Βιολογία.

δ) Ε.Π.Ε. - Επιστήμες Οικονομίας, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες:

 Ι. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

ΙΙ. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής

ΙΙl. Αρχές Οικονομικής Επιστήμης και

ΙV. Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

ε) Ε.Π.Ε. - Παιδαγωγικών Επιστημών:

I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

II. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής

III. Ιστορία και

IV. Αρχές Φυσικών Επιστημών.

Η επιλογή Ομάδας Προσανατολισμού (ΟΠ) στη Γ Λυκείου είναι ανεξάρτητη της επιλογής ΟΠ στη Β Λυκείου;

Η επιλογή Ομάδας Προσανατολισμού (ΟΠ) στη Γ Λυκείου είναι ανεξάρτητη της επιλογής ΟΠ στη Β Λυκείου. Δηλαδή μπορείς αν θέλεις στη Β Λυκείου να επιλέξεις την ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών και στη Γ Λυκείου να επιλέξεις την ΟΠ Θετικών Σπουδών και μπορείς αν θέλεις στη Β Λυκείου να επιλέξεις την ΟΠ Θετικών Σπουδών και να πας στη Γ Λυκείου στην ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Πως θα υπολογίζεται ο Βαθμός Πρόσβασης στα ΑΕΙ;

Για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου προσμετράται και ο «Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης» (Β.Π.Α.).

   Για την προσμέτρηση αυτή ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α' τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, ο Μ.Ο. των γενικών βαθμών προαγωγής των Α' και Β' τάξεων Εσπερινού Λυκείου, της Β' τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, της Γ' τάξης Εσπερινού Λυκείου, ο γενικός βαθμός απόλυσης της Γ' τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Δ' τάξης Εσπερινού Λυκείου, εφόσον έκαστος είναι μεγαλύτερος της μίας μονάδας σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, αναπροσαρμόζεται ώστε να μην απέχει περισσότερο από μία μονάδα από τον βαθμό του Μ.Ο. και στη συνέχεια ο αναπροσαρμοσμένος «προαγωγικός» βαθμός της Α' λυκείου πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4, της Β' με συντελεστή 0,7 και ο «απολυτήριος» της Γ' τάξης με συντελεστή 0,9. Το άθροισμα των τριών διαιρούμενο δια δύο αποτελεί τον Β.Π.Α.. Το εν λόγω πηλίκο (και μέχρι του τρίτου δεκαδικού) λογίζεται ως πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μεγαλύτερος μέχρι και μία μονάδα σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, ο βαθμός αυτός δεν αναπροσαρμόζεται αλλά πολλαπλασιάζεται ως έχει με τον προβλεπόμενο ανά τάξη συντελεστή.

Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μικρότερος σε σχέση με το Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων, ο βαθμός αυτός αναπροσαρμόζεται προς τα άνω κατά μία το πολύ μονάδα (και μέχρι του ορίου του Μ.Ο.) κατά τον υπολογισμό με τον ανά τάξη προβλεπόμενο συντελεστή.

Οι αλλαγές ανά κατηγορία υποψηφίων

Πανελλήνιες 2013 και 2014

Όσοι συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις το 2013 και το 2014 θα έχουν τη δυνατότητα το 2015 να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο, χωρίς να  εξεταστούν ξανά στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2015. Οι θέσεις που διεκδικούν είναι το 4% των θέσεων των εισακτέων για τους υποψηφίους του 2013 και το 6% για τους υποψηφίους του 2014.

Πανελλήνιες 2015

Όσοι θα συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το 2015 (προερχόμενοι από Ημερήσια ή Εσπερινά Γενικά Λύκεια ή ΕΠΑΛ), που είναι η τελευταία χρονιά εφαρμογής του υπάρχοντος συστήματος θα έχουν ακόμη μία ευκαιρία το 2016 να εξεταστούν στα έξι μαθήματα και να εισαχθούν στις ανώτατες σχολές ακριβώς με τους ίδιους όρους που ισχύουν και σήμερα. Συνήθως όταν αλλάζει το σύστημα εισαγωγής το Υπουργείο δίνει τη δυνατότητα για δύο ακόμη χρονιές οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος να εισαχθούν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις  στις ανώτατες σχολές διεκδικώντας, φυσικά, ένα μικρό μέρος των θέσεων. Καλό θα είναι να δουν στο Υπουργείο πόσοι υποψήφιοι εξετάζονται για δεύτερη φορά ή τρίτη φορά κάθε χρόνο και αναλόγως να δώσουν το ποσοστό των θέσεων εισαγωγής. Προς το παρόν ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας για μία μόνο φορά και μετά θα πρέπει να εξεταστούν σύμφωνα με το νέο σύστημα

Πανελλήνιες 2016: οι ημερομηνίες

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) θα ανακοινώσει ποια τμήματα θα έχουν ως εξεταζόμενο μάθημα την πληροφορική, εκτός από τα 30 τμήματα της πληροφορικής που θα έχουν την πληροφορική ως προαπαιτούμενο. Έτσι τελικά θα διασπαστεί το πεδίο των θετικών και τεχνολογικών επιστημών, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μη μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές των θετικών και τεχνολογικών επιστημών, αλλά μόνο όσες θα έχουν ως εξεταζόμενο μάθημα αυτό που θα επιλέξουν μεταξύ χημείας και πληροφορικής. Θα δημιουργηθούν έτσι διλήμματα χωρίς λόγο. Αν υπάρξουν κοινές σχολές, δηλαδή σχολές που μπορείς να εισαχθείς είτε με πληροφορική είτε με χημεία, τότε θα παραβιάζεται η βασική αρχή του νέου συστήματος που είναι όσοι διεκδικούν θέση σε μία σχολή να έχουν εξεταστεί στα ίδια μαθήματα. Τα κάστανα θα βγάλει από τη φωτιά η ΑΔΙΠ, η απόφαση της οποίας θα είναι δεσμευτική για το Υπουργείο.

ΠΗΓΗ & ΠΗΓΗ

10/12/14 Το ΦΕΚ με το νόμο του υπουργείου Παιδείας που περιέχει τις αλλαγές στο Λύκειο.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α΄ 258/2014 ο νόμος 4310/2014 Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 27/11/2014.

Στο συγκεκριμένο νόμο περιλαμβάνονται και οι τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο, τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θέματα που αφορούν τη φοίτηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις μετεγγραφές φοιτητών που εισήχθηκαν στα ΑΕΙ με την ειδική κατηγορία 5%.

Συγκεκριμένα τα άρθρα:

Άρθρο 57 - Ρύθμιση θεμάτων διάρθρωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου

Άρθρο 58 - Ρύθμιση θεμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου

Άρθρο 59 - Ρύθμιση θεμάτων εγγραφής, προαγωγής και απόλυσης μαθητών Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου

Άρθρο 88 - Μεταφορά θέσης εισαγωγής στα ΑΕΙ

1/12/14 Επέτειος 60 Χρόνων από την Ίδρυση της ΣΥΔ   (ΦΩΤΟ)