Putna - Suceviţa, pe Valea Bercheza

1

Vasile Bouaru, Radu Bouaru, Cornel Bosancu (Rădăuţi)


Traseul cel mai frecventat si cel mai usor dintre Putna - Sucevita porneste din gara Putna, ca si traseul precedent. Ne inscriem pe drumul din imaginea 1, unde, la aproape 200 m mai departe de gara, la o mica intersectie in fata unei fabrici de cherestea (foto 2), se desprinde spre stanga Valea Vitau pe care se afla traseul 1 spre Sucevita.

2

Noi ne abatem insa la dreapta si imediat iar la stanga, urmand drumul asfaltat si apoi betonat, prin sat. In cateva minute ajungem la o intersectie de unde ne abatem la stanga, pe podul din imaginea 3. Inainte de a trece podul, pe un stalp, apare marcajul cruce albastra pe care il vom urma pana in Sucevita.

3

Imediat dupa ce am traversat acest pod, pe partea stanga in sensul de mers, vom avea ca insotitor Paraul Putnisoara iar pe dreapta casele satului Putna (vezi harta).

In circa 30 minute de la plecarea din gara depasim ultimile case din sat, dupa ce traversam din nou un pod. Mai apar insa pensiuni. Treptat, ajugem pe sub poala unui munte, in stanga noastra, in sensul de mers. In dreapta este o poiana vasta. Dupa ce depasim un podet peste un parau lateral, drumul nostru intra in padure. Depasim un mic lac pe stanga drumului iar sub urmatorul pod (foto 4) inundatiile de acum cativa ani au scos la iveala cateva stanci interesante (foto 5). Printre acestea, o piatra pare sa aiba urme de fosile (6).

extras harta din Nicolae Barbu, Liviu Ionesi - Obcinele Bucovinei - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987

4

5

6

Dupa un scurt parcurs prin padure ajungem in vecinatatea unei cabane forestiere. Acolo, pe partea dreapta in sensul de mers, sub un gard, se afla un izvor de unde e bine sa ne alimentam cu apa. Un trunchi este asaltat de diferite specii de ciuperci (foto 7, 8).

7

8

9

Imediat dupa cantonul forestier drumul se bifurca (foto 9). Ne abatem pe cel din stanga. Pana aici am facut in jur de o ora - o ora si un sfert de la plecarea din gara. Pe drumul din dreapta este o alta ruta spre Sucevita, cea mai lunga din toate (traseul 5).

Iar traversam un pod si ne inscriem pe un drum forestier, numit Strujinoasa. Imediat dupa ce traversam acest pod, spre dreapta fata de sensul de mers se desprinde traseul 4. Vara, plante multicolore se gasesc pe marginile acestui drum si pe la poalele padurilor prin care trece (foto 10). Inundatiile care s-au abatut si pe aici au evidentiat mici pereti, uneori cu forme ciudate (foto 11).

10

11

12

Undeva mai incolo, unde apa a rupt destul de tare drumul si acum e construit altul dar se vad si urmele celui vechi, se afla un foarte mic afluent al paraului pe care il urmam indeaproape (foto 12). Daca ne abatem circa 100 de metri pe acest afluent vom intalni un mic sector de chei spectaculoase (foto 13, 14).

13

14

Revenim la drumul principal si dupa circa o ora si 15 minute de la intrarea pe acest drum observam un munte care pare sa bareze valea (foto 15). Este semn ca ne apropiem de capatul drumului forestier. Ajungem intr-un loc marcat foarte bine, cu tablite indicatoare care ne arata ca de acum trebuie sa suim pe o poteca pe muntele din stanga noastra fata de sensul de mers pana aici (foto 16).

15

16

18

Poteca se strecoara printre copaci mai tineri si in aproape 20 minute de urcus ajungem intr-o sa. Daca vom urca in stanga din sa vom ajunge in Poiana La Mese (traseul 3) iar in dreapta in alta poiana celebra, Poiana Crucii (traseul 4) amintita si la. Indiferent spre care poiana suim vom avea urcusuri abrupte. Ambele trasee spre cele doua poieni sunt nemarcate.

Poteca noastra insa coboara pe partea cealalta a muntelui, inspre Sucevita. Avem mai mult de coborat decat am urcat. Dupa aproape 30 minute de coborare ajungem la capatul drumului forestier, Bercheza, drum care ne va conduce pana la manastirea Sucevita. La capatul din amonte al acestui drum suntem intampinati de o vegetatie bogata, brusturi si alte flori (foto 18). Pe un copac, o veverita urca repede dar este curioasa si ne priveste de dupa trunchi (foto 19). Tot aici, pe partea stanga fata de sensul de mers dar ceva mai sus de drumul forestier, undeva in padure, a fost facuta poza de la.

19

24

Mai departe ne inscriem pe drumul forestier care arata frumos si pe vreme buna si pe ploaie. Depasim o cabana aflata in degradare si apoi, dupa o bariera, ajungem la primele case si pensiuni din vecinatatea satului Sucevita. Traseul a fost remarcat acum cativa ani. Inca putin si dupa ce traversam podul peste Sucevita ajungem in fata manastirii Sucevita (foto 24). Valea pe care am coborat, Bercheza (foto 25), se vede foarte bine din varful dealului despadurit care se observa in foto 24 in spatele manastirii Sucevita.

25

Durata traseului este de circa 4 ore. Nu ridica dificultati deosebite, este marcat foarte bine si poate fi facut in orice anotimp.