Valea Sugări/ Sugărilor, Bucegi, transformare uluitoare

harta zonei, extras din ghidul masivului

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti)


De la cabana Babele spre Varful Omu pornim pe poteca marcata cu banda galbena (traseul 35, vezi ghidul si harta masivului la) (imaginile 2-8) (parcursul din acest articol a fost efectuat impreuna cu Mircea Vlădulescu, Emilia Marinescu, Radu Călinescu).

2   De la cabana Babele privirea se duce pe versantul drept geografic al Ialomitei. 

3   Muntele Tataru este modelat in buna parte pe calcar, ceea ce confera peisajului un plus enorm de diversitate, sub si peste limita padurii; nu mergeti pe Tataru pe vreme cu pericol de descarcari electrice.

         4   Sub versantul vestic al Bucegilor sunt lacurile de la Cătunul Urşilor.

                                                        5  Cele mai mari lacuri de la Cătunul Urşilor. 

   6  In amonte de Catunul Ursilor, vaile dinspre partea nordica a Bucegilor ofera parcursuri (marcate sau nu) deosebit de atractive.

          7   De pe traseul turistic Babele - Omu se vede acum atât versantul drept geografic al Văii Sugări cât și obârșia ei. (un film cu Valea Sugărilor în prezent găsim la)

    8  Obarsia Vaii Sugari.

Inainte sa inceapa urcusul pe Muntele Obarsia (fie pe traseul de vara, fie pe traseul de iarna) vom alege ca sa coboram pe Valea Sugari (imagini 9-17), descoperind astfel un traseu frumos, nemarcat, care nu ridica probleme deosebite de parcurgere (recomandam strabaterea lui pe vreme senina, vara sau toamna); dinspre baza Vaii Sugari vom incepe urcusul spre cabana Babele, iesind in traseul turistic 33, marcat cu cruce albastra. Timpi aproximativi: cabana Babele - obarsia Vaii Sugari, 1 ora; parcurgerea Vaii Sugari 1,5 - 2 ore; urcare de la baza Vaii Sugari la cabana Babele 1 - 2 ore.

9 Haideti sa coboram pe Valea Sugari. In dreapta este Muntele Obarsia, cu forme de tip babe.

                       10  Pe Valea Sugari.   

                            11 Pe Valea Sugari.

                                 12  Pe Valea Sugari.

                          13 Pe Valea Sugari. 

                        14 Pe Valea Sugari.

15 Suntem pe versantul stang geografic al Vaii Sugari.

16 Versantul drept geografic al Vaii Sugari.

   17   Am lasat in urma Valea Sugari si o privim acum, spre stânga, de pe urcusul catre traseul turistic care duce la cabana Babele.


 Muntii Fagarasului, zona Vaii Izvorul Negoiului. Vezi intreaga harta la.


Privita de pe traseul marcat Babele - Saua Sugari, sau de pe Muntele Obarsia, Valea Sugari nu-si dezvaluie surprizele de peisaj: pante inierbate sau bolovanoase, cascade, mici portiune de cheie. Va recomandam sa incepeti sa coborati din Saua Sugari dupa ce s-a dus zapada. Curand, constatam ca ceea ce parea vazut de pe varfurile versantilor ca fiind doar un talveg sec, monoton, este de fapt o panta cu rupturi, cu aspect de canion pe alocuri. Numele vaii pare generat de scurgerea (sugerea) zapezilor. (Traseu fotografiat impreuna cu Mircea Vladulescu, Emilia Marinescu, Radu Calinescu.) 

Am constatat de-a lungul anilor, in perioada 1979 - 2007, cu stupoare, transformarea majora a talpii acestei vai, ea trecand de la canion ingust, continuu, cu cascade si mici lacuri, la o vale cu ruperi de panta.

Transformari ceva mai putin ample, dar tot impresionante am mai intalnit, petrecute in decurs de doar cativa ani, doar in Muntii Fagarasului, pe portiunea de vale superioara a (Izvorului) Negoiului, in amonte de Lacul din amonte al Negoiului (vezi harta la zi, descrierea traseelor si lacurilor la). Pe talveg au aparut la un moment dat, printre blocurile uriase, doua pesteri a cate circa 20 metri lungime, cu volum considerabil, dar care apoi au fost reocupate de blocuri mai mici si aluviuni, peste cateva sezoane.