Cheile Bicazului, marcajele din zonă

Vasile Bouaru, Costică Martinescu (Rădăuţi)


Cheile Bicazului, printre cele mai spectaculoase din tara, se afla in Masivul Hasmas si se intind pe parcursul a doua judete, Neamt si Harghita. Sunt strabatute de DN12C care face legatura intre Moldova si Transilvania si astfel accesul este usor.

Am preferat sa strabatem cheile dinspre Lacul Rosu catre aval, spre satul Bicaz Chei (vezi harta, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989). Pe 11 august 2012 Lacul Rosu arata ca in imaginea 1. Multi turisti, agitatie... Undeva pe lac, o rata (foto 2). Ne deplasam cateva sute de metri spre aval, drumul incepand sa coboare domol. Undeva in stanga fata de sensul de coborare, imensul perete al Suhardului Mic ne capteaza atentia (foto 3).

1

2

                        3                                     

4

5

6

Pe partea dreapta, un alt perete impresionat strajuieste intrarea in Cheile Bicazului (foto 4).  Ceva mai la vale, versantii par sa se uneasca (foto 5); cel din dreapta se numeste Peretele Postei. Printre ei si-a facut loc Bicazul, care izvoraste din Lacul Rosu. Pe langa aceasta apa s-a construit si drumul DN12C. Admiram din drum spectaculoasele stanci ale Suhardului, loc care seamana cu un imens amfiteatru natural, denumit Gradina Zanelor (foto 6).

Mai jos putin iesim din statiunea Lacul Rosu. Pe aici padurea a acaparat pantele muntilor din jur dar pereti stancosi se zaresc printre copaci. Zarim si cateva grote (ca de exemplu in foto 8).

8

10

11

Bicazul este fortat sa curga printr-o portiune stramta, pentru a face loc soselei (foto 10).  La aproape 2 km mai la vale fata de Lacul Rosu intalnim un pod pe partea stanga fata de sensul de coborare si peste acel pod un drum forestier (foto 11) care duce spre Cheile Cupasului.  Este si indicator care da informatii cu privire la traseu (foto 12).                                             

12    Alex Sabin Husariu

De la Higheș spre Scaune nu mai recomand deloc. Marcajul este foarte rar, bălăriile sunt mari. Căzături multe. Dar dacă vreți o adevărată experiență sălbatică, poate 

14

15

Noi continuam inaintarea pe drumul principal, DN12C. Foarte putin mai jos de intrarea in Cheile Cupasului observam confluenta Paraului Cupas cu Bicazul. Continuam traseul si, mai la vale, pe partea dreapta, intalnim o pestera (foto 14), nu foarte lunga (foto 15). Iesim din pestera si coboram mai departe. Vom trece printr-o mica trecatoare ingusta (foto 16), strajuita pe partea stanga de o stanca izolata si pe dreapta de pereti uriasi. Imediat dupa ce trecem de acesta stanca, pe stanga observam unul dintre cei mai frumosi pereti ai Cheilor Bicazului, Piatra Altarului sau Turnul Bardosului (foto 17).                                                                    

16

17

Din locul unde ne aflam drumul face cateva serpentine si dupa ce le depasim ajungem la cateva sageti indicatoare despre traseele din zona (foto 18). Tot de aici, printre vegetatia bogata vedem cateva mici cascade ale Bicazului.  Mai coboram putin si ajungem in zona tunelurilor prin care trece soseaua. In foto 20, in dreapta imaginii este tunelul nou iar in stanga, ceva mai departe, tunelul vechi (prin care nu se mai circula).  Am preferat sa strabatem muntele prin tunelul vechi (foto 21).                                      

18

20

21

22

Imediat dupa acest tunel incep o serie de serpentine foarte stranse, unde denivelarea este foarte mare (foto 22). Peste toate domneste maiestuos Turnul Bardosului (foto 23).   Serpentinele coboara printre imensi pereti (foto 24), cu surplombe uriase.     Spre vale incepe portiunea cea mai stramta a Cheilor Bicazului (foto 26).  De undeva mai jos, printre peretii care vegheaza soseaua, mai observam inca Turnul Bardosului (foto 27).                      

23

24

26

27

Spre vale, pe partea dreapta, o alta uriasa stanca, care parca s-a desprins din versantul drept al muntelui, sta aplecata putin peste drum (foto 28). Ajungem astfel in portiunea denumita Gatul Iadului. Aici cheile sunt foarte inguste iar stancile imense (foto 29).  Un vechi pod, aflat in dreapta noastra fata de sensul de coborare si pe care nu se mai circula ne conduce spre Cheile Bicajelului (foto 31).                                                          

28

29

31

33

34

37

Aici, la Gatul Iadului, un indicator ne spune ca ne aflam in Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas. Peretii uriasi si atat de apropiati intre ei din aceasta portiune ne uimesc (foto 33). In stanga noastra, in coborare, se afla cateva dintre cele mai dificile trasee de alpinism de la noi din tara (foto 34); surplombe suprapuse vegheaza deasupra drumului iar fisuri uriase le brazdeaza. Undeva pe dreapta, in coborare, o alta imensa surplomba ne capteaza atentia (foto 37). Raul Bicaz este mai agitat in aceasta portiune (foto 38).  Prin peretii laterali observam grote mai mici sau mai mari. Strabatem mai departe cheile, impresionati de maretia stancilor (foto 41). Undeva mai jos gasim un loc pe unde se scurgea apa (foto 42) iar mai jos, imediat dupa ce traversam un pod, Bicazul a sapat cateva uriase marmite in roca calcaroasa (foto 43). Tot aici, de undeva din maruntaiele muntelui, un izvor foarte puternic iese la suprafata.                                                                                           

Inca putin si peretii par sa fie mai domoli, padurea incepe sa acopere stancile (foto 45). O privire spre inapoi ne mai dezvaluie un imens perete stancos (foto 46). Pe partea stanga, un parau azi secat a sapat interesante marmite (foto 47). Urmeaza apoi, cale de aproape 2 km, o portiune mai domoala a cheilor unde doar o privire atenta prin padurile din jur iti dezvaluie ca sunt peste tot stanci (foto 48). La o curba a drumului, in vecinatatea primelor case din satul de care ne apropiem, un jgheab aduce apa potabila tocmai de pe malul celalalt al Bicazului. Imediat dupa aceasta curba observam si ultimul sector de chei, cel al Culmii Munticelu si al Cheilor Sugaului (foto 49). Mai la vale, in dreapta noastra se inalta cariera de piatra (foto 50).  In imaginea 51, in ultimul plan, se observa iesirea din Cheile Bicazului. In stanga, cum coboram, se afla Cheile Sugaului (foto 52)  (vezi).                                               

38

41

42

43

45

46

47

                              49

                                              50

                                             51

                                   52                                            

In stanca de final, aflata pe partea dreapta a raului Bicaz, acesta a mai sapat o marmita uriasa. Aici se termina Cheile Bicazului si incepe satul Bicaz Chei.


vezi și

Cheile Bicazului, imagini reprezentative