Vârful Lespezi, 2517 m, Munţii Făgăraș / Făgăraşului, acces peste muntele cu afine

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti)


Pornim din Curtea de Argeş şi, de pe Râul Topolog (traseul turistic 54, vezi harta şi ghidul masivului la  suim pe un fost drum forestier de pe Munţii Marginea, Florea, Podeanu, ajungând pe Vârfurile Lespezi (2517 metri) şi Călţun (2505 metri) de pe creasta principală a Munţilor Făgăraşului.

*

La kilometrul 44,3, la 940 metri altitudine, drumul forestier începe să urce spre dreapta, aproape numai prin padure. Urcam si coboram, trecem prin zone poienite si la kilometrul 58,6 iesim de tot din padure, la poalele Muntelui Marginea, la 1580 metri altitudine (imaginea 7), la limita sudica a unui teritoriu de nenumarate si spectaculoase frumuseti alpine. In stanga se ridica culmea Sfântu Ilie, care suie pana pe creasta principala a Fagarasului (imaginea 1).

1

2

La cateva sute de metri in fata noastra drumul ajunge la indicatorul din imaginea 2; banda albastra ne va insoti catre Muntele Lespezi. Vom ocoli Varful Marginea (1792 metri) (imaginea 7), descoperind orizontul dominat de Negoiu (2535 m), Călţun (2505 m) şi Lespezi (2517 m) (imaginea 3). Urmatoarea etapa este suitul pe Culmea Comarnic (imagini 7, 5, 12), acolo unde, la kilometrul 62,8 si 1800 metri altitudine, vine din dreapta marcajul cruce rosie (traseul 58 bis).

3    Negoiu (în stânga), Vârful dintre Strungi (ascuţit, la dreapta Negoiului), Călţun şi Lespezi (îngemănate, la dreapta), ce bucurie de peisaj!

Vom ocoli in continuare Muntele Florea (imagini 4, 5, 7, 12), cu antena pe el (si pantele vestice pline de nesfarsite bogate afinisuri, cautate, spre sfarsit de august, de culegatori din toata tara). La kilometrul 66,8 sosim in Şaua Podeanu (1871 m), la un stalp indicator. De aici coboara spre dreapta drum si marcajul turistic cruce rosie.

4   Muntele Florea (cu antenă, spre centru dreapta) şi marile afinişuri de pe fata lui vestică. În fundal, Călţun şi Lespezi.

Din Șaua Podeanu, semnele banda albastra sunt aplicate haotic, periculoase pe vreme nefavorabila. Ele se duc si pana la capatul drumului care ocoleste prin dreapta (est) Muntele Podeanu, inca 900 metri (imaginea 5), pana la 1930 metri altitudine. Calea cea mai sigura de ascensiune din Saua Podeanu catre inaltimi este direct catre nord, acolo unde ajunsi pe primul varf vedem semnele de marcaj si succesiunea de mici piscuri de urcat si coborat pe care trebuie sa le trecem pana in Șaua Lespezi (imaginea 6).

 5  De mai sus de Şaua Podeanu vedem Munţii Comarnic (la stânga) şi Florea (cu antenă). 

Din Saua Podeanu (1871 m) vedem spre vest Culmea Sfantu Ilie, Varfurile Boia si Ciortea, Muntii Garbova, Scara si Mazgavu. Tot de aici ni se dezvaluie Lacul Vidraru dar si, tot spre sud, Piscurile Florea (cu antena) si Comarnic (imaginea 5).

 6  Vârfurile Călţun (stânga) şi Lespezi (dreapta), vedere din zona Şeii Lespezi.

Sa ne intoarcem acum, din Saua Podeanu, catre nord si sa alegem mai intai ca sa parcurgem pana la capat drumul care ocoleste Muntele Podeanu pe la est. Apar placile dezgolite, albicioase, dupa care Varful Lespezi poate fi recunoscut de la mari distante (imaginea 12), dar si partea superioara a traseului 60, marcat cu punct rosu. La picioare se deschide Valea Capriorul (pe versantul stang geografic al careia urca traseul 60) iar orizontul este conturat de bazinul Vaii Capra si de creasta principala a Muntilor Fagarasului.

Dupa ce drumul se termina va trebui sa ne alegem linia de urcare care ne place cel mai mult prin afinisul aflat la est de Saua Lespezi. Pana sa ajungem in Saua Lespezi (imaginea 6) vom descoperi atractia peisajului inalt din jurul nostru iar cand ne aflam pe Muntele Podeanu (imaginea 7), alte peisaje absolut remarcabile ne atrag atentia. Din Saua Lespezi (imaginea 6) nu mai e mult pana pe Varful Lespezi.

7   De la poalele Vârfului Lespezi vedem în dreapta imaginii Muntele Marginea, cu multe stâne; în stânga este Muntele Comarnic, încă locuit de ciobani. Culmea care vine spre noi trece pe Munţii Florea (cu antenă şi afine) şi Podeanu, prin Şeile Podeanu (la sud de Muntele Podeanu) şi Lespezi (la sud de Muntele Lespezi).

8   De pe Vârful Călţun vedem Lacul şi refugiul vechi de la Călţun, şi de asemenea cel mai scurt traseu turistic din ţară (vezi).

9   Intrarea în Peştera 5 de pe Vârful Lespezi, 135 metri lungime, dezvoltată în şisturi, a doua din lume ca lungime în acest fel de rocă.

De pe Varful Lespezi (2517 m) privirea cuprinde in detaliu Călţunu (2505 metri), Negoiu (2535 metri) dar si muntii pana la Moldoveanu (2544 metri).                                                                      

10   Intrarea în Peştera 5 de pe Vârful Lespezi, 135 metri lungime, dezvoltată în şisturi, a doua din lume ca lungime în acest fel de rocă.

10bis   De pe Vârful Călțun vedem Vârful Lespezi și, imediat sub vârf, marea fisură aproape verticală pe care se află intrarea (imaginea 10) în Peştera 5 de pe Vâful Lespezi, 135 metri lungime, dezvoltată în şisturi, a doua din lume ca lungime în acest fel de rocă. Este posibilă descoperirea, pe această fisură și a accesului în alte peșteri. Imagine de la.

11   În Peştera 5 de pe Vârful Lespezi (vezi harta ei şi hărţile detaliate ale perimetrului la).

Chiar sub Vârful Lespezi, Ică Giurgiu şi Gabriel Silvăşanu (ambii de la Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti) au descoperit şi explorat un complex de peşteri cu dimensiuni de valoare internaţională (vezi imaginile 9-11 şi). Intrarea în cea mai mare dintre ele, Peştera 5 de pe Vârful Lespezi, 135 metri lungime, dezvoltată în şisturi, a doua din lume ca lungime în acest fel de rocă, se vede în imaginea 10.

12  De la Lacul Vidraru vedem Vârfurile Negoiu, Călţun şi Lespezi în fundal dar şi Piscurile Comarnic (stânga), Florea (centru, ascuţit, cu antenă), Podeanu (masiv), pe creasta care urcă dinspre sud către Vârful Lespezi.

Peștera 1 de pe Vârful Lespezi, Munții Făgărașului

Peștera 1 de pe Vârful Lespezi, Munții Făgărașului

Peștera 2 de pe Vârful Lespezi, Munții Făgărașului

Peștera 2 de pe Vârful Lespezi, Munții Făgărașului

Peștera 3 de pe Vârful Lespezi, Munții Făgărașului

Peștera 3 de pe Vârful Lespezi, Munții Făgărașului

Peștera 4 de pe Vârful Lespezi, Munții Făgărașului

Peștera 4 de pe Vârful Lespezi, Munții Făgărașului

Peștera 5 de pe Vârful Lespezi, Munții Făgărașului

Peștera 5 de pe Vârful Lespezi, Munții Făgărașului

    Aceasta este o descriere sumară; vezi toate detaliile.