Rarău, urcarea abruptului sudic

1

Vasile Bouaru (Rădăuţi)

Participanţi: Vasile Bouaru, Costică Martinescu, Dorin Ştefan, George Ungureanu


Raraul este unul dintre masivele din nordul tarii cele mai frecventate de turisti. Sunt multe trasee care il traverseaza. Partea sudica a muntelui este insa mai putin cunoscuta. Pe aceasta parte exista un singur traseu marcat, care porneste din satul Chiril, descris la. Din dorinta de a cunoaste mai bine si acest perimetru am parcurs un traseu nemarcat pe versantul sudic. 

Pornim din spatele cabanei din foto 1 (amintita si in descrierea traseului care porneste din satul Chiril, acolo cu numarul 20). Ne strecuram in urcus pe langa gardul din spatele ei, traversand o poiana intinsa (foto 2).

2

3

In stanga, in sensul de urcus, in departare, prin ceata diminetii observam Pietrele Doamnei. Gasim cateva poteci care duc spre padurea aflata ceva mai sus insa am preferat sa continuam traseul aproximativ pe curba de nivel. Traversam o mica portiune de padure cu conifere, copaci mari, dupa care ajungem intr-o portiune cu o generatie de copaci mai tineri. Ne indreptam spre cateva stanci semete pe care le zarim mai sus. Urcam mai departe strecurandu-ne printre copaci. Din nou apar poteci folosite foarte rar.

Undeva, printre brazi, deasupra unei stanci, zarim Varful Pietrosul Bistritei (foto 3).

Stanci mai mari sau mai mici, din calcar, incep sa apara prin padurea pe care o strabatem. In urcus depasim o mica portiune de grohotis unde observam printre pietre, in mai multe locuri, cochilii de melci. Ajugem intr-o portiune golasa datorita mai ales pantelor foarte mari dinspre sud. Aici suntem langa pereti imensi, tancuri semete de stanca (foto 5). Ne strecuram pe la baza lor, observand arbustii care cresc pe aici (foto 6) precum si forma stancilor (foto 7).

5

                                                                 6

7

Urcam apoi pentru a ajunge deasupra acestor pereti. Observam destul de des panze de paianjen tesute inteligent, pentru a prinde prada (foto 8).   Trecem pe langa alti pereti imensi si tancuri de stanca care par sa sustina cerul (foto 9).

8

9

 Urcam, depasind o alta portiune cu grohotis (foto 10).  Ajungem aproape de varful unei stanci unde facem popas pentru a admira din nou Pietrosul Bistritei (foto 11). Mai sus intalnim iar un perete impresionant de unde fotografiem spre vest imensa cupola a Giumalaului (foto 12) precum si portiuni din Muntii Bistritei. Peisajul este uimitor, datorita deschiderii pe care o avem inspre sud. Urcam usor. Intram din nou in padure de molid unde intalnim o poteca foarte putin umblata care pare sa urce spre varf pe o creasta secundara care se desprinde de undeva de langa Pietrele Doamnei. Trunchiuri de copaci, doborate se pare de furtuni, ne stau in cale dar le putem depasi usor. Ne inscriem pe creasta care duce spre varful muntelui si iesim din nou intr-o poiana, desupra unor stancarii (foto 15).

10

                                11

12

15

Se observa pantele mari dinspre sud care confera peisajului un farmec aparte. Mai urcam putin si intr-un loc de unde avem priveliste spre nord observam in toata splendoarea lor Pietrele Doamnei si o parte din stancariile aflate la sud si est fata de ele (foto 16) (vezi harta, extras din C. Oancea, C. Swizewski - Rarau Giumalau - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1983).

                16

16a

Intram apoi in padure, unde intalnim multe stanci de dimensiuni relativ mici, cativa metri inaltime, spectaculoase prin numar si prin covorul de muschi care le acopera (foto 17). Printre aceste stanci se afla grote; pe unele le cercetam in detaliu. Continuam apoi urcusul pe poteca pe care am gasit-o ceva mai jos si auzim, spre stanga fata de sensul de urcus, zgomote specifice activitatii umane, ceea ce inseamna ca ne apropiem de cabana Rarau. Poteca urca prin padure si la un moment dat observam din nou printre copaci uriasele stanci care alcatuiesc Pietrele Doamnei (foto 20). Inca putin si poteca ne conduce la baza pietrei mari din acest grup de stanci (foto 21).

17

                                  20

21

22

De aici putem continua traseul printre pietre, el fiind marcat cu cruce albastra (foto 22) sau putem cobori spre hotelul alpin.