Putna - Sucevița, Munții Obcina Mare, traseul 6

1

Putna - Sucevița, pe Paraul Vițău

 

Vasile Bouaru, Mihai Cenușă (Rădăuți)

 

Aceasta este o varianta mai usoara la traseul 1. Imediat dupa ce am urcat deasupra cascadei amintite la traseul 1 continuam inaintarea pe Paraul Vitau. Paraul curge domol prin albia flancata de o padure frumoasa, alcatuita in principal din conifere in amestec cu foioase (foto 1).  Pe alocuri sunt portiuni cu noroi dar le putem depasi usor. Dupa circa 8 minute de la cascada ajungem la o bifurcatie a albiei (foto 2). Ne abatem la stanga fata de sensul de urcus, pe paraul principal. Putin mai incolo, pe un trunchi de copac cazut in apa, un fluture se odihneste la soare, la inceputul lui octombrie (foto 3).

2

3

Urcam mai departe, paraul isi reduce dimensiunile iar malurile sunt foarte abrupte. Treptat apa dispare si urcam pana ajungem intr-o poiana, dupa circa 40 minute de la cascada (foto 4). E frumoasa desi nu este prea intinsa. Aici putem face popas.

Constatam ca poiana se afla intr-o sa. Daca vom urca spre dreapta fata de sensul de urcus pana in poiana, pe o panta destul de mare dar scurta, in jur de 100 - 150 m vom ajunge in vecinatatea bradului din imaginea 20 de pe traseul 3. Daca vom urca spre stanga ajungem pe o creasta pe care, daca ne abatem apoi spre dreapta fata de sensul de urcus pana pe ea si o vom urma fara sa coboram in nici o parte, vom ajunge in circa 30 minute la Stancile lui Motrescu, descrise la traseul 1.

Traseul nostru insa coboara pe partea cealalta a poienii fata de sensul de urcat pe Paraul Vitau. Imediat cum incepem coborarea observam o albie asemanatoare cu cea pe care am urcat, pe care curge Paraul Voievodeasa. Inca nu are apa aici dar valea pe care se formeaza paraul este bine conturata. Cum coboram, ceva mai jos de poiana si pe stanga albiei Paraului Voievodeasa se observa o poteca pe care ne inscriem (foto 5).

4

5

Aceasta ne conduce pana la urma tot la albia paraului care mai jos este deja udata de un firisor de apa care se mareste treptat. Am preferat sa nu coboram direct spre parau deoarece din loc in loc este blocat de trunchiuri de copaci. Asadar coboram prin padure, care este degajata si doar pe alocuri mai intalnim paraie laterale foarte mici, pe care trebuie sa le trecem, urmand malul stang al Paraului Voievodeasa.

In coborare ajungem la o alunecare de teren din dreptul careia coboram la Paraul Voievodeasa deoarece de aici albia nu mai are obstacole. Coborand pe parau intalnim cateva praguri de mici dimensiuni (foto 6). Mai jos paraul si-a croit drum printre mici pereti de flis (foto 7).

6

7

Ajungem apoi la capatul unui drum forestier unde toamna ne intampina cu culori speciale. Drumul se largeste imediat si zarim in departare partea din spate a Dealului Furcoi (foto 9, ultimul plan) pe care o vom urca daca optam pentru traseul 1.

9

In cateva minute ajungem la intersectia din imaginea 24 de pe traseul 1, pe drumul din stanga imaginii, de unde ne continam traseul pe una din variantele descrise. De la cascada de pe Vitau si pana aici (pana la intersectie) am facut circa 1,5 ore.