Canionul Moldoveanu, Munţii Făgăraș / Făgăraşului

1   Stâna de jos de la Podul Giurgiului.

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti), Christian Megulete 


traseul 69 bis.   stâna de jos de la Podul Giurgiului (1390 m) - Curmătura Moldoveanu (vezi ghid şi hartă la)


Timp de parcurgere: 3-4 ore; traseu periculos iarna, expus avalanselor. Marcaj triunghi galben. Septembrie 2011. De la stalpul cu marcaje (imaginea 3) de langa stana de jos de la Podul Giurgiului (imaginea 1) semnele turistice coboara spre firul apei, imediat pe langa stana (situatie incomoda pentru turisti in perioada pastorala pentru ca semnele trec chiar prin incinta stanei pazita de obicei de mai multi caini), in amonte de fostul lac de hait, acum colmatat. Pe aluviunile adunate aici si-au facut cei de la stana locul de muls al oilor.

2   Din poiana stanii de jos de la Podul Giurgiului se vede Curmatura Moldoveanu/ Saua Galbena.

Curmatura Moldoveanu/ Galbena se vede (imaginea 2), daca vremea este favorabila, cu putin inainte de a sosi la stana, din marginea aval a poienii unde se afla cladirea principala a acesteia (imaginea 1).

Semnele turistice trec apa Orzanelei (pe o punte de lemn) si merg pe malul stang geografic al acesteia, spre confluenta Orzaneaua - Moldoveanu. Trecem Valea Moldoveanului pe puntea din dreptul saivanului (loc de adapostire a animalelor) de pe malul sau stang geografic (apa, de obicei nu mai curge pe aici vara, debitul puternic disparand in amonte, in aluviuni) si urcam catre stana de pe malul sau drept geografic (imaginea 7).

Pe drumul spre aceasta stana admiram cascade de pe Valea Orzaneaua (imagini 4, 5) dar si o cascada de pe Moldoveanu (imaginea 6), mai sus de care se afla locul de unde stana isi trage apa printr-un furtun.

3

         4   Cascadă pe Orzăneaua.

5   Spre amontele Văii Orzăneaua Mare.

 6   Cascadă pe Moldoveanu, mai jos de stâna de pe versantul sau drept geografic.

De la stana potecile oilor suie spre padure, insotite de marcajul turistic si intram pe poteca de pe malul drept geografic al canionului care isi vantura cascadele. Iesim in curand la golul alpin, de unde privirile pot scruta detalii (imaginile 8, 9) din Canionul Moldoveanului, bordat in versantul sau stang geografic de peretii inalti, foarte abrupti sau verticali, cu continut mare de calcare si dolomite (imaginea 10).

7 Stana de pe versantul drept geografic al Moldoveanului.

                                  8   Canionul Moldoveanu.

                                          9   Canionul Moldoveanu.

 10   Canionul Moldoveanu, vedere de pe Muntele Râiosu, de la 1800 metri altitudine.

Poteca turistica incepe sa se abata brusc catre stanga si urca puternic, pentru a scapa din zona canionului si a iesi pe locurile mai domoale din versantul sau drept geografic (imaginea 11). De aici, traseul catre Curmatura Moldoveanu/ Saua Galbena este fara probleme.

In canion, in dreptul unui mare grohotis (imaginea 12), apele cad pe o succesiune de cascade dinspre malul sau stang geografic.

11

                                          12

          15   Vedere pe Muntele Râiosu, de pe la 1800 metri altitudine.

În centrul imaginii, Vârfurile Viştea (stânga) şi Moldoveanu (dreapta); la dreapta lor, Canionul Moldoveanu.  Imagine de la.