Biserica rupestră de la Şinca Veche

Vasile Bouaru, Cornel Bosancu (Rădăuţi)


Satul Șinca Veche se află la poalele Munților Perșani. Se poate ajunge aici daca pornim din Brașov pe DN1 (sau E68) (vezi harta, extras din lucrarea autorilor Mihai Albota, Simona Fesci - Muntii Persani - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1980) si parcurgem circa 50 km pana in satul Persani de unde ne abatem la stanga circa 4 km, pe drum asfaltat.

In imaginea 1, pe acest drum, in stanga se vede o portiune din Muntii Perșani iar in dreapta, in ultimul plan, sunt Munții Făgărașului.

1

Dupa ce am parcurs cei 4 km ajungem in centrul satului Șinca Veche, unde in fata unei biserici se afla un monument. Daca stam cu fata la biserica, undeva in dreapta ei este o intersectie pe unde trebuie sa mergem pentru a ajunge la biserica rupestra (foto 2). Ne inscriem pe acest drum si imediat ajungem la o noua intersectie, mai mica, pe care trebuie sa ne abatem din nou la stanga. In aceasta intersectie am imortalizat un stol de randunele (foto 3).

2

3

De la indicatorul care spunea ca avem de parcurs 3 km, dupa mai putin de 1 km din centrul satului intalnim un alt indicator, care ne arata drumul spre grota (foto 4). Urcam foarte putin, pe un drum pietruit, depasim o poarta apoi urcam pe o alee pietruita, cu un foarte frumos aspect rustic datorita unui gard impletit din nuiele (foto 5).

4

5

Suntem sub Dealul Plesu, in dreapta Paraiasului Cetatuie. Deoarece grotele de aici sunt sapate intr-o roca nisipoasa foarte friabila, intrarea a fost acoperita pentru a proteja de intemperii aceasta biserica rupestra (foto 6). Se spune ca ea ar data din sec. XVIII, insa unii cercetatori plaseaza inceputurile acestor locuri cu mult mai inainte. De altfel, in vecinatatea satului Sinca Veche s-au descoperit urme ale dacilor.

6

Inca de la intrare observam masurile de protectie luate pentru a nu se surpa ceea ce a mai ramas din aceste grote. Sunt montati stalpi de sustinere precum si barne de lemn. Undeva in partea dreapta gasim o schita a locului (foto 7). Grotele sunt umitoare. Incaperi sapate in piatra, cu usi care in semintuneric par tainice (foto 8).

7

8

Unul dintre cele mai spectaculoase locuri de aici este imensa gaura in tavanul grotei (foto 10, iar 11 si 12 - detaliu). Este o gaura prin care lumina patrunde in grota. Dintr-o sala alaturata vedem, printr-o fereastra (foto 12), holul de la intrare.

                             10

11

In stanga fata de intrarea in grote se pare ca au fost niste chilii, dupa forma peretilor care au mai ramas si s-au degradat in timp (foto 13). Mai fotografiem o nisa interesanta (foto 14) dupa care iesim din nou la lumina.

12

13

14

15

Urcam pe aceeasi alee pietruita, flancata de garduri de nuiele, pana la niste blocuri de piatra aflate mai sus de grote (foto 15). Acolo se presupune ca s-ar fi aflat chilii, cu acoperis facut din barne puse peste aceste blocuri de piatra.

Coboram apoi pe aceeasi alee si undeva mai jos gasim un izvor amenajat. Locul este frumos si pitoresc.