ιστορικό για Σκυλλία

Σκυλλίας: Ένας δεινός αρχαίος κολυμβητής

(480 π.Χ.)

Από την πολιτεία Σκιώνη, Ευβοέων εποίκων της Παλλήνης Χαλκίδικής, ήταν ο Σκυλλίας ή Σκύλλις ή ακόμη Σκύλαξ και Σκύλλος – ονομαστός κολυμβητής, (στο μακροβούτι και στο κολύμβι … σωστό «σκυλόψαρο !...»)

Αιχμάλωτος του στόλου του Ξέρξη, στα Μηδικά (μαζί με την κόρη του Ύδνα,που και σ’ αυτήν είχε διδάξει την τέχνη του), επιχείρησαν με επιτυχία στους Αφέτες της Μαγνησίας – απέναντι του Αρτεμισίου της Εύβοιας – δολιοφθορά κατά των πλοίων του Ξέρξη.

Με συνεχείς αθώρητες καταδύσεις στην τρικυμισμένη θάλασσα, έκοψαν τα σχοινιά που συγκρατούσαν στις άγκυρές τους τα Περσικά πλοία, με αποτέλεσμα πολλά απ’ αυτά να εξωκείλουν και να καταστραφούν στα βράχια της Μαγνησίας (σήμερα «Ξυλοφάγος»).

Στη συνέχεια, οι δυο «κομάντος» - δολιοφθορείς, πότε με μακροβούτια και πότε με κολυμβοδρομία, κατέφυγαν στους συμπατριώτες τους Έλληνες του Αρτεμισίου, διανύοντας την απίστευτη απόσταση των 80 σταδίων (περίπου 13 χιλιόμετρων), ενημερώνοντάς τους για τις προθέσεις και τις κυκλωτικές κινήσεις του εχθρικού στόλου. Οι Έλληνες τους τίμησαν ως ήρωες και οι Αμφικτίονες αναθηματικά στους Δελφούς.Στα Ρωμαϊκά Χρόνια, επισκέπτης ο Νέρωνας απέσπασε του εντυπωσιακού αναθήματος την εικόνα της Ύδνας (και με άλλα …500 γλυπτά!...) τη μετέφερε στη Ρώμη.

Κείμενο: Δημήτρης Αποστόλου – «Ελύμνιος»

Πηγές

ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ (Μ. Εγκυκλοπαίδεια)-Χ. ΓΙΟΒΑΝΗ-«ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ» (Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)-«ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ» Αλέξ. Καλέμη