ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ  ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ  ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

 

         ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

α. Κρίνονται ακατάλληλοι για είσοδο σε ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ. όσοι άνδρες έχουν ανάστημα μικρότερο από ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1.70) και όσες γυναίκες έχουν ανάστημα μικρότερο από ένα μέτρο και εξήντα εκατοστά (1,60). Ειδικά, οι υποψήφιοι του Τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) και της ΣΙΡ. κρίνονται ακατάλληλοι, εφόσον έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από ένα μέτρο και ενενήντα εκατοστά (1,90) και ύψος κορμού άνω των ενενήντα επτά εκατοστών (0.97) για άνδρες και γυναίκες. Το σωματικό βάρος του Ιπταμένου πρόσωτηκού Α' και Β' κατηγορίας πρέπει να είναι σύμφωνο με τα όρια ττου καθορίζουν οι κατασκευαστές για το εκτινασσόμενο κάθισμα, σε κάθε τύπο αεροσκάφους, με ελάχιστο βάρος τα 63.5 και μέγιστο τα 93 κιλά.

Είστε πιο ψηλοί απ’ όσο νομίζετε – 7 τρόποι για να κερδίσετε λίγο ύψος

Η μεγιστοποίηση του ύψους είναι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εφικτή, αρκεί να ξέρει κανείς τον τρόπο. Μπορεί να κερδίσει λίγους πόντους, με τις κατάλληλες ασκήσεις, που βασίζονται στις διατάσεις των μυών και στο τέντωμα της σπονδυλικής στήλης.

Δείτε κάποιες ασκήσεις με τις οποίες επιτυγχάνεται η μεγιστοποίηση του ύψους:

1- Κολύμβηση: Ένα τακτικό πρόγραμμα κολύμβησης, σε χαλαρό ρυθμό, αλλά για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα, τεντώνει τους μύες των άκρων αλλά και τη σπονδυλική στήλη και βοηθάει στη σταθερότητα της μέσης.

2- Μονόζυγο: Η συστηματική άσκηση σε μονόζυγο με τις επαναλαμβανόμενες έλξεις, βοηθάει το σώμα να κρατήσει το ύψος του.

3- Δίπλωση: Η άσκηση αυτή, είτε από όρθια θέση, είτε στο έδαφος, τεντώνει τη σπονδυλική στήλη και τους μύες των ποδιών. Η εκτέλεσή της είναι απλή. Αγγίξτε με τα δάχτυλα των χεριών εκείνα των ποδιών. Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι τεντωμένα τα πόδια. Δεν είναι εύκολο. Θέλει επιμονή και χρόνο.

4- Το τέντωμα της κόμπρας: Η άσκηση αυτή προϋποθέτει ευθυγράμμιση του σώματος με το έδαφος (μπρούμυτα). Στη συνέχεια κρατώντας τα πόδια σταθερά, σηκώνουμε τον κορμό, με στόχο να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ορθή γωνία σε σχέση με τα πόδια. Είναι επίπονη άσκηση.

5- Γέφυρα: Είναι το λεγόμενο τόξο. Τεντώνει τους μύες των άκρων και του κορμού.

6- Σχοινάκι: Βοηθάει πολύ την ελαστικότητα των μυών στα πόδια.

7- Άλματα: Από τη θέση τους βαθέως καθίσματος, πηδάμε ψηλά (επιτόπιο άλμα) με το σώμα όσο πιο ευθυγραμμισμένο γίνεται. Τεντώνουν τα πόδια και η σπονδυλική στήλη.

Οι ασκήσεις είναι απλές και πιθανότατα τις έχουν κάνει όλοι σε κάποια φάση της ζωής τους. Απαιτείται όμως επανάληψη με πρόγραμμα και επιμονή για να έρθει το σώματα στην καλύτερή του κατάσταση και από πλευράς ύψους.

β. Για τα ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ. οι άντρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν, Δείκτη Μάζας Σώματος, (δηλαδή το "πηλίκο του σωματικού βάρους τους σε χιλιόγραμμα ττρος το τετράγωνο του ύψους τους σε μέτρα), μεταξύ 19-27. Για τις γυναίκες ο Δείκτης Μάζας Σώματος πρέπει να είναι μεταξύ 18-25. (Παράδειγμα: Ένας υποψήφιος με ύψος 1,75 μέτρα και βάρος 74 κιλάέχει ΔΜΣ 74/(1,75 χ 1,75) =24,16.

  

γ. Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα μαθησιακών διαταραχών (π.χ. δυσλεξία, δυσορθογραφία κΛπ), θα τταραπέμττονται στις Ανώτατες Υγειονομικές Εττιτροπές, ως έχοντες παρεκκλίσεις του φυσιολογικού. Θα πρέπει δε υποχρεωτικά να φέρουν μαζί τους και  ειδική βεβαίωση από Ιατροπαιδανωγικό κέντρο ή Κ.Δ.Α.Υ., στο οποίο θα φαίνεται το είδος και το επίπεδο της μαθησιακής δυσκολίας.

 

Δυσλεξία και στρατιωτικές σχολές ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >>>>

Η ρόλος της διατροφής στην αθλητική προετοιμασία των υποψηφίων

Η βέλτιστη διατροφή προάγει την αθλητική απόδοση και την αποκατάσταση μετά από έντονη προπόνηση. Η σωστή κατανομή τροφών είναι απαραίτητη σε όλους, πολύ περισσότερο σε ορισμένες ομάδες ατόμων με αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Μία από αυτές τις ομάδες είναι και οι υποψήφιοι, για την καλή απόδοση των οποίων σημασία έχει, εκτός από την προπόνηση και τις γενετικές προδιαγραφές, και η διατροφή.

Ένας υποψήφιος πρέπει να περιλαμβάνει στα γεύματά του όλα τα διατροφικά στοιχεία. Οι αναλογίες υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών πρέπει να καταμερίζονται ως εξής :

Υδατάνθρακες 50% – 70% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης

Πρωτεΐνες 12% – 20% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης

Λίπη 18% – 30% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης

Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής            

Χαρακτηριστικά ενός σωστού προγράμματος διατροφής

Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά :

Ο δεκάλογος της σωστής διατροφής