Peştera de la Breaza, 2

articolul continuă de aici

Drumeagul nu urca spre varf ci il ocoleste spre dreapta fata de sensul de mers. Un izvor ne potoleste setea (foto 29). In cateva minute ajungem pe un vast platou de unde se deschide minunata priveliste in aproape toate directiile. Cerul este putin innourat dar putem observa in departare, spre sud-vest, Varful Omu (1932 m) din Muntii Suhard, cu petice de zapada (foto 30). Nu foarte departe se vede si muntele pe care trebuie sa ajungem, zona numita de localnici Salariuca. In foto 31 am marcat cu sageta locul unde se afla pestera. Inspre nord-est avem perspectiva asupra unei mari portiuni din creasta Obcinii Feredeului. Distingem Varful Pascani (1479 m) (foto 32).

29

30

31

Ne deplasam apoi pe curba de nivel, pe un drum de munte. Un brad imens, cu ramuri bogate ne atrage atentia (foto 33). Intalnim tufe de merisor si afin (foto 34). Drumul nostru coboara putin (foto 35), spre o stana. Printre micile tufe de pe sol observam o omida (foto 36) si un paianjen (foto 37).

32

33

34

35

36

37

Ajungem imediat la stana (foto 38), in aceasta perioada inca neocupata si ne abatem spre dreapta, catre poteca care se vede ca urca spre padure in foto 39. Domnul Petru ne povesteste despre istoria locurilor si despre unele lupte care au avut loc pe aici in cele doua razboaie mondiale. Intalnim o mica constructie din pietre care ne conduce la gandul ca ar fi fost o intaritura (foto 40) dar aflam ca acolo a fost cuptor de var, prin preajma intalnindu-se calcar. Urcam pe poteca amintita mai sus si ajungem intr-o vasta poiana de unde ne abatem, pe aceeasi poteca, in urcus spre stanga fata de sensul de mers pana aici, spre varful muntelui. Intram in padure si in scurt timp ajungem la o zona de grohotis (foto 41). Urcam grohotisul pe o potecuta destul de vizibila, spre baza unor mici pereti. Poteca se opreste in fata intrarii in pestera pe care o cautam (foto 42).

38

39

40

41

42

De la intrare ne intampinam puternic miros de animal ceea ce ne opreste putin din avantul de a intra dar imediat constatam ca nu e nici un animal inauntru. Pestera este foarte umeda inca de la intrare si coboram circa 4 metri spre dreapta fata de gura ei. Pe jos este doar pamant foarte umed. Ajungem la un pasaj lat de 0,5 metri si inalt de 0,7 metri (foto 43). Odata depasit acest pasaj ajungem intr-o sala destul de mare unde observam cateva mici concretiuni, scurgeri pe pereti (foto 45) si cateva mici gauri sapate de apa.

43

45

Ne cataram circa 5,4 metri pe un mic perete inclinat, foarte umed dar cu numeroase prize deoarece in partea lui superioara, spre stanga fata de sensul de parcurs pana aici, se observa o galerie (foto 52). Aici, pestera se largeste destul de mult dar se ingusteaza imediat la intrarea in galeria tintita, la circa 0,6 metri. Patrundem astfel in ultima galerie, lunga de circa 5 m si lata aproape pe toata lungimea ei de 1,3 m. Parcurgem apoi galeriile in sens invers si inainte de a iesi mai observam un alt acces in pestera, un tunel prin care incape un om daca merge taras (foto 53).