Babe superbe/ trovanți la Ulmet

extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989 

Vasile Bouaru, Anca Cîrşmariu, Costică Martinescu (Rădăuţi)


Localitatea Ulmet se afla in Masivul Ivanetu, judetul Buzau. Auzisem despre trovantii din zona si pe 17 august 2011 am pornit la drum. Cu autocarul, pana la Buzau. Din Buzau sunt mijloace de transport spre Brasov sau spre una din localitatile de pe Valea Buzaului. Noi am luat un microbuz pana in localitatea Magura, de unde am parasit soseaua principala si ne-am abatut, pe drumul 203L, spre satul Bozioru (vezi harta 1).                                                  

Am parcurs circa 1 km pana la podul peste Raul Buzau (foto 1).

A aparut un microbuz care mergea in directia dorita. Dupa ce traversam un pod peste un parau intram in satul Bozioru. Coboram si ne abatem spre stanga, pe drum de tara care ne conduce in satul Ulmet, tinta calatoriei. Drumul urca destul de vertiginos si imediat intalnim primele case din sat. Dupa circa 30 minute de urcus gasim si o fantana de unde e bine sa ne alimentam cu apa. Cand ajungem suficient de sus ne uitam la dealurile din jur pentru a ne face o impresie asupra zonei. Dealuri impadurite si in multe locuri se observa zone de abrupt (foto 2).

Undeva mai sus un localnic ne indruma spre locul cautat si ne povesteste, cu foarte multa pasiune, despre acele meleaguri. Iesim treptat din sat si ajungem la o mica intersectie de unde ne abatem spre stanga. Depasim o cruce acoperita (foto 3) si imediat langa ea un put pentru apa si ne abatem pe o poteca de asemenea spre stanga fata de sensul de urcus pana aici. Patrundem astfel cateva sute de metri pe o vale, intre doua coaste ale unui deal. Pe poteca pe care urcam se observa un mic trovant in forma de broasca testoasa despre care localnicii spun ca a ajuns aici dupa un cutremur (foto 4).

1

2

3

4

In fata noastra se vad multi asemenea trovanti, raspanditi pe sub poalele unei paduri. Montam cortul.

Dealul pe care vrem sa il cercetam se afla in stanga noastra fata de sensul de urcus. Urcam o panta nu foarte mare, dar cu multa vegetatie. Depasim la inceput o foarte mica padurice formata din copaci mici ca inaltime iar apoi ne luptam cu multe tufe de catina alba (foto 5). Odata ajunsi pe creasta dealului ramanem uimiti de peisaj (foto 6). Exista multe legende despre acest loc. Trovanti de forme incredibile se zaresc la tot pasul (foto 7, 8).

5

6

                                   7

8

Undeva gasim o gaura printre acesti „monstri” de piatra (foto 9, 10).

                                      9

10

Suntem uimiti de formele pe care le pot sapa vantul si apa (foto 11, 12, 13, 14).

                 11

12

                                  13

14

Urcam pe creasta acestui deal pentru ca peste tot se observa trovanti (foto 15). Undeva mai sus, unul micut de abia se iveste din stratul de nisip (foto 16).  Unii au forme de farfurii zburatoare (foto 17, 18), altii de palarii impletite (foto 19).  Ceva mai sus alti ne asteapta alti trovanti (foto 20, 21, 22).     

15

16

17

18

19

                                 20

                21

22

Iar deasupra unui mic abrupt un trovant este mai cu „mot” (foto 23). Treptat, in urcus intram in padure unde de asemenea sunt trovanti cu forme interesante (foto 24).  Unul din cei mai interesanti pe care i-am vazut sunt cei din foto 25 si 26, sub forma unor coloane care probabil ca s-au prabusit din cauza greutatii. Sunt asa de bine slefuiti incat usor am putea crede ca sunt facuti de om.

23

24

                        25

26

27

29

Mai sus, doi trovanti stau uniti (foto 27).  Si mai sus, trovantii dispar cu desavarsire. Facem o fotografie asupra vaii pe care am urcat cu microbuzul (foto 29).                                  

                                               alte locuri cu trovanţi din România


descoperă și alte frumuseți din Munții Ivănețu la