Vlăhița - Odorheiul Secuiesc, pe traseul avionului cu actele Unirii de la 1918

După ce am parcurs cam 12 km pe drumul care se desprinde spre dreapta în poza 15 de pe porţiunea Siculeni - Munţii Harghitei (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura81/carpatii-rasariteni/harghita/statiunea-madaras---varful-madaras-1801-metri---vlahita-in-muntii-harghita?fbclid=IwAR0sA90a4IYDyLKz_ZakAQluF4Z_jwt-vQSgknlZaGQGVff99ypn1Gf1vcc ), ajungem aproape de centrul satului. Înainte de intersecţia drumului pe care am coborât cu drumul 13A găsim pe partea dreaptă panoul cu harta regiunii.

Parcurgem încă 100 m şi ieşim la drumul 13A de unde privim în direcţia Miercurea Ciuc găsind indicatoare spre Mădărăş, de unde am coborât. Ne abatem apoi spre dreapta faţă de sensul de coborâre dinspre Mădărăş şi ieşim în mai puţin de 1 km din satul Vlăhiţa urmând îndeaproape drumul 13A. În dreapta noastră, spre zona înaltă a Munţilor Harghita, se adună nori de ploaie. În stânga cum ne deplasăm spre următorul sat, Căpâlniţa, zărim partea sudică a satului Vlăhiţa, între dealuri (foto 4).

4

Trecem şi de satul Căpâlniţa şi coborâm uşor spre Băile Homorod. Traversăm o zonă cu pajişti întinse, frumoase (foto 6). Pe Vârful Harghita Ciceu plouă. Drumul traversează un pâlc de pădure, în serpentine şi coboară spre Băile Homorod. Găsim inconfundabilele fructe roşii de scoruş de munte (foto 8). Între timp a ajuns ploaia şi aici, la intrarea în Băile Homorod.

6

8

Staţiunea este renumită pentru izvoarele minerale bogate în săruri. Găsim mai multe izvoare amenajate şi panouri informative, cum ar fi cel din poza 10. Ne deplasăm spre unul dintre izvoare trecând un podeţ peste un mic pârâu care, după colorit, este şi el bogat în săruri. Ajungem la izvorul Maria, foarte aproape de drumul 13A (foto 12); acolo găsim informaţii despre compoziţia chimică a izvorului.

10

12

După ce ne delectăm cu apa rece şi puţin acidulată coborâm spre podul peste Râul Homorodul Mare (foto 14) şi, imediat după pod, pe partea dreaptă cum ne deplasăm spre Odorheiu Secuiesc, se află o capelă romano-catolică (foto 15).

14

15

Exact peste drum de ea, pe partea stângă cum ne-am deplasat până acum, se desprinde din drumul 13A un drum forestier. Pe acel drum ne înscriem în urcuş uşor prin pădure (foto 16). Este un vechi drum roman care ne scoate în câteva sute de metri într-un loc degajat. Ajungem la intersecţia din poza 17, în zona numită Laz. Spre stânga ajungem la o herghelie şi o pensiune, în 100 m.

16

17

Dacă ne vom înscrie pe drumul spre herghelie, pe parta dreaptă cum ne deplasăm s-au descoperit vestigii romane. Azi nu se vede mare lucru, terenul pare să fie viran. Tot de la intersecţia din poza 17, dar pe dreapta cum ne deplasăm, după ce traversăm un mic pârâu aflat chiar lângă drumul roman, pe un dâmb, găsim urme palpabile de foste construcţii romane (foto 19). Suntem în zona numită Foldvar şi se mai văd locurile unde a fost o construcţie care datează din sec. II (foto 20).

19

20

Revenim la drumul roman şi continuăm înaintarea spre sud-vest. De pe acest drum privim spre înapoi, către Munţii Harghitei (foto 21). La aproape 2 km de la ruinele romane intersectăm un drum asfaltat aflat pe culmea unui deal. Odată ajunşi la el ne abatem spre stânga faţa de sensul de mers până aici, spre o staţie de colectare a deşeurilor. Parcurgem 30 minute şi ajungem la o intersecţie (foto 22). Ne abatem pe drumul din dreapta, cel circulat. Privim în dreapta noastră spre valea prin care drumul 13A coboară spre Odorheiu Secuiesc (foto 23).

21

22

23

Norii se mai risipesc, privim spre Munţii Harghitei. Zărim antenele de pe Vârful Harghita Ciceu (foto 24). Ajungem în dreptul staţiei de colectare a deşeurilor şi stând cu faţă spre poarta de intrare în staţie, ne abatem spre dreapta, pe un drumeag. În 300 m părăsim acest drumeag şi ne abatem spre dreapta, pe un drum de ţară, cel care se vede în intersecţia din poza 25.

24

25

Acest drumeag urmează la început platoul vast din vârful dealului pe care suntem, trecând pe lângă câteva stânci de mici dimensiuni dar cu marcaje (foto 26). Zărim satul Brădeşti, prin care curge Râul Târnava Mare. Valea prin care curge acest râu este marcată de săgeată roşie în poza 27.

26

27

Privim spre înapoi de unde avem perspectivă spre Munţii Harghitei pe care nu îi vom mai vedea deoarece intrăm în pădure (foto 29) şi coborâm după creasta dealului. În 400 m ieşim din pădure şi ajungem într-un loc cu păşuni întinse şi cu stâne de oi. Zărim în vale oraşul Odorheiu Secuiesc (foto 31) şi urmăm mai departe drumeagul. În stânga noastră cum coborâm zărim o interesantă porţiune de abrupt stâncos (foto 32).

29

31

32

Atenţie, pe aici sunt câini dezlegaţi şi agresivi. Aşa cum am menţionat înainte de a traversa zona aferentă Munţilor Harghitei, peste tot sunt urşi. De aceea şi câinii sunt pregătiţi pentru întâlnirea cu animalele sălbatice.

Mai jos trecem pe lângă o cruce din piatră şi admirăm Valea Târnavei Mari spre aval (foto 33).

33

Ne aducem aminte de cuvintele lui Vasile Niculescu (https://sites.google.com/site/romanianatura77/home/avionul-cu-actele-unirii-de-la-1918-zborul-margineni---blaj-la-minus-40-grade ): “Intrarăm între Târnave şi'ntr'o uşoară pantă treceam peste dealuri şi văi…”. De mai jos privim spre înapoi, către dealul pe care tocmai l-am coborât (foto 34). Lumina bate altfel şi privim spre Valea Târnavei în amonte (foto 35).

34

35

De la intersecţia din poza 36 ne abatem spre stânga, în coborâre şi în câteva sute de metri ajungem la marginea oraşului Odorheiu Secuiesc (foto 37).

36

37

Aici, vom merge să vedem Râul Târnava Mare, de-a lungul căruia vom continua traseul până la Blaj (foto 38).


38