ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΕΣΜΕΛΗΣ- ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Ε.Ν. ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ

(Τιμής ένεκεν)

Γεννήθηκε στη Λίμνη το 1913 από πατέρα Καπετάνιο εφοπλιστικής οικογένειας κι’ από μητέρα Βρυσιώταινα, το ίδιο, εφοπλιστικής οικογένειας.

Τελείωσε πρακτικό Λύκειο στο Βόλο (τότε Εμπορική), ναυτολογήθηκε στα καράβια του πατέρα του κι’ άρχισε ταξιδεύοντας με ναυτική υπηρεσία και εξετάσεις ν’ ανέρχεται τους πλοιαρχικούς βαθμούς – κι’ αργότερα. Αρχιπλοίαρχος, έχοντας 30 γεμάτα χρόνια (μια…γενιά) θαλάσσια υπηρεσία.

Στα Κατοχικά Χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1940-45) ταξίδεψε, παίρνοντας μέρος σε επικίνδυνες νηοπομπές, για νε τιμηθεί αργότερα γι’ αυτή του τη δράση με το Παράσημο του Χαλκού Σταυρού.

Διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος των μεγαλύτερων στην Ελλάδα (και στο παγκόσμιο) Ναυτιλιακών Εταιρειών, (Σταύρου Λιβανού και Σταύρου Νιάρχου), συμβάλλοντας απ’ το υπεύθυνο πόστο του, στην ενεργό ελληνική παγκόσμια ναυτιλία και ναυτοσύνη, κερδίζοντας ξέχωρη τιμητική απονομή κι’ αναγνώριση από την ισχυρή Εταιρεία του Μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου.

Ευεργέτης της Βόρειας Εύβοιας και ιδιαίτερα της πατρίδας του Λίμνης, για τη διευκόλυνση και την εξασφάλιση εργασίας σε πάρα πολλούς ναυτικούς, ιδίως στις δύσκολες περιόδους των ναυτιλιακών κρίσεων, όπου ναυτικές οικογένειες της Λίμνης – και όχι μόνο της Λίμνης – του χρωστάνε πολλά …

Ευνόησε τα μέγιστα το ναυτικό επάγγελμα, νέοι ωθήθηκαν προς τους κερδοφόρους δρόμους της θάλασσας, γίνανε αρραβώνες και παντρειές, ανοίξανε σπιτικά.

Μια δράση και αρωγή, που δεν φαινότανε άμεσα, αλλά τα αποτελέσματά της ήταν μεταγενέστερα, ουσιαστικά. Στην αθόρυβη δράση του Καπετάν Ανδρέα θα’ βλεπες σαν επιβεβαίωση της εντολής του Χριστού»: «Μη γνώτο η αριστερά σου, τι ποιεί η δεξιά σου!»…

Στο 1ο Ναυτικό Συνέδριο της «Ναυτικής Εβδομάδας το 1998» στη Λίμνη, πήρε μέρος ως εισηγητής, θέλοντας κι’ από το πόστο του απόμαχου ναυτικού να βοηθήσει τη σημερινή ανάπτυξη της γενέτειράς του, τονίζοντάς μας πως «ο θαλάσσιος τουρισμός γεννήθηκε στη Λίμνη», αναφερόμενος στο πατρογονικό του καράβι, το Τσεσμελέϊκο «ΜΑΝΑ» που ουσιαστικά ήταν και το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της Ελλάδας.

Στο Συνέδριο του 1998, του απονεμήθηκε Τιμητική Πλακέτα του Δήμου, από τον τότε Δήμαρχο κ. Γρηγόρη Μαναρίτσα, ο οποίος τόνισε: «Καπετάν Ανδρέα, στο πρόσωπό σου σήμερα τιμάται ‘ολη η ‘αξια ναυτοσύνη της Λίμνης … Όλοι οι Πλοίαρχοι, οι Μηχανικοί, οι Ασυρματιστές …, όλα τα Λιμνιώτικα πληρώματα, που για χρόνια πρόσφεραν στο Εμπορικό Ναυτικό και χαρακτήρισαν τον τόπο μας σαν μια θαλασσινή πολιτεία …».

Αυτά τα λόγια απευθύνουν και σήμερα οι Ευβοιώτες, οι Λιμνιώτες, κι’ όλη η ναυτοσύνη, που αποχαιρέτησε στο παντοτινό ταξίδι και το στερνό του μπαρκάρισμα, τον … «Πατριάρχη των Καπεταναίων της»!...

Δημήτρης Αποστόλου

«Ελύμνιος»